MAXstyrka

Allt inom kraftsport

MAXstyrkas årskrönika 2020

Har det någonsin varit mer lämpligt att ringa ut ett år än just 2020? Jag tror inte det. Nu kör vi!

 

Jag har i detta nu placerat mina odeffade skinkor i favoritfåtöljen för att, i sällskap med ett glas Pepsi MAX, försöka sätta ord på hur året har varit. 2020 kommer gå till historien som ett riktigt skitår där många människor föll offer för Covid-19. Coronapandemin medförde att människor panikartat bunkrade upp toalettpapper, mjöl och pasta, mängder av småföretag tvingades varsla sina anställda och sedermera försättas i konkurs, vårdpersonal tvingades initialt jobba utan tillräckliga skyddskläder och Dr. Alban skrev en hyllningslåt till Anders Tegnell. Arenaläktare, teatrar och mässhallar gapade tomma när idrottsevenemang, konserter och offentliga evenemang tvingades ställas in samtidigt som influencers och annat löst folk festade som aldrig förr. Regeringen med Stefan Löfven i spetsen försökte å sin sida stoppa virusspridningen genom att påtala vikten av att tvätta händerna och att inte hångla med snoriga människor som man inte känner.

Samtidigt passade en del grupper på att utnyttja coronapandemin för att ragga medlemmar, omvända folk och kränga produkter på tvivelaktiga sätt. Djurrättsaktivister basunerade ut att kött- och mjölkindustrin är de största bovarna för att framkalla pandemier och således borde människor sluta äta animalier, 5g-motståndare hävdade att det var 5g-master som gjorde folk sjuka och inte något virus (även där 5g-master inte finns), invandringskritiker hävdade att pandemier har med invandring att göra och många skeptiker (läs Facebookkrigare och vaccinmotståndare) hävdade att Covid-19 var en lättare form av den vanliga säsongsinfluensan. I samma veva försökte Katrin Zytomierska kränga fiskolja till oroliga människor med löftet att oljan garanterat hjälper mot Covid-19, något hon sedan fälldes för.

Det är dock inte bara statusar om illbattiga virus, konspirationsteorier och grundlösa påståenden som har synts i flödet under året. 3D-foton och ordet “villhöver” har tyvärr fått fäste ordentligt på sociala medier och överanvänds likt lössnus av Trywall. Vågar vi hoppas att dessa styggelser försvinner under 2021?

För min del har det trots allt varit ett ganska bra år. Förvisso tvingades jag skjuta upp mitt och min fantastiska flickväns efterlängtade bröllop på obestämd framtid (då hälften av gästerna bor i Norge och gränserna var stängda), MAX Grip Challenge tvingades ställas in efter nio raka år och vi har inte kunnat tillbringa någon tid i Norge under året, men jag har i alla fall inte blivit sjuk (än). Jag tog min lärarexamen i somras (examensfesten uteblev såklart) och har sedan dess arbetat som lärare i matte och NO, något som jag trivs väldigt bra med.

Mycket talar för att 2021 blir ett ovanligt återhållsamt år tills dess att viruset har tyglats. Det återstår också att se hur effektivt det nya coronavaccinet är. Förhoppningsvis kan livet återgå till det normala någon gång under nästa år, men tills dess bör såklart alla agera med sunt förnuft, det vill säga hålla avstånd, hålla affärsbesöken till ett minimum, i en så hög grad som möjligt arbeta hemifrån och inte bedriva otukt med främmande människor.

Jag vill som brukligt rikta ett väldigt stort tack till alla som på något sätt bidrar till att göra MAXstyrka till Sveriges bästa kraftsportssajt. Stort tack till Sveriges främsta speaker och krönikör Anders Axklo som varje vecka bjuder på tänkvärda kåserier i sina fredagskrönikor, stort tack till snus- och såskonnässören Jimmie Trywall för alla tokerier han bidrar med i MAXstyrka Radio, stort tack till alla sponsorer och till alla som har varit inne på MAXstyrka.se och följer oss på sociala medier!

