MAXstyrka

Allt inom kraftsport


I lördags hölls VSM 2012. VSM står inte för Världens Starkaste Man, utan för det lite mer försiktiga Vaggeryds Starkaste Man. Förstaplatsen var på förhand redan klar. Sveriges femte starkaste man, David Nyström, var med och arrangerade tävlingen och han var otvivelaktigt förhandsfavorit. Det var dock två andra atleter vars rivalitet skulle hamna i fokus.

Vi har sett det förr, antagonister som gör allt i sin makt för att vinna över sin motståndare. Tom & Jerry, Gråben & Hjulben och nu Kim Wiik & Johan Cedstam. Det hela började med att Kim Wiik lade upp ett filmklipp på internet där han visar hur han tränar i Norrland, och han passar samtidigt på att hetsa sin ärkerival, Johan Cedstam, inför tävlingen. Sägas ska också  att Kim och Johan är träningspolare som brukar träna tillsammans med bl.a. David Nyström och Sebastian Davidsson på Kärvaryd Strongman, och de har mött varandra i tävlingar innan. I den första deltävlingen i Gymkompaniet Open så fick de båda atleterna exakt lika många poäng, men då vann Johan på bättre grenplacering. Den här gången var det alltså tänkt att Wiik skulle ta revansch. Här är filmen:

Vädret skulle enligt väderleksrapporterna att bli regnigt och kallt. Det såg dock ut att bli en ganska varm och regnfri dag i Vaggeryd. Domaren för dagen var strongmanatleten Jimmie Trywall, och bodybuildern och f.d. gladiatorn Roger “Atlas” Zapfe var speaker.

Eftersom ni kan se hela tävlingen i filmformat längst ned i artikeln så kommer jag bara skriva lite allmänt vad som hände under grenarna.

Den inledande grenen var Däckvält. Två olika däck av varierande mått och vikt (300 kg och 420 kg) skulle vältas tre gånger vardera. Många hade problem med det tyngre däcket, och Jonas Näreby var till synes farligt nära att få däcket över sig när han skulle välta det den tredje gången. Daniel Back klarade av samtliga lyft, men David Nyström vann som väntat grenen. Kim Wiik vann den interna fighten mot Johan Cedstam genom att göra ett vält mer än Johan på det tyngsta däcket.


Den andra grenen var Truck Pull med en lastbil. Repet som atleterna höll i var fastsatt i en bil som stod ett par meter från målstrecket. Handbromsen var dock inte i, så när atleterna spände repet så rullade bilden bak någon halvmeter innan problemet återgäldades. David Nyström vann även den här grenen, och i den interna “Tom & Jerry-fighten” vann Johan Cedstam över Kim Wiik med runt tio sekunder.

Den tredje grenen bestod av ett press medley där en skivstång på 80 kg, en enhandshantel på 45 kg, en Apollon på 95 kg och en stock på 110 kg skulle pressas över huvudet. De flesta hade inga problem att pressa de tre första, men när de kom till stocken så tog det stopp för många. John Börjesson, Johan Cedstam och David Nyström var de som lyckades genomföra hela grenen. David, som är Sveriges näst bästa pressare, vann såklart grenen övertygande. Eller övertygande är en underdrift, han fullkomligt förnedrade sina motståndare och han hade antagligen vunnit grenen även om man hade lagt på 30 kg till på varje stång, hantel och stock för honom. Johan vann grenen över Kim, som grämde sig för att han inte hade lyckats pressa upp stocken.


Den fjärde grenen var ett medley med farmers på 2*90 kg och ok på 260 kg. Det stora problemet med den här grenen var för roddarna att lyfta tillbaks oket till start mellan omgångarna. Det visade sig vara ett genidrag att ha med Jimmie Trywall som domare. Han sprang tillbaks med oket snabbare än de flesta atleterna mäktade med, och det gjorde han ouppvärmd (och till en början även utan bälte). David Nyström rusade hem sin fjärde grenseger, och Johan vann återigen över Kim.

Den sista grenen var Atlassten för reps. Man fick välja om man ville reppa på 130 kg eller på 160 kg. Popgruppen Timoteij ljöd från den stora scenen 50 meter från tävlingsplatsen när atleterna började kämpa med stenarna. Jag vet inte om man kan kan kalla deras folkinspirerade etnopop för passande musik till en strongmantävling, men atleterna var nog för taggade och koncentrerade för att överhuvudtaget märka det.

Andreas Hadelöv Andersson försökte lasta över stenen på 130 kg, och hade antagligen lyckats om han var en decimeter längre. Nu blev det tyvärr en nolla i protokollet för Andreas. Daniel Back hade imponerat tävlingen igenom, och den sista grenen var inget undantag. Han kom tvåa i grenen med fyra reps på 160 kg. David Nyström vann grenen med sex reps på samma sten, och tog därmed hem guldet väldigt enkelt. Kim gjorde två reps på 160 kg och var väldigt nära att svimma efter det. Johan Cedstam gjorde lika många reps på stenen, och därmed vann han fighten mot Kim med sex poäng.

Direkt efter att den sista grenen var avklarad så kom regnet, och lagom till prisutdelningen slutade det att regna. Det var en lyckad tävling och många av atleterna överträffade sig själva i flera grenar. Högmod går före fall heter det, och Kim Wiik från Umeå fick äta upp sin kaxiga video och erkänna Johan Cedstam som sin överman. Vi får hoppas att han vågar sticka ut hakan nästa gång också, för filmen från Norrland var riktigt, riktigt bra.

Resultatet från Vaggeryds Starkaste Man 2012:


David Nyström – 40p
Daniel Back – 31p
Johan Cedstam – 29,5p
Kim Wiik – 23,5p
Jonas Näreby – 19p
Simon Andersson – 16p
John Bull Börjesson – 14p
Andreas Hadelöv Andersson – 7p——————————————————————————————————————————————————

Share

Leave a Reply


*


Translate