Det välrenommerade hifi-företaget Technics har just introducerat sina nya flaggskeppssnäckor och den här gången har man verkligen inte sparat på krutet, något som dessutom märks på priset. Med en prislapp på saftiga 3499kr konkurrerar man i det övre skiktet med aktörer som Bang & Olufsen, Bowers & Wilkins, Master & Dynamic och även Apple. Vi har den senaste tiden hårdkört lurarna för att se om de kan bli herre på täppan i den här konkurrenstäta priskategorin.
Produkten
Technics har med EAH-AZ80 samlat all sin erfarenhet och tekniskt kunnande och utvecklat ett par snäckor som trots att de har 10 mm stora element och akustiska kammare samt all teknik du kan tänka dig känns mindre än jag på förhand hade förväntat mig. AZ80 bygger vidare på AZ70 som har lika stora element, samma vikt och samma IP-klassning (IPX4, vilket innebär att de tål regn), men där tar likheterna slut. AZ80 har Bluetooth 5.3, bättre batteritid, stödjer trådlös laddning samt multipoint-anslutning till tre enheter. Dessutom låter de såklart ännu bättre, vilket är en bragd i sig.
Ljudkvalitet
Ljudkvaliteten brukar vara en av Technics styrkor och här har de saftat på ordentligt och överträffat sig själva. Snäckorna låter fantastiskt bra direkt ur kartong och efter lite pillande med equalizern i appen kan man perfekta ljudet ytterligare. För min del använde jag ljudprofilen Dynamic som var balanserad och kombinerade en lite djupare bas med lite fokus på de högre frekvenserna. Den inställningen passade bra till de flesta genrer jag testade och om man vill ändra ljudkaraktär går det snabbt att fixa till i appen. Inställningen följer sedan med oavsett vilken ljudkälla jag är uppkopplad till. Om jag till exempel jag lyssnar via min laptop kan jag alltså enkelt styra ljudkaraktären från mobilen.
Jag har genom åren testat ett femtiotal trådlösa snäckor och senast jag blev sådär larvigt imponerad av ljudkvalitet var när jag testade Sennheiser Momentum True Wireless (den första generationen) för snart fem år sedan. Sedan dess har jag testat ett gäng lurar som låter väldigt bra, men ingen har blåst mig av stolen på samma sätt igen, förrän jag testade AZ80. Basen är djup utan att bli för mörk, mellanregistret är väldigt brett och detaljerat och de högre frekvenserna är kristallklara. Det låter både stort, kraftfullt och luftigt. De är också väldigt bra på att separera olika instrument utan att det låter spretigt, något jag tycker att exempelvis Apple Airpods Pro 2 misslyckas lite med. Här får man en väldigt enhetlig ljudbild där det känns som att man är på plats där musiken utspelas. De låter märkligt nog lika bra som EAH-A800 som ju är over-ear-lurar med fyra gånger större element. AZ80 är kort sagt de mest välljudande TW-lurarna jag någonsin har haft förmånen att testa. Dessutom kan man vrida upp volymen ordentligt. För min del räcker 50% gott och väl och 70% är för högt för mig.
Det finns dock andra aspekter när det kommer till ljudkvaliteten som man måste ta hänsyn till. Ljudet under telefonsamtal är en sådan sak och när det kommer till samtalskvalitet är ljudet föga förvånande också väldigt bra och klart både för den som ringer och för mottagaren, mycket tack vare åtta mikrofoner som sorterar bort vindbrus, trafik och annat buller samt lyfter fram röster. Technics kallar tekniken för JustMyVoice och det funkar som sagt väldigt bra.
Aktiv brusreducering (ANC)
Lillebrorsan AZ60 presterade riktigt bra när man pratar aktiv brusreducering tack vare en kombination av en tätslutande design och teknik, så jag var minst sagt förväntansfull när jag skulle testa AZ80 i olika miljöer. Tyvärr imponerar inte den aktiva brusreduceringen så som jag hade hoppats. Vissa frekvenser läcker in lite för mycket och trots att jag testade olika proppar till snäckorna så fick jag inte något önskvärt resultat. Ibland har jag fått dubbelkolla att ANC´n ens är påslagen. Det här gör att omgivande ljud på gymmet (musik, prat och metall mot metall) hörs ganska tydligt. Det finns aktörer som har specialiserat sig på ANC och AZ80 kan inte mäta sig med exempelvis Sonys Wf-1000Xm4 som fortfarande sitter tryggt på ANC-tronen. Trots att man kan anpassa och förfina den aktiva brusreduceringen i appen tycker jag inte att det blir någon speciellt stor skillnad så jag hoppas att Technics skickar ut en framtida uppdatering som effektiviserar funktionen.
Ambientläget låter å andra sidan riktigt bra och den där artificiella tonen som många lurar dras med är här helt borta. Om man värderar aktiv brusreducering högre än ljudkvalitet och är ute efter en så effektiv ANC som möjligt så finns det bättre alternativ än AZ80.
Design och byggkvalitet
Technics lurar har alltid känts välbyggda, påkostade och lite åt det lyxigare hållet och självklart är AZ80 inget undantag. Mitt testexemplar är i silver och lurarna kommer också i svart om man föredrar det. De är ganska stora och väger 7 gram styck, men de sticker inte ut speciellt mycket ur öronen. Visst, de är inte lika nätta som exempelvis lillebrorsan AZ40, men de känns å andra sidan inte så stora i öronen som AZ70 gjorde. Materialen här är hårdplast och metall. På utsidan av snäckorna finns touchknappar som genom appen är programmerbara. De är lagom tryckkänsliga och registrerar trycken snabbt. Lurarna är IPX4-klassade, vilket innebär att de tåls att träna med oavsett om man föredrar att lyfta skrot eller att jogga i spöregn. Fodralet är dock inte IP-klassat.
