MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Lördagen den 22 augusti hade tusentals människor vallfärdats till småländska Kulltorp och westernparken High Chaparral. Temperaturen matchade vilken sydligt belägen semesterort som helst, himlen var knallblå och solen gassade så som den kan göra vid utvalda tillfällen under sensommaren. En stor del av besökarna var dock inte enbart där för att äta glass i solen, åka tåg, se på en långbent Lucky Luke, köpa paketvis med knallpulver och leka cowboy och indian. Tio enorma kolosser hade nämligen också hittat hit, och de var där för att se vem som är absolut starkast i landet.

SSM2015-50

Johannes Årsjö har de senaste fem åren varit totalt överlägsen i Sveriges Starkaste Man, och har bara vid enstaka tillfällen givit ifrån sig något poäng till en medtävlande. Det här året såg det dock annorlunda ut på papperet. Mästaren var skadad både i armen i form av ett delvis avslitet bicepsfäste, och en knäskada som han har ådragit sig efter år av den typ av träning som landets sjukgymnaster helst vill förbjuda. Det här var med andra ord ett gyllene läge för alla titelaspiranter att äntligen kunna roffa åt sig den krona som i så många år har prytt Johannes hjässa.

SSM2015-48

Atleterna hade i vanlig ordning sex grenar på sig att samla så mycket poäng som möjligt, och dagen innan hade man lottat startordningen. Det var mästaren som drog nitlotten och fick kliva ut först i den första grenen, ett pressmedley som bestod av en apollon på 130 kg, ett block på 106 kg, en stock på 150 kg och en större stock på 165 kg. Johannes gick ut hårt och slutförde grenen efter lite drygt en halvminut. En efter en försökte sedan slutföra grenen, men oftast utan större framgång. Joachim Gustavsson, en av favoriterna i övningen, blixtrade iväg och kastade upp två objekt. Sedan fick han obalans med den första stocken, och följde med den bakåt, vilket fick axeln att svara med smärta och strejk. Besvikelsen över den uteblivna triumfen i grenen såg ut att ha gjort ondare än själva axelskadan. David Nyström, som inte tog sig till final det här året, knäckte tillbaks axeln så att Joachim kunde fortsätta tävlingen (just David kan det där med axlar). Den väldiga poliskonstapeln Martin Forsmark kom tvåa i tävlingen förra året, och trots att pressar inte har varit någon favoritövning hos Martin så lyckades han pressa upp samtliga objekt. Den bryggan som han fick till när han närmast bänkpressade upp stocken såg otäck ut, och jag gissar att Martin har fått dispens från sjukgymnasternas riksförbund för att få göra så… Den prestationen la honom på andraplats i grenen, bakom Johannes.

Pressmedley med fyra objekt

Johannes Årsjö – 4 på 34,43 sekunder
Anders Lindbladh – 1 på 21,28 sekunder
Torbjörn Persson – 2 på 17,00 sekunder
Johan Espenkrona – 3 på 26,50 sekunder
Johnny Hansson – 3 på 26,23 sekunder
Daniel Lindquist – 1 på 6,23 sekunder
Stefan “Stisse” Bergqvist – 2 på 19,23 sek
Joachim Gustavsson – 2 på 12,91 sek
Jonas Dahlqvist – 2 på 57,80 sek
Martin Forsmark – 4 på 1:11:80 min

SSM2015-01 SSM2015-02 SSM2015-03 SSM2015-04 SSM2015-05 SSM2015-06 SSM2015-07 SSM2015-08 SSM2015-09 SSM2015-010

Nästa gren för dagen var Conans Circle. Vikten verkade ha skruvats upp mot tidigare år, för här handlade det inte om hur många varv atleterna lyckades gå, utan med hur många dm man kunde passera varandra. Den förmodade skrällen i tävlingen, Johnny Hansson, var en av favoriterna i grenen. Johnny ser ut som om han käkar skolbussar till frukost, så stor är han. Han är också en hejare på just den här typen av gren har det visat sig. Den här dagen fick han dock inte riktigt tag i stången, kanske för att den var lite för låg för en som är lika lång som en två meter hög flaggstång (en ovanligt låg flaggstång, men ändå). Hans knatande räckte till slut till en fjärdeplats i grenen. Martin Forsmark visade vilken taktiker han är genom att släppa ner krogen ett par cm efter Joachims ledarmarkering, för att minuten efteråt konstatera att det räckte till ytterligare en andraplats bakom Johannes Årsjö, som gjorde det som krävdes för att vinna grenen.

