MAXstyrka

Allt inom kraftsport

maj
05

Mer om nybörjarmisstag

Posted by Standardspråk för webbplatsen 0 Comment

Som ny till sporten så finns det alltid mer att lära än man tror. Kanske har man redan följt strongman på Youtube i åratal och lärt sig massvis, men när det blir skarpt läge tenderar man att upptäcka att det fanns en del saker som inte riktigt filtrerades fram så tydligt genom skärmen. Den här artikeln är ägnad åt att ta upp några vanliga nybörjarmisstag och hur man undviker dem.

Experimentera inte

En tänkande strongman under utveckling har nog alltid lite nya saker att testa på lut. Kanske rör det kost, eller så handlar det om träning, utrustning eller teknik. I vilket fall som helst är mitt råd alltid att hålla experimenten på träning snarare än tävling. Det är oerhört tråkigt om ett experiment skulle slå fel när det är allvar. Exempel på sådana experiment skulle kunna vara till exempel att äta en massa koffeinpiller i början av tävlingen, för att sedan plötsligt drabbas av koffeinkrasch och kramp i tävlingens andra halva. Kanske experimenterar man med extrem kolhydratsladdning dagarna innan och finner att man inte får på sig sitt bälte. Kanske har man tänkt ut en ny teknik som verkar extremt biomekaniskt sund i tanken, men som slår helt fel när man faktiskt genomför den. Tävlingar tenderar att komma med många nog överraskningar, så det är bäst att inte tillföra några för egen maskin.

Utnyttja tiden

I många grenar betyder tidtagaruret bara att man skall försöka bli klar så snabbt som möjligt. Så är inte fallet när det är maxreps på tid. Ett nybörjarmisstag som jag sett folk göra gång på gång är att inte utnyttja tiden de har på ett bra sätt. Alla vet att det ofta är vettigt att få in en liten setvila mitt under grenen så att man kan få en eller flera reps senare när musklerna återhämtat sig. Det folk inte är förberedda på är att det kräver disciplin. När man är extremt laddad är det svårt att vänta i 60 sekunder på att se om man kan få ett lyft eller två till. Det är lätt hänt att man istället bara vilar i kanske 15 sekunder. Tidsuppfattningen blir helt skev under sådana förhållanden. Se till att ha en coach som håller koll på tiden och tvinga dig själv att vila så länge som det finns utrymme för. Var smart och utnyttja tiden.

DSC01701

Klisterhantering

finalssm105ainasojastenDet där med klistret är också en sak som kan gå fel på mer än ett sätt. En del är inte noggranna med att arbeta ut klistret så att det ligger som en jämn yta. Är klistret kallt kan det krävas att man kontinuerligt kramar och knådar det ett tag. När klistret väl är påtaget på ett bra sätt kan man springa på ytterligare problem om det visar sig att man varit för het på gröten och har tagit på sig sitt klister evigheter innan grenen börjar. Klister är en färskvara. Har man haft på sig det i en halvtimme innan man genomför grenen biter det typiskt inte lika bra, och blir dessutom lätt utblandat med svett. En till miss som är lätt att göra, som jag själv fortfarande gör ibland, är att använda för mycket klister. På en tävling smetar alla på en massa klister på däcket/stenen och när man själv dessutom kommer dit med en massa tjockt klister kan man finna att det bara är en hal smet på föremålet man försöker greppa. Det här blir speciellt problematiskt i varmt väder när klistret blir mjukt av hettan. Klister som redan är mjukt som handbollsklister kan ju bli direkt kontraproduktivt á la glidmedel en varm dag.

 

Känn på redskapen

Som jag har varit inne på i grenspecifika artiklar tidigare så kommer man att vilja känna på utrustningen på tävlingsdagen. Det kanske till och med känns lite opraktiskt på grund av olika omständigheter att känna på redskapen innan grenen går igång, och som försynt nybörjare vill man inte ta för mycket plats, men det kan det vara värt. Skall man lyfta en natursten så vill man hitta greppen om den så att man vet hur man skall lasta den, man vill kanske känna om oket är väldigt stabilt eller om man skall vara beredd på att dra mycket i det för att förhindra en massa glappande när man går. Man lär vilja inspektera greppet för att se hur man skall göra för att snabbt kunna få bra tag om det och man kanske vill se hur man skall göra med ett bökigt föremål som skall lastas.

Håll dig i skuggan

Återigen något jag berört tidigare! Varma sommardagar är solen en fiende om man väger 140 kg. Detta förhållande råder nog även på klart lägre kroppsvikter än så när det blir riktigt varmt. Det är inte självklart att det finns bra sittplatser i skuggan på tävlingen, men försök lösa det på något sätt. Solen kanske känns skön i början, så som nybörjare kanske man inte ser någon anledning att akta sig för den. Men efter fem timmar kommer energinivån lätt att vara sänkt. Sedan tappar man förstås vätska, urlakas på mineraler och krampar lättare.

Rätt utrustning till jobbet

Det finns en tidigare artikel av mig här på Maxstyrka om vilket utrustning som är vanlig i strongman. Ett ganska vanligt nybörjarmisstag är att man inte har någon av den. Min första tävling körde jag ok utan bälte iförd gympaskor. Oavsett styrka så hade resultaten blivit ännu bättre om jag hade haft skor med hård, platt sula och ett gediget bälte. Strongman är tungt nog utan att man gör det svårare för sig genom att inte ha utrustningen!

kallelanebilgnosja

Share

Leave a Reply


*


Translate