MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jul
21

Reportage – Sveriges Råaste 2019

Posted by MAXstyrka 0 Comment

För att kunna tävla i Världens Starkaste Man har det tidigare krävts att man som atlet har lyckats kvala dit genom att göra bra ifrån sig på en Giants Live-tävling. På samma sätt har man varit tvungen att kvala för att ha chans att få tävla i Arnold Strongman Classic. Sedan Johannes Årsjö arrangerade sitt sista Giants Live 2017 såg det ut att bli svårt för de svenska atleterna att kunna få tävla på de största internationella tävlingarna. Anders Lindbladh ville dock annorlunda, och drog förra året ihop en tävling kallad Sveriges Råaste där vinnaren fick en biljett till Arnold Strongman Classic i Europa (Spanien), vilket i sin tur kan leda till att man får möjlighet att tävla i fler stora tävlingar om man gör bra ifrån sig där.

Förra året vann Kim Gerhardt Sveriges Råaste 2018 och kommer därmed få tävla mot några av världens starkaste män om ett par månader. Det här året arrangerades återigen tävlingen på stranden i Ystad, och förutom en hel del vinstpengar, 20 kg tunga granitpokaler (ej vitrinskåpskompatibla) och äran låg det även biljetter till Arnold Strongman Classic Europe 2020 i potten för ettan och tvåan. Sex svenskar, en norrman, en dansk och en polack var på plats för att kämpa om priserna.

Förra året gjorde grepplegenden Kalle Lane sin sista strongmantävling i just Sveriges Råaste 2018. Det här året gjorde han sitt första speakeruppdrag. Domare var arrangören Anders Lindbladh.

Den första grenen var precis som förra året marklyft för max. Remmar och bälte var tillåtet, men ingen dräkt eller dylikt. Förra året drog marklyftsmonstret Nedzmin Ambeskovic 400 kg här, något som ingen annan svensk har varit i närheten av de senaste 30 åren. Den här gången var han tillbaka, men med sämre förutsättningar än sist. Nu var han nedtränad och förkyld, och hade dessutom dragit 440 kg (med dräkt) bara en vecka innan den här tävlingen. Han sa att han dessutom hade dragit 400 kg eller mer sex veckor i rad nu och var väldigt sliten i ryggen. Den här dagen drog han 380 kg smidigt och gjorde sedan ett försök på 407,5 kg, vilket hade varit ett nytt svenskt rekord i raw-mark. Det gick tyvärr inte den här gången, men han fick i alla fall med sig en delad grenseger med Andreas Ståhlberg som också lyckades dra 380 kg. Inte mindre än fyra atleter orkade dra 360 kg och fick dela på tredjeplatsen.

Dagens andra gren var stockpress för reps på 160 kg. Förra året vann Danmarks starkaste man Mikkel Leicht grenen genom att göra fem repetitioner. Det här året var han på plats igen för att leka hem grenen. En som ville sätta stopp för det var den presstarka göteborgaren Joachim Gustavsson som nu gjorde comeback efter drygt ett och ett halvt år. Han hade lyckats lägga på sig en sisådär 20 kg vikt under uppehållet och är nu ungefär lika bred som en normalstor enplansvilla. Joachim trodde själv att han var god för 200 kg i stockpress nu, så det fanns goda skäl att hoppas på ett bra resultat här. Ett bra resultat blev det också för Joachim som fick med sig fem repetitioner, men dansken (som har ett personbästa i stockpress på 210 kg) fick med sig sex repetitioner och vann grenen i år igen. Andreas Ståhlberg gjorde fyra reps och kom trea i grenen.

