Omätt är inte ogjort
Utöver att jag sedan många år poddar om cigarrer och livsnjutning i största allmänhet, så har jag nu börjat podda även om Fitnessfestivalen. Detta tillsammans med Linnea som jag i ett försök till härskarteknik brukar kalla min unga padawan, redan under den tiden vi gjorde BODY radio tillsammans. Hon tycks inte ha tagit så illa vid sig, utan gasar på för fullt. Bland annat skulle hon den här veckan dra mig i den utbredda radioleken att i en rad frågor välja mellan två olika alternativ. De värsta varianterna brukar innehålla rena orimligheter, så dock inte Linneas.
En av frågorna, om än något mer mångordigt, var om jag föredrog programmerad träning eller fri lek. Det gränsade till att jag nästan inte förstod frågan. I mitt huvud är det nämligen inte träning om man inte följer någon form av metodik. Fri gymlek kan jag visserligen nu och då ägna mig åt, gärna som umgängesform, men jag räknar det inte som träning. Det är snarare någonting man får passa in emellan riktiga träningspass.
Det bär mig emot att erkänna det, men det kan vara så att jag har fel här. För den som tycker om träning, tycker om att vara på gymmet, och är hyfsat bra på att förstå sin kropps signaler och reaktioner så kan det vara nog så bra. Dock tror jag att det förutsätter just det, och där har jag kanske inte placerat mig själv tidigare. För att tycka att jag har tränat så vill jag gjort det ett program föreskriver, eller det min Garmin kan mäta. Det har till och med varit så pass att jag inte tycker att jag har tränat kardio de dagarna jag har glömt att slå på klockan innan löpningen eller cyklingen till jobbet.
Kanske har det att göra med personlighetstyp. Om man är lite mer satisfaction now så är inte medvetenheten om ett långsiktigt resultat tillräckligt, man vill ha någon form av resultat på en gång. Ett enskilt träningspass ger inga omedelbara synliga resultat, och då är frestelsen stor att i stället upphöja mätningen till resultat. Vi som drar åt det här hållet har nämligen svårt för att ha tålamod med långsiktiga processer, utan söker omedelbar tillfredställelse. Mätningen eller dokumentationen är ju klar samtidigt som passet, och lurar vi huvudet att det är själva resultat så har vi ju fått omedelbart resultat, voila! Så långt allt väl, men baksidan på myntet är att man inte tycker att man har gjort något alls om man inte kan mäta och få den omedelbara bekräftelsen.
Jag har svårare för det här inom träning än i yrkeslivet. Kpi:er som är till för at skrivas in veckorapporter har jag inte alls svårt att strunta i, där litar jag betydligt mer på min känsla av att jag gör sak och är på rätt väg, och räknar inte mätning som resultat.
Tids nog kanske jag lär mig att strunta i mätningen även när det gäller träning, men där är jag inte än. Det positiva är att det blir mer träning på sättet jag gör nu, för ibland blir det både den svängen jag glömmer att klocka, och en till för att få en mätning.
Gemensam sak är inte för att det är finare
För fjärde året i rad är jag på septemberjakt på älg i Norrland. Det lag jag är så fantastiskt bortskämd med att vara bjuden till är verkligen ett jaktlag som perfekt illustrerar meningen med att arbeta tillsammans. Detta på grund av att de verkligen inte tycker likadant i alla frågor, eller ens i de flesta. Inte heller beror det på att de tycker så extremt mycket om varandra. Det finns det de som gör i kraft av släktskap och vänskap, och det hela är mycket gemytligt, men det är inte det som gör att det gemensamma arbetet fungerar, då hade det nog funnits gånger när det skulle ha gått åt skogen. De är nämligen som de flesta av oss andra, med allt vad det innebär. Saken är den att de vet av erfarenhet att för att jakten ska fungera så måste det samarbetas. Laget före jaget, teamwork och alla andra floskler är sanna och nödvändiga, men inte för att det är finare, mer solidariskt eller bättre, utan för att det helt enkelt inte fungerar annars.
