MAXstyrka

Allt inom kraftsport

maj
28

Både fet och klen

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Det vanligaste svaret jag ger när folk frågar mig hur jag lyckats ta tag i min vikt är att jag inte gärna kan vara både fet och klen. Det är en sanning med modifikation, eftersom jag har varit både fet och klen under den absoluta merparten av mitt vuxna liv. Det är dessutom så att jag själv har vetat om och definierat det så, låt vara att jag nu tycker att jag ser tjockare ut på bilder än vad jag minns att jag tyckte att jag var då.

Det händer nu och då när jag använder uttrycket att jag får ovett för att orden i sig sårar andra, och att jag inte borde säga de orden. Man kan då hävda att eftersom jag även säger det om mig själv så är det ok, men det är faktiskt inte det som är avgörande.

Självförakt är mycket utbrett i vår värld, och en mycket vanlig försvarsmekanism för att hindra att andra gör en illa är att man gör det själv först. Villkoret för att använda ordet tjock är alltså inte att man är det själv. Lösningen är heller inte att hålla reda på alla ord som någon associerar med något negativt och undvika dem, för då slutar det med att man inte kan kommunicera alls.

Själv skulle jag tycka mycket illa om att bli kallad både rasist och kommunist, och det blir inte ett dugg bättre för att man byter ord till SD:are eller vänsterpartist.

Det som gör folk illa är själva avsikten. När man kopplar någons människovärde eller rätt att bli älskad eller omtyckt till att de inte är tjocka eller klena så gör det ont att antyda att de är det, vilken omskrivning man än använder.

Jag älskar många tjocka människor, och många klena människor, men inte alla. Jag älskar dem nämligen inte därför att de är tjocka, klena eller både och, det vore lika illa det. Jag älskar dem heller inte trots det, det har helt enkelt inte med det att göra överhuvudtaget.

Ett ord som används för att beskriva en människa blir inte fel, medan ett ord som används för att värdera en människa nästan alltid blir det. Så oavsett vilket ord du väljer för att beskriva någon av dina medmänniskor så behöver du tänka igenom vilken avsikt du har med ordet. Säger du kraftig, rund, överviktig för att du tycker att det är det viktigaste att berätta om dem så blir det lika fel oavsett vilket ord du tycker att du lyckats undvika.

Nysvensk, kulturberikare eller vilken annan trött omskrivning du än väljer att använda räddar dig heller inte när det skiner igenom att du egentligen bara ville tala om att det var någon du inte tyckte om. Om du inte tycker om andra människor så är det något det är betydligt angelägnare att ta tag i än vad du ska kalla dem.

Share

Leave a Reply


*


Translate