MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jonnas blogg

2017 i bilder

Började år 2017 med att köpa nya tröjor som nu är välanvända, eller ja spiderman är det. Supermantröjan har jag använt två gånger, första gången var jag med om ett armbrott och fick hålla armen tills vi fick iväg personen till sjukan. Andra gången fick jag leka sjuksyster ute i skogen till ett djupt skärsår och jag har inte riktigt velat ta reda på vad som händer om jag tar på den tröjan igen.

100 årsjubileum i Trondheim, Norge. Spelade in podd och gick på röda mattan

Filmen Sameblod kom ut på bio och senare under året på DVD. Filmen handlar om hur samer behandlats och bemötts, om att vilja ta avstånd från sin kultur och om att minnas och hitta tillbaka. I filmen syns mina hundar ZZBell och Tjirri, jag och min bror var uppe på fjället en hel natt för att delta som statister

Hängde en hel del i Österstrand/Åsele där vi har hus, där brukar vi ha renar på utfodring. Farfar bor där på vintern så jag fick umgås med honom mycket och även testa gymmet inne i Åsele.

Har åkt skidor på olika sätt, mest på längden och mest vanliga turskidor. Men kände att jag även var tvungen att testa åka som de gjorde förr

Kan inte jag ta mig till armbrytningen kan i alla fall Krigge komma till mig. Då är det bra med ett armbrytarbord på rummet

Dubbla SM guld!! SM i Örnsköldsvik

Andra kvaltävlingen för proffligan WAL gick i England. Då det är lite andra viktklasser kunde jag väga in fullt påklädd med ryggsäck och ändå klara vikten. Klarade även kvalet och gick vidare till WALfinal i Las Vegas

Första våren på länge som jag kunnat delta på hela vårflytten. Vi flyttar samebyns renar från Ö-vikstrakten upp till Vilhelminafjällen

9e april 2017 åkte jag till tandläkaren på en söndag och drabbades av sötchock och så var hon min. Trots hon är lite bildskygg och så, så har hon varit med i tidning och film flera gånger senaste halvåret

EM 2017 gick i Polen och jag åkte hem med ett brons!

 

Tillsammans med Carina Olofsson berättade vi på högstadiet om samers hantverk och så vidare

Biljetten för 10.000 kr var bokad, allt var klart men så ändrades tävlingen och i stort sett alla prispengar uteblev då sponsorerna dragit sig ur. Vi var många som bestämde oss för att inte åka alls då vi skulle förlora ännu mer pengar på att vara i Las Vegas i en vecka.

Midsommar och lassokastningstävling. I sista sekund anmälde jag mig och vann damklassen. Fick en bricka av Stoorstålka och vandringspriset får bo hos mig till nästa midsommar.

Sommar = kalvmärkning

Min mormor lämnade oss. Hon bodde sina sista år på demensboende och har inte kunnat följa mina framgångar men jag är säker på att hon skulle varit mitt största fan.

Jag har egentligen bara passerat Sundsvall tidigare men pga kärleken har jag under 2017 varit där ofta och har då passat på att bryta med deras klubb

Pga kärleken besökte jag andra fjäll än hemfjällen då hennes familj har stuga i Jämtland. Där fjällvandrade vi, kollade på vattenfall och hängde en dag med Tanja (Miss Freerider)

Lite crosskörning hanns med men konstaterade att den är lite liten och klen för arbete men den är rolig ändå

VM i Ungern. Gick hyfsat bra med tungt motstånd

Träna hemma är sällan lätt, det har känts lättare då samebyn fixat en träningslokal och Marlene sponsrade mig med lite utrustning

Det resulterade i att folk skrattat åt min kroppsbyggnad

Under hösten hann jag med på både slakten och några skiljningar

För första gången var det inte bara jag som åkte på Zloty tur i Polen. Motståndet i min viktklass var det bästa (värsta) jag sett men jag placerade mig i toppskiktet men dock utan medaljplats

Direkt efter Polen åkte jag vidare till Norge och var med i direktsänd radio och spelade in ett avsnitt av Studio Sápmi som sändes i Sverige nu i Januari 2018 och går att se på SVT Play HÄR

Träningsläger i Gävle med bästa Roine. Jag hade grym migrän på förmiddagen men lyckades ändå få till några lyft

Då tjejen bor i Umeå så har jag varit där en del också. Toni och Natanael som gått armbrytargymnasiet i Storuman har tagit över ett gym och startat klubb. Så när jag varit i Umeå har jag brutit arm med Viking Kraftsport

Julen firades med tjejen och hennes familj i deras stuga i Jämtland. Nyår firades hemma i Klimpfjäll

Tack till mina samarbetspartners under 2017!

