MAXstyrka

Allt inom kraftsport

feb
17

Loading

Posted by MAXstyrka 1 Comment

Dags för en till grenguide! Precis som vanligt kommer jag att dela in sagda guide i två delar. En del för träning och en del för genomförande.

Genomförande

Loading är en gren där man sällan vet exakt vad det är som skall lastas. Man vet ofta så mycket som att det kommer att vara frågan om säckar eller tunnor, men man kommer all som oftast inte att ha haft chansen att känna på de specifika säckarna eller tunnorna innan tävlingsdagen. Ett starkt tips är att se till att känna på sakerna innan startsignalen går. Det är egentligen ett tips som gäller för många grenar, men givet att Loading liksom i regel handlar om att föremålen skall vara otympliga så kan man vänta sig att det är lite knepigt att hitta ett bra tag om sakerna snabbt.

Har man förberett sig genom att vara framme och känna på sakerna i någon paus innan grenen så vet man hur man skall hålla sakerna. Man skall inte ge sig förrän man vet precis hur man vill angripa föremålen och har en mycket tydlig bild av hur man snabbt och snärtigt får ett kraftfullt nog tag om dem.

Den snabbaste tekniken för säckar och stenar innebär i regel att plocka upp dem till brösthöjd och springa med dem tryckta mot magen. Det går riktigt snabbt att lyfta upp föremål till den höjden. Men om plattformen saker skall lastas till är ganska hög kan det finnas en fördel i att bära föremålen på axeln. Det är en trevlig teknik i avseendet att bröstet är olastat så att man kan andas med obehindrat. Att ha vikten i famnen kan även komma med problemet att vikten glider ner mot benen och sinkar ens tempo.

En sak att undvika är att plocka upp redskapen med ryggen vänd mot plattformen där de skall lastas. Det betyder nämligen att man måste vända sig ett halvt varv med vikten i famnen sedan. Man vill heller inte plocka upp vikterna med ansiktet vänt mot banan och plattformen, för det innebär att man har sprungit halva varvet runt vikten och förlorat tid på det. Man kommer således ofta att se proffs plocka upp vikten ståendes vid sidan av den. På så sätt är det snabbt att komma i position för att plocka upp vikten och man behöver bara vända sig ett kvartsvarv med den när man väl är igång.

Träning

Snabbhet och styrkecardio är a och o i Loading. Man kommer vilja öva grenen mycket för att fila ner sin tid. Varje vändning och varje rörelse måste bli så tidseffektiv som möjligt. Utöver det så kommer man att behöva att helt enkelt springa snabbt också, så det finns väl inget bättre sätt än att helt enkelt öva sig på att springa!

Loading kan vara väldigt jobbigt och man kan vara frestad att sakta in mellan lastningarna, men för att få en bra tid är det sprint tillbaks till föremålen som gäller. Därför får man se till att ens flås håller måttet. Man vill köra konditionsträningen orienterat mot den sortens tidsintervall man skall hålla på under grenen, men det skadar inte att låta träningen fokuseras mot intervaller som är lika långa som tidsbegränsningen under tävlingen.

Man kan till exempel köra Concept 2-rodd i 90 sekunder. Att gå all in i den övningen är fruktansvärt jobbigt, och alldeles utmärkt träning för strongman. Man kan köra så många sådana intervaller man tycker att man behöver. Konditionsträning kan man naturligtvis också få från att bara köra loading, och det finns andra utmärkta strongmangrenar som att dra släde som också lämpar sig fint för konditionsträning.

Grepp är också en faktor som kommer in i Loading. Det händer att säckar är väldigt stora och otympliga. Det kan faktiskt falla sig så att grenen kommer ner till om man har starka armar nog att hålla i stenarna. Det är en sorts greppstyrka som är besläktad med stenlyftning, däckvält och repklättring. Dvs greppträning där man inte har en särskilt stängd hand utan måste vara stark i andra lägen.

Lyckas man bli duktig på att lyfta sten utan klister så kommer det troligen att finnas utmärkt carry-over till säckarna i Loadingen.

Det var allt för den här gången!

//Alexander

Share

One Response so far.

  1. Daniel skriver:

    Bra guide, som vanligt! Tackar varmt för dessa. 🙂

Leave a Reply


*


Translate