MAXstyrka

Allt inom kraftsport

sep
21

Test – NERO-TX Pro True Wireless

Posted by MAXstyrka 0 Comment

För lite drygt två år sedan testade vi de trådlösa lurarna NERO-TX från Sound by Sweden. Det var det svenska ljudföretagets första True Wireless-snäckor, och även om vi älskade ljudkvaliteten, batteritiden och det låga priset fanns det förbättringspotential. Nu har uppföljaren NERO-TX Pro släppts, och även om de båda lurarna vid första anblick ser identiska ut så finns det en hel del nytt under skalet i uppföljaren, och de flesta bristerna som föregångaren hade har nu åtgärdats.

Produkten

NERO-TX Pro är True Wireless-lurar som marknadsförs som “marknadens minsta, helt trådlösa hörlurar med brusreducering”. Om det stämmer låter jag vara osagt, men små är de onekligen. Vikten och storleken är oförändrad och de väger in på ynka 3,5 gram styck. Trots den oförändrade vikten och storleken har man lyckats få upp batteritiden ett par timmar per laddning.

NERO-TX Pro har också fått en ännu högre IP-klassificering och är nu IPX6-klassade (jämfört med föregångarens IPX4). Det innebär att man i princip kan duscha med lurarna på. De är också svett- och stötsäkra, så de tål att hänga med på vilket träningspass som helst. En annan förbättring är att laddningsfodralet nu laddas med en usb-c till skillnad från föregångaren som initialt hade en micro-usb.

Priset är, som alltid när det kommer till lurar från Sound by Sweden, väldigt konsumentvänligt. De kostar 1299:- vilket är hälften av vad liknande lurar från andra tillverkare brukar kosta.

Komfort och design

Designen på lurarna och laddningsfodralet är så gott som identiskt med föregångaren, så om man vill veta vad jag tycker om byggkvaliteten och designen kan man läsa det här.

Passformen var föregångarens flaskhals för min del. Jag fick de aldrig lurarna att sitta fast ordentligt och titt som tätt fick man peta in dem i öronen så att de inte åkte ur. Den här gången är det annorlunda. Nu har man nämligen valt att, utöver de vanliga silikonpluggarna, skicka med skumproppar, detta på grund av att den passiva brusreduceringen ska fungera bättre. En trevlig effekt av det är att även passformen och komforten blir bättre. Efter att man har tryckt till skumpropparna och stoppat in pluggarna i öronen expanderar de något så att de sitter bra och sluter tätt. Jag har inga problem att få dem att sitta bra även när jag tränar.

Precis som hos föregångarna är multifunktionsknapparna som finns på sidorna lite märkligt programmerade. För att höja volymen ska man fortfarande trycka ner knappen på den vänstra snäckan tre gånger, och för att sänka ljudet gäller samma kommando på den högra snäckan. Jag hade föredragit om man skötte volymen genom att hålla nere knapparna istället. Som det är nu får man styra volymen via telefonen (eller datorn) istället.

Ljudkvalitet

Då lurarna nu sitter riktigt bra i öronen slipper man ljudläckage och lurarna kan därför på riktigt visa vad de går för. De presterar väldigt, väldigt bra, i synnerhet med tanke på priset. Karaktären är varm och detaljerad, och fokus ligger på de högre frekvenserna. Basen hålls lite tillbaka och tar inte över som många träningslurar kan göra, så om man är en bas-junkie kanske man kommer sakna dunket. För min del, som varvar podcasts med pop- och rockmusik, är ljudkaraktären helt rätt. Volymen går att vrida upp till nivåer som förr eller senare hade lett till besök hos den lokala öronkliniken (riktigt högt med andra ord).

Brusreduceringen (ANC) är en välkommen funktion, men den är lite väl tam jämfört med andra ANC-lurar. När jag exempelvis har klippt gräset, eller använt en sticksåg, har brusreduceringen inte varit så effektiv som jag hade önskat. Där presterar ANC-lurar från t.ex. Jabra betydligt bättre. Ambient-läget (Transparency Mode) är dock bra och låter naturligt.

Ljudet under samtal är bra så länge man inte pratar utomhus när det blåser mycket. Lurarna filtrerar inte bort vindljud, så det går inte bra att prata medan man exempelvis cyklar. Annars låter det klart och tydligt för både avsändare och mottagare.

Batteritid

Som jag skrev tidigare har NERO-TX Pro ännu bättre batteritid än föregångaren, trots ANC påslaget. Man kan lyssna på musik i drygt 7 timmar innan de behöver laddas igen, och med det fantastiska laddningsfodralet (kallad Powermag) kan man fulladda lurarna hela 16 gånger vilket ger en total batteritid på runt 100 timmar. Det är en imponerande bedrift att få ut så mycket batteritid från ett par snäckor som väger hälften så mycket som standardsnäckor. Som jag inledningsvis skrev laddas fodralet numer med en usb-c.

Slutsats

Det här är ett skolboksexempel på hur man ska följa upp ett par hörlurar. Sound by Sweden har med sina NERO-TX Pro förbättrat de flesta av de brister som föregångaren hade. Precis som föregångaren låter det väldigt bra och de är lika små och lätta, men de sitter numer fast i öronen även under krävande träningspass. Dessutom har de ANC, ännu bättre batteritid och är ännu tåligare än tidigare. Priset för detta är ynka 1299:- och jag kan med handen på hjärtat säga att jag aldrig har testat ett par mer prisvärda hörlurar än NERO-TX Pro. En varm köprekommendation!

+ Bra ljudkvalitet
+ Bra passform med skumpropparna
+ Lätta och smidiga
+ Riktigt bra batteritid
+ IPX6-klassade
+ Extremt prisvärda
– Konstiga knappkommandon
– Lite tam ANC

NERO-TX Pro

Hörlursmodell: In-ear
Ljudutgångsläge: Stereo
Frekvensrespons: 16 – 22 kHz
Känslighet: 97 dB
Impendans: 24 Ohm
Bluetoothversion: Bluetooth 5.0
Batteritid: 7 timmar med ANC
Mikrofon: Ja
Vikt: 3,5 gr/st

NERO-TX Pro kan ni köpa hos utvalda elektronikaffärer.


Betygsstegen:
Vi testar, jämför och recenserar olika produkter som har med träning eller styrka att göra, allt från böcker och filmer till träningsutrustning och kosttillskott. Vi testar produkten grundligt för att få ett så rättvist intryck som möjligt. Betyget ska ses som en fingervisning och en avspegling av själva texten. Recensionen är 100% oberoende. Om ni har en produkt som ni vill att vi ska recensera så kan ni skicka ett mail till info@maxstyrka.se.

Share

Leave a Reply


*


Translate