Norrhelikopter
HKFjäll
M Boije AB
Stoorstålka
Vilhelmina Värme & Sanitet

Share

Fler liv än SuperMario

Inspirerad av det dåliga vädret (snöslask) och lusten att hitta på annat än den nödvändiga städningen så ska jag äntligen ta mig tid till att blogga. Idag har jag bytt däck till farfar på hans bil och igår bytte jag på min. Då Klimpfjäll is the place to be så krävs ordentliga vinterdäck med dubb och bra grepp och eftersom första snön fallit för länge sen så är det ok att byta nu.

MEN TILL DEN STORA FRÅGAN!
Hur gick det för mig på VM?

Life is no Nintendo game men jag måste säga att min kämpaglöd har fler liv än SuperMario. Men jag börjar från början.

Jag körde till Umeå där jag fick skjuts av Sveriges radio ut till flygplatsen där vi gjorde en intervju som går att lyssna på HÄR och sen flög jag iväg till Ungern där jag mötte upp Fia och sen Vicky på vårat hotell. Otroligt skönt att ha hotellet precis vid arenan för en gångs skull måste jag säga. Invägning dagen efter och jag vägde in under 50 kilo som är min viktklass. Lördagsmorgon samlades alla på arenan för att tävla med vänster arm och det var lite panik en stund när inte alla hade fått sin tävlingsbricka man måste visa upp för att få tävla men det löste sig när landslagskaptenen kom på plats. Efter det gick det fort, min klass var först ut och min vänster levererade bättre än nånsin och jag kom 6a. De som placerade sig före mig var de som var förväntade och turkiskan vann lätt. Sjukt nöjd över min insats!

Dagen efter var det dags för höger arm som jag hade större förväntningar på med bland annat två EM brons två år i rad. Första matchen förlorade jag på grund av två armbågslyft!? och det kändes väldigt surt. Jag bråkade på med domaren som nog var väldigt less på mig och krigade mig vidare tills jag mötte ukrainskan Anastasiia Goncharenko som är snabb som en kobra. Jag kände mig starkare men det spelar ingen roll när man startar för sent och jag slutade som 9a. De som kom före mig i resultatet var de som är mina största motståndare med undantag för italienskan som gled in som sexa. Men det var tuffa motståndare, jag gjorde mitt bästa och kom långt ändå och är så här i efterhand nöjd och ännu mer hungrig på medalj till nästa år.

Jag blev överraskad då en vän till mig hörde av sig en dag med tusen frågor om min träning och plötsligt så hade hon donerat sina träningsmaskiner till mig. Dessutom har samebyn ordnat en träningslokal så jag kan numera träna hemmavid. Otroligt glad för det! Just nu så har jag god lust att åka till Polen och tävla den 17-19e November på proffstävlingen Zloty Tur där jag tog dubbla brons förra året.

Efter VM så blev jag även inbjuden till Women in sports + adventures i Umeå. För två år sedan var jag där och höll i en föreläsning men i år så var jag där som åhörare och det var väldigt inspirerande och intressant. Passande nog så var det under samma helg som Umeå Pride så jag gick med i paraden tillsammans med andra samer som visade sitt stöd. Tyvärr så frös jag och hade lagt mobilen i en barnvagn och bar på en liten släkting så inga bilder blev tagna därifrån.

 

Stort tack till:

Norrhelikopter
HKFjäll
M Boije Bygg AB
Stoorstålka
Vilhelmina Värme och Sanitet

Share

Ibland är inte hammaren borta

Nu är det dags igen! Många har redan åkt och börjat tävla på VM som i år är i Ungern. Jag åker på torsdag, invägning på fredag, vänster på lördag och höger på söndag.

