MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Den 27 april hålls en showtävling i strongman i Lilla Edet på Gekå bygghandel.

MAXstyrka ringde upp arrangören, expertkommentatorn och den okrönte kungen av oneliners Anders Axklo för att fråga lite om tävlingen, om strongman generellt och om historien bakom grenarna.

——————————————————————————————————————————————————

Vilka grenar kommer det bli i tävlingen?

Man ska komma ihåg att det här en showtävling, även om den kommer vara rättvis och på riktigt. Därför är det bara fyra grenar, även om jag tycker att det är i det minsta laget för att vara en strongmantävling. Grenarna blir någon form av Husafell, antingen med en sten på runt 120 -140 kg eller med ett annat föremål. Det hade ju varit ballt att gå med en tvättmaskin, men jag är inte säker på att jag hittar någon som håller för att bli tappad så det blir nog en sten. Det blir också en Pinch Grip med ett fem cm tjockt järnblock på 57 kg. Den är otroligt bra eftersom folk kan själva prova på den mellan grenarna och hantverkare kan relatera till den när den kommer till handstyrka. Det blir också enhandspress med en hantel, förmodligen blir det för max. Till sist blir det duell med Sisyfosstenen, 125 kg över 130 cm. Tävlingsgrenarna är inställda så att även vanliga starka karlar ska kunna vara med.

Hur många tävlande kommer att vara med?

Jag hoppas på mellan fem och tio. I nuläget har jag väl mellan fyra och fem man, men vi får se hur många som kommer och vill tävla.

Du gillar att ha med lite ovanligare grenar i dina tävlingar. Vad beror det på?

Om jag vet att de som tävlar har tekniktränat på vissa grenar så är det mitt jobb som arrangör att krångla till det för dem eftersom det trots allt är en tävlingsform som går ut på att mäta vem som är starkast. Jag är inte intresserad av att se vem som är tekniskt bäst, jag vill veta vem som är starkast. Däremot aktar jag mig noga för att lägga in något som inte har med styrka att göra. Första gången jag hade med Pinch Grip så var det många som gnällde på den och undrade vad det var för någon gren, men ingen kunde hävda något annat än att det var greppstyrka det handlade om i efterhand. För mig hade det varit ett misslyckande om grenen avgörs på något annat än just styrka.

Gillar du mest att testa den statiska styrkan, eller är det maxstyrka som gäller?

När jag började att jobba runt strongman runt 1998 – 1999 så såg tävlingsformen annorlunda ut, och med sitt grenval så reglerade man vilken typ av fysik som lyckades vinna. I dag har vi ett grenval internationellt sett som är fokuserat på jättetunga saker så att du får betalt för att väga 170 kg, och jag tycker att det blir för mycket åt styrkelyftshållet fast det är andra grenar. En gren som jag saknar något oerhört är Farmers Walk för maxdistans utan att sätta ner. Det var så farmers var från början. Det där påhittet med att man ställer ner och vänder dök ju upp för fem-sex år sedan, och jag har ju alltid ansett att strongman handlar om att tävla i praktisk, användbar styrka. Hur långt man kan gå med någonting innan man tappar det tycker jag är mycket mer intressant att se än farmers där man får sätta ner vikterna hur många gånger som helst och sedan få en tid. Jag tycker att det blir halvt obegripligt för publiken och en specifik strongmanövning snarare än ett tydligt begripligt kraftprov. Det är en personlig åsikt, men det är utifrån det jag arrangerar mina tävlingar.

Vad tycker du om Arnold Strongman Classic, där man har de tyngsta möjliga vikterna?

Den absolut första tävlingen i Arnolds skapades inte ens för att vara strongman, utan den skräddarsyddes för Mark Henry. Arnolds lyckades få sin position eftersom det just är så pass tungt som det är, och det kan man ha respekt för eftersom det är ballt när någonting är värst och absolut tyngst. Det Arnolds ska ha mycket cred för är att de har varit väldigt innovativa i grenarna, det var Arnolds som började med både Apollons och enhandspress med hantel. Jag tycker inte om deras marklyftsvariant, och jag tycker personligen heller inte om Frame Carry eftersom det är ett specialbyggt redskap som inte har någon beröringspunkt i något gammalt arbetsmoment. Man kan lyfta mer vikt i frame än i farmers eftersom att man inte behöver hålla vikten utanför kroppen, men om framen väger 400 kg eller 300 kg säger verkligen ingenting för gemene man, för det är inga siffror som vanliga människor kan relatera till ändå.