Ska det finnas något älgkött att dela på så måste det samarbetas, och det tjafsas det inte om. Inte när det ska delas ut pass, inte om vem som får skjuta, och inte om det arbete som krävs efter skottet, och gudarna ska veta att det kan svårt att få en älg från en myr till slaktboden. Det är helt enkelt så att ett älgjaktlag är gruppkulturens sista bastion mot individualismen i Sverige som annars brukar beskrivas som världens mest individualiserade land. Inte för att det är finare eller mer nostalgiskt, utan för att det inte fungerar annars. Det fina är att det inte ens kräver att man tycker om varandra, utan bara att man behöver varandra. Ofta leder det visserligen till att man tycker om varandra så småningom, men det krävs inte. Det enda som krävs är att man ställer sitt personliga särintresse åt sidan för att det ska bli något alls.
Den svenska folkrörelsemodellen, och då inte minst i inom idrottsrörelsen, bygger på samma arv som älgjaktslagen, nämligen att vi måste jobba ihop md folk oavsett vad vi tycker om dem för att det ska bli något. Lagsporterna har naturligtvis lättare att hålla fast vid gruppkulturen, men i de individuella sporter där jag mest har varit aktiv så tycks det här ofta vara glömt. Eftersom man själv kan stå där med sitt guld så är det lätt att glömma vad som krävdes för att det skulle bli något, och i den mån man erkänner hjälp av andra så är det nästan undantagslöst folk man tycker mycket om. Det är ju trevligt, men något går förlorat när vi glömmer bort hur vi arbetar ihop med folk vi inte är överens med. Förutsättningen för att arbeta tillsammans med andra i en förening eller ett lag kan inte vara att vi är överens i allt och tycker om varandra, utan att vi vet att vi kan ställa personliga tycken åt sidan för att det alls ska bli något. Jag tycker nog att individuella sporter och deras föreningar har mycket att lära av ett rejält jaktlag.
Tänk om ingen bryr sig
Jag har ju som bekant lidit av lite tvångstankar när det gäller min löpning och för all del även bänkträning de senaste åren, ivrigt påhejad av min Garmin. Mer och bättre, har jag tänkt. Bäst på själva springandet var jag av allt att döma hitintills för två somrar sedan, efter ungefär ett års löpande. Sedan började jag med rätt systematiskt gymmande igen, och blev lite tyngre, men lite sämre löpform som resultat. Under senvintern och våren tänkte jag att jag löser det genom att springa lite mer, ett tag allt som oftast en mil istället för 6-7 km till jobbet på morgnarna. Det beror lite på vilken väg man tar, nämligen. Någonstans under högsommaren dök det dock upp lite besvär i nedre magmusklerna och ljumskarna som mest kändes när jag sprang.
Således, springandet ersattes med cyklande, först med cykeln som står på landet, och sedan med ett blocketfynd med inte helt solklart ursprung. Eftersom jag dels är ovan vid cyklande, och dels i huvudsak rör mig i Stockholm med den så har jag svårt att komma upp i samma arbetspuls som vid löpning utan att riskera att cykla ihjäl mig. OM ni som inte bor i storstan tror att det är bökigt att köra bil här så skulle ni prova att cykla på Götgatan i rusningstrafik. Man får en euforisk känsla som av odödlighet varje gång man överlever.
Trafiken och den i jämförelse lägre belastningen i konditionsträning är stressande i kombination. Tänk om jag blir försoffad, förfaller och det slutar med att jag flämtande stapplar ombord på kollektivtrafiken för att kunna förflytta mig? Kurvan pekar ju ditåt, i alla fall om jag jämför med löpformen för två somrar sedan. Tänk om folk tycker att jag har gått ner mig, bevisen är ju tydliga? Det är här någonstans jag sansar mig och konstaterar att den överväldigande bevisningen på min nedåtgående form mest är tillgänglig för mig, och verkligen måste mätas med klocka för att upptäckas. Resten av världen bryr sig väldigt lite om variationer i min kondition, allra helst som de är relativt marginella. Det är en rätt långsamt mattande kurva eftersom det ändå blir ett par mil på cykel de flesta dagar, och jag trampar i alla fall på där det är klart spår på cykelbanorna utanför tullarna. Skillnaden mellan 115-120 i snittpuls under belastning och 130-135 är inte gigantisk. Visst med en metodisk träning för att öka konditionen skulle det vara ett problem, men inte lika stort som känningarna i ljumskarna och magmusklerna, de behöver fortfarande få vila sig ett tag.