Dieten har gått bra och jag är i hamn, väskan är så gott som packad och jag ska hämta landslagströjan med nya tryck från Grafiska Verkstan i morgon. Det har känts lite upp och ner över den här tävlingen också då jag inte känner att jag når upp till min fulla potential. Som att jag tappat mycket och vet inte om det är så eller bara i huvudet. När handleden gör ont och hur bra det känns de dagar jag mår toppen och är smärtfri och Hulken. Ska jag ta mig igenom tävlingen? Har jag tappat armmusklerna? Och sen upp igen på fjälltoppen där vindarna försöker blåsa ner en men man står med ryggen rak och uppbackad av familj, flickvän, vänner och förfäders styrka.

Ifall det är bra att köra slut på sig totalt innan ett VM så har jag gjort den bästa uppladdningen i söndags. Jag skulle gå runt hela beteshagen och kolla att stängslet var helt och det skulle inte ta så länge. Efter 5 timmar hade vi bara gått hälften och jag är så tacksam att mamma var med mig för jag hade aldrig orkat med trädet själv bland annat. Sen mötte pappa upp oss och mamma fick åka hem och jag tog crossen och körde resterande. Nu är det ju inte en som en crossbana precis och min lilla 125kubikare är lite väl liten så jag fick kämpa på en del ställen. Några gånger så tänkte jag ge upp för jag var så trött och hade ont. Men så lyfte jag upp crossen och fortsatte när det gick köra igen och tog mig hela vägen runt och till bilen. Så då tänkte jag att hur det nu än går på VM så vet jag att jag tar mig runt om jag vill, hur än träningen sett ut så står jag på benen när dagen är slut och när jag tror jag tappat hammaren så ska jag bara leta lite djupare ner i ryggsäcken.

Så här ser startlistorna ut i min viktklass i respektive arm. Jag vet vilka de flesta är och jag vet att de är skitstarka och rutinerade. Det kan gå lite hur som helst, har jag helt otur med lottningen så kan jag åka ut direkt men i så fall har jag inte förlorat mot småsten utan mot stora stenblock som ska krossas en annan dag. Men jag siktar ju så klart på en pallplats!

 Bild från EM 2017 då jag förvånade mig själv genom att vinna över ena ukrainskan som
jag aldrig förut tagit och dessutom tog bronsplatsen

Share

Andra resor än till Las Vegas

Det blev inget Las Vegas för mig efter någon huvudsponsor dragit sig ur tävlingen och allt ändrades. Jag håller självklart på med armbrytning för kärleken till sporten och gemenskapen men jag hade räknat med att åka dit och vinna tillbaka lite pengar. Resan i sig blev dyr då jag inte hade möjlighet att boka samtidigt som de andra eftersom jag var mitt i renflytten i våras då. Men när det blev sagt att bara ettan skulle få prispengar så kände jag helt enkelt att jag inte riktigt hade råd. Det finns tävlingar på närmare håll. Jag kollade på möjligheterna att få boka om resan men det var bara möjligt att boka en ny till samma område, alltså till USA. Det skulle kosta mig 4500 kr att boka om så jag bet i det sura äpplet och avbokade hela resan utan att få någon ersättning. Det blev andra resor än till Las Vegas.

Jag gjorde en liten bild för att illustrera känslan av att den ursprungliga tävlingen ställdes in

Nu i efterhand känner jag också att det var tur att jag inte åkte till Vegas i alla fall. Måndagen när min resa var planerad att avgå så var jag hemma men i stället så lämnade min älskade mormor jordelivet. Hon har varit en så stor del av mitt liv så det var väldigt jobbigt först när hon blev dement och inte längre kom ihåg mig och nu blev det jobbigt igen.

Bara några dagar efter så körde jag till Storuman för att tävla i Wild Arm som några i klubben anordnat. Jag ställde upp i minsta viktklassen som var -60 kg damer. Huvudet var inte alls med mig, jag hade problem med domaren och jag är inte alls nöjd med min insats. Jag borde kanske inte ha ställt upp så mitt självförtroende skulle fått sig en sån törn men det bygger väl upp sig igen. Men jag ställde även upp som domare för första gången på två år och det gick riktigt bra.

Jag är oerhört glad att min flickvän var med mig hela tiden och stöttar mig och torkat alla mina tårar. Hon visade sig vara duktig på lasso också så det är en keeper. På tal om lasso så vann jag en lassokastningstävling på midsommarhelgen i Ankarede. Jag har inte tävlat i lassokastning på många år men kände att det var dags igen. Utan att ha sett hur de andra i damklassen kastat så gick det rätt bra men jag hade inte räknat med att vinna. Så jag vann  en bricka från Stoorstålka och fick ta över vandringspriset.

