MAXstyrka

Allt inom kraftsport

okt
11

Test – Jabra Elite 7 Pro

Posted by MAXstyrka 0 Comment

Jabra var den första hörlurstillverkaren som lyckades knäcka koden och erbjuda riktigt bra trådlösa snäckor som både hade en duglig batteritid och bra ljudkvalitet, till ett inte allt för högt pris. Sedan dess har det danska hörlursföretaget släppt många trådlösa hörlurar, och vi har tidigare testat sex av dem. Den gemensamma nämnaren har varit välbyggda, driftsäkra och tåliga lurar med bra samtalsljud och en bra passform. Men även om Jabra ständigt har blivit bättre så har konkurrensen samtidigt blivit allt tuffare och de senaste åren har olika konkurrenter kunnat erbjuda billigare alternativ, lurar med längre batteritid, fler finesser (möjlighet att använda båda snäckorna separat t.ex.) och mer välljudande lurar än vad Jabra har kunnat få fram. Jabra har generellt sett varit bra på det mesta men inte bäst på något, undantaget samtalsljudet. Trots det har jag allt som oftast valt just Jabras lurar när man ska träna, lyssna på poddar eller ha Teams-möten.

I slutet av sommaren visade Jabra upp tre nya hörlurar (deras sjätte generation av hörlurar) i form av de billiga Elite 3, träningslurarna Elite Active 7 och lyxversionen av samma modell, Elite 7 Pro. Jag blev direkt intresserad av både Elite 7 Pro och Elite Active 7 (som vi kommer recensera inom kort) då de på papperet verkade kunna matcha det bästa från konkurrenternas flaggskeppslurar och proppa in det i ett smidigt och litet format. Har Elite 7 Pro det som krävs för att ta över tronen som de ultimata träningssnäckorna?

Produkten

Elite 7 Pro är True Wireless-snäckor med den nya bluetooth-standarden 5.2. De är IP57-klassade, vilket innebär att de utan problem kan följa med under träningspassen, inklusive den efterföljande duschen om man så vill. De har aktiv brusreducering (ANC) och en app med många användbara funktioner. Till skillnad från tidigare lurar från Jabra kan man nu äntligen använda snäckorna var för sig, oavsett vilken snäcka man väljer. Knapparna är programmerbara genom appen så att man kan anpassa dem på det sätt man vill.

Lurarna kostar 2199 kronor.

Ljudkvalitet

Jabra har alltid erbjudit bra ljud, men aldrig riktigt kunnat matcha segmentets giganter där aktörer som Sennheiser och Technics huserar. Elite 7 Pro låter i grunden både välbalanserat och detaljerat med bra separation och en varm och klar ljudkaraktär, men det är först efter man har anpassat ljudet i equalizern i appen Sound+ som ljudet verkligen lyfter. Utan appen upplevs ljudet lite platt. Det handlar fortfarande om element på 6 mm (deras egna Elite 85t hade 12 mm stora element), och det finns ingen “akustisk kammare” som t.ex. Technics EAH-AZ70W har, men Jabra har ändå lyckats trolla fram en imponerande rik ljudbild. Allt handlar om vilka preferenser du har. För min del drog jag upp basen något så att den blev framträdande (utan att dränka mellanregistret), samtidigt som jag lyfte fram de högre frekvenserna för att röster skulle framträda än mer.

De ljudcodec som stöds är bara AAC och SBC, men jag tycker som sagt ändå att lurarna presterar riktigt bra, om än kanske inte riktigt i klass med lurar som stödjer t.ex. aptX HD för riktigt högupplöst ljud. Hur de har lyckats vet jag inte, men det kan ha att göra med mjukvaran och dess algoritmer som Jabra ligger bakom. Volymen brukar ligga på 40-45% av max när jag lyssnar så speciellt kraftfulla är de inte jämfört med en del andra lurar, men det finns absolut tillräckligt med kräm för min del.

En notis är att ljudet släpar ordentligt när man tittar på Youtubeklipp och filmer från streamingtjänster.

Samtalsljudet är i vanlig ordning riktigt, riktigt bra. Det låter klart och tydligt för både avsändaren och mottagaren. Det här är ett område som Jabra verkligen bemästrar och är marknadsledande inom.

Aktiv brusreducering (ANC)

När vi recenserade Elite Active 75t saknades aktiv brusreducering initialt, men efter drygt åtta månader släppte Jabra en mjukvaruuppdatering som la till den funktionen, en fullt funktionsduglig ANC, till lurarna (!). Elite 7 Pro kommer såklart med aktiv brusreducering från start. Man kan i den medföljande appen ställa in hur stark brusreduceringen ska vara, men även om jag har dragit på ANC till max släpper lurarna in lite för mycket omgivande buller och röster för min smak. Här hade man gott kunnat safta på lite mer.

HearThrough-läget där man kan höra omgivande ljud är riktigt bra och låter neutralt och verklighetstroget.