/Andreas Johansson

 

Här kommer MAXstyrkas obligatoriska årsbästalista:

 


Årets manliga atlet – Johnny Hansson

Johnny Hansson brukar kallas för “Handsome Hansson”, “jätten för Årjäng” och “den värmländska svärmorsdrömmen”. Att han är stor och vacker vet vi, likaså att han har potential att kunna vara riktigt bra, men vi är många som under åren har undrat när han ska blomma ut på riktigt och visa vad han verkligen går för. Årets upplaga av Sveriges Starkaste Man såg på förhand inte ut att vara upplagt för honom då få av hans bättre grenar var med. Han överträffade dock sig själv och dominerade tävlingen rakt igenom på ett väldigt övertygande sätt. Det här året var han inte bara stiligast; han var starkast också, och årets manliga atlet går därmed till Johnny Hansson.


Årets kvinnliga atlet – Cassandra Annergren

Att hävda att Cassandra Annergren är en talang är en underdrift. Hon är snarare ett fenomen. Att som sjuttonåring vinna Sveriges Starkaste Kvinna 2020 i klassen -82 kg är i sig en bragd, men att dessutom vinna fem av sex grenar, trots riktigt bra motstånd, tar det till en helt annan nivå. Hon drar redan nu över 200 kg i marklyft, promenerar med 280 kg ok och springer med farmersväskor på 135 kg per hand (!). Cassandras utvecklingskurva verkar dessutom inte kunna stanna av, så om hon inte skadar sig framöver har hon alla möjligheter att bli världens starkaste kvinna – genom tiderna. Årets kvinnliga atlet stavas Cassandra Annergren.


Årets referat – Christian Olsson

Det ska sägas; Anders Axklo och Andreas Guiance är klockrena som kommentatorer, i synnerhet när det handlar om strongman. Jag skulle vilja gå så långt som att säga att de är minst lika bra som Arne Hegerfors, Robert Perlskog och de andra kommentatorslegenderna. De kan strongman utan och innan, men jag och Trywall hade en tanke om hur det hade låtit om en expertkommentator från Sveriges Radio hade fått kommentera finalen av Sveriges Starkaste Man, utan att någonsin har sett en enda strongmantävling tidigare. Vi ringde därför upp kommentatorsesset Christian Olsson som fick referera valda delar av SSM-finalen 2020. Hur gick det då, undrar ni? Det blev närmast legendariskt. Resultatet kan ni lyssna på i avsnitt 134 av MAXstyrka Radio.


Årets mest saknade – Martina Andersson

Martina Andersson vann förra året tävlingen Världens Starkaste Kvinna i klassen -82 kg. Utöver det har hon vunnit både Europas- och Sveriges Starkaste Kvinna. Vad gör man då när man redan har vunnit allt som går att vinna? Sadlar om till byggning (womans physique), skulle det visa sig. Martina bytte truckpullselen mot glittriga poseringskläder, gristunga lågreppare mot strikta högreppare och gainers mot kvarg. Resultatet skulle sedan ha exponerats under Luciapokalen, men på grund av pandemin fick tävlingen tyvärr ställas in. Något säger mig att hon skulle ha vunnit även Luciapokalen…


Årets “snubbla-på-mållinjen” –  Martin Forsmark

Finalen av Sveriges Starkaste Man 2020 gick inte vägen för konstapeln Martin Forsmark. Något stämde inte (trots att han kom tvåa), men han fortsatte putsa på formtoppningen inför sin comeback i Världens Starkaste Man som skulle gå av stapeln senare under året, och visst såg det ljust ut för honom veckorna innan han skulle flyga ner till Florida. Vi var många som hade tippat en finalplats för Forsmark. Tyvärr ville det sig inte bättre än att han bara dagar innan avfärd drabbades av Covid-19 och tvingades riva flygbiljetten. Snopet och väldigt tråkigt såklart. Nu håller jag tummarna för att 2021 blir ett betydligt bättre år för Martin Forsmark.