Stoorstålka har inte bara brickor utan mycket annat fint, bland annat den här mössan som jag fått av dem.

Jag blev vinnare av damklassen och Herman Njaita vann herrklassen i Ankarede


KisseKjell leker med lassot

Kalvmärkningarna har börjat nu så nu är det sommar på riktigt även om det fortfarande är kallt och väldigt regnigt. Nästa steg nu är att bygga upp allt jag tappat inför VM i September!

Share

Att vända urusel till bronsmedaljör

Först måste jag säga att jag har aldrig känt mig så opeppad inför en tävling någonsin förut. Formen kändes kass, handleden gjorde ont, jag hade knappt planerat i förväg hur jag skulle ta mig till Polen och jag hade knappt någon att prata med. När man åker på en tävling så vill man gärna känna hur träningen sitter och helst ska man känna sig som Hulken. Inte ha världens träningsångest och tänka att alla missade pass är ett steg ifrån motståndarna. Inte känna hur armarna krymper. Innan en tävling bör man inte ha ont så man känner sig begränsad. Utan ont kan man ha efter i några få dagar. Inte ont i över en månad från föregående tävling. Jag brottades med mitt huvud VARJE dag och inte bara en gång utan flera gånger per dag. Att då höra att “jo men du vinner ändå” är bland det mest oseriösa svar man kan höra då. När man vet hur hårt motstånd det är och hur mycket förberedelser som krävs som man inte känner att man gjort och så får man höra att det bara är att åka och ta hem ett guld. Orimligt. “Man kan bara göra sitt bästa” är ett annat svar man kan få höra. Vilket är sant men helt värdelöst då man vill vinna och kunde ha gjort bättre då det krävs mer än just sitt eget bästa där och då för att vinna. Hjärnspöken. Negativa tankar. Kämpa i motvind. Inte så bra förberedelse inför ett mästerskap…

Jag och Sara Nyberg åkte tillsammans

Jag tog mig i alla fall till Polen. Alltid en start. Efter att ha turistat i Krakow och på minuten hunnit med bussen till Katowice så vägde jag in på ynkliga 48.9 kilo dagen efter. Jag har tappat mycket muskler, tänkte förlorarhjärnan. På kvällen kände vi lite på varandras händer och Sara och Elina kändes riktigt starka, jag tyckte mest det kändes segt. Som sirap i musklerna. Kanske var det så också efter allt jag åt efter invägningen. Sen när vi gick och la oss så började jag tänka. Började få in lite solsken i mörkret i skallen och tänkte att det skulle nog bli bra ändå. Inte tänka på att nåt kunde göra ont utan bara bryta och ha kul. Lillvänstern liksom, inga förväntningar och förhoppningar på den så.

I Krakow såg vi många sevärdigheter

Fredag morgon kändes grym! Hade jag önskat att jag kunnat skriva, men så var det inte. Den kändes som en helt vanlig dag. Vi åt frukost och åkte till arenan där jag värmde upp lite. Vår viktklass var först ut på bord nummer ett som det brukar vara så det kändes bra. Fick möta en ung vitryska i första matchen som jag fick ner nästan i kudden men orkade inte trycka ner det sista. Hon började slå  och försöka knuffa av min arm från armbågskudden så jag fick parera men lyckades till slut få ner henne. Helt slut i lillvänstern men glad över hur den lyckats prestera och det räckte till en 5e plats efter att ha förlorat mot de som blev etta och tvåa. Så bra har jag nog aldrig presterat med den efter operationen för två år sedan så det är ett stort framsteg! Det är även min bästa placering på EM med vänster. Synd bara att vitryskan som jag vann över hamnade på 4e plats men så kan det bli då motståndarna lottas.

