MAXstyrka

Allt inom kraftsport

aug
29

Test – Technics EAH-AZ60M2

Posted by MAXstyrka 0 Comment

För drygt två år sedan fick jag hem AZ60 som jag då ansåg var ett par habila lurar där främst den aktiva brusreduceringen stod ut från mängden. Mycket har dock hänt sedan dess och när nu Technics har uppdaterat dem konkurrerar lurarna med mängder av fantastiska hörlurar som trängs i 3000-kronorssegmentet precis under den absoluta premiumtoppen, men de konkurrerar också med sig själva. Sedan jag började använda Technics flaggskeppslurar AZ80 har alla andra lurar fått samla damm. De har blivit mina nya go-to-lurar oavsett om jag slappar hemma i favoritfåtöljen, tränar eller kör bil. Du hittar inte en bättre ljudkvalitet i ett par trådlösa snäckor om du så låter din mamma leta. Därför var jag beredd på att bli lite oberörd när jag skulle testa den uppgraderade mellanbrorsan till mina nya favoriter, EAH-AZ60M2. Hur bra står sig AZ60M2 mot konkurrenterna och sin storebrorsa?

Produkten

AZ60M2 är i stora drag samma lurar som AZ60, fast med några viktiga uppgraderingar. Det handlar fortfarande om samma element på 8 mm, samma design, samma IP-klassning (IPX4), samma batteritid och samma vikt. Där AZ80 är helt nya lurar från grunden är AZ60M2 en försiktig putsning av AZ60. Det som är nytt den här gången är multipoint-anslutning till tre olika enheter, bättre snabbladdning, mer effektivt “JustMyVoice-läge” och äntligen trådlös laddning. Det rekommenderade priset i Sverige är 2999 kronor.

Ljudkvalitet

Ljudkvaliteten var som sagt min största bävan när jag kopplade upp lurarna till min mobiltelefon. “Ok, dags att dra av plåstret” tänkte jag. Men jag blev faktiskt inte alls besviken, tvärtom. De låter bättre än jag kommer ihåg att AZ60 gjorde, även om det säkert har med andra faktorer att göra än att hårdvaran i sig skulle vara uppdaterad (det handlar fortfarande om element på 8 mm). Visst, de kan inte riktigt mäta sig mot AZ80, men det kan å andra sidan nästan inga andra lurar heller.

Även den här gången valde jag att direkt fixa till ljudkaraktären med hjälp av equalizern som man hittar i appen Audio Connect. Basen känns precis så djup jag vill ha den utan att den tar över, mellanregistret är detaljerat och de högre frekvenserna är klara. Rumskänslan är inte lika närvarande och påtaglig som hos AZ80 och ljudbilden är inte lika bred och luftig, men det svänger, helt klart. Om man ska försöka beskriva ljudbilden en aning så känns ljudet aldrig klaustrofobiskt och innestängt utan det har bra med utrymme och dynamik. Det känns varmt och relativt detaljerat men aldrig vasst. Jag tycker att lurarna presterar som bäst när de får förmedla akustiska instrument och sång, basdrivna dance-, pop- och rocklåtar och hiphop. De får jobba lite hårdare när det kommer till distade gitarrer och den typen av ljud. AZ60M2 låter kort sagt riktigt bra, men inte riktigt lika bra som AZ80.

Samtalsljudet är också bra och precis som i AZ80 har AZ60M2 JustMyVoice-tekniken vilket innebär åtta mikrofoner som sorterar bort omgivande ljud samtidigt som de lyfter fram röster och gör det lättare att höra den som pratar.

Aktiv brusreducering (ANC)

Det enda som drog ner betyget från en klockren 10/10 till en fantastiskt stark 9/10 för AZ80 var den aktiva brusreduceringen som jag inte tyckte höll samma toppklass som exempelvis ljudet, byggkvaliteten och komforten. De släppte in för mycket brus för att jag skulle känna mig nöjd, i synnerhet om man jämför dem med vissa konkurrenter. Där presterar AZ60M2 betydligt bättre. Det är förstås subjektivt då tekniken i sig inte är mer avancerad här, utan för min del sluter AZ60M2 betydligt mer i öronen än AZ80 gör. Här går snäckorna djupare in i öronkanalen vilket gör att den passiva brusreduceringen är mer effektiv och därmed blir också den totala upplevelsen av ANC´n bättre. Nu sitter även AZ80 perfekt i öronen, men de sluter inte örongången lika effektivt för mig. Jag upplever att AZ60M2 effektivt stänger ute de frekvenser som ligger kring mellanregistret vilket bland annat innefattar röster. Jag har vid fler tillfällen än ett avnjutit någon låt i soffan och i ögonvrån sett hur någon familjemedlem (läs frugan) försöker få kontakt med mig utan att jag hör dem. De sorterar även bort relativt mycket motorbrus när man kör bil.

