MAXstyrka

Allt inom kraftsport

maj
24

Hållbart, vad betyder det?

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Ibland så uppför sig offentliga debatter i Sverige som osnutna ungar i söndagsskolan. De har inte nödvändigtvis något större intresse, och har ingen koll på vad tanten egentligen pratar om, men vet att hon blir glad om man svarar Jesus med jämna mellanrum. Eftersom det trots KD:s Khaleesi råder lite religionsskräck i landet så är det dock inte Jesus man ska svara, utan något av de modeord som figurerar för närvarande. Hållbarhet varande ett sådant. Kläcker man ur sig det i lämpliga pauser i samtalet så får man oftast kredd för att vara rätt på bollen. Nu menar jag inte att man inte ska vara hållbar, men man kanske ska veta vad man själv menar med ett ord innan man använder det. Den direkta betydelsen är någon som inte går sönder, eller tål slitage. Så långt enkelt och tydligt tillämpbart på byxor, träningsutrustning, möbler och annat. Överför man det hela till mer abstrakta företeelser, som politik, åsikter, träningsfilosofier eller annat så är det lite klurigare.

Vad betyder det att ha en hållbar syn på miljön? Att man tycker att miljön ska hålla? Om man vill träna på ett hållbart sätt, är det att äta veganska bars? Jag har klurat på vad ordet egentligen betyder, eftersom jag retat mig på att det överanvänts utan tydlig betydelse. Sålunda tycker jag att det kan definieras på följande sätt: Något är hållbart om helheten fungerar även om alla gör det, alternativt att livet funkar även om man gör det hela tiden. Jag brukar skoja om att försäkringskassan väl skulle kunna försörja mig, vad är väl mina levnadskostnader i det stora perspektivet? Det stämmer naturligtvis, om just jag fick livet betalt av försäkringskassan så skulle det inte nämnvärt påverka helheten. Det är just det som är definitionen på något ohållbart, eftersom det inte funkar om alla gör det, då havererar samhällsekonomin helt. Alltså inte en hållbar önskan. Att supa till flera kvällar i veckan är inte heller hållbart, eftersom livet till slut kommer att kapsejsa om du gör det.

Tävlingsdieter är egentligen inte att beteckna som hållbart beteende heller, eftersom det blir skadligt om det blir varaktigt. Man ska sträva mot att göra sin träning och kosthållning så hållbar som möjligt, precis som allt annat i världen. Men för att inte snedsegla fullständigt så är det bra om man vet vad man menar med det. Jag tycker att det betyder att man äter på ett sätt som faktiskt kan fungera i längden, utan att man mår dåligt. Träningen måste kunna upprepas varje vecka utan att du går sönder, eller nöter ner någon del av kroppen, annars är den inte hållbar. Jag tycker nämligen att det är precis det som är definitionen, och allra helst med kost och träning, men även med ekonomi, samhälle och politik. Om det går att hålla på med kontinuerligt utan negativa effekter, så är det hållbart. Om det bara funkar om du bara gör det en gång, eller om bara just du gör det, så är det inte hållbart.

Share

Leave a Reply


*


Translate