MAXstyrka

Allt inom kraftsport

mar
06

Intervju med Heidi Andersson

Posted by MAXstyrka 0 Comment

Heidi Andersson är armbryterskan från den lilla orten Ensamheten strax utanför Storuman. Heidi har vunnit åtta VM-guld i armbrytning och har figurerat relativt flitigt i media de senaste åren, både som programledare och i den prisade dokumentären Armbryterskan från Ensamheten. Detta har gjort att Heidi har blivit ansiktet utåt för sporten i Sverige, och hon har bidragit till att armbrytning inte längre räknas som en kroglek utan som en seriös kraftsport.

Här är en intervju med världens bästa armbryterska, Heidi Andersson.

——————————————————————————————————————————————————

MAXstyrka: Först frågar vi alltid om namn, ålder, vikt och ort, samt personliga rekord i bänkpress, marklyft och knäböj.

Heidi Andersson: Namn: Heidi Andersson, Ålder: 30, väger 65 kg, kommer från byn Ensamheten, 1 mil nordväst om Storuman. Bor i en lägenhet i Storuman.

Bänkpress är inget jag tränar eftersom det inte är någon givande övning för armbrytare då axlarna slits. Jag testade för drygt sex år sedan och då tog jag 65 kg.
Knäböj har aldrig testat. Eventuellt en gång i samband med en TV-inspelning, men jag kommer inte ihåg resultatet.
Marklyft är en övning som jag planerar att lära mig. Jag har testat det ett fåtal gånger, men aldrig maxat.

I handledscurl med skivstång (bänkpresstång) har jag gjort 80 kg x 2 reps. I handledscurl med skivstång med skydd (alltså grovt grepp, man sätter axelskydd på stången för att försvåra grepptagningen) har jag gjort 47,5 kg x 4 reps. I vinkellyft med Z-stång (dvs knogarna snett uppåt) har jag gjort 60 kg x 3 reps.

MAXstyrka: Grattis till ditt åttonde VM-guld! Grymt bra gjort!

Heidi Andersson: Tack!

MAXstyrka: När började du med armbrytning, och varför blev det just den sporten?

Heidi Andersson: Jag började 1992, 11 år gammal. Jag har alltid fascinerats av kraft och kampidrotter, kvinna mot kvinna, man mot man. Mitt mål var att vinna en match. Det tog tre år. Min första seger är min största seger. Jag började bryta sittande 1992. 1993 började vi med stående armbrytning. Idag är det bara disabled (handikapp-klass) som bryter sittande.

MAXstyrka: Hur ofta tränar du, och hur länge blir varje pass?

Heidi Andersson: På medelveckor hemma i Storuman tillsammans med armbrytargymnasiet blir det 10 till 12 pass i veckan. Varje pass är mellan 30 till 90 minuter långt. Tunga veckor blir det fem pass i veckan, och då blir passen ca en timme långa.

MAXstyrka: Är det någon regelrätt gymträning, eller blir det uteslutande specialövningar?

Heidi Andersson: Jag tränar småmusklerna rund skuldror som uppvärmning (rehabträning) och därefter är det i stort sett bara specialövningar.

MAXstyrka: Är det mest armar som krävs för att bli en bra armbrytare, eller måste man träna ben, rygg, mage och axlar också?

Heidi Andersson: Bra bålstabilitet är oerhört viktigt. Jag kör löpträning och kompletterar med olika övningar för att stärka knän m.m. så jag håller i längden.

MAXstyrka: Hur viktig är kosten när det kommer till en sport som armbrytning?

Heidi Andersson: Kosten är alltid viktig. Maten är ju bränslet.

MAXstyrka: Tar du några kosttillskott, eller blir det bara vanlig mat?

Heidi Andersson: Bara vanlig mat utan onödiga tillsatser och annan dynga. Miljömärkt, kravmärkt och lokalproducerat så långt det är möjligt. Kosttillskott behövs inte om man äter bra råvaror.

MAXstyrka: Hur laddar du upp inför en tävling?

Heidi Andersson: Jag gör färdigt så mycket företagsfix som möjligt, betalar räkningar, skriver fakturor, skickar offerter o.s.v. Jag gör undan allt så jag kan koppla bort företagandet och fokusera på tävlandet.

MAXstyrka: Har du någon ritual som du brukar göra innan tävlingen eller någon lyckoamulett?

Heidi Andersson: Det hade jag som tonåring, speciella resekläder, tävlingskläder m.m, men nu för tiden behöver jag inga ritualer eller “lyckotriggers”, det går lika bra eller dåligt ändå.

