MAXstyrka

Allt inom kraftsport

mar
24

Att tänka både fritt och rätt

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Jag misstänker att den större delen av min läsekrets, liksom jag själv, inte allt för ofta själva har sett inskriptionen ovanför ingången till aulan på universitetet i Uppsala, men det hindrar inte att vi kan vrida och vända på det lite grann. Det är ett citat av juristen Thomas Thorild som pluggade där på 1700-talet, och det är möjligt att relevansen var mer akut i hans tid. Motsättningen mellan att tänka rätt och att tänka fritt bygger på idén att man har något som definieras som rätt, och som en fri tanke inte får utmana. Numera har vi dessvärre ofta en motsatt situation, där folk försvarar allsköns påhitt som verkligen inte är rätt, med tanken att de ju i alla fall tänkt fritt, vilket de ju lärt sig är finare.

I själva verket är en fri tanke i sig bara nyttig för att genera blodgenomströmning i huvudet om den inte också leder fram till något som är rätt. Likaledes är en påstådd rätt tanke bara rätt om du faktiskt hamnar i den utifrån att fritt ha vägt den mot andra alternativ, och inte bara för att du har lärt dig att det är det korrekta valet. Allt detta är påtagligt tillämpbart när det gäller träning och hur man tränar vad. Om du tillåter tanken att vandra fritt och hamnar på uppfattningen att maraton nog bygger grova ben, eftersom man använder benen så mycket, så är det onekligen en tanke som är fri från social konvention och tidigare uppfattningar. Den kommer dock inte att göra någon nytta, eftersom den ocean av empirisk bevisning som finns inte pekar på någon som helst grovlek på benen hos maratonlöpare.

Men motsatsen är inte heller tillfredsställande. Gör du en övning för att du har blivit tillsagd att göra den utifrån andras kunskap, utan att du själv tänkt och förstått så finns det en uppenbar risk att resultatet uteblir också. Inte för att den överförda kunskapen från någon annan i sig behöver vara fel, men om du inte förmår att komma fram till svaret på varför i din egen tanke så finns det en stor risk att du helt enkelt gör fel. Det är här det lite abstrakta begreppet muskelkontakt blir relevant. Om du tänker och förstår en övning så kommer du att söka, och hitta, kontakten med den muskelgrupp som är tänkt att jobba, och då kommer du också att få resultatet om du gör det konsekvent över tid.

Om du inte förstår övningen genom att tänka själv så kan du hålla på i åratal utan effekt, för du har bara brytt dig om det du har lärt dig, inte det du har tänkt. Om du däremot bara bryr dig om det du tänker själv, så missar du möjligheten att ta till dig resten av världens samlade kunskap, bara för att du ska tänka fritt. Du kommer då att hinna dö av hög ålder innan du hunnit tänka dig fram till resultat helt själv. Så fritt och rätt är inte motsatser, de är tvillingar, Thomas Thorild till trots.

Share

Leave a Reply


*


Translate