MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Att träna på gym är något av det finaste man kan göra, men det är inte alltid utan problem. Vem har aldrig blivit besviken när öppettiderna inte matchar ens träningssug? Vem har aldrig knutit näven i träningsbrallorna när någon har ockuperat powerracken för att köra bicepscurl? Vem har aldrig tänkt ondskefulla tankar när någon har “glömt” ställa tillbaka viktskivor, hantlar och annan utrustning?

Det finns ett effektivt sätt att råda bot på problemet, som inte innefattar aggressionsutbrott. Lösningen heter hemmagym. Tänk att ha ett eget gym som alltid är öppet, där slarvpellarna inte är välkomna och där man aldrig behöver vänta på att någon ska bli färdig innan du får träna. Visst låter det som en dröm? Det är det också. Ett hemmagym förblir kanske en våt dröm för alla som bor i lägenhet, men för alla villaägare som har en källare, ett garage eller ett väl tilltaget rum till övers kan drömmen med ganska enkla medel bli sann.

Vad behövs i ett hemmagym, vad kan man strunta i och hur börjar man? Jag installerade ett hemmagym för snart ett år sedan, och kommer berätta hur jag gjorde, varför jag gjorde som jag gjorde och vad man bör tänka på. MAXstyrka ger er här den stora hemmagymsguiden!

Det första man måste tänka över är vad man vill träna. Om man uteslutande ska träna sryrkelyftsövningar så behöver man inte ha lika högt till tak som om man vill köra tyngdlyftning eller press över huvudet. Om man vill köra strongmanträning behövs det ännu mer utrymme då utrustningen ofta tar mycket plats. För gemene hemmagymmare som bara vill kunna träna igenom kroppen räcker det med ett rum på 10-12 kvadratmeter och en takhöjd på 230-250 cm (om man är en normallång vuxen man), men mer är alltid bättre. Man får också tänka på att ventilationen är bra så det inte blir instängt och fuktigt. Ljuset bör också vara tillräckligt bra för att lysa upp hela rummet.

Såhär såg gymrummet ut i begynnelsen. Garderober tog upp hela väggen, spräckliga tapeter prydde väggarna och golvet bestod av en beigefärgad plastmatta. Inte jättesexigt rent estetiskt.

Golv:

Det första och kanske viktigaste steget är att se till så att underlaget håller för träning. Det räcker inte med att golvet ska tåla själva tyngden av vikter och liknande, utan det måste också kunna tåla att man släpper en skivstång från midjehöjd. Det är med andra ord en dålig idé att köra marklyft på parketten.

Om man ska installera ett gym i garaget så har man oftast ett bra betonggolv som tål mycket stryk, det krävs ofta bara en tunnare gymmatta eller liknande för stöt- och ljuddämpning, men om man ska ha gymmet i något rum inomhus så kan det vara bra att förstärka golvet. Det gör man lättast och billigast genom att lägga spånskivor som förstärkning. De behöver inte vara så tjocka, jag valde skivor på 22 mm, men 8 mm räcker långt. Limma fast dem med vanligt trälim. Se till att ha lite marginal till väggarna då trä är ett levande material som rör på sig. Ovanpå spånskivorna kan man sedan lägga en gymmatta eller liknande.

Garderoberna är borta, och golvet är nu förstärkt med spånplattor. Dags att fixa det estetiska och få fram karaktären på rummet innan man lägger på gymgolvet.

Den gamla dörren är borta och ersatt med reglar och en gipsskiva, dekorsten täcker den bakre väggen, väggarna är målade mörkgråa och ett pusselgolv i ett mjukt skummaterial täcker golvet.

Ett märke efter att en skivstång har stått lutad på golvet.

Jag valde först att täcka golvet med ett billigt pusselgolv i ett skummaterial för att det skulle bli snyggare och behagligare att gå på. Det visade sig vara ett dåligt val då gymutrustningen tryckte ner skumskivorna, vilket ledde till att det måttskurna golvet blev ojämnt och böljande. Jag bytte därför ut golvet mot riktiga gummiplattor (25 mm i tjocklek) som tål stötar, är mer ljudisolerande och behåller formen trots viktpåverkan. Ett pusselgolv i tjockt gummi eller en riktig gummimatta på 5 mm+ är bra att köra på. Om man inte tillhör eliten behöver man inget lyftarpodie. Gymgolv hittar du bl.a. här hos Gymkompaniet.

Djupa märken på skumgolvet efter ett viktställ. Det här ledde till att golvet blev lite vågigt.

Det nya golvet läggs. Plattorna väger 16 kg styck, så de ligger på plats utan lim.

Det nya golvet är lagt. Det är stor skillnad på ett riktigt gymgolv och en billig pusselmatta i skummaterial.

Passa på att måla väggar, sätta upp dekorsten och fixa till det estetiska (om du har tänkt det) innan du lägger golvet och drar in utrustningen.

Den här artikelserien är sponsrad av Gymkompaniet. Allt som står är dock oberoende skrivet.

Share

Leave a Reply


*


Translate