MAXstyrka

Allt inom kraftsport

okt
05

Test – Jabra Elite 10

Posted by MAXstyrka 0 Comment

Under de senaste sex åren har jag testat och recenserat elva hörlurar från Jabra (det här är nummer tolv i ordningen) och under dessa år har hörlursindustrin utvecklats ordentligt. Jabra har varit verksamma i stort sett sedan starten och har en lång och gedigen erfarenhet som få kan matcha. Gång på gång har de släppt kvalitativa och habila hörlurar, men de senaste åren har konkurrenterna steppat upp ordentligt samtidigt som Jabra har kommit med blygsamma uppdateringar av sina befintliga lurar. När de nu släpper sina nya flaggskeppslurar Elite 10 är vi väldigt nyfikna på vad de har kokat fram för att försöka återta tronen i hörlursdjungeln. Elite 10 kostar 2999 kr, vilket är ett pris som förpliktigar och skvallrar om något utöver det vanliga. Är Elite 10 så bra som vi hoppas?

Produkten

Jabra har med Elite 10 fokuserat på ljudkvaliteten, den aktiva brusreduceringen och komforten. Lurarna har Jabras mest avancerade ANC någonsin, stödjer Dolby Atmos med Dolby Head Tracking, har Bluetooth 5.3, Multipoint till två olika enheter, är IP57-klassade (bara snäckorna) och har såklart trådlös laddning. Det är inte många kompromisser som har gjorts här. De kostar som sagt 2999 kr och konkurrerar med segmentets giganter med Technics AZ80 i spetsen.

Ljudkvalitet

När jag recenserade Jabras Elite 8 Active skrev jag att “det man missar här är den där breda ljudbilden som inkluderar en tydlig separation mellan olika instrument, en ännu djupare bas och kristallklara topptoner i de högre frekvenserna.” En stor orsak till detta är att Elite 8 Active element på 6 mm. I Elite 10 har Jabra tryckt in 10 mm stora element istället. Det gör att ljudbilden blir betydligt bredare, något som verkligen märks. Ljudet är riktigt omfångsrikt och dynamiskt. Det låter klart och detaljerat utan att låta vasst. Ljudkvaliteten når inte riktigt upp till Technics AZ80, men det är inte milslångt ifrån. Elite 10 är Jabras överlägset mest välljudande hörlurar hittills. Jag saknar egentligen ingenting förutom stöd för högupplöst ljud. Det saknas nämligen här. Annars är basen djup och punchig, mellanregistret har bredden av en ladugårdsvägg och diskanten bjuder på detaljer som ingen Jabra-lur någonsin har mäktat med tidigare.

Om man vill anpassa ljudet efter sina egna preferenser kan man som vanligt göra det i appen Jabra+. I appen kan man välja ett antal presets eller pilla med en smidig equalizer.

Elite 10 stödjer spatialt ljud i form av Dolby Atmos med Dolby Head Tracking. Tanken är att det ska låta som om man befinner sig i samma rum som ljudet kommer från och ge en känsla av ett liveframträdande. Dolby Head Tracking är samma funktion som AirPods Pro 2 har där ljudet anpassar sig och flyttar sig efter huvudrörelserna. Det låter inte lika luftigt och stort med funktionen påslagen och för min del föredrar jag stereoljud framför tredimensionellt ljud och surroundsimuleringar alla dagar i veckan. I appen är det smidigt att växla mellan de olika lägena och därför låter jag allt som oftast spatialt ljud vara avstängt.

Samtalsljudet upplevs av de jag har pratat med som rent och klart även när jag åker elscooter i hård motvind. De lyckas oväntat bra med att filtrera bort vindbrus och liknande.

Aktiv brusreducering (ANC)

En annan sak som Jabra har satsat mycket på i Elite 10 är den aktiva brusreduceringen. Snäckorna har en semiöppen design vilket gör att de inte sluter helt tätt i hörselgången. Omgivande ljud läcker därför in en hel del och man skulle lätt kunna tro att en aktiv brusreducering därför inte skulle kunna vara speciellt effektiv. I själva verket upplever jag att lurarna är bättre på att störa ut omgivande buller och brus bättre än de flesta andra lurar, även jämfört med de som sluter helt tätt i öronen. Av de dussin lurar från Jabra som jag har haft förmånen att få testa är brusreduceringen i Elite 10 på en helt annan nivå. Jag kan inte säga att ANC’n är klassledande (det finns några ruskigt starka konkurrenter), men de skäms inte för sig oavsett vilka lurar man jämför dem med. Det är främst det lite dovare bullret som effektivt blockeras och Elite 10 har därför blivit mina primära lurar när jag åker tåg eller kör bil. Det ska sägas att jag inte har testat “gräsklippningstestet” med dem, ett område där lillebrorsan Elite 8 Active var i det närmaste obrukbara, och jag vet inte om Elite 10 dras med samma problem, men i samtliga miljöer som jag har testat dem har de presterat ypperligt.