Conans Circle

Anders Lindbladh – 0,25 varv
Daniel Lindquist – 1 varv
Jonas Dahlqvist – 0,40 varv
Stefan “Stisse” Bergqvist – 0,60 varv
Torbjörn Persson – 1, 15 varv
Joachim Gustavsson – 1,40 varv
Johan Espenkrona – 0,38 varv
Johnny Hansson – 1, 30 varv
Martin Forsmark – 1,42 varv
Johannes Årsjö – 1,5 varv

SSM2015-9SSM2015-2SSM2015-4 SSM2015-3    SSM2015-5SSM2015-6SSM2015-8

Bilmarklyft var näst på tur. Man gick ut två och två och skulle göra så många reps som möjligt. Skäggtomten Johan Espenkrona hade här skadat benet, (någon sträckning, eller liknande) och det är oklart om det var i Conans eller i pressmedleyt som det inträffade. Han var med andra ord inte vid sin fulla kapacitet här, och när man lägger till att bilmarklyft är en av hans sämre (läs mindre bra) grenar så såg det inte så lovande ut. Han lyckades trots det att mosa ur sig två reps (utan dragremmar), vilket får anses vara mycket bra. Även Johnny Hansson, som aldrig hade dragit den här vikten innan, gjorde två reps (även han utan remmar). En som däremot älskar just den här övningen är Stefan “Stisse” Bergqvist, som gjorde sin elfte raka final i Sveriges Starkaste Man. Stisse orkade dra fem reps, vilket la honom på en förstaplats inför de sista paret ut. Johannes Årsjö och Martin Forsmark gick ut sist, och de är extremt bra på den här övningen, båda två. Martin Forsmark vann marklyft för reps mot Johannes i finalen 2011, och Johannes vann samma gren mot Martin i Giants Live Norrköping förra året. Den här gången gjorde de sex reps vardera, tittade på varandra och nickade överenskommande, och valde sedan att bryta där för att inte ta ut sig i onödan. Johannes tredje grenseger för dagen var ett faktum, även om den delades med Martin.

Bilmarklyft – 345 kg

Jonas Dahlqvist – 1 reps
Anders Lindbladh – 0 reps
Johan Espenkrona – 2 reps
Stefan “Stisse” Bergqvist – 5 reps
Daniel Lindquist – 1 reps
Torbjörn Persson – 4 reps
Joachim Gustavsson – 3 reps
Johnny Hansson – 2 reps
Martin Forsmark – 6 reps
Johannes Årsjö – 6 reps

SSM2015-11SSM2015-10  SSM2015-12   SSM2015-13SSM2015-14SSM2015-15 SSM2015-16SSM2015-17

Den fjärde grenen var Keg Toss, en gren som Johannes råkar vara en av världens absolut bästa på. Skogstomten Johan Espenkrona var första man att klara samtliga sju fat på strax över minuten. Johnny Hansson gick ut direkt efter och slutförde grenen på drygt 26 sekunder, och han satte därmed en ledartid som nog hade fått många i världseliten att bli en aning svettiga. Johannes kände pressen på sig, och gick ut stenhårt. Det var kanske lite för hårt, för det andra fatet slog i ribban och föll ner bara några centimeter från huvudet. Johannes tvingades kasta om det och förlorade mycket tid på det misstaget, men när sista fatet hade kastats över så visade klockan att han ändå vann grenen före Johnny. Oerhört imponerande, och ännu en grenseger till den regerande mästaren.

Keg Toss – 7 st

Anders Lindbladh – 2 på 34,32 sek
Jonas Dahlqvist – 2 på 55,70 sek
Daniel Lindquist – 0
Johan Espenkrona – 7 på 1:05:78 min
Johnny Hansson – 7 på 26,77 sek
Joachim Gustavsson – 5 på 36,80 sek
Torbjörn Persson – 4 på 38,59 sek
Stefan “Stisse” Bergqvist – 5 på 21,54 sek
Martin Forsmark – 4 på 1:02:48 min
Johannes Årsjö – 7 på 21,90 sek