Årets galning – Peter Svedberg

Strongman är en sport som är kantad av skador. Avslitna muskelfästen, bristningar, stukningar och frakturer är närmast obligatoriska inslag om man tränar och tävlar i en någorlunda hög klass. Kubiken Peter Svedberg anser tvärtom att strongman har för få inslag av riskmoment, och det har han under året rått bot på genom att köra olika versioner av circus dumbbell. Några exempel är circus dumbbell på inlines, ståendes på en atlassten och ståendes på en apollonstång. Han har också kört knäböj på inlines och kört både ok och stockpress på skateboard. Årets galning är därmed Peter Svedberg.


Årets humor – MAXstyrkas julkalender

Ja, jag vet att det kan tyckas vara egocentriskt att prisa något som man själv har gjort på det där sättet, men jag väljer ändå att oblygt och skrytsamt hylla vår julkalender, för julkalendern blev riktigt lyckad. 24 luckor, innehållandes 24 mer eller mindre bra fräckisar signerat allas vår fräckisguru Trywall, var vad många lyssnare hade efterfrågat, och tillsammans med den egengjorda jingeln och grafik tycker jag att vi nådde hela vägen. Sanningen är att vi bestämde oss för att ha en julkalender sista veckan i november, och nästa år kommer vi börja planera för den långt tidigare. Ja, julkalendern kommer komma tillbaka nästa december, var så säker.


Årets skägg – Johan Espenkrona

I en sport där skägg är mer regel än undantag krävs det något utöver det vanliga för att stå ut från mängden. En vars skägg på senare år har nått episka proportioner är Johan Espenkrona som passande nog går under namnet “skäggtomten”. Skägget kan liknas vid pälsen hos en jak, där täthet, längd och karaktär är nyckelord. Skägget är kanske inte det mest välansade, och det ser kanske inte ut att lukta liljekonvalj, men den stenhårda vikingalooken väger tungt. Årets skägg går därmed till Johan Espenkrona.


Stort tack för det här året! Nu rullar vi ut den röda mattan och håller tummarna för att 2021 kommer bli ett riktigt bra år.

Share

Tankar om världsrekord satta utom tävlan

2016 blev Eddie Hall från Storbritannien historisk då han som första människa någonsin lyckades dra 500 kg i marklyft (strongmanmark där hitch, dräckt och remmar är tillåtna). Sedan dess har ingen varit riktigt nära att hota rekordet. Den 2 maj kommer islänningen Hafthor Björnsson göra ett försök att slå Eddie Halls fyra år gamla världsrekord. Marklyftsdräkt och dragremmar får användas även den här gången, och stången kommer motsvara samma som Eddie Hall använde när han slog världsrekordet. Förutsättningarna är med andra ord identiska, om man bortser från en liten detalj.

Eddie Hall drog världsrekordet under Giants Live i Leeds 2016 inför en fullsatt arena i konkurrens med en stor del av världens absolut starkaste marklyftare. Visst var tävlingen utformad för att rekordet skulle slås av Eddie Hall (vikthöjningarna hade Eddie fått bestämma på förhand), men många andra atleter hade alltså möjlighet att dra samma vikt med samma utrustning under samma tävling med samma förutsättningar. Nu, när Hafthor vill slå rekordet, gör han det i sitt privata gym med egen utrustning, utom tävlan. Det här har gjort att många framstående atleter såsom Eddie Hall, Zydrunas Savickas, Brian Shaw och Robert Oberst har gått ut och på förhand fördömt att det förmodade lyftet skulle räknas som världsrekord.

Det finns två läger här; de som anser att man bör räkna det eventuella rekordlyftet som ett världsrekord, och de som anser att det bara borde räknas som ett PB, alternativt ett speciellt gymrekord.

