MAXstyrka

Allt inom kraftsport

mar
10

The show must go on

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Förutom att vara titeln på den Queen-låt vi alla mer eller mindre falskt börjar sjunga på när vi hör frasen så är ”the show must go on” ett av de där uttrycken som har kommit att användas med en annan värdeladdning än den ursprungliga. Det används numera som en beskrivning av en ganska cynisk inställning att oavsett kostnad så ska man blunda för det negativa och köra på, ingenting får äventyra slutmålet. Från första början beskrev uttrycket nämligen en mycket mer sympatisk princip, även om det praktiska uttrycket var detsamma. Det kommer som man kanske kan ana från cirkusvärlden, där det beskriver det bästa sättet att begränsa effekten av någon olycklig incident, till exempel att något djur kommit lös eller att en trapetsartist ramlat ner och slagit sig fördärvad. Att orkestern och direktören då agerade efter principen the show must go on betydde inte att de struntade i det negativa som hänt, utan att ett utbrott av panik i publiken bara skulle förvärra saken.

Den där typen av incidenter är nämligen nästan alltid ögonblickliga och påverkas alls inte positivt av att allt annat stannar av, folk står och stirrar eller hetsar upp sig och skriker. Har någon ramlat ner ur masttopparna och sjukvårdare har tagit sig an dem, så är de inte hjälpta av att föreställningen avbryts, tvärtom kan avbrottet och oro leda till ytterligare dåligheter som faktiskt avstyrs av att allt som inte påverkas fortsätter som vanligt. Inom armbrytning händer det ibland, mycket sällan visserligen, att en arm går av vid tävlingsbordet, och då händer det att folk tycker att det är kallsinnigt att bara fortsätta tävlingen. Det kan man kanske tycka, men en avbruten arm blir inte på något sätt mindre avbruten av att ett par hundra människor slutar med det de håller på med och står och stirrar eller springer runt som yra höns. Däremot kan det faktum att mycket fortsätter som planerat sprida ett lugn som annars skulle utebli.

Den här faktorn finns också på ren individnivå i livet och är någonting vi faktiskt lite till mans skulle kunna lära oss att använda för att skadebegränsa. Har någonting drastiskt hänt livet så kan det faktiskt vara väldigt lugnande att fortsätta med de andra delarna av livet som vanligt. Situationen på jobbet blir inte bättre av att du låter bli att gå och träna och sätter dig och ångestvaggar i soffan. Att vara hemma från jobbet för att man har blivit osams i sin relation är ingen hjälp, tvärtom. Självfallet ska man se till att det som måste hanteras faktiskt hanteras, men när det är gjort så är det bästa man kan göra att låna in lugn och struktur från livet i övrigt. Gå och träna, gå till jobbet, gör det du brukar. Det handlar inte om att du skiter i det som har hänt eller är svårt, det handlar om att stadga upp det med alla de delar i livet som faktiskt fortfarande fungerar. Det är inte för syns skull som the show must go on, det är för funktionens.

Share

Leave a Reply


*


Translate