Den stora befrielsen är dock inte att variationerna är marginella. Det är i stället att jag inser att det är bara jag själv och min Garmin som skulle bry sig även om skillnaderna blev påtagliga. Det är bra att bry sig om hur bra det går med det man ändå tycker det är roligt att hålla på med, men det är också bra att förstå att det är bara just för en själv det är viktigt, andra struntar i det.
Man vet inte alltid vad det ska bli
En ganska vanlig fråga jag får av mina vänner och bekanta är hur jag gör för att skriva den här krönikan varje vecka. Nu vill jag förtydliga att det finns många som skriver betydligt mer och bättre än vad jag gör, jag tror alltså inte själv att det är något speciellt märkvärdigt, varken i kvalitet eller kvantitet. Jag antar dock att just de som frågar kanske är bra på andra saker än att ordbajsa.
Sanningen är den att oftast vet jag inte riktigt vad det ska bli när jag börjar. Ibland har jag en tanke om ämne eller poäng jag vill ha fram, men ibland sätter jag mig faktiskt bara och börjar skriva. Det kan verka lite nonchalant, men det finns en sanning här som jag tror är väldigt allmänt tillämpbar.
De flesta som vill komma i gång med något utan att riktigt få tummarna ur sysselsätter sig mycket i tanken med hur man gör, och vart man vill. Det är naturligtvis mycket viktigt, när man gör det metodiskt och under arbete för att komma rätt. Jag är just nu mitt uppe i strategimötessäsongen som alltid inträffar så här års, både på arbetet och i diverse styrelseuppdrag, och mycket av det är mycket nödvändigt och konstruktivt. Dock är det så att man i allt man företar sig måste ha styrfart. Rörelse utan riktning må stundtals bli meningslöst och kontraproduktivt, men att hitta rätt riktning utan att röra sig är nästan helt omöjligt. Prova själv med telefon-GPS:en och lista ut om du är på väg åt rätt håll när du står still. Det går inte, för du är nämligen inte på väg åt något håll alls när du står still. Tar man några steg så får man utslag, och kan börja rikta upp det.
Det är också det här som är förklaringen, på gott och ont, till hur folk har hamnat långt fram i extrema utvecklingskurvor. De har bara börjat med något, och så gick det som det gick. Det är väldigt få som tänkte att de skulle stå på en byggarscen när de började träna, det kom så småningom när lite resultat började visa sig. Visst finns det berättelser om finniga grabbar som bestämde sig, kämpade på och nådde ända fram, och hela tiden har haft klart för sig vad det skulle bli av det i slutänden, men de är mer undantag än regel. Det är betydligt fler som har bestämt sig, och sedan inte kommit igång, eller kommit dit de velat. Mount Everest är fullt av lik som en gång var mycket motiverade människor som hade visualiserat sig själva på toppen. Det är betydligt vanligare att de som lyckas jublande säger något att det här skulle man ha vetat när man började klättra på bergsklipporna hemma, eller världsmästare som säger att det kunde jag aldrig ha trott när jag började träna som knatte. Det behövde de ju inte heller. Det de behövde var precis det de gjorde. Att börja träna utan att tänka på vad de skulle bli.
Oavbruten framgång
Även om det var några år sedan nu så har jag vid några tillfällen lyssnat till Bert Karlsson i företagarsammanhang. Trots den totala bristen på linkedininspirerad presentationsteknik så är han, eller var i alla fall då, mycket hörvärd. Om inte annat så är västgötskan underhållande i sig, men faktum är att det finns mycket att lära av honom. Alla anekdoter om mer eller mindre kreativa affärsupplägg är i somligt inspirerande, och i somligt varnande exempel.
