MAXstyrka

Allt inom kraftsport

aug
03

Plötsligt verkar det inte lika orimligt

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Nordeuropéer har i modern tid gjort sig själva till ordningens och effektivitetens förespråkare, kanske främst tyskar och svenskar. Det har gällt allt från mötestider, hur man står i kö, biltillverkning och samhällssystem i stort. Ofta har det också tagit sig uttryck i en märklig attityd gentemot folk från sydligare nejder, eller i alla fall i relation till deras, som man tycker, bristande effektivitet. Långt innan man började reta sig på folk från mellanöstern eller Afrika så skojades det friskt om spanjorernas siesta och mañana-mentalitet. Man tycker å ena sidan att det är charmigt när man är på semester, men blir enormt frustrerad när man försöker få någonting gjort.

Det slutar ofta med att man helt enkelt bestämmer sig för att det är nationella karaktärsdrag som helt enkelt är genetiskt betingade hos folket i Sydeuropa eller andra platser. En sedan länge grundad övertygelse som förmodligen kunnat stå orubbad om det inte varit för sommaren 2018. Med en medeltemperatur i Sverige som förvisso inte når spanska höjder, men betydligt högre än vad gemene ordningsam vikingaättling är van vid, så dyker något som i det närmaste liknar nationell panikångest över värmen upp. Det suckas och stönas över att det inte går att göra något alls, stillasittande i skugga har blivit sommarens stora nöje, och i Stockholm har till och med medelklassen börjat söka sig ner till den annars så föraktade blå tunnelbanelinjen som leder ut till invandrartäta förorter, eftersom den ligger längst ner i berget och sålunda är svalast.

Jämför vi den här sommarens aktivitet i Sverige med Sydeuropa så framstår plötsligt både Spanien och Italien som under av effektivitet. Nu är jag visserligen av åsikten att arv och miljö är svåra att skilja åt, och i de närmaste förhåller sig till varandra som gin&tonic snarare än olja och vatten, men här blir det uppenbart att det vi nordbor trott varit sydländska särdrag helt enkelt är skapade av miljön. I länder där det alltid är över 40 grader i alla fall på sommaren har man lärt sig att anpassa sin aktivitet till vad som är möjligt i den miljön, och få ut den effektivitet som ändå går utan att haverera. Ni kan ju bara föreställa er hur lite det hade blivit gjort i Sverige om temperaturen inte stannade vid 31-32 grader utan klättrade upp över 40, som är vardagen i de länder där vi tycker att de inte gör något.

Nu är ju inte kunskapen om temperaturskillnaden någon nyhet, den teoretiska kunskapen har alltid funnits utan att det har påverkat attityder eller åsikter om vad man bör få gjort. Det har däremot blivit ett annat ljud i skällan när kunskapen nu är utbytt mot upplevelse. Sverige har för en sommar tvingats gå i Sydeuropas skor, och har haft det ganska jobbigt. Det kan vara en intressant tanke att ta med sig nästa gång du har åsikter om någons låga repsantal. Prova att gå på maxvikt och se hur många reps du själv vill göra. Eller för all del, tvärtom, om du tycker att någon lyfter för lite vikt. Prova och se vad du själv orkar i 40 minuter på ett pump-pass. Det är inget du sen behöver hålla på med om du inte vill, men det kommer att dämpa ivern att uttrycka åsikter om vad andra borde klara av.

Share

Leave a Reply


*


Translate