MAXstyrka: Många säger att armbrytning uteslutande handlar om teknik. Är det styrkan eller tekniken som är viktigast i armbrytning?

Heidi Andersson: Hehe! Vilka säger det? De som är klena? Det handlar mestadels om styrka, armbrytning är en kraftsport. Grundtekniken är så enkel så den kan i stort sett vem som helst lära sig på ett par minuter, med rätt instruktör. Sen handlar det om att vara stark i hand, handled, underarm och vinkel.

MAXstyrka: Jag antar att du ofta blir utmanad av killar som vill bryta arm mot dig. Brukar du oftast vinna mot killar?

Heidi Andersson: Jag tränar enbart med killar. De har större händer och är starkare vilket ger optimal träning. Killar som inte tränar armbrytning vinner jag i regel mot, men på senare år undviker jag att bryta mot dem som är mer än tre viktklasser tyngre än mig, alltså 15 kg tyngre. Mina armbågar och axlar börjar bli slitna efter 18 års armbrytande. Mot armbrytare kan jag bryta mot vem som helst i vilken viktklass som helst för då riskerar man inte försättas i skumma vinklar som riskerar att skada mig och motståndaren.

MAXstyrka: Vem vinner i armbrytning av dig och din man Björn Ferry?

Heidi Andersson: Jag är armbrytare och han är skidskytt. Hehe! Armbrytning är min grej så jag vinner! I vänster arm brukar vi däremot kunna bryta riktigt jämnt, men det var bra många år sedan vi bröt senast.

MAXstyrka: Du är en av världens bästa armbryterskor med åtta VM-guld bl.a. Vad är det som får dig att fortsätta?

Heidi Andersson: Sportens potential och min egna personliga utveckling, mentalt och fysiskt. Jag drivs av att utveckla sporten, sprida sporten, arrangera nya typer av tävlingar och själv delta i allt detta.
Björn och jag tillverkar armbrytarbord och har lyckats få ut över 200 bord på skolor i Sverige, och fler ska det bli.
Min målsättning är att bli världens äldsta armbytare. Den äldsta nu levande som har ställt upp på ett VM är 83 år gammal brasilianare, så får jag leva till jag är 84 år så ska jag “Rocky-träna” med målsättning att ta en landslagsplats i Senior Grand Master +60 år. Sen ser jag framemot att tävla i master +40 år och Grand Master +50 år.

MAXstyrka: Du har hur många medaljer som helst, blivit korad till Årets Västerbottning 2004 och Årets Vildkvinna 2001 m.m. Vilken av alla dina meriter är du mest stolt över?

Heidi Andersson: Mitt första VM-guld som jag vann 1999 är min största idrottsliga merit, och John Hron-stipendiet för mitt arbete som projektledare mot ungdomsvåld är den största meriten utanför idrotten. Den utmärkelsen fick jag som 19-åring. Jag och John Hron är födda samma år och vi hade varit lika gamla om han inte hade blivit ihjältorterad av nynazister.

MAXstyrka: Har du någon förebild inom idrotten?

Heidi Andersson: Finskan Tarja Tähtinen. Hon är en livs levande Ronja Rövardotter och var min förebild inom sporten när jag började bryta som liten 11-åring.

MAXstyrka: Har du råkat ut för någon skada till följd av sporten?

Heidi Andersson: Ja, smällar i armbågarna, på insidan.

MAXstyrka: Vilket är ditt kortsiktiga mål med träningen, nu när VM är över, och vilket är ditt långsiktiga mål?

Heidi Andersson: Jag tävlar om ett par dagar på World Challenge den 8 mars. Världens åtta bästa armbryterskor möts i en over all – alla möter alla.

Mitt långsiktiga mål är att fortsätta bygga upp stabiliteten i småmusklerna i höger axel, vilket jag har jobbat på i många år.

MAXstyrka: Har du något tips på hur man, som vanlig lekman, kan bli bättre på armbrytning? Har du något hemligt tips som du kan dela med dig av?

Heidi Andersson: Det finns inga hemliga tips och inga genvägar. Att vara stark i hand och handled är en bra början, men sen måste man ha ett “klipp” och en timing som en boxare. Det är bara att kontakta närmsta armbrytarklubb och börja träna.

MAXstyrka: När kan vi se dig tävla nästa gång?

Heidi Andersson: I World Challenge den 8 mars.

MAXstyrka: Tack för att du tog dig tid att svara på frågorna!

——————————————————————————————————————————————————

Ni kan läsa mer om Heidi Andersson på hennes hemsida.

Share

Leave a Reply


*


Translate