Han drar sig inte heller för att berätta rakt av om det mesta utan att maskera att en del gått åt skogen, vilket är förutsättningen för trovärdigheten. Det som är lite oväntat och som inte stämmer med folks fördomar är hans självironiska kommentar om sin ödmjukhet. ”Det är inget fel på min ödmjukhet, den har jag byggt upp under 35 års oavbruten framgång”. Det är väldigt avväpnande med den självdistansen i samband med berättelser om sådant som har gått bra och sådant som har gått dåligt.
Om framgång bara mäts i nuvarande läge i relation till startläget är det naturligtvis inte svårt att hävda att den är oavbruten. Har man kommit längre nu än när man började så är ju nettot positivt.
Men nu är det inte det vi tänker oss när vi hör begreppet oavbruten framgång. Vi tänker oss snarare att varje dag går bättre än den förra, att varje träningspass går bättre än det förra. Den som lever med den känslomässiga målsättningen är antingen total nybörjare på det de håller på med, eller på god väg att krascha.
Det går nämligen inte att öka hela tiden. Ingen persar i varje pass, varje varv går inte fortare än det förra. Det är inte detsamma som att säga att man inte ska sträva framåt, för mig är det lika orimligt att träna, eller för den delen till arbetet, utan att vilja framåt, utan att se bättre resultat. Det är bara det att den kurvan inte är oavbruten, och den där ödmjukheten som har byggts upp under 35 år och som är så stor att den tål att skojas om, den kommer av motgångarna. Av tillfällen när det verkar ha spårat ur, när resultaten är sämre än förra veckan, när det känns som om du aldrig mer kommer att nå ditt personbästa. Vetskapen om att det trots tillbakagångarna går att komma längre om man fortsätter.
Sedan finns också de som har accepterat insikten att det sista passet de kör i livet inte kommer att innehålla några personbästa. Det kommer inte att gå uppåt tills du dör, någon gång kommer du att göra det som för alltid kommer att vara din bästa insats, och du kommer inta veta det när det händer.
Det finns en väldig harmoni att fortsätta att sträva framåt ändå, även om inte nästa pass blir en förbättring, eller någon nytt personbästa syns på horisonten. Det är inte att kämpa mot bättre vetande, det är att acceptera att ingen framgång är oavbruten. En del avbrott kommer att vara tillfälliga, och en del kommer att vara slutet på en uppåtgående kurva. Tycker man att den tanken känns jobbig, då tycker man att livet känns jobbigt.
Fredagskrönikan
- Omätt är inte ogjort
- Gemensam sak är inte för att det är finare
- Tänk om ingen bryr sig
- Man vet inte alltid vad det ska bli
- Oavbruten framgång
- Att leva i nuet kan vara både tråkigt och riskfyllt
- Bevisbördan ligger på den som vill förändra
- Lögnerna vi behöver höra
- När det åskar så har det redan hänt
- Sen ska du stanna på tåget
- Ombyte förnöjer
- Allt kan inte optimeras
- Jag är priviligierad
- Är alla partiska?
- Vad får det kosta?
- Vad vill vi åt med det nya formatet?
- Jo, det är skillnad på folk
- Vem förändrade egentligen höjdhopp?
- Ibland har man tyckt färdigt
- Ska kroppsbyggning vara med i Riksidrottsförbundet?
- Att ingen bryr sig kan vara bra
- För allas trevnad?
- Bra lär det aldrig bli
- När blir det en tradition?
- Nya skor
- Vad gör andra med sin fritid?
- Man smickrar gärna sig själv
- Det kan vara verkligt inne i huvudet
- Det finns alltid något att glädjas över
- Annars är man bara en liten lort
- Man måste röka hela cigarren
- Det behövs inte mycket för att spräcka en prognos
- Man vänjer sig, på gott och ont
- Simson var en supertalang
- Det förväntade är inget kul
- Känslomässiga skäl är alltid starkare
- Den sträng som brast
- Det finns alltid enklare sätt
- Priset för att vara kreativ
- Spring på kanten!
- Nej, det vill du inte
- Är det alltid tävling?
