MAXstyrka

Allt inom kraftsport

okt
20

Test – Jabra Elite 7 Active

Posted by MAXstyrka 0 Comment

Förra veckan recenserade jag Jabras senaste “lyxsnäckor” Elite 7 Pro, och jag gillade dem verkligen (vilket speglades i toppbetyget). Träningsversionen av nyss nämnda snäckor kallas för Elite 7 Active. Det är inte jättemycket som skiljer dem åt, men ett par skillnader finns och de kan vara direkt avgörande inför ett eventuellt köp. I den här recensionen kommer jag att i mångt och mycket jämföra de två för att ni ska kunna ta ett välgrundat beslut om ni väljer mellan de båda lurarna. Om du vill veta vad jag tycker om Elite 7 Pro råder jag dig att läsa vår omfattande recension.

Jag behöver till en början nämna att det första intrycket av Elite 7 Active definitivt kunde varit bättre. Efter att ha använt lurarna i några timmar (inte sammanhängande) slutade den vänstra snäckan fungera. Ljudet försvann helt, men det gick fortfarande att sänka volymen med den. Jag testade då att restarta både lurarna och mobilen enligt konstens alla regler, men problemet kvarstod. Jag försökte sedan para ihop dem med datorn istället, men utan framgång. Jag tog då bort Bluetooth-profilen i mobilen för att testa att para ihop dem igen, men ingenting fungerade. Efter ett flertal försök att manuellt återställa dem och göra en fabriksåterställning (genom att hålla inne knapparna på båda snäckorna samtidigt i tio sekunder) gick det till slut på femte (!) försöket. Efter det började båda snäckorna fungera igen. Jag vet inte om mina testlurar var ett måndagsexemplar eller om det är något frekvent förekommande fabriksfel, men efter att jag lyckades skaka liv i lurarna igen har de fungerat som de ska. Mycket märkligt, men lyckligtvis har lurarna inte strulat sedan dess.

Produkten

Elite 7 Active är True Wireless-snäckor som, precis som “storebrorsan” Elite 7 Pro har bluetooth 5.2, har aktiv brusreducering (ANC) och samma underbara och funktionsrika app kallad Sound+. Man kan också använda snäckorna var för sig, oavsett vilken snäcka man väljer. Dessutom är knapparna programmerbara. Elite 7 Active har lite oväntat ingen utökad IP-klassificering, utan är också IP57-klassade precis som Elite 7 Pro. Mer än så behövs å andra sidan inte.

Lurarna kostar 1999 kronor, alltså 200 kr mindre än Elite 7 Pro.

Ljudkvalitet

Ljudkvaliteten under musiklyssning är precis lika bra som i Elite 7 Pro och lurarna låter identiska när man jämför dem sida vid sida. Det gäller dock att man “snyggar till” ljudet i equalizern i appen för att de ska låta så bra som möjligt.

Samtalsljudet är den enskilt största skillnaden mellan de båda lurarna. Samtalsljudet är som vanligt bra, men i en direkt jämförelse med Elite 7 Pro låter det inte riktigt lika superbt. Det beror på att Elite 7 Pro har något som kallas för MultiSensor Voice vilket innebär att lurarna tar upp vibrationer från käkbenet och låter algoritmer förstärka rösten samtidigt som fyra mikrofoner samarbetar för att sortera bort omgivande missljud. Det låter avancerat, och det är det också, men det ger faktiskt en reell förbättring gällande samtalsljudet. Min sambo tyckte att det lät betydligt klarare när jag ringde henne med Elite 7 Pro än med Elite 7 Active. Men det sagt så låter det fortfarande klart och tydligt, men om man vill ha det bästa samtalsljudet är det definitivt Elite 7 Pro man bör satsa på.

Aktiv brusreducering (ANC)

Den aktiva brusreduceringen är identisk med den i Elite 7 Pro, vilket innebär att den är lite tam och inte lika effektiv som jag hade önskat. Den filtrerar bort en del frekvenser, främst de lägre, väldigt bra medan de högre frekvenserna såsom röster läcker in. Jag har testat att både köra bil och åka tåg med dem och de dämpar det dova trafikbullret relativt effektivt.