SSM2015-21  SSM2015-19 SSM2015-18SSM2015-20SSM2015-23

Sen var det dags för ett medley. Man skulle först springa en sträcka med ett ok på 400 kg, och sedan bära och lasta upp järnblocket från den första grenen, samt en natursten på 136 kg, på en plattform. Martin Forsmark, som hade tappat en del poäng i den föregående grenen var piskad att revanschera sig här, och med tanke på att han faktiskt vann den grenen förra året så var det ingen skräll om han skulle kunna slå Johannes här även detta år. Han dundrade fram och såg ut att få en riktigt bra tid när det var dags att lasta upp naturstenen. Dagen innan hade tävlingsledningen berättat för atleterna att objekten var tvungna att ligga stilla på podiet innan man kunde anses vara färdig. Den detaljen missade Martin i stundens hetta, och han kastade över stenen över plattformen. Huvuddomaren Sebastian Davidsson sa åt honom att lyfta upp den igen, varpå Martin klämde sig in bakom plattformen för att försöka lasta upp den därifrån. Det gick inte, utan han var tvungen att rulla ut stenen på sidan för att där lyfta upp den, samtidigt som tiden rann i väg. Han tappade mycket poäng, och skulle det visa sig bli ett ödesdigert misstag? Torbjörn Persson, även kallad Orsabjörnen, var riktigt snabb och gjorde en stabil insats, som skulle visa sig räcka till en tredjeplats i grenen. Johhny Hansson gillar uppenbarligen rörliga grenar, och fick en tid under 40 sekunder. Johannes Årsjö kände återigen pressen, och lyckades pressa Johnnys tid med en blott sekund. Johannes fick då femte grenseger.

Medley – Ok på 400 kg och loading med en sten på 136 kg och ett block på 105 kg

Daniel Lindquist – Ok + 1 på 53,42
Jonas Dahlqvist – 1:13:93 min
Anders Lindbladh – Ok på 20,80 sek
Martin Forsmark – 1:14:30 sek
Torbjörn Persson – 44,90 sek
Joachim Gustavsson – Ok + 1 på 37,17 sek
Stefan “Stisse” Bergqvist – 54,49 sek
Johan Espenkrona – 46,20 sek
Johnny Hansson – 39,80 sek
Johannes Årsjö – 38,84 sek

SSM2015-27SSM2015-29SSM2015-24SSM2015-25  SSM2015-26SSM2015-30SSM2015-31SSM2015-32SSM2015-33SSM2015-34SSM2015-35SSM2015-36SSM2015-37SSM2015-38 SSM2015-28SSM2015-39

Tävlingens sista gren var i vanlig ordning atlasstenarna. Fem stenar från 120 kg till 200 kg skulle lastas upp på 130 cm. Joachim Gustavsson låg inför den här grenen på en sjundeplats, och hade inte kunnat göra sig själv rättvis den här dagen. Nu ville han avsluta på ett bra sätt, och det gjorde han. 33 sekunder är en riktigt bra tid på en sådan serie efter fem tuffa grenar, och med den tiden gick han om både Stefan “Stisse” Bergqvist och Johan Espenkrona i totalen. Torbjörn Persson slutförde stenserien fyra sekunder långsammare än Joachim, men kunde ändå säkra en fjärdeplats totalt. Martin Forsmark låg här på en tredjeplats efter två magplask i de föregående grenarna, och var nu tvungen att ge allt för att kunna gå om Johnny Hansson som hade två poäng mer än Martin. 23,33 sekunder stannade klockan på för Martin, och Johnny var nu piskad att klara samtliga stenar på en bra tid för att försvara sin andraplats. Det gick inte hela vägen, utan den tyngsta stenen blev en för svår motståndare för Johnny den här dagen. En tredjeplats totalt i sin första final i Sveriges Starkaste Man är med berömd godkänt för den unga jätten från Årjäng. Johannes hade redan skrapat ihop tillräckligt med poäng för vinsten, och för att inte riskera att skada sitt redan sargade bicepsfäste ännu mer så valde han att strunta i den sista grenen.

Atlasstenar – 120 – 200 kg

Anders Lindbladh – 1 på 15,15 sek
Daniel Lindquist – 3 på 34,54 sek
Jonas Dahlqvist – 4 på 36,99 sek
Joachim Gustavsson – 33,00 sek
Stefan “Stisse” Bergqvist – 4 på 27,03 sek
Johan Espenkrona – 4 på 21,02 sek
Torbjörn Persson – 37,39 sek
Martin Forsmark – 23,78 sek
Johnny Hansson – 4 på 27,33 sek
Johannes Årsjö – Hoppade över grenen då han redan hade vunnit

SSM2015-40 SSM2015-41 SSM2015-42 SSM2015-43SSM2015-44SSM2015-45SSM2015-46SSM2015-47

Johannes Årsjö tog, som väntat, sin sjunde raka seger i tävlingen. Att vinna de sex grenarna han ställde upp i, trots skador och dålig form, visar inte på någon dålig klass hos konkurrenterna, utan bara på vilken enormt hög lägstanivå Johannes besitter. Om han lyckas pricka formen och komma till Världens Starkaste Man 2016 utan skadebesvär så är pallen högst realistisk.

