MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jan
25

Test – Jabra Elite 4 Active

Posted by MAXstyrka 0 Comment

Jabra har de senaste månaderna lanserat inte mindre än fyra hörlurar. Först och främst de funktionsspäckade premiumlurarna Elite 7 Pro och Elite 7 Active och sedan de strippade lågprislurarna Elite 3. De senaste lurarna heter Elite 4 Active och är en mellanmodell som lånar de bästa funktionerna från storebrorsorna Elite 7 Pro och Elite 7 Active och samtidigt har en prisbild som ligger närmre Elite 3. Det bästa från två världar med andra ord. Har Jabra återigen prickat rätt?

Produkten

Jabra Elite 4 Active är True Wireless-snäckor som har bluetooth 5.2, aktiv brusreducering (ANC), ett mono-läge som gör att man kan använda en snäcka åt gången, möjlighet att anpassa ljudet med en equalizer. De är också IP57-klassade, vilket är ett par snäpp bättre än hos Elite 3. Elite 4 Active ligger betydligt närmre Elite 7 Active än Elite 3 gällande funktionalitet och tålighet, och närmre Elite 3 när det kommer till priset och designen.

Lurarna kostar 1299 kronor, vilket är 400 kronor mer än Elite 3 men hela 700 kronor mindre än Elite 7 Active.

Ljudkvalitet

Något vi saknade hos Elite 3 var möjligheten att anpassa ljudet efter eget tycke och smak med hjälp av den equalizer som finns i appen Sound+ tillsammans med Jabras premiumlurar. Lyckligtvis har Elite 4 Active stöd för detta. Det gör att lurarna efter lite mekande låter väldigt bra. Jag brukar dra upp basen något, dra ner mellanregistret ett hack och sedan dra upp diskanten ett par steg. Den kombinationen tycker jag är optimal både om man vill lyssna på podcasts och musik. Ljudkvaliteten är även bra direkt ur kartong, som vanligt när det gäller Jabra. Basen är tillräckligt djup utan att vara mörk och det låter rappt, varmt och klart. Lurarna huserar återigen 6 mm stora (eller små) element, men de presterar riktigt bra ändå. Det man kan sakna i ljudbilden, om man ska vara petig, är lite luftighet, men det kan man inte kräva i den här prisklassen.

Elite 4 Active har, precis som Jabras dyrare lurar, aktiv brusreducering, och precis som hos premiumlurarna känns det lite väl tamt. Lurarna stänger ute en del buller, men det lär främst bero på att de sitter så pass bra som de gör i öronen. Röster släpps igenom, men dovt buller blockeras effektivt. HearThrough-läget är densamma som hos Elite 3 och låter bra och klart. Samtalsljudet är också den i paritet med den hos Elite 3. De jag har pratat med upplever att ljudet är klart och skarpt. Jag passade också på att testa mono-läget under ett samtal genom att langa över ena snäckan till min sambo så att hon också kunde delta i telefonsamtalet. Det fungerade riktigt bra.

Komfort och design

Elite 4 Active saknar silikonhöljet som omgärdar Elite 7 Active. Den här gången består höljet av plast. De är dock greppvänliga och sitter riktigt bra i öronen. Designen är mer eller mindre identisk med den hos Elite 3, men då lurarna är lite mer funktionsspäckade väger de in på 5 gram vilket ligger precis mellan Elite 3 (4,6 gram) och Elite 7 Active (5,5 gram). De är små, smidiga och snygga, men något plastiga. De kommer i tre olika färger: marinblått, svart och mintgrönt.

Laddningsfodralet är designmässigt identiskt med det hos Elite 3, men är något större och väger drygt fyra gram mer än det hos Elite 3. Anledningen kan vara att standby-tiden har ökats från 75 dagar till 275 dagar. Det här är såklart ingenting som kommer märkas under normalt användande, varken standby-tiden eller den marginella storleksskillnaden. Fodralet är fortfarande smidigt, och lite plastigt.

Batteritid

Batteritiden hos Elite 4 Active uppgår till sju timmar, vilket är lika länge som hos Elite 3 och en dryg timme kortare än hos Elite 7 Pro och Elite 7 Active. Om man räknar med fodralet får man ut 28 timmars musiklyssnande totalt, och i likhet med de andra Jabra-lurarna som har kommit de senaste månaderna kan man använda en snäcka åt gången om man vill maximera batteritiden. Det finns en snabbladdning där tio minuters laddning ger en timmes musiklyssning, men det går inte att ladda fodralet trådlöst. Den funktionen är exklusiv för premiummodellerna. Fodralet laddas som vanligt med en usb-c.

Appen

Appen Sound+ innehåller funktioner för att ställa in ANC-läget, det som kallas för Find My Jabra som hjälper en att hitta lurarna om man tappar bort dem och glädjande nog innehåller appen även Jabras utmärkta equalizer. Tyvärr kan man inte programmera tryckknapparna, men det är ingenting jag saknar med tanke på vad jag istället får här.

Slutsats

Jabra Elite 4 Active tar det bästa från Elite 7 Active och utelämnar saker som man kan leva utan. Visst får man en något sämre batteritid, något färre funktioner och lite sämre materialval, men man sparar samtidigt 700 kronor om man köper Elite 4 Active istället för Elite 7 Active. Komforten är lysande, ljudkvaliteten är riktigt bra, snäckorna är tåliga, batteritiden håller utan problem en hel arbetsdag och det smidiga formatet passar vilka jeansfickor som helst. De här kan vara de mest prisvärda lurarna Jabra någonsin har lanserat och med tanke på priset finns det inte många minus när vi sammanfattar lurarna.

+ Bra komfort
+ Bra ljudkvalitet och equalizer
+ Bra batteritid
+ Tåliga (IP57)
+ Mono-läget
+ Priset
– Ingen trådlös laddning
– Plastigt laddningsfodral

Jabra Elite 4 Active

Hörlursmodell: True Wireless
Ljudutgångsläge: Stereo
Frekvensrespons: 20 – 20000 Hz
Bluetoothversion: Bluetooth 5.2
Batteritid: 7 timmar aktivt
Mikrofon: Ja
Vikt: 5 g/st

Jabra Elite 4 Active går att köpa hos välsorterade elektronikaffärer.


Betygsstegen:
Vi testar, jämför och recenserar olika produkter som har med träning eller styrka att göra, allt från böcker och filmer till träningsutrustning och kosttillskott. Vi testar produkten grundligt för att få ett så rättvist intryck som möjligt. Betyget ska ses som en fingervisning och en avspegling av själva texten. Om ni har en produkt som ni vill att vi ska recensera så kan ni skicka ett mail till info@maxstyrka.se.

Share

Leave a Reply


*


Translate