Komfort och design

Bortsett från samtalsljudet är storleken och framför allt materialvalet de aspekter som särskiljer de båda lurarna, men när det kommer till storleksskillnaden är det knappt märkbart. Elite 7 Active är marginellt större än Elite 7 Pro, men det handlar inte ens om millimetrar. De är 0,4 mm bredare, 0,3 mm högre och 0,4 mm djupare än Elite 7 Pro. De väger också 0,1 gram mer (5,5 gram jämfört med 5,4 gram för Elite 7 Pro) så i praktiken är de i princip lika stora. Måtten och vikten på laddningsfodralen är dessutom identiska.

Här nedan kan ni se en storleksjämförelse mellan Jabras lurar Elite 7 Pro, Elite 7 Active, Elite Active 75t, Elite Active 65t och Elite Sport.

Själva materialvalet på snäckorna skiljer sig dock desto mer. Active-modellen är täckta av ett gummiliknande material som de kallar för ShakeGrip. Tanken är att de ska sitta ännu bättre i öronen under träningspass, och visst sitter lurarna väldigt bra under träningspass, men det upplevde jag att även Elite 7 Pro gjorde. Däremot känns Active-modellen inte lika plastiga som Pro-modellen gjorde. Plastigheten var inget som störde mig, men här känns det lite mindre… halt, i brist på bättre ord. Komforten är med andra ord minst lika bra som hos Pro-modellen, kanske snäppet bättre till och med.

Batteritid

Batteritiden är identisk med Pro-modellen, så läs den recensionen för att se exakt hur bra den är.

Appen

Appen är såklart också identisk, och lurarna stödjer exakt samma app-funktioner. Appen är den kanske bästa hörlursappen på marknaden, så där finns det verkligen ingenting att klaga på.

Slutsats

Elite 7 Pro tryckte sig upp i toppen av mina favoritlurar på grund av det smidiga formatet, komforten, ljudkvaliteten, batteritiden, funktionerna och samtalsljudet. Elite 7 Active är i stort sett samma lurar, men med lite bättre materialval (gummi som täcker plasten), ett lite bättre pris men med märkbart sämre samtalskvalitet. Elite 7 Active kostar 200 kronor mindre än Pro-modellen och jag tycker att de är väl värda sitt pris, men om man har möjlighet att lägga till en tvåhundring ytterligare och punga upp 2200 kronor för ett par lurar så hade jag ändå valt Pro-modellen. Samtalsljudet i Pro-modellen är så pass mycket bättre att jag tycker att det motiverar det högre priset. Visst hade man velat ha en mer effektiv brusreducering, lite mindre fördröjning under filmtittning och lite mer premiumkänsla för priset, men man kommer inte ifrån att Jabras nya toppduo Elite 7 Pro och Elite 7 Active är två riktigt bra hörlurar för både träning och vardagsbestyr. De båda tillhör toppskiktet när det kommer till trådlösa allroundlurar. Betyget här hålls tillbaka en pinne på grund av det inledande teknikstrulet.

+ Underbar komfort
+ Bra ljudkvalitet+ IP57-klassade
+ Bra batteritid och snabbladdning
+ Fantastisk app
+ Programmerbara knappar
+ Bättre materialval än hos Pro-modellen
+ Bra samtalsljud
– Men sämre samtalsljud än hos Pro-modellen
– Omfattande teknikstrul till en början
– Lite tam ANC
– Lite platt ljud utan appen Sound+
– Ljudet släpar under filmtittning

Jabra Elite 7 Active

Hörlursmodell: True Wireless
Ljudutgångsläge: Stereo
Frekvensrespons: 20 – 20000 Hz
Bluetoothversion: Bluetooth 5.2
Batteritid: 8 timmar aktivt
Mikrofon: Ja
Vikt: 5,5 g/st

Jabra Elite 7 Active går att köpa hos välsorterade elektronikaffärer.


Betygsstegen:
Vi testar, jämför och recenserar olika produkter som har med träning eller styrka att göra, allt från böcker och filmer till träningsutrustning och kosttillskott. Vi testar produkten grundligt för att få ett så rättvist intryck som möjligt. Betyget ska ses som en fingervisning och en avspegling av själva texten. Om ni har en produkt som ni vill att vi ska recensera så kan ni skicka ett mail till info@maxstyrka.se.

Share

Leave a Reply


*


Translate