Kan då AZ60M2 hävda sig mot de absolut bästa ANC-lurarna i den här kategorin? Tveksamt, men de är definitivt tillräckligt bra för de flesta i de flesta olika miljöer. Ambientläget är också väldigt bra och låter som om man inte hade lurar på sig överhuvudtaget. Imponerande!

Design och byggkvalitet

Technics brukar alltid naila den där känslan av kvalitet och efter att levt med AZ80 ett tag nu har man vant sig vid en premiumkänsla i allt från materialval till design. AZ60M2 känns inte alls lika premiumkryddade som storebrorsan, men snäckorna andas ändå premium och lyx. Snäckorna känns väldigt välbyggda och påkostade och det ända som drar ner lyxkänslan något är laddningsfodralet som känns lite plastigt.

Själva snäckorna känns inte speciellt stora men väger lika mycket som AZ80 (7 gram/styck). Fodralet väger 45 gram och är lite smalare än det till AZ80.

Lurarna kommer i tre olika färger: midnattsblå, silver och svart. Mitt testexemplar är svarta och är enligt undertecknad väldigt stilrena och snygga.

Komfort

Snäckorna når som sagt längre in i örongången än AZ80 och även om jag vet att den typen av lurar inte tilltalar alla så funkar de väldigt bra för mig. Det gör att de sitter riktigt säkert i öronen oavsett om jag skulle få för mig att headbanga, åka bergochdalbana eller träna. Jag kan också använda dem i flera timmar utan att de börjar skava eller irritera öronen. För att säkerställa en perfekt passform skickar Technics med sju olika silikonpluggar (från XS till XL).

Batteritid

Batteritiden ligger precis som förra gången på sju timmar med ANC påslaget. Med fodralet blir det totalt 24 timmar. En kvarts snabbladdning ger 70 minuters musiklyssning och nu kan man som sagt äntligen ladda fodralet trådlöst (eller med den medföljande usb-c-kabeln). Med möjligheten att ladda trådlöst täpper Technics till en av de få svagheter som föregångarna hade.

Sammanfattning

Jag inledde den här recensionen med att AZ60M2 inte bara konkurrerar med mängder av fantastiska hörlurar i 3000-kronorsklassen utan också med sig själva i form av AZ80. Om AZ60M2 bjuder på välriktade jabbar och tröttar ut konkurrenterna en efter en så går AZ80 på knock direkt. AZ60M2 har det mesta man kan begära av ett par lurar och har nästan inga svagheter överhuvudtaget, men det är ett litet hopp upp till de fenomenala AZ80 när det kommer till främst ljudkvaliteten och premiumkänslan. Det skiljer bara en femhundring mellan de båda lurarna och om inte ANC är det viktigaste när du väljer hörlurar rekommenderar jag att du gräver lite djupare i pluskan och köper de 500 kronor dyrare AZ80. Om din budget absolut inte tillåter att du lägger en krona över 3000 kronor så kan du vara trygg i att AZ60M2 är ett par riktigt bra lurar de också och du lär inte bli besviken oavsett vilken av Technics nya lurar du väljer.

+ Mycket bra ljudkvalitet
+ Säker passform
+ Effektiv ANC
+ Snygg design
+ Multipoint till tre enheter
+ Funktionsspäckad app
+ Bra batteritid
+ Trådlös laddning

– Lite plastigt laddningsfodral
– Bara 500 kronor billigare än AZ80

EAH-AZ60M2

Hörlursmodell: In-ear
Ljudutgångsläge: Stereo
Frekvensrespons: 20 – 40 kHz
Bluetoothversion: Bluetooth 5.3
Batteritid: 7 timmar med ANC
Mikrofon: Ja
Vikt: 7 gr/st

EAH-AZ60M2 kan ni köpa hos utvalda elektronikaffärer.


Betygsstegen:
Vi testar, jämför och recenserar olika produkter som har med träning eller styrka att göra, allt från böcker och filmer till träningsutrustning och kosttillskott. Vi testar produkten grundligt för att få ett så rättvist intryck som möjligt. Betyget ska ses som en fingervisning och en avspegling av själva texten. Recensionen är 100% oberoende. Om ni har en produkt som ni vill att vi ska recensera så kan ni skicka ett mail till info@maxstyrka.se.

 

Share

Leave a Reply


*


Translate