Nej, vikterna i strongman på den här nivån är svårt att relatera till i vilken gren det än handlar om tror jag. 440 kg i oket säger ingenting för publiken, men skottkärra med en bil säger mer om hur otroligt tungt det är.

I många av mina tävlingar har jag sett att man hellre kan gå ner lite i vikt och försvåra omständigheten. Typexemplet är det Bayerska marklyftet som jag har med i bland där man lyfter från tårna, eller att vägra låta folk använda klister i stenlyft. För en vanlig vältränad människa är det fortfarande obegripligt hur någon kan lyfta en sten på 125 kg, och en sten på 200 kg säger absolut ingenting mer för dem. Att sedan få ha klister och kondomer på underarmarna för att kunna lyfta den där stenen gör det sedan ännu mer obegripligt för betraktaren.

I vissa tidigare tävlingar har man haft farmers för maxvikt i tre meter. Vad tycker du om det?

Ja, under Sveriges Starkaste Man 2003 eller 2004 så var vi bland de första i världen att göra ett farmers för max men under tio meter. Poängen är bara att man måste tänka lite kreativt för att inte hamna i obegripligheter. Det är därför jag inte riktigt gillar marklyftet under Arnold Strongman Classic, och anledningen till det är att man blir väldigt förtjust i att prata världsrekord. När man hör mig kommentera de internationella tävlingar så undviker jag oftast att nämna världsrekorden för jag tycker inte att man kan tala om rekord på det sättet då det alltid är lite olika förutsättningar. På Arnolds premierar man att kunna gå upp på en jättehög vikt genom att för det första ha en hög startposition och sedan ha en gigantiskt lång stång vilket innebär att när Mark Felix, som är en av mina favoritatleter, i år drog så lossnade hela vikten ungefär vid höften. Det är fine med det då han lyfter mer än de andra där, men att kalla det för rekord i marklyft eller i ens kronlyft är fel. Det är rekord på den grenen i den tävlingen.

Det finns väl inga egentliga standarder för några grenar? Det var ju på gång att bli en internationell standard på stocklyft m.m. för några år sedan.

Ja, det var ju när IFSA höll på med det ett tag. Jag var IFSA Sverige, och jag var med när de lanserade IFSA internationellt och när vi hade möte i Sheffield med de olika representanterna från de olika nationerna. En stor del av poängen bakom den internationella utrustningen var dels att man skulle kunna ha rekord och dels också att Jamie Reeves höll på och försökte kränga i väg utrustningen. Det var en stor del i deras affärsidé, de skulle sälja omgångar av tävlingsutrustning som gjordes på en ganska bra mekanisk verkstad i Sheffield. Sen havererade det eftersom de ville ha kontroll över allting. Det fina med strongman är att det inte finns regler och lagar utan det finns praxis, och det är en helt annat sak. En tumregel för mig på tävling är att det ska vara lika för alla, det ska vara känt sedan innan och det ska vara rättvist. Jag har alltid tyckt att en strongmangren antingen ska simulera ett gammalt arbetsmoment eller ett urgammalt kraftprov som att lyfta något på raka armar över huvudet t.ex.

Då måste du väl ha gillat grenen med järnbalkarna från SM-kvalet i Gnosjö förra året?

Ja, jag tyckte att den grenen var helt fantastisk, precis som att jag tycker att Fingal Fingers är fantastisk även om den grenen är svår att bygga. Den grenen har ju sin förankring i stolpresning. Även Conans har ju en tydlig simulering i en gammaldags oxvandring där dragdjur går runt och genererar energi.

Vilken tid börjar tävlingen i Lilla Edet?

Den börjar kl. 12:00 nästa lördag, den 27 april. Den lär hålla på i drygt två timmar uppskattningsvis eftersom vi bara har fyra grenar.

Var kan man träffa dig mer i sommar?

Helgen efter det blir det strongmantävlingen i Skövde, och i sommar kommer jag att göra finalen i Sveriges Starkaste Man, kvalet i Gnosjö och Ystad och en tävling på Mantorp helgen efter finalen. Dessutom blir det en del armbrytartävlingar. Precis efter Skövde-tävlingen ska jag åka iväg en vecka till Litauen som landslagskapten för det svenska armbrytarlandslaget.

Ok. Tack för att du tog dig tid till intervjun!

Tack, tack! Vi ses!

——————————————————————————————————————————————————

Share

Leave a Reply


*


Translate