Om man bortser från två grenar, så övertygade Martin Forsmark stort och visade att poliser på 165 kg visst kan göra annat än att käka munkar och bötfälla oskyldiga fortkörare. Ett slarvigt misstag var nära att kosta honom silvermedaljen, men hans rutin och styrka gjorde att han kunde försvara sin andraplats från ifjol.

Johnny Hansson var tippad att bli den stora skrällen, och som han skrällde! Han är fortfarande ung, och om han kan fortsätta utvecklas som han har gjort så har vi ett stort framtidshopp i jätten från Årjäng. Det ska bli oerhört roligt att se vad han kan göra i Giants Live Norrköping den 28 november (topp-3 i SSM får nämligen tävla i Giants Live och har chans att ta en biljett till WSM 2016).

Torbjörn Persson har ryckt upp sig ordentligt det senaste året, och en fjärdeplats i det här motståndet är ruskigt bra gjort av den ödmjuka och urstarka björnen.

Joachim Gustavsson gjorde en dålig tävling, med hans mått mätt, och att återigen komma femma låg nog inte högst på hans önskelista. Men likväl är en femteplats riktigt bra gjort, i synnerhet då han underpresterade i sin paradgren. Nästa år blir han riktigt farlig.

Även Johan Espenkrona, som hade siktet på pallen, underpresterade på grund av känningar. Han håller högre klass än vad han visade här, och när han är hel och i form så är han ett namn som kan hota toppen.

Legenden Stefan “Stisse” Bergqvist hade stolpe ut i vissa grenar, men bevisade återigen att han fortfarande kan tampas med Sverigeeliten. Nästa år kommer han att göra sin tolfte raka final, den kan vi nästan garantera, och då får vi hoppas att stolparna är med honom i stället.

Jonas Dahlqvist gjorde en stabil insats och visade att han hör hemma i finalen, Daniel Lindquist gjorde en klart godkänd debut och Anders “Bamse” Lindbladh överträffade sig själv bitvis genom att bl.a. persa i pressgrenen.

Slutresultat i Sveriges Starkaste Man 2015:

1. Johannes Årsjö – 49,5 p
2. Martin Forsmark – 45,5 p
3. Johnny Hansson – 42,5 p
4. Torbjörn Persson – 39 p
5. Joachim Gustavsson – 38 p
6. Johan Espenkrona – 36,5 p
7. Stefan “Stisse” Bergqvist – 35 p
8. Jonas Dahlqvist – 18,5 p
9. Daniel Lindquist – 14,5 p
10. Anders Lindbladh – 8 p

SSM2015-51   SSM2015-54

Tävlingen var oerhört lyckad. Sebastian Davidsson och David Nyström hade lyckats arrangera en näst intill perfekt tävling med varierande och publikvänliga grenar. Roddarna var ruskigt effektiva och duktiga, läktarna var fulla till bredden, demonspeakern Anders Axklo var i högform (som alltid) och prestationerna var grymma. Lägg därtill ett perfekt väder (för åskådarna i alla fall) så är det inte svårt att räkna ut att finalen i Sveriges Starkaste Man 2015 var en av de bästa strongmantävlingar som har utspelat sig på svensk mark. En sak är säker, det blir svårt att toppa det här för framtida arrangörer av tävlingen.

Det kommer komma en film från tävlingen framöver där Andreas och Jimmie från MAXstyrka Radio kommer att agera expertkommentatorer, så håll ögonen öppna!

Lyssna på det första avsnittet med Johannes Årsjö i MAXstyrka Radio.
Lyssna på det andra avsnittet med Johannes Årsjö i MAXstyrka Radio.
Lyssna på Martin Forsmark i MAXstyrka Radio.
Lyssna på Johnny Hansson i MAXstyrka Radio.
Lyssna på Torbjörn Persson i MAXstyrka Radio.
Lyssna på Joachim Gustavsson i MAXstyrka Radio.
Lyssna på Johan Espenkrona i MAXstyrka Radio.
Lyssna på Stefan “Stisse” Bergqvist i MAXstyrka Radio.
Lyssna på Daniel Lindquist i MAXstyrka Radio.
Lyssna på Anders “Bamse” Lindbladh i MAXstyrka Radio.

SSM2015-49

Share

Leave a Reply


*


Translate