MAXstyrka

Allt inom kraftsport

okt
30

Den vanligaste formen av slöseri

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Jag är den första att slå ett slag för slöseri. Extravagans och flärd där inte allt är rationellt motiverad är något jag tycker det finns för litet av, inte minst i Sverige. Kanske beror det på det mindre kyrkohistoriskt kunniga kallar det lutherska arvet, av någon anledning skylls just Luther för den här tråkigheten, oklart varför, något historiskt belägg finns inte. Men det är faktiskt inte den typen av slöseri som är det vanligaste, utan en form som beror på ren okunskap och lathet, nämligen att man inte har koll på vad man redan har, och därför skaffar sig mer. Det här är ju enkelt och förstå när det gäller företag, inte minst olika typer av datasystem hamnar i fokus här. Outlook, Google eller vad som helst som de allra flesta har tillgång till räcker alldeles utmärkt för väldigt mycket i affärskontakter, register, listor och allt annat vi skrivbordschaufförer använder till vardags. Problemet är att vi inte har riktigt koll på hur man använder alla funktioner som vi har i datorn, så därför skaffar vi oss ytterligare ett system under förevändning att det är specialanpassat, och vips har vi minst dubbelt av allt vi behöver.

Det här fenomenet finns också när det gäller lag och ordning, när något otäckt händer så skriks det på nya lagar, istället för att tillämpa dem som redan finns. Således behövs inga lagar om till exempel så kallade hedersmord, förräderi eller andra påhittade brottsrubriceringar. Det är utomordentligt förbjudet med mord och våldtäkt i svensk lag, och det som behövs är förmågan att tillämpa det, inte ett lagsystem till som grundar sig i att folk inte har koll på vad vi redan har.

När det gäller träning så kan det här handla om allt från trippla gymkort till nya övningar som egentligen bara gör samma sak som det man redan gjorde. Problemet är oftast inte att man behöver lära sig en ny övning, utan att man behöver göra den man redan kan. När vi tittar på relativt nyblivna armbrytare som har en bakgrund i någon annan form av styrkesport så kan man ibland bli fascinerad av hur mycket de krånglar till det för sig själva. Jag menar inte att man inte ska fokusera på att utveckla sina svaga sidor när man tränar, det ska man självklart göra. Men när man är i en tävlingssituation så ska man använda det man har, inte i huvudet tänka på att man hade behövt vara stark på ett annat ställe. Det är här vi kommer tillbaka till frågan om slöseri. Om du inte använder den styrka du har byggt upp, utan hela tiden tänker att du måste bygga upp något annat för att åstadkomma samma sak, så är ju de tidigare träningstimmarna bortslösade. Precis som att man innan man går och handlar tittar efter vad som finns i skafferi och kylskåp, så kan det vara läge att göra en ordentlig inventering av fysik och teknik innan du börjar med nya träningsprogram, och tänka efter om du faktiskt inte har en del resurser som du inte använder. Du kanske har mer i skafferiet än vad du tror.

Share

Leave a Reply


*


Translate