MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jan
06

Test – Jabra Elite 3

Posted by MAXstyrka 0 Comment

Jabra lanserade för ett par månader sedan tre nya lurar. De två premiumlurarna Elite 7 Pro och Elite 7 Active imponerade med sin ljudkvalitet, smidiga form, lång batteritid och bra komfort. Utöver dessa lanserade Jabra ett mer plånboksvänligt alternativ i form av Jabra Elite 3 för alla som inte vill lägga minst 2000 kr för ett par lurar. Dessa kostar mindre än hälften av vad storebrorsorna kostar, men saknar också en del av funktionerna som de andra lurarna har. Är de värda sitt pris?

Produkten

Jabra Elite 3 är True Wireless-snäckor som har bluetooth 5.2, ett mono-läge som gör att man kan använda en snäcka åt gången och stöd för röstassistenter (Google Assistent, Alexa och Siri). Till skillnad från Elite 7 Pro och Elite 7 Active saknar Elite 3 aktiv brusreducering (ANC), men däremot har de ett HearThrough-läge som gör att man kan höra omgivningen om man exempelvis är ute och springer nära en trafikerad väg. En annan skillnad är IP-klassificeringen som är något sämre än hos storebrorsorna. Elite 3 är IP55-klassade, vilket innebär att man utan problem kan springa med dem i regn, men man bör inte spola av dem.

Lurarna kostar 899 kronor.

Ljudkvalitet

Jabra är alltid bra när det kommer till ljudkvalitet, så även här. För två månader sedan recenserade jag lågprislurarna ZERO-TX från Sound by Sweden. De lurarna kostar 400:- mindre än Elite 3 och låter otroligt bra, faktiskt ännu bättre än Elite 3 direkt ut ur kartongen. En liten fördel som Elite 3 har över ZERO-TX är appen Sound+. Där kan man nämligen välja mellan sex olika ljudprofiler för att anpassa ljudet efter eget tycke och smak. Däremot finns ingen equalizer som Jabras övriga lurar har tillgång till. Det är en funktion jag saknar här och som hade kunnat lyfta ljudkvaliteten ytterligare. Nu låter det inte dåligt oavsett, men det finns lurar i den här prisklassen som låter ännu bättre.

Snäckorna stänger ute omgivande ljud effektivt trots att de inte har någon ANC. Därför är det trevligt att Jabra har valt att ha ett HearThrough-läge som släpper in omgivande ljud. Det låter klart och naturligt.

Samtalsljudet är i vanlig Jabra-anda bra, speciellt i rätt miljö, men om det blåser mycket eller om man befinner sig i en bullrig miljö blir den självklart lidande. I den här prisklassen är dock samtalsljudet mer eller mindre oöverträffad.

Komfort och design

Om vi börjar med komforten så får lurarna toppoäng även där. De sitter fast i öronen oavsett vilken aktivitet man utövar och de känns aldrig obekväma. De kommer med silikonpluggar i tre olika storlekar och mediumstorleken funkar perfekt för mina öron. Tryckknapparna är tryckvänliga och responsiva.

Själva snäckorna är små och väger in på 4,6 gram vardera. De är stöpta i plast och lurarna känns billiga, men ändå välbyggda. Jag gillar designen på snäckorna och de fyra färgerna (beige, mörkgrå, lila och mörkblå) säkerställer att de passar de flesta utseendemässigt.

Laddningsfodralet känns betydligt billigare än vi är vana vid från Jabra. Det är ganska smidigt och lätt, men det känns som att hållbarheten på fodralet kan bli lidande med tiden.

Batteritid

Batteritiden är uppgår till sju timmar, vilket är en dryg timme kortare än hos Elite 7 Pro och Elite 7 Active. Det ska sägas att sju timmar är bra, och med fodralet uppgår batteritiden till 28 timmar. Den tiden kan fördubblas om man använder en snäcka åt gången (vilket få lär vilja göra). Jabra har också tryckt in snabbladdning där tio minuters laddning ger en timmes musiklyssning. Fodralet laddas sedan med en usb-c.

Appen

Appen Sound+ är precis som Elite 3 lite funktionsfattig. Man kan inte ställa in hur mycket omgivande ljud HearThrough-läget ska släppa in, det går inte att anpassa ljudet med en equalizer och det går inte att programmera knapparna. Däremot kan man välja mellan sex olika ljudprofiler, man kan hålla mjukvaran uppdaterad och man kan hitta lurarna via GPS om man tappar bort dem (Find My Jabra).

Slutsats

Jabra har genom åren skämt bort oss med funktionsrika lurar som i vissa fall kan liknas vid schweiziska arméknivar. Med Elite 3 har Jabra valt att strippa bort det mesta för att istället erbjuda så billiga lurar som möjligt. Kvar har vi ett par välljudande lurar med god komfort och bra batteritid, men mycket mer än det får vi inte. Mycket mer än så behövs egentligen inte heller. Jag hade gärna sett lite fler anpassningsmöjligheter i appen, men det är petitesser i sammanhanget. Elite 3 är bra lurar som definitivt har sin plats i hörlursdjungeln.

+ Bra komfort
+ Bra ljudkvalitet
+ Bra batteritid och snabbladdning
+ Mono-läget
+ Samtalsljudet
– Funktionsfattig app
– Plastigt laddningsfodral
– Ingen ANC

Jabra Elite 3

Hörlursmodell: True Wireless
Ljudutgångsläge: Stereo
Frekvensrespons: 20 – 20000 Hz
Bluetoothversion: Bluetooth 5.2
Batteritid: 7 timmar aktivt
Mikrofon: Ja
Vikt: 4,6 g/st

Jabra Elite 3 går att köpa hos välsorterade elektronikaffärer.


Betygsstegen:
Vi testar, jämför och recenserar olika produkter som har med träning eller styrka att göra, allt från böcker och filmer till träningsutrustning och kosttillskott. Vi testar produkten grundligt för att få ett så rättvist intryck som möjligt. Betyget ska ses som en fingervisning och en avspegling av själva texten. Om ni har en produkt som ni vill att vi ska recensera så kan ni skicka ett mail till info@maxstyrka.se.

Share

Leave a Reply


*


Translate