Den tredje grenen var Pole Push. Atleterna skulle med hjälp av en stolpe försöka knuffa ut varandra från en cirkel i sanden, ungefär som sumobrottning på sand alltså. Det här är en riktig publikgren då det går snabbt, atleterna dyker och faller om vartannat och sand skvätter som mindre fyrverkerier. Ett problem för domaren var att den cirkel som atleterna skulle hålla sig inom inte var en fysisk sådan, utan små orangea plattor utgjorde hörnen. Det gjorde det lite svårt att se om någon atlet trampade utanför. I ett fall trodde Mikkel att han hade vunnit, men då båda atleterna hade trampat utanför fick matchen tas om. Här var det fjolårsvinnaren Kim Gerhardts tur att skina. Kim var totalt ohotad i grenen och kunde enkelt plocka hem sin första grenseger för dagen. Lättviktaren i sammanhanget, Ola Nilsson, utnyttjade sin rörlighet bra och kom tvåa. Danmarks starkaste man Mikkel Leicht och Norges starkaste man Ole Martin Kristiansen fick dela på tredjeplatsen.

Den fjärde grenen var den enda nya grenen för i år jämfört med förra årets tävling, nämligen kulstötning med en dubbelt så tung kula (14,5 kg) som friidrottarna stöter med. Atleterna hade tre försök på sig. Grenen har tidigare förekommit på SSM-kvalen i Ystad, och 2017 satte Johnny Hansson det gällande världsrekordet i grenen på 9,09 m. Då var också fem atleter med som även var med i Sveriges Råaste 2019, så det blir lätt att jämföra resultaten. I SSM-kvalet kom Fredrik Svensson sist på 6,50 m. Det gjorde han även denna gången, men hans längsta kast den här dagen blev “bara” 6,09 m. Styrkan har han, men Fredrik borde nöta mer teknik för att få det att klaffa. Joachim Gustavsson stötte 7,32 m i Ystad-kvalet. Den här gången stötte han 7,70 m och kom sexa i grenen. Mikkel Leicht ökade på sitt resultat från 2017 med 15 cm till 7,84 m och kom fyra. Ola Nilsson var bra i grenen även 2017 och stötte då 8,23 m. Nu stötte han 8,50 m, vilket räckte till en andraplats i grenen. I kvalet 2017 kom Andreas Ståhlberg tvåa efter Johnny Hansson med en fin stöt på 8,60 m. På två år har han uppenbarligen blivit en bra mycket bättre kulstötare, så hans första kast mättes till 9,19 m, alltså en decimeter längre än Johnnys före detta världsrekord. Ståhlbergs andra stöt mättes till hela 9,47 m, och det rekordet bättrades på ytterligare i hans tredje stöt som låg på 9,51 m! En överlägsen grenseger med andra ord, och en ordentlig putsning av världsrekordet.

Den avslutande grenen var natursten till axel. Den otympliga stenen vägde 150 kg och det porösa underlaget gjorde det knappast smidigare att få upp den till axeln. Mikkel Lecht ledde här tävlingen med två poäng före Gerhardt och 1,5 poäng före Ståhlberg, och i och med att han fick en delad grenseger i grenen tillsammans med Kim Gerhardt förra året kände han nog att vinsten var nära. Det här året gjorde Kim Gerhardt fyra reps, och Andreas Ståhlberg gjorde fem repetitioner. Mikkel var alltså tvungen att göra minst fyra reps för att vinna tävlingen. Han fick dock problem med stenen och lyckades snöpligt nog bara få två reps, vilket gjorde att Ståhlberg gick om honom i totalen.

 

Topp-3 i tävlingen var i en egen liga den här dagen och medan Kim förbereder sig för att tävla i Arnold Strongman Classic Europe nu i höst så kan Andreas Ståhlberg och Mikkel Leicht se fram emot att få tävla där nästa år. Riktigt roligt att vi fortfarande har en proffstävling i Sverige som kan fungera som språngbräda ut till den internationella scenen. Tävlingen blev väldigt lyckad med bra väder, grymma resultat och ett bra arrangemang. Kalle Lane gjorde en riktigt bra insats som speaker och vi lär få se honom i rollen fler gånger framöver.

Slutresultatet

1. Andreas Ståhlberg – 34,5 p
2. Mikkel Liecht – 34 p
3. Kim Gerhardt – 33 p
4. Ola Nilsson – 26,5 p
5. Joachim Gustavsson – 26,5 p
6. Nedzmin Ambeskovic – 24 p
7. Ole Martin Kristiansen – 21 p
8. Fredrik Svensson – 14,5 p
9. Artur Patyk – 9 p

Share

Leave a Reply


*


Translate