MAXstyrka

Allt inom kraftsport

nov
25

Strongman-press

Posted by Standardspråk för webbplatsen 0 Comment

Pressövningar är något som dyker upp på i stort sett varje strongmantävling. Det kan handla om att lyfta en vikt för så många repetitioner som möjligt, att lyfta en så tung vikt som möjligt, eller att lyfta ett flertal redskap på så kort tid som möjligt. Pressgrenarna i strongman är lite speciella jämfört med vanliga skivstångslyft. Jag tänkte nedan skriva lite i all enkelhet om hur de går till och hur man kan träna för det.

Stock

Genomförandet

nystromstockAtt lyfta stock har mycket att göra med vilken typ av stock det handlar om. En tjockare stock kommer kräva mer bakåtlut i pressläget, vilket kan leda till att man ofta får lite sämre kick när man vill sätta fart på stocken. I gengäld blir pressvägen lite kortare. Generellt sett lyckas folk bättre med tjocka stockar när de är presstarka, snarare än tränade för att leva på en stötteknik utan, eller med liten, efterpress.

Svårigheterna med att stöta en tjock stock kan möjligen i viss utsträckning kompenseras genom träning, och väldigt stor explosivitet i benen, men i slutändan kommer det inte att bli riktigt lika bra som på en skivstång.

Många tycker att det kan vara lättare att vända en tjock stock snarare än en smal. Den är liksom av sig självt närmare pressläget än en smal stock redan när man påbörjar vändningen. De som vänder riktigt tunga stockar brukar använda sig an en frontböjsteknik där man böjer ner under parallellt, sätter stocken högt på bröstet och sedan exploderar uppåt med benen för att avsluta genom att våldsamt driva upp och fram armbågarna.

Det är även möjligt att kontinentalvända stockar om man vill ha en teknik som inte kräver lika mycket bicepsstyrka. Men det blir lätt väldigt svårt om stocken är tjock.

Att träna för det

Stockvändningar kräver bicepsstyrka! Det är många som har stora problem med stockvändningar just för att det saknas nog krut i armarna för att dra in den väl nog i tröjan så att den sitter kvar under vändningen. Allt sådant påverkas förstås fortfarande av situationen med magnesium och om stocken kanske är slät och nymålad, eller om det rentav är en naturstock med rejäl friktion.

Det går utmärkt att använda stocken för att köra bicepscurl, och det blir ganska likt hammercurl.

Apollons axel

Genomförandet

stoffeapollonNär det kommer till Apollons axel så är kontinentalvändningar nästan alltid sättet folk väljer att vända axeln på. Varför? Jo, de är så tjocka så att det är ganska få som är så starka i greppet att de kan styrkevända axeln på alla vikter de kan pressa. Kan man väl sålunda direktvända den så kan det förstås spara en del energi. Några få gillar att direktvända med omvänt grepp, vilket naturligtvis är lättare för greppet, och sedan byta grepp när man kommit upp till axlarna.

Även kontinentalvändningen går att genomföra med så väl överhandsgrepp som omvänt grepp. Det kan spara en del energi och tid att gå med överhandsgrepp om man klarar det, för på så sätt så slipper man byta grepp medan stången vilar på magen.

Knycken från magen upp till axlarna kräver en bra friktion mellan axel och tröja, men det brukar vara någorlunda lätt ordnat med ett bra lager magnesium på tröjan, samt stången på rätt plats. Krisar det kan man även luta sig tillbaks mer. Det är viktigt att man känner att stången sitter väl mot tröjan innan man kickar på för att få upp den till axlarna. Det är i regel inte tillåtet att vila axeln på ett bälte, men bälte kan ändå vara väldigt användbart för att ge extra stadga och fasthet åt området där man skall vila axeln innan man kickar upp den till axlarna.

Överstöten är väldigt lik den med en vanlig skivstång, men det finns förstås ingen svikt att spela med alls. Många tycker dock om att pressa en tjock stång, som motsats till en smal.

Att träna för det

Att träna greppet för att kunna göra vändningar med dubbel överhand kan vara en idé. Det kan göras genom att till exempel träna med Fat Gripz, eller för den delen överhandsmark med axel. Tjockt grepp kan man även i någon utsträckning få till genom att linda stången i en handduk. Man kan sedan köra rodd, deadlift holds och annat man kommer att tänka på.

Rodd kan även vara en bra grej för att det skall vara lätt att få upp stången till tröjan. Det kan nämligen vara så att man kan vilja ha överstyrka nog för att ganska lugnt lyfta axeln och placera den på magen, för att det hela skall bli lättare för greppet.

Vikingpress

Genomförandet

Vikingpress är annorlunda från stock och axel på det sättet att i den här grenen får man inte dippa. Efter att man skjutit på vikten med benen så får man inte böja dem igen. Detta leder till att man får spela med bakåtlut istället, som kan tillåta en att få armarna lite rakare så att de är lättare att pressa. När man sedan låser ut så hjälper det att att liksom luta sig in i vikingpressen så att man får sin vikt in i maskinen.

Oftast går det även till så att man inte får göra fler reps efter att man ställt ner vikten, så vill man vila mellan repetitionerna så får man låsa ut och andas ut med vikten utlåst över huvudet. Det ger ju inte mycket hjälp att vila i det nedre läget, eftersom man då har axlarna under anspänning från vikten hela tiden.

Att träna för det

Eftersom tekniken för vikingpress ofta kan innefatta ett bakåtlut följt utav att man pressar delvis in i maskinen snarare än rakt uppåt så är bröst ganska relevant här. Man får ju dessutom inte dippa, så ren presstyrka är vad som gäller. Man kan alltså glömma att få ut väldigt mycket utav att lägga extrema mängder tid på stötträning.

Bänkpress och push press blir optimala gymövningar att öva på istället. Bänkpressen kommer att ge den rätta utlåsningsstyrkan som man är ute efter för att kunna pressa igenom in i maskinen under sista delen av vikingpressmomentet.

viking

Det var allt jag tänkte skriva om strongmanpress för tillfället! Det skulle väl gå att skriva en hel artikel om varje specifik gren, och även en om just pressmedleyn, men det finns nog ett värde i att ha en något mer orienterande text om flertalet pressgrenar också.

Med kraftfulla hälsningar,

Alexander Syding

Share

Leave a Reply


*


Translate