Design och byggkvalitet

Elite 10 är Jabras mest påkostade lurar hittills, men ska man vara krass så märks det inte på varken design eller materialval. Här är det plast som gäller snarare än metall eller andra mer exklusiva material. De känns dock väldigt välbyggda, även om jag kanske inte hade gissat att de kostar 3000 kronor bara genom att hålla i dem. Snäckorna är klädda i gummi och det enda som är exponerat är knapparna på sidorna. Det gör att de inte är riktigt lika tåliga som Elite 8 Active (där även knapparna är täckta av gummit). Snäckorna är ändå IP57-klassade så det klarar i princip av alla vanliga träningsformer bortsett från simning. Jabra har som alltid valt bort touchknappar på snäckorna och istället finns där fysiska knappar som är responsiva och tryckvänliga även om du har vantar på dig. Jag brukar inte ha problem med touchknappar men jag gillar att Jabra går emot strömmen och fortsätter köra med fysiska knappar. Knapparna är dessutom programmerbara i appen.

Laddningsetuit har samma form som hos lillebrorsan Elite 8 Active där botten är rundad och precis som hos just nämnda syskon är fodralet IP54-klassat (damm- och fukttåligt). Etuiet är i det plastigare laget och känns billigt, men det glider lätt ner i fickan och tar inte speciellt mycket plats även om det är något större än hos tidigare modeller från Jabra. Det laddas med en usb-c och stödjer trådlös laddning.

Lurarna finns i fem olika färger varav en brunröd variant bara finns att köpa på Jabras hemsida under en begränsad period. De övriga färgerna är blanksvart, mattsvart, gråsvart och beige.

Komfort

Elite 10 har som sagt en semiöppen design där lurarna inte fyller ut hörselgången i hörselgången utan istället vilar lite lagom löst och bekvämt i öronen. En del gillar att de sitter mer löst och en del föredrar att hörlurar ska sitta fast säkert oavsett hur mycket man rör huvudet. Jag brukar föredra det senare, men här älskar jag hur de känns i öronen. Jag har heller inte varit med om att de trillar ut ur öronen en endaste gång utan de sitter tillräckligt säkert även när jag tränar. Det följer med silkionpluggar i fyra olika storlekar (S, M, L och XL) och en stor skillnad jämfört med hos Elite 8 Active är att dessa pluggar är ovala. Det finns såklart både fördelar och nackdelar med det. Lurarna släpper in betydligt mer omgivande ljud än om pluggarna skulle vara runda, men när den aktiva brusreduceringen är så bra som den är så gör det inte så mycket. Förtjänsten blir istället att de sitter skönare i öronen. Kort sagt är Elite 10 väldigt komfortabla även under en längre tids användning.

Batteritid

Batteritiden är en av få kompromisser Jabra har gjort för att hålla snäckorna så små och lätta som möjligt utan att tumma på tekniken. Jabra hävdar att man kan lyssna på musik i sex timmar med ANC påslaget (och åtta timmar utan ANC). Det får räknas som godkänt, men inte mycket mer än så. Etuiet håller några fulla laddningar till och dessutom har de en snabbladdning där fem minuters laddning ger en timmes användning. Här hade jag velat att Jabra hade tryckt in ett lite större batteri för att matcha de värsta konkurrenterna.

Sammanfattning

Jabra har med Elite 10 hittat helt rätt. De låter fantastiskt bra, är väldigt bekväma och har en grymt bra ANC. Lurarna har väldigt få svagheter och lär möta de flestas krav och behov. Om man ska vara petig hade jag önskat att batteritiden var lite bättre och att de hade stöd för högupplöst ljud, men det här är petitesser i sammanhanget. Elite 10 är Jabras  bästa hörlurar någonsin och väl värda sina 2999 kr. Bra jobbat, Jabra!

+ Komforten
+ Riktigt bra ljudkvalitet
+ Fantastisk ANC
+ Programmerbara knappar
+ Små och lätta
+ Trådlös laddning
+ Bra samtalsljud

– Stödjer inte högupplöst ljud
– Batteritiden är bara godkänd
– Etuiet är väldigt plastigt

Jabra Elite 10

Hörlursmodell: In-ear
Ljudutgångsläge: Stereo
Frekvensrespons: 20 Hz – 20 kHz
Bluetoothversion: Bluetooth 5.3
Batteritid: 6 timmar med ANC (8 timmar utan ANC)
Mikrofon: Ja
Vikt: 5,7 gr/st

Jabra Elite 10 kan ni köpa hos utvalda elektronikaffärer.


Betygsstegen:
Vi testar, jämför och recenserar olika produkter som har med träning eller styrka att göra, allt från böcker och filmer till träningsutrustning och kosttillskott. Vi testar produkten grundligt för att få ett så rättvist intryck som möjligt. Betyget ska ses som en fingervisning och en avspegling av själva texten. Recensionen är 100% oberoende. Om ni har en produkt som ni vill att vi ska recensera så kan ni skicka ett mail till info@maxstyrka.se.

 

Share

Leave a Reply


*


Translate