Ett argument som motståndarna pekar på är att förutsättningarna är helt annorlunda när man själv får välja vilka vikter man ska lyfta på, hur länge man får vila mellan lyften, när själva lyftet sker och att få oförutsedda händelser kan inträffa jämfört med under en tävling. Ett annat argument, som bland annat Brian Shaw pekar på, är att kraven för att sätta ett rekord späs ut, och att det kommer bli svårt att återfå kontrollen om man väl börjar godkänna rekord som är satta utanför officiella kontexter. Dessutom finns det få sporter som räknar rekord som är satta utanför tävlingar. Det har jämföras med att slå världsrekord på 100 meter där ingen hade räknat det som rekord om man hade gjort det under ett träningspass.

Ett argument som förs fram av de som tycker att man ska kunna sätta världsrekord utanför tävlan är att en del tidigare strongmanrekord är satta under “record breaker-event”, där ett uppvisningslyft räknas som världsrekord. Ett annat argument är att rekord borde räknas om lyftet döms av en domare och vikterna vägs efteråt. Domaren som kommer vara på plats och döma Haftors lyft är dels Zudrunas Savickas (som bland annat har vunnit WSM fyra gånger), och dels legenden Magnus Ver Magnusson (som också har vunnit WSM fyra gånger). Båda har dömt stora tävlingar tidigare och är kända för att vara hårda och rättvisa i sin bedömning. Dessutom hade Hafthor planerat att sätta rekordet på en tävling, som på grund av den pågående pandemin tvingades ställas in. Därför menar förespråkarna att det är en annan sak att sätta rekord på ett på förhand utsatt datum än att göra det under träning.

Som jag ser det är problemet att det är så enkelt att fuska i något av leden om lyftet inte utförs på tävling. Att göra ett lyft i en hemmamiljö med en domare som man är polare med, där ingen annan får testa att lyfta under samma förutsättningar under samma tillfälle, bäddar för att vi så småningom kommer få se “världsrekord” som aldrig hade godkänts som det ser ut i dag. Det finns en hel del filmer på Youtube redan nu där okända lyftare lallar upp världsrekordvikter (sök till exempel på Valentin Dikul), och det finns en risk att rekordbegreppet späs ut om vi börjar godkänna gymlyft och liknande.

Jag anser att det måste finnas grundläggande och universella regler som arrangören, atleten och domaren måste förhålla sig till om ett rekord ska kunna räknas. Sådana riktlinjer och regler finns i dagsläget inte då det inte finns något internationellt strongmanförbund, och det är därför den här frågan har blivit så kontroversiell tror jag. Om man kan verifiera att vikten är den som påstås, om utrustningen är godkänd enligt internationell standard (att alla atleter står bakom valet av utrustning) och det gamla rekordet är satta under liknande former (minus medtävlanden), så ser jag inga problem med att slå världsrekord utanför tävling. Tävlingen som sådan är bara till för att eliminera fusk och oegentligheter.

Hafthors världsrekordförsök har också gått från att vara en bagatell som bara de mest inbitna hade livestreamat till en spektakulär TV-show som potentiellt kommer nå hundratusentals människor. ESPN kommer nämligen livesända rekordlyftet (tillsammans med ett gäng andra rekordlyft av andra atleter). Vikterna kommer förhoppningsvis kontrollvägas på plats, flertalet vittnen finns på plats, många kameror kommer filma från olika vinklar och domare är rutinerade och trovärdiga. Risken för fusk tror jag är minimal under de här premisserna. Även om jag helst hade sett att rekord ska sättas på tävling kommer jag nog ha svårt att inte se det här som ett nytt världsrekord, om Hafthor nu lyckas dra 501 kg vill säga.

Vad tycker ni? Bör Hafthors lyft räknas som ett nytt världsrekord om han lyckas dra det?