- Första veckan i slasket
- Jucka med sten
- Dr Pimple Popper borde inte finnas
- Den som vinner på lördag är starkast
- Ska man prova Crossfit?
- Det finns stollar på mitt gym
- Mätbarhetens välsignelse och förbannelse
- Och ändå står du här
- Det är lätt att bli gråtmild
- Alltid i förändring?
- Ingen vill tala med en säljare
- Rutin är att slippa fatta beslut
- Måste man krascha?
- Inspiration går snart över
- De gör sitt jobb
- Ska man alltid följa sina principer?
- Det ska inte gå till spillo
- Bara mod räcker inte
- Längtar du efter Force Majeure?
- Att vänta på själen
- The end game
- Nej, det var ingen episk match
- Vettig träning kräver en del ställtid
- Vattenpumpsfunderingar
- Man ska leva så att man inte behöver semester
- I engagemang så är jag polyamarös
- Orimliga förväntningar måste man syna
- Är jag feminist?
- Det finns många lopp att springa
- Vår tids spegelglasögon
- Bara det mätbara räcker inte
- Det är riskabelt att lita på sina kompisar
- Same same, but different
- Före och efter
- När är man stark nog?
- Invägd och klar
- Jag känner inte alla
- Framgångar ska in på kontot
- Man väljer inte vilka beslut man fattar
- Gör något mindre viktigt så länge
- Det börjar hämta sig
- Om det hade varit svårt hade du gjort det
- Allt ljus på mig
- All samexistens är inte win-win
- I säck innan det kom i påse
- En milstolpe är inte alltid fysisk
- Privilegium är en slät bana
- Varför tror du att nästa år blir annorlunda?
- Emil, Liverpool och 23:e psalmen
- Jonsson har långa ben
- Vissa gym är bra för ödmjukheten
- Eldsjälsparadoxen
- Det är inget fel med lågt hängande frukt
- Två jakter, armbrytartävling och Sveriges Starkaste Man
- En bra affär
- Vad ska vi göra med all data?
- De lyssnar, men hör inte.
- Det är sunt att misstro det perfekta
- Ibland kan man inte avbryta ett köp
- Är det skickligt att ha tur?
- Alla ser det från sitt håll
- Privilegierade fanns inte bara i Sydafrika
- Kan man bli yngre?
- Livet är en prövning
- Din starkaste och svagaste sida är samma sak
- Oförutsett betyder just det
- Man kanske kan strunta i det helt?
- Tänk om vi inte förstörde för oss själva
- Drömmen om den ultimata auktoriteten
- Berätta eller föreläsa?
- Parkeringsfickan vid Mösjön
- Plötsligt händer det
- Hur mycket kan man egentligen göra?
- Stolthet förutsätter att man hör ihop
- Bröd att äta, säd att så
- Hur dyrt får det bli?
- Du har inte träffat de som inte överlevde
- Det finns många sätt att säga sanningen
- Både fet och klen
- Alla kurvor ändrar sig
- Man måste nästan alltid upprepa sig
- Springing in the rain
- Ett fränt namn räcker inte långt
- Varför göra något överhuvudtaget?
- Det får inte gå överstyr
- Det ska gå lätt när det går tungt
- Okbärning finns inte i Garmin
- Det är själva tränandet som är unnandet
- Jag kanske bara är en snobb?
- Osynat är alla bäst
- Dagsform är inte allt
- Man väljer vem man mäter sig med
- It aint nothing
- Det kanske behöver hamras lite?
- De är inte ute och cyklar i allt, amerikanerna
- Det är den som gör som bestämmer
- Not today
- Mitt emellan behöver inte vara rätt
- Det mesta definieras av sinnestillstånd
- Man kan bara agera utifrån det man vet
- Det kanske inte alls är svårt att hjälpa dig?
- När juldagsmorgon glimmar, jag vill till gymmet gå
- När man blir glad av att ramla
- Tänk om det inte är så spännande?