Laddningsfodralet är också ganska stort och väger in på 50 gram (dock 15 gram mindre än fodralet till föregångaren AZ70 som var lite av en klump), men jag upplever inte att det är för stort och klumpigt. Det får utan problem plats i den där lilla extrafickan i jeansen där jag oftast förvarar mina lurar när jag är på språng. I likhet med snäckorna andas fodralet premium och trots att det består av plast får man känslan av att överdelen på locket är gjort av borstat aluminium.
Nedan ser ni en storleksjämförelse mellan AZ80, AZ70, AZ60 och AZ40.
Komfort
Technics har förfinat formspråket för att lurarna ska vara bekväma under en längre tids användning. Jag upplevde att AZ70 satt för löst i öronen så att man fick trycka tillbaks dem i öronen titt som tätt under träningspassen, medan AZ60 satt perfekt. AZ80 sitter i likhet med AZ60 riktigt bra och fast i öronen även under löprundorna. Snäckorna är utformade för att låsas fast i öronen med en liten vridning, vilket funkar kanonbra. För att man ska hitta en passform kommer lurarna med inte färre än sju olika storlekar på silikonpluggarna så de flesta lär hitta en kombination som passar för sina öron.
Jag upplever att det blir obekvämt efter en tids användning (vi pratar här om några timmar) om man har valt en lite större storlek på pluggarna för att maximera den passiva brusreduceringen, men med de mindre storlekarna i är komforten lysande med flaskhalsen att man inte stänger ute lika mycket buller. Det är en avvägning man får göra. Jag väljer trots allt de mindre pluggarna då jag gärna lyssnar på musik eller podcasts i ett par timmar åt gången. Under träningspassen spelar det ingen större roll vilken plugg man väljer.
Batteritid
För fem-sex år sedan var det inte ovanligt att True Wireless-snäckor hade en batteritid som knappt räckte i fyra timmar. Nu för tiden är fem timmars batteritid under skamgränsen, sex timmar är godkänt, sju timmar är bra och åtta timmar och över är väldigt bra. EAH-AZ80 har en batteritid på sju timmar med den aktiva brusreduceringen påslagen, vilket alltså är bra utan att vara i den absoluta toppen. Om man stänger av ANC´n tjänar man en ytterligare halvtimmes batteritid. Om man utnyttjar både LDAC och ANC sjunker batteritiden till 4,5 timmar. Fodralet håller enligt uppgift 24 timmars extra batteritid.
Laddningsfodralet laddas antingen med en usb-c (som medföljer) eller trådlöst med en Qi-laddare. Det tar två timmar att ladda lurarna fullt och en snabbladdning på 15 minuter ger 70 minuters användning.
Technics Audio Connect App
Technics app har de viktigaste funktioner som man kan behöva. Förutom en fantastisk equalizer och några presets för att anpassa ljudet kan man också se batterinivån på lurarna och fodralet, anpassa nivån på den aktiva brusreduceringen och ambient-läget samt ställa in vilka kommandon touchknapparna ska ha. Man kan också hitta lurarna om man har tappat bort dem. Appen är lättöverskådlig, funktionsrik och ganska snygg.
Slutsats
Technics flaggskeppslurar EAH-AZ80 har snabbt blivit mina favoriter och mitt självklara val bland hörlurar. De kanske inte är absolut bäst på någonting, bortsett från det viktigaste (ljudkvaliteten), men lurarna erbjuder allt man kan tänkas vilja ha i ett par True Wireless-lurar vilket gör dem till marknadens mest kompletta allround-lurar. Ljudkvaliteten är makalöst bra, de är snygga och bekväma, de stödjer multipoint-anslutning till tre olika enheter samtidigt, de låter bra under samtal och byggkvaliteten känns premium. Dessutom sitter det fast i öronen under träningspassen. Det enda jag har att anmärka på är den aktiva brusreduceringen som jag hade önskat vore mer effektiv, men bortsett från en klen ANC är AZ80 näst intill perfekta. Är de värda sin prislapp på 3499kr? Definitivt! Det här kan vara världens just nu bästa trådlösa hörlurar. Om budgeten inte tillåter det bästa pengar kan köpa så har EAH-AZ80 prisvärda och väldigt bra småsyskon (som snart släpps i uppdaterade former) som kan vara ett fullgott alternativ. Om budgeten tillåter är det bara att slå till så fort lurarna finns ute på marknaden!
+ Fantastisk ljudkvalitet
+ Bra komfort
+ Byggkvaliteten
+ Snygg design
+ Multipoint till tre enheter
+ Funktionsspäckad app
+ Bra batteritid
+ Trådlös laddning
– Klen ANC
EAH-AZ80
Hörlursmodell: In-ear
Ljudutgångsläge: Stereo
Frekvensrespons: 20 – 40 kHz
Bluetoothversion: Bluetooth 5.3
Batteritid: 7 timmar med ANC
Mikrofon: Ja
Vikt: 7 gr/st
EAH-AZ80 kan ni snart köpa hos utvalda elektronikaffärer.
Betygsstegen:
Vi testar, jämför och recenserar olika produkter som har med träning eller styrka att göra, allt från böcker och filmer till träningsutrustning och kosttillskott. Vi testar produkten grundligt för att få ett så rättvist intryck som möjligt. Betyget ska ses som en fingervisning och en avspegling av själva texten. Recensionen är 100% oberoende. Om ni har en produkt som ni vill att vi ska recensera så kan ni skicka ett mail till info@maxstyrka.se.
[…] som har gjorts här. De kostar som sagt 2999 kr och konkurrerar med segmentets giganter med Technics AZ80 i […]