Synen på styrketräning fortsätter att ändras. De gamla fördomarna om att styrketräning gjorde utövarna stora och biffiga har bytts ut mot mer faktabaserade åsikter. Det finns nu en större förståelse för fördelarna med att träna styrka. Det hjälper inte bara till att bygga muskler och göra kroppen uthålligare. Det kan också hjälpa idrottsmän att prestera bättre, oavsett vilken sport hen utövar.
Tyngdlyftning: Specifika eller mixade rutiner
Styrketräning och tyngdlyftning ökar i popularitet bland män och kvinnor i Sverige. Framför allt har fler kvinnor börjat att lyfta vikter. När Christina Mård tävlade i tyngdlyftning på 90-talet fanns det endast ett tiotal damer på tävlingarna. Idag är de nästan lika många som herrarna. Sedan 2000 kan damlyftare numer tävla i OS, medan herrarna har tävlat sedan 1896. Tyngdlyftning anses vara en av de ursprungliga olympiska grenarna.
Källa: Unsplash
Det säger sig självt att tyngdlyftare behöver lyfta för att utveckla sin teknik och blir starkare. För att bli professionell i vad som kallas för olympiska lyft, vilket innebär ryck och stöt, behöver lika mycket fokus läggas på teknik som på styrka. Det är först när tekniken är bemästrad som det går att öka vikterna. Det är därför som många nybörjare – oavsett ålder, börjar med att öva på att enbart lyfta skivstången eller till och med ett moppskaft. Det är viktigt att tyngdlyftning tränas tillsammans med en professionell tränare, och inte enbart med en gyminstruktör. De olympiska lyften kräver mer teknik än exempelvis lyft med fria vikter. Fel teknik med för tunga vikter kan leda till en ökad skaderisk.
Det råder delade meningar om hur lyftare ska träna för att bli bäst i sina viktklasser. Förutom att öva på de faktiska lyften är det många som tränar knäböj, press och olika magövningar. Tyngdlyftning kräver samtidigt både explosivitet och smidighet. Däremot finns det tyngdlyftare, som VM- och OS-guldmedaljören Kianoush Rostami, som enbart tränar lyft och inga andra övningar. I en intervju med Bells of Steel sa han att man blir en bra tyngdlyftare genom upprepning. Det leder till att du kan lyfta tyngre och hela tiden förfinar din teknik. Övrig träning var enligt honom inte något som gjorde honom till en bättre lyftare.
Något som alla är överens om är att det är viktigt med återhämtning. För att maximera sin utveckling måste musklerna få tid att vila. Kosten spelar en stor roll för tyngdlyftare och för att bli professionell är det rekommenderat att samarbeta med en kostrådgivare specialiserad för tyngdlyftare.
Styrka för bättre fotboll
Styrketräning, eller fysträning som det brukar kallas i fotbollssammanhang, har inte den högsta prioriteringen bland fotbollsspelare. Däremot ingår den i träningen både under försäsong och pågående säsong. Den styrketräning som fotbollsspelare utövar på professionell nivå är framtagen tillsammans med fotbollsträningen och efter varje spelares personliga behov. Fystränaren i en fotbollsklubb är en viktig del av tränarstaben och anpassar träningarna efter gemensamma överenskommelser med de andra tränarna. Det finns också ett nära samarbete med klubbläkaren för att se till att träningen blir individanpassad efter eventuella skador och förslitningar.
Fotbollsspelare tränar styrka av flera olika anledningar. Dels är det för att bli starkare i benmusklerna, armar, axlar och bål. Det handlar samtidigt om att öka explosiviteten och balansen för att klara av att ta emot hårda passningar och reagera snabbt. En starkare kropp riskerar heller inte att skadas vid tacklingar eller fall på samma sätt som en otränad. De flesta fotbollsklubbars fysträningar består av övningar utan vikter, såsom knäböj, utfall, crunches och armhävningar. Det förekommer en hel del övningar med redskap och maskiner, såsom bänkpress, rodd och hängande rygglyft. Det finns fotbollsspelare som tränar olympiska lyft men det är en träning som kräver mer teknik och erfarenhet. Eftersom allt fokus inte ligger på styrketräningen är det vanligare att passen består av enklare övningar.
Källa: Unsplash
Travkuskar börjar träna
Ridsporten är ökänd för sin syn på ryttarnas träning och kroppsbyggnader. Även om det i Sverige inte finns specifika viktgränser förekommer vikthets bland kuskar och ryttare. Anledningen är för att det finns en felaktig syn om att lättare ryttare belastar hästarna mindre. Men för tunna ryttare skapar ett problem. Om ryttarna inte har några muskler, kommer de inte att orka styra hästen, oavsett om det är från ryggen eller sulkyn.
Likt fotboll ligger främst fokus inom travsport på hästens träning och kuskens körteknik och stil. Väldigt lite till ingen tid läggs på kuskens fysiska träning. Detta är något som hen får sköta på egen hand på sin fritid. Det har lett till varje kusk har sin egen träningsrutin, om de har någon alls. Björn Goop, som anses vara en av Sveriges mest framgångsrika kuskar, började träna med en personlig tränare 2010. Anledningen till att han började träna grundade sig i att han ville undvika framtida förslitningsskador. Travkörning innebär långa stunder i sulkyn, vilket till slut sliter på rygg, axlar och bål. Enligt egen utsago spenderar han också många timmar sittandes i en bil på väg till och från travbanorna. I hans träningsrutin varvas konditionsträning tillsammans med boxning, lyft med fria vikter och koppsviktsträning. Goops syfte var inte att träna för att han trodde att han skulle bli en bättre kusk. Detta var i alla fall inte vad han sa i en intervju med Aftonbladet samma år.
Det går att se en framgångskurva från dess att Goop började träna. Hans första stora seger kom visserligen i Elitloppet 2006, men det dröjde ända till 2014 innan han vann igen. Därefter vann han ytterligare en gång 2017. Han är den enda svenska kusken som har vunnit den franska tävlingen Prix d’Amérique två gånger, 2018 och 2020. Inför betting på trav kan det vara en idé att ta fram lika mycket information om kuskens form som om hästens. Ofta väljer bettare att titta på statistik från tidigare tävlingar och kuskens erfarenhet av varje häst. Att undersöka hur kuskens träningsvanor ser ut hade kunnat indikera om hen faktiskt orkar köra samtliga heat utan att tappa ork och fokus.
Källa: Unsplash
Styrketräning och fysträning är närvarande i ett flertal sporter. Det är nödvändigt för att golfspelare ska klara av att svinga golfklubban och för att rallyförare ska orka styra sina fordon. Ju fler sporter som börjar förespråka vikten (skämt åsido) av att införa styrketräning i sina program, desto troligare är det att träningsformen kommer att öka ännu mer bland privatpersoner.