Högerdagen vaknade jag och var på bra humör. Sällan jag är annat än trött på morgonen annars. Det konstigaste var att handleden inte alls gjorde ont som den annars gjort varje dag. Var inte alls hungrig däremot så jag tvingade i mig lite att äta. Jag sa till både mig själv, till Sara och till Aysu att jag skulle på pallen och att jag kommer säkert bli mer depp om så inte skulle bli fallet men att det var min plan för dagen. Annars samma procedur som dagen innan. Värma upp, pricka av sig på listan och förbereda sig. Gå in i tävlingskänslan och fokusera. Första matchen blev mot samma vitryska som i vänster och jag vet inte vad jag gjorde. Jag måste ha sovit när starten gick för jag hann inte alls med. Skärpning! Tagga om. Vid sidan av scenen är en skärm som visar vilka som är uppe på borden och bryter och vilka matcher som är på tur. När mitt namn dök up igen så sjönk modet en aning kan man säga… Motståndaren var Maryna från Ukraina som jag alltid åkt på råstryk mot. Men så tänkte jag att jag skulle ju faktiskt på pallen. Att allt kan hända. Jag kan ändra. Så jag gick upp och…. tjafsade med domarna. Det blev domarens grepp då vi (mest jag) tjafsade med greppet. Vi båda fick foul för tjuvstart. Vi båda var redo. Jag var redo. Ukrainskan fick en foul. Starten gick, jag bromsade och vi gled ur greppet och det blev även remmar så de binder ihop händerna med en rem. Jag stod helt avslappnad och när starten skulle gå hade händerna rört sig mot hennes håll och hon fick sin andra foul vilket innebär förlust. Hon protesterar och säger nåt till andredomaren och de bestämmer att det blir omstart. Vi vill protestera men måste vänta tills matchen är avslutad. En ny rem läggs, domarna lägger än en gång våra händer och starten går.

På VM 2016 så kom Maryna trea. På EM samma år där jag kom trea så tog hon andraplatsen. Jag har inte haft en chans mot henne.

Tillbaka till bordet. Innan starten så kände jag att remmen de satte blev bra. På att jag inte hade ont. Jag skulle vara snabb. Hon kändes inte lika säker. Starten gick och jag vann. Jag drog ner henne efter lite hookmatch och sen fattade jag knappt vad som hade hänt. Årets prestation för min del liksom. Jag tog ett skakigt kort på skärmen där mitt namn lyste grönt bredvid hennes namn i rött så jag skulle ha bevis att jag faktiskt vunnit över henne. Och jag förstod inte hur i hela världen jag skulle kunna tagga upp för fler matcher.


En tjej från Litauen som stod och stirrade på mig (jag tror det var ett försök till psykning) dunkade jag ner. Vi försökte räkna ut hur jag låg till men kom bara fram till att jag skulle bryta minst en match till. Mot en ryska. Alla vet att ryssar är det största. Tar man en ryss så vill man nästan ta skalpen och hänga på väggen. Jag gav allt, jag skulle på pallen. Hon kändes som att hon knappt ville vara där. Domarens grepp och remmar, igen. Hon såg stark ut i sina tidigare matcher så jag tog starten och slängde mig bakåt och vann den matchen också. SEMIFINAL!

Uppladdningen inför semifinalen var dock ungefär lika bra som jag kände att den varit inför tävlingen. Jag somnade till slut en stund på Starbucks i alla fall och sen var det bara att gå tillbaka till arenan. Semin var mot den andra ukrainskan Anastasiia. När starten gick så fångade jag mer än startade och jag upplevde det som att vi var rätt jämna och att jag eventuellt kunde vara starkare. Det blev remmar och sen startade hon hundradelen före mig så jag fick inte läget jag ville och så drog jag ut min egen vinkel och slutade på tredje plats. Anastasiia vann.

Att komma trea på ett Europamästerskap är inte dåligt. Helst inte för andra året i rad. Men det känns ändå lite bittert, helst då man är så nära. Jag har trots bitterheten gjort en grym tävling. Från hur jag kände innan och lyckas vända på det och först komma 5a med lillvänstern för att sen ta medalj med höger arm dagen efter. Från att må skit till att stå där på pallen med svenska flaggan.

Som vanligt så hade jag inte kunnat göra det på egen hand. Jag har Norrhelikopter, M Boije AB och HKfjäll att tacka. Min familj som inte alltid förstår mig men ändå alltid ställer upp. Mina vänner. Och min finaste som låtit mig gråta var och varannan dag över träning och handled och ändå stöttat och förstått. Som fixat så jag kunnat gymma. Och som tvingat folk att titta på livestreamingen när jag fick ta emot bronsmedaljen på prisutdelningen. Tack. Tack alla!

Share

Older Entries »
Share