Komfort och design

Jag ansåg att Elite Active 75t var obekväma att bära på grund av kanten på silikonpluggarna som skavde i öronen på mig. I Elite 7 Pro är det annorlunda. De sätts enkelt in i öronen och sitter på plats till dess att man tar ut dem, oavsett hur mycket man rör på sig, trots att de varken har vingar eller skumproppar. De känns betydligt mer ergonomiskt utformade än sist. Jabra hävdar själva att de har använt sig av 62.000 öronscanningar för att skapa snäckor som passar så bra som möjligt för så många människor som möjligt. Jag kan bara tala för mig själv, och för mina öron sitter de perfekt.

Designen är också bättre än någonsin. Snäckorna är de minsta Jabra har skakat fram, och är ärligt talat inte mycket större än minstingarna NERO-TX Pro. Det gör att de inte står ut ur öronen speciellt mycket. Materialet är till största del hårdplast, både på snäckorna och laddningsfodralet, och det hade inte gjort något om man hade valt att byta ut plasten i fodralet mot exempelvis borstad aluminium för att det skulle kännas extra premium. De fysiska knapparna som pryder snäckornas utsida har bra motstånd och jag upplever inte att de sitter för hårt. Laddningsfodralet är inte lika smalt och fickvänligt som hos exempelvis Jaybird Vista, men de får utan problem plats i vilken ficka som helst.

Nedan ser ni en storleksjämförelse på snäckorna och laddningsfodralen till Jabras lurar Elite Sport, Elite Active 65t, Elite Active 75t, Elite Active 7 och Elite 7 Pro.

Batteritid

Jabra hävdar att lurarna erbjuder upp till åtta timmars musiklyssning (eller sex timmars samtalstid) med ANC påslaget och en total batteritid på 30 timmar med laddningsfodralet. Det är inte bäst i klassen, men att hålla i en dryg arbetsdag innan de behöver laddas igen får anses vara tillräckligt för så gott som alla. Om man vill maximera drifttiden, och inte har några problem med att få monoljud, kan man nu använda en snäcka åt gången, vilket i praktiken fördubblar batteritiden. Dessutom har Jabra implementerat en snabbladdning som ger en timmes batteritid efter bara fem minuters laddning.

Laddningsfodralet laddas med en usb-c men går också att laddas trådlöst.

Appen

Den medföljande appen heter Jabra Sound+ och är en funktionsspäckad historia. Vi har tidigare lovordat appen och anser fortfarande att den är en av marknadens absolut bästa hörlursappar. I appen kan man optimera ljudet i equalizern, ställa in hur stark ANC’n och ambientläget (HearThrough) ska vara, se så att lurarna sitter som de ska och spåra sina lurar om man tappar bort dem. Man kan också bestämma vilka kommandon knapparna ska ha. Funktionen att kunna programmera knapparna är för min del en väldigt trevlig funktion.

Slutsats

De förra lurarna från Jabra vi testade, Elite Active 75t, nådde långt men inte hela vägen. Den här gången har Jabra dock förbättrat det mesta och prickat helt rätt i vissa avseenden. Elite 7 Pro är sköna, tåliga och smidiga att bära. De låter fantastiskt bra efter lite pill i appen, är funktionsrika och mångsidiga, har en riktigt bra batteritid och är relativt snygga. I prisklassen kring 2200 kronor finns det många alternativ, men jag vågar påstå att man just nu inte kan hitta ett par mer kompletta lurar än dessa i den här prisklassen. Elite 7 Pro är mina nya favoritlurar när det kommer till träning, och det ska mycket till om de ska bli nedputtade från den tronen.

+ Underbar komfort
+ Bra ljudkvalitet
+ IP57-klassade
+ Bra batteritid och snabbladdning
+ Fantastisk app
+ Utmärkt samtalsljud
+ Programmerbara knappar
– Lite tam ANC
– Materialvalet känns inte premium
– Lite platt ljud utan appen Sound+
– Ljudet släpar under filmtittning

Jabra Elite 7 Pro

Hörlursmodell: True Wireless
Ljudutgångsläge: Stereo
Frekvensrespons: 20 – 20000 Hz
Bluetoothversion: Bluetooth 5.2
Batteritid: 8 timmar aktivt
Mikrofon: Ja
Vikt: 5,4 g/st

Jabra Elite 7 Pro kan man köpa hos välsorterade elektronikaffärer om en dryg vecka.


Betygsstegen:
Vi testar, jämför och recenserar olika produkter som har med träning eller styrka att göra, allt från böcker och filmer till träningsutrustning och kosttillskott. Vi testar produkten grundligt för att få ett så rättvist intryck som möjligt. Betyget ska ses som en fingervisning och en avspegling av själva texten. Om ni har en produkt som ni vill att vi ska recensera så kan ni skicka ett mail till info@maxstyrka.se.

Share

Leave a Reply


*


Translate