Share

Life hacks - Såhär lyckas du hålla dina nyårslöften

Nu börjar mars lida mot sitt slut, och till skillnad från många andra har jag än så länge lyckats hålla mina nyårslöften. Jag tänkte berätta hemligheten, det där som gör att några av oss faktiskt lyckas hålla det vi under ett svagt ögonblick under nyårssupén lovar så dyrt och heligt. Gladlynta spelevinkar hade säkert föreslagit att hemligheten bygger på att lova självklarheter som man vanligtvis lever efter ändå, som att inte börja röka till exempel. Men nej, det här handlar om att lyckas omfamna sina riktiga nyårslöften och lyckas besegra dem.

Jag hade det här året två nyårslöften, två löften som jag gissar att många andra där ute delar med mig.

  1. Jag ska inte äta något mjukt bröd.
  2. Jag ska inte äta något innehållandes tillsatt socker.

Nyårslöftena “går ut” i sommar, och anledningen till att jag valde just dessa löften var att jag ville skala av lite mysvikt som god mat och mustiga såser ofta leder till. Jag vägde på nyårsafton 90 kg på mina 184 cm, och kan inte påstå att man var överdrivet fet. Nu väger jag drygt 87 kg, så jag kan konstatera att min revolutionerande metod har varit fruktsam.

Hur har jag då gått till väga för att lyckas hålla mina nyårslöften? Jo, jag har arbetat fram några life hacks, några små kryphål i ekvationen helt enkelt, som alla i min sits kan dra nytta av. Om vi tittar på mina nyårslöften, att inte äta något mjukt bröd och att inte äta något med tillsatt socker, så inkluderar det så gott som alla former av bakverk, förutom knäckebröd. Kryphålet här är att mjukt (osötat) bröd med en simpel brödrost kan få en fastare form, och som vi alla vet är en rostad macka allt annat än mjuk. Sockerfria substitut till Nutella finns också. Dessa substitut har visserligen en lika hög fetthalt som vanligt vispgrädde, men mina nyårslöften innefattade som bekant inte att undvika konsumtion av fettrika livsmedel. Vips kan vi med gott samvete vältra oss i rostade mackor med choklad och banan och fortfarande hålla sina nyårslöften.

Hur kan dessa life hacks ha bidragit till att man har blivit lite lättare? Inte den blekaste, men så länge det går åt det hållet kommer jag hävda att rostade mackor med choklad och banan är receptet. Vi ses på stranden i sommar, om pandemin är över då.

Share

Den årliga kärleksdagen

I dag är det Alla hjärtans dag, dagen då män (allt som oftast) vallfärdar till stormarknader och blomsterbutiker för att inhandla omsorgsfullt komponerade rosenbuketter, geléhallon och pralinfyllda chokladaskar för att visa hur mycket de håller av sin partner och samtidigt bevisa att man minsann håller koll på vilket datum det är. Det är nämligen av största vikt att man köper blomsterarrangemang och konfektyrer just den här dagen (om man har en partner), för annars finns det en risk att man blir offentligt lynchad enligt gammal sed. Då spelar det ingen roll om man har kommit hem med blommor trehundrasextiofyra dagar i rad; det är nu det betyder något på riktigt.

Jag anser mig vara en relativt romantisk person när jag lägger den sidan till. Jag har historiskt sett konstruerat extremt välgjorda skattjakter (om jag får säga det själv) till min fruga, skänkt både guldsmycken, fina middagar och blommor, trots att det varken har varit hennes födelsedag, vår årsdag, Alla hjärtans dag eller julafton. Jag gillar att uppvakta den jag älskar, men just på Alla hjärtans dag känns uppvaktning som något krystat, något framtvingat och kommersiellt. Det känns helt enkelt inte lika äkta att komma hem med blommor och choklad när hon och alla andra förväntar sig att man ska göra det. Det betyder inte att jag inte kommer följa normen, och det betyder inte att jag själv inte uppskattar att bli uppvaktad denna dag, det gör jag såklart, men det känns som att någon annan har bestämt att man ska uppvakta sin käresta den här dagen, och att det inte görs på eget bevåg.