- Det är mycket man inte måste
- Bara tur skiljer incident från katastrof
- Man ska vara proffs för att ha hemmagym
- Ett steg framåt, två tillbaka är inte det sämsta scenariot
- Snitslad bana är inte överskådlig
- Det går att ändra på rätt mycket när man måste
- Hatten av
- Att ha råd att göra fel
- Oomkullrunkeligt gäller
- Alla är inte inloggade
- Det krävs ofta ett par konkurser
- Där och då
- Puh-principen
- Hagel kan vara oöverträffat
- Utveckling är att höja sin lägstanivå
- Att inte få vara med
- #tbt uttyds egentligen gamla meriter
- Man kan inte låta ett litet barn svälta
- Alla troféer är inte lika viktiga
- Hund bet man är ingen nyhet
- När är det nog?
- Motivation räcker inte
- Hårda killar ska man respektera
- Innovativ träning kan vara lösningen
- Riktig matlagning tar tid
- Slarva inte bort välbehövliga framgångar
- Det går inte åt något bränsle på tomgång
- Fear of the dark
- Det krävs ingen stor ärta
- Förändring är inte alltid dåligt
- Trumf i trovärdighet
- Självinsikt är inte alltid behagligt
- Att behandla symptom
- Man vet inte vad som är onödigt
- Man måste öva när det inte spelar roll
- Vad är en expert?
- Rutiner är bedrägliga
- Är priset för att inte dö att inte leva?
- Måste man vara i mitten?
- Skillnaden på en stig och en väg
- Att vilja och att ha lust är inte samma sak
- Det är inte vad vi slösat som räknas
- Tanken räknas inte alls
- David och Goliat var inte riktigt som du tror
- Mindre åker och mer fruktträdgård
- Man får äta kaka
- Vår förmåga att isolera oss är imponerande
- Spela bollen där den ligger
- Man röstar med fötterna
- Kalle är vuxen
- Julklappsleken är smartare än man tror
- Kärlek är väldigt praktiskt
- Jag kan inte annat
- Den upphittade kyrkogården handlar om vilka vi är
- Börja med att bli influencer IRL
- Man blir inte annorlunda av att ömsa skinn
- Marie Antoinette sa inget om bakelser
- Alla tror att de är speciella
- Det vi inte talar om
- Ta den tid du hittar
- Övning ger träning
- Att tycka att någon har fel är helt naturligt
- Gjutet kan spricka
- Ett ögonblick kan vara för evigt
- Man ska vara tacksam, inte avundsjuk
- Det kanske inte är problem som hindrar?
- En ny trisslott?
- Skamgränser
- Vi måste sänka Bismarck
- Varför träna energieffektivt?
- Ett gym kan också vara en gated community
- Längst upp i näringskedjan
- Ibland är det tvärtom
- Elda inte snabbare än du hugger
- Om inte nu, när? Om inte du, vem?
- Både gott och nyttigt
- Curling är svårare än man tror
- Inget val är också ett val
- Tillbaka på gymmet
- Hållbart, vad betyder det?
- Vad är prognosen?
- Vem har skitit i mina byxor?
- Varför ska just din idrott bli större?
- Komplicerat är svårt, komplext är stort
- Ska det bara duga att sälja?
- Att garantera är att ansvara
- Man måste få känna vem som helst
- Teambuilding är oftast tomterier
- Man ska sikta mot något ouppnåeligt
- Vilket package?
- Vad är det egentligen frågan om?
- Öde ligger ängarna
- Var börjar du mäta?
- Huvudingrediensen
- Det är i alla fall i rätt riktning
- Att elda för kråkorna
- Rätt läge
- Man kan inte avla på en valack
- Det är inte att simma mot strömmen som är svårt
- Rätt till en åsikt
- När allt är lika viktigt
- Det är svårt att låtsas
- Att börja smått handlar inte om ödmjukhet
- Sandlådan är inte målet
- Hur gammal är din information?
- Mörkerseende
- Äpplen och päron
- En delning är inte en källa
- Alla borde spela schack
- Någon annans berättelse
- Klassresor finns inom idrott också
- Bara de tar i
- Skägget kan bita dig i rumpan
- Stenar, alltid stenar
- Tandvärk eller hantverk
- Ensam på gymmet?
