MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jun
22

Test – Jabra Elite Active 65t

Posted by MAXstyrka 0 Comment

Vi har tidigare recenserat ett gäng olika sladdlösa lurar, med olika nischer och formspråk, med den gemensamma nämnaren att de ska fungera bra under träningspasset. Jabras senaste träningslurar går under namnet Elite Active 65t. Vad har dessa lurar som andra träningslurar saknar?

Produkten

Jabra Elite Active 65t är alltså trådlösa (True Wireless) träningslurar som spelar i samma liga som storebrorsan, en av våra absoluta favoriter i segmentet, Jabra Elite Sport. Det är enkelt att jämföra dem då det finns en hel del likheter mellan de båda lurarna (samma nisch från samma företag), men också en del skillnader. Det som Elite Sport kan stoltsera med är bättre damm- och fukttålighet, inbyggd pulsmätare och en funktion för att mäta syreupptagningsförmågan. Elite Active 65t är såklart också damm- och svettåliga, men man kan inte räkna med att kunna använda dem i t.ex. badet (om man nu är lagd åt det hållet).

Elite Sport är alltså lite tåligare, och har några fitnessfunktioner som Elite Active 65t saknar, men lillebrorsan har å andra sidan andra fördelar. Här har Jabra prioriterat bort fitnessfunktionerna som antagligen få använder till förmån för ett par lurar som fungerar lika bra under träningspasset som under Nobelmiddagen (om man hellre vill lyssna på Spotify än torftiga tal av anonyma pristagare). Lurarna har fått en något bättre batteritid, och klockar in på fem timmar på en enda laddning. En väl godkänd batteritid som håller för ett par träningspass med andra ord. Laddningsfodralet bär på ytterligare två laddningar (vilket tar två timmar att ladda fullt), och en snabbladdningsfunktion möjliggör att man kan lyssna i 1,5 timme efter en 15-minutersladdning. Designen skiljer sig också åt en hel del, men mer om det senare.

Enligt produktbladet kan man använda Elite Active 65t i allt från 10 minusgrader till 55 plusgrader, vilket innefattar allt från en långpromenad i de norska fjällen en kall decemberkväll till en löprunda i Sahariöknen under en stekhet sommardag, så man lär inte behöva oroa sig över temperatursaspekten.

Lurarna har Bluetooth 5.0, vilket har flera fördelar gentemot tidigare versioner. Först och främst är det mer energisnålt, vilket i praktiken innebär en något längre batteritid. För det andra ska det öka på räckvidden och snabbheten. Detta betyder att man kan streama mer högupplöst ljud och kunna använda dem längre ifrån ljudkällan (Jabra anger fortfarande en räckvidd på tio meter dock). Man kan para ihop åtta olika källor till dem samtidigt.

Ljudkvalitet

Ljudet är varmt, klart och spelvänligt. Jag upplever att det saknas en del i basen, i synnerhet jämfört med mer bastyngda träningslurar, och om man är basberoende kanske man kan uppfatta ljudbilden som lite tunn. De övriga elementen spelar dock på riktigt bra. Diskanten är kristallklar och mellanregistret är omfångsrikt. Ljudet är överlag riktigt bra. Lurarna stänger ute buller relativt effektivt, och de har fungerat bra att använda både under gräsklippning som under flygplansresor. Med ett par klick på multifunktionsknappen kan man släppa in ljud från omgivningen om man t.ex. vill höra trafikljud när man är ute och springer. Ljudet imponerar, både under telefonsamtal som under musiklyssning.

Som brukligt kan man också här ladda ner en app för att få lite mervärde till lurarna. Appen Jabra Sound+ innehåller i princip bara en enkel equalizer där man kan anpassa ljudet något, en stegräknare som finns integrerad i lurarna i form av en rörelsesensor och möjligheten att se batteristatusen. Mer än så finns egentligen inte, och mer än så behövs inte heller. Gränssnittet är enkelt och tydligt, och appen fungerar som den ska.

Komfort och design

Om vi fortsätter jämföra dessa med Jabra Elite Sport så finns det klara skillnader i passform mellan de båda. Medan Elite Sport lär sitta kvar i öronen även om man går en MMA-match mot Alexander “The Mauler” Gustafsson så känns Elite Active 65t lite mer lediga, och sitter inte som gjutna i öronen. Man får med tre olika silikonproppar i olika storlekar, och med tanke på att lurarna inte har några fenor så kan man tycka att de borde ha skickat med några skumproppar också. Man sätter fast lurarna genom att vrida lite på dem när man har satt in dem i öronen. Det kanske låter som att de riskerar att åka ut direkt, men de sitter fast oväntat bra. Att de inte sitter fast så hårt ger också fördelen att man kan lyssna under längre tid innan öronen “tröttnar”. Jag har testat dem under flera hela laddningar (vilket alltså innebär fyra till fem timmar i sträck) utan att öronen har gjort ont. Jag har också testat dem under både löppass och styrkepass, och de har aldrig lossnat eller åkt ur öronen. Några gånger kan man få fixera dem lite, men det är inget som stör.

En annan skillnad är att Elite Active 65t ser riktigt bra ut. Elite Sport är lite som en magväska – funktionsduglig, men inget man vill visa offentligt. Om Elite Active är som en magväska så är Elite Active 65t mer som en fin attachéväska. Lurarna ser varken klumpiga eller fula ut, utan har ett mer exklusivt, sofistikerat utseende. De kopparfärgade knapparna som pryder lurarna smälter väl ihop med det mörkblåa plasthöljet som täcker pluggarna. Mycket snyggt. Även laddningsfodralet ser bättre ut den här gången, och har minskat något i storlek. Jag upplevde dock att locket hade en benägenhet att öppnas när man hade fodralet i fickan eller i datorväskan.

Slutsats

Om man är ute efter bra träningslurar med fitnessfunktioner såsom pulsmätare och möjlighet att kolla sin syreupptagningsförmåga så gör man bäst i att snegla på storebrorsan Jabra Elite Sport. Om man däremot vet med sig att man inte kommer använda dessa funktioner är Jabra Elite Active 65t ett bättre val. De är snygga, sitter väldigt behagligt, låter bra och haren  bra batteritid. Dessutom kostar de ett par hundringar mindre än storebrorsan. Jabra Elite Active 65t har tagit över tronen som mina favoritlurar både under träning och till soffhäng.

+ Bra passform
+ Snygg och elegant design
+ Utmärkt ljudkvalitet
+ Bra batteritid
+ Bluetooth 5.0
– Lite klen bas

Jabra Elite Active 65t

Hörlursmodell: Helt trådlösa in-ear
Ljudutgångsläge: Stereo
Frekvensrespons: 20 – 20000 Hz
Känslighet: 103 dB
Impedans: 16 ohm
Bluetoothversion: Bluetooth 5.0
Batteritid: 5 timmar aktivt
Mikrofon: Ja
Vikt: 6,5 g/st

Jabra Elite Active 65t kan man köpa hos välsorterade elektronikaffärer.

 


Betygsstegen:
Vi testar, jämför och recenserar olika produkter som har med träning eller styrka att göra, allt från böcker och filmer till träningsutrustning och kosttillskott. Vi testar produkten grundligt för att få ett så rättvist intryck som möjligt. Betyget ska ses som en fingervisning och en avspegling av själva texten. Om ni har en produkt som ni vill att vi ska recensera så kan ni skicka ett mail till info@maxstyrka.se.

Share

Leave a Reply


*


Translate