Samtidigt inser jag det motsägelsefulla i att jag älskar julafton med allt vad det innebär. Jag trakasserar traditionsenligt sparkontot för att köpa allt för många julklappar trots att alla förväntar sig att man ska köpa presenter just den dagen. Jag äter gärna kanelbullar på kanelbullens dag, inmundigar gladligen semlor i plural på fettisdagen och sällar mig till skaran som skjuter fyrverkerier runt tolvslaget på nyårsafton. Det finns egentligen ingen logik i att ogilla det ena kommersiella jippot och samtidigt omfamna de andra.

Initialt tänker jag att om man behöver luta sig mot ett speciellt datum för att visa sin partner att han eller hon är uppskattad så kanske man bör avsluta relationen och söka sig till något annat. Å andra sidan kanske Alla hjärtans dag kan fungera likt en defibrillator som kan få i gång hjärtan som har slutat att slå, för att åter kicka igång romantiken och bringa lite glöd där det annars är svalt. Det kanske kan räcka med att någon får en bukett rosor för att personen ska känna sig sedd, för att förhållandet ska räddas och romantiken åter kan spira. Alla hjärtans dag är i så fall den kanske viktigaste dagen på året.

Låt oss därför vältra oss i hjärtformade chokladaskar, rosor stora som assietter och svindyra nallebjörnar med broderade kärleksbudskap, även om vi vanligtvis är riktiga svärmorsdrömmar. Våra nära och kära förtjänar det!

Share

En uppvisning i att skita där man äter

Jag kan inte påstå att jag har full insyn i samtliga kraftsportförbund, knappt i något om jag ska vara ärlig, men jag är ändå så pass uppdaterad att jag har lagt märke till den cirkus som stavas World Armwrestling Federation (WAF). Så vitt jag har förstått det hela har världsorganisationen för internationell armbrytning det senaste året börjat stämpla atleter, domare och funktionärer med “not in good standing” om de har tävlat eller hjälpt till i någon tävling som inte har med WAF att göra. “Not in good standing” betyder att man utesluts och förbjuds att delta på WAF-tävlingar såsom VM och EM och man förbjuds att delta under kongresser och styrelsemöten.

Följden av detta blev att ett nytt förbund skapades, ett alternativ för alla laglösa och andra som har tröttnat på WAF och deras förhållningssätt till armbrytning och styrelseuppdrag. International Federation of Armwrestling (IFA) bygger sin organisation på transparens, öppenhet, inkludering och demokrati, och grundstommen är att medlemmarna får bestämma hur styrelsen ska se ut. IFA höll sitt första världsmästerskap i slutet av 2019, ett mästerskap där alla armbrytare fick vara med (så länge de inte var avstängda för doping av WADA), och mängder av atleter från när och fjärran representerade sina respektive länder.

Nu har WAF gått ut med att alla som var delaktiga i IFA’s världsmästerskap är uteslutna från WAF. Utöver det har man uteslutit alla som har deltagit i tävlingar signerade PAL (Professional Armwrestling League) och URPA (Unified Rating of Professional Armwrestling). Det här är samma fenomen som vi tidigare har sett i IPF (International Powerlifting Federation) där man systematiskt uteslöt atleter som hade tävlat utanför IPF, och i vissa fall räckte det med att ha gått på en föreläsning där en avstängd atlet höll låda.

Det viktigaste man som ledare kan göra om man vill hålla ett förbund vid god vigör är dels att ha många medlemmar, och dels att driva förbundet transparent där alla har insyn och kan påverka, men kanske framförallt att man verkar för sportens bästa. Att motverka människor från att tävla och att hindra dem från att påverka leder till det motsatta. Så länge WAF fortsätter drivas på det här sättet kommer förbundet att minska samtidigt som IFA kommer växa. WAF skiter där de äter, och det finns inget flourskölj i världen som hjälper mot den andedräkten.

Share

Older Entries »
Share

Translate