MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Om en dryg månad, den 14 oktober, hålls som bekant finalen av Sveriges Starkaste Man 2023. Platsen är First Class Arena i Västerås och arrangeras under Tyngres flagg med Anders Axklo som huvudansvarig.

Nytt för i år är att den regerande mästaren samt topp-5 i kvalserien har fått välja varsin finalgren (man har inte fått välja någon marklyftsvariant, den har arrangörerna valt). Här är finalisterna efter hur de placerade sig i kvalserien:

Finalisterna

 • Cim Johansson
 • Fredrik Svensson
 • Marcus Yngvesson
 • Johan Espenkrona
 • Joachim Kvick
 • Jacob Larsson
 • Harley Andersson
 • Fredrik Johansson
 • Joel Söderberg
 • Jesper Hansson

Reserv: Daniel Lindqvist

Den regerande mästaren Andreas Ståhlberg har valt att inte delta i finalen.


Finalgrenar

   1. Knäböj – Andreas Ståhlberg fick, i form av den regerande mästaren, välja en gren först till finalen. Han valde knäböj med en blank apollonstång. Vikten kommer vara 285 kg och varken böjlindor eller dräkt är tillåtet. Atleterna kommer gå ner till bockar och bockarna kommer vara måttade efter atleternas längd för att djupet ska vara densamma oavsett hur lång man är. Ståhlberg valde att lägga sin gren som första gren i finalen.
    ———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–
   2. Däckvält – Marcus Yngvesson fick som fjärde atlet välja finalgren. Han valde klassikern däckvält. Däcket, som kommer vara stort och tungt, kommer vältas åtta gånger.
    ———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–
   3. Ok – Fredrik Svensson kom tvåa i kvalserien och fick välja gren efter Ståhlberg och Cim. Svensson valde då ok där atleterna går fyra gånger fem meter där vikterna ökas allt eftersom. Atleterna ska alltså gå en 5-meterssträcka med 400 kg, 440 kg, 480 kg och till slut 520 kg. Mellan sträckorna får atleterna vila i tio sekunder medan roddarna lastar på vikterna.
    ———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–
   4. Stockpress – Joachim Kvick var sist ut att få välja gren och föga förvånande valde han en pressgren i form av stockpress (inte heller det en högoddsare). Först ska atleterna pressa en stock vägandes 150 kg, 165 kg och 180 kg. Först gör man en repetition på 150 kg, sedan en repetition på 165 kg och till sist så många reps man orkar på 180 kg. Domaren tar tiden på de olika lyften så om fler atleter gör lika många lyft så vinner den som har varit snabbast.
    ———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–
   5. Medley – Johan Espenkrona fick som femte atlet välja gren till finalen. Han valde ett medley bestående av ett Fingals Finger och säckbärning. Först gör man ett vält på fingret, sedan hämtar man en säck på 150 kg som lastas upp på ett 130 cm högt podium. Efter det välter man tillbaks fingret och lastar upp ännu en säck på 150 kg.
    ———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–
   6. Apollonmarklyft – Cim Johansson vann kvalserien och fick således välja gren efter att Ståhlberg hade valt sin gren. Cims gren blir marklyft med en Apollonstång med överhandsgrepp (utan dragremmar), alltså en renodlad greppgren där Cim passande nog har världsrekord i (på 248 kg). Cim valde att lägga grenen precis innan det avslutande marklyftet.
    ———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–
   7. Marklyft eller kronlyft – Inför den sista grenen blir det en slantsingling som avgör om den sista grenen blir ett marklyft eller ett kronlyft. När det är bestämt har man ännu en slantsingling för att bestämma om det blir en maxgren eller för repetitioner.
    ———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Missa inte nästa veckas avsnitt av MAXstyrka Radio där vi pratar med Andreas Guiance från Tyngre och tippar finalen! Biljetter till finalen kan ni köpa på Tyngre.se.

Share

Leave a Reply


*


Translate