MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Vad är världens bästa träningsutrustning? Det har filosoferna grubblat över sedan antikens glansdagar. Är det multimaskinerna som kan klassas som träningsvärldens schweiziska armékniv? Är det pilatesbollen som ser sådär inbjudande tjock och mysig ut? Är det kanske smithmaskinen som med sin låsta bana möjliggör knäböj en halvmeter framför stången? Nej, filosoferna kom fram till att det är hanteln, denna enkla men geniala uppfinning, som är den mest optimala träningsutrustningen. Man kan utföra hundratals olika övningar med bara ett par hantlar, så ett gym utan hantlar är lite som ett kök utan spis eller ett sovrum utan säng. Därför kommer den här delen av hemmagymsguiden att handla om just hantlar.

Det finns såklart uppsjö av olika typer av hantlar, allt från plasthantlar som man kan fylla upp med vatten till Zumbahantlar som väger lika mycket som vanliga trumpinnar. Även om dessa säkerligen har sin givna plats i vissa sammanhang (sannolikt i rehabsyfte) så är de inte optimala för att bygga styrka. Vi har därför valt att fokusera på fyra typer som garanterat är bättre än ovan nämnda varianter.

Hantelgrepp (25 mm):

Den vanligaste varianten av hantlar lär vara vanliga hantelgrepp med järnvikter (25 mm) på varje sida som man kan byta. Låsen brukar bestå av skruvlås eller små fjäderlås. Fördelen med den här varianten är att de är förhållandevis billiga. Nackdelen är att vikterna inte passar med internationella skivstänger (om man använder sådana). Dessutom brukar man inte ha plats att lasta på speciellt mycket vikt om man vill köra tungt.

Vanliga hantlar med järnvikter är den absolut vanligaste, och kanske även den billigaste, varianten.

Hantelgrepp (50 mm):

En annan variant är att köpa ett par hantelgrepp som är gjorda för vanliga internationella viktskivor. Då kan man använda samma viktskivor som man vanligtvis använder till skivstången, vilket sparar plats i gymmet och pengar i plånkan. Fördelen är att man kan proppa på ganska mycket vikt vilket möjliggör övningar som farmers walk och liknande. Jag har märkt att storleken på själva greppet kan variera; på en jag har får man inte plats med Fat Gripz medan det på en annan av samma modell och märke finns någon cm till godo. Det är dock inget jätteproblem i sammanhanget. Tänk också på att inte använda fjäderlås om man vill kunna vila hantlarna på benen innan man ska köra hantelpress eller axelpress.

Om man redan har viktskivor av internationella mått kan man använda dem till hantelgrepp av den här typen.

Jämfört med det vanligare hantelgreppet på 25 mm ser storebrorsan ut som ett monster.

Det är möjligt att använda större viktskivor också, även 25-kiloskakorna.

Hantelset:

En stor fördel med att ha ett hemmagym är att man sparar mycket tid jämfört med att åka och träna på ett kommersiellt gym. Om man vill spara mest möjliga tid är ett hantelset att föredra. Då har man ett ställ med vanligtvis tio hantelpar av varierande vikt, vilket gör att man slipper de vanliga viktbytena. Jag har ett hantelställ i tre våningar (för att spara plats) med vikter från 2,5 kg till 40 kg, vilket är fullt tillräckligt för min del. Ett hantelställ funkar också som en fin möbel som lyfter det estetiska i hemmagymmet. Nackdelarna är att det tar upp en del utrymme och att det kostar en del, men “tid är pengar” som Harald Treutiger brukade säga under 90-talet (googla om ni är födda efter 1994). Hantlar hittar ni bl.a. här hos Gymkompaniet.

Ett komplett hantelset inklusive ställ är guld värt om man vill eliminera dödtid i hemmagymmet.

Ställbara hantlar:

Ställbara hantlar är hantlar där man kan justera vikten utan att behöva ta på- och av viktskivor. Vikten bestämmer man vanligtvis genom att vrida på ett hjul, vrida på handtaget, trycka in en pin eller liknande. Fördelarna är att det tar kort tid att byta vikt på hantlarna och de sparar plats i gymmet jämfört om man har lösa vikter. Nackdelarna är att de brukar vara ganska dyra och att de oftast inte går att uppgradera om man tycker att man behöver tyngre hantlar efterhand.

Summering:

Hantlar är ett måste i hemmagymmet. Om man väljer någon av de vi har skrivit om här ovanför så kommer man långt. Satsa på kvalitet från början. Ett generellt tips är att om försäljningsargumentet är att hantlarna kommer i “flera tilltalande färger” bör man titta åt något annat håll.

Frugans gamla hantlar. Jag lovar.

Den här artikelserien är sponsrad av Gymkompaniet. Allt som står är dock oberoende skrivet.

Share

Leave a Reply


*


Translate