- Överförbar styrka
- Det kanske är som att cykla
- Är det verkligen en gåva?
- Varför gör folk det de gör på semestern?
- Plötsligt verkar det inte lika orimligt
- Man är alltid skyldig någon
- Stenarna har inte ramlat av sig själv
- Man ska vara tacksam för det som misslyckats
- Damage control
- Kinderäggprincipen
- Vad står det på fakturan?
- Man behöver inte alltid be om lov
- Framgången ska vara en biprodukt
- Hitta de som tycker att tråkigt är roligt
- #nogoal
- Sparka på benet
- Det värsta är inte det som går snabbast
- Omedelbara åtgärder är vanskliga
- Stödhjul är väl inget för vuxna?
- Teknik är inte ett knep
- I alla lägen
- Att leva på ränta
- Börja med att kolla de enkla grejerna.
- En förbättring behöver inte vara perfekt
- Spotta på stenen
- Idrottsförälder är en balansgång
- Ord kan bita sig fast
- Kom i mål
- Att sminka en gris
- Allt kommunicerar
- Intressant är inget att gå på
- Jag är inte en händig man
- Det finns fler alternativ än fly eller illa fäkta
- Lerfötter
- Ständigt dessa utmaningar
- Att hålla takten betyder inte att öka takten
- Egenkärleken är ett straff
- Man måste inte skynda hem
- Släpp ingen djävul över bron
- Att stjäla huggen ved
- Beslut ska fattas av den som ska leva med det
- Allt behövs inte till allt
- Alla som tittar är inte följare
- Timing är allt
- Mediaprofiler och vildsvin
- Alla tycks veta bäst
- Allas vän?
- Det är bra om delmålen ligger på vägen
- Av barn och dårar
- Man ska veta vad man har valt
- Drömmen
- När man inte är bäst på det man är bäst på
- Bättre än inget
- Man måste tro att det ger något
- Det är aldrig vattnets fel
- Hur lite jobb kan jag lägga på att ha roligt?
- Ett ögonblicks verk
- Ibland är framförhållning ett måste
- Revirbocken
- Att avsluta frågan
- Det rinner ditåt det lutar
- Komplext
- Ska det vara på lika villkor så får man ta det
- Flockbeteende är rätt logiskt
- Avrundning är bedrägligt
- Om det bara är du som tävlar?
- Att vara i närheten
- Det är inte det förnuftiga man minns
- Alla vill inte samma sak
- Basker blå
- Fråga de som tycker det är svårt
- Mer rädsla än skada
- Företag eller folkrörelse?
- Ta i
- Att tänka både fritt och rätt
- Det är inte jämförbart
- The show must go on
- Tycker du Instagram är förljuget? Kolla Linkedin!
- Vems förväntningar?
- Man kan visst göra mer
- Ödmjukhet ligger inte för mig
- En väldig man
- Man väljer inte mellan pest och kolera
- Uppmärksamhet fördelas inte i verkligheten
- Att ljuga är bara korkat
- Träna är som att laga mat
- Vi vet inte vad som blir kvar
- Ensidigt duger inte
- Perfekt är sällan värt det
- Det är rätt svårt att kopiera de bästa
- Alltid framåt
- Kan vi införa irl-likes?
- Stor fisk i liten pöl
- Man vill inte ha en tom inkorg
- Det går snabbare på vägen
- Elitidrott är inte nyttigt
- Strongman intresserar mig egentligen inte
- Arv och miljö
- Missförstånd
- När är man klar?
- Varför behöver du veta det?
- Vad läcker ut?
- Medveten om allt och inget
- Att smida medan järnet är varmt
- Det är som sig bör
- Man måste beundra den som kan stava till tisdag
- Det är inte att vi inte vet
- Formatet säger ingenting
- Hur renlärig behöver man vara?
- Magkänsla finns inte och kan ändå ha rätt
- Comfort zone är bra
- Att hålla koll
- Investering eller konsumtion?
- Det är snorungar som pallar kart
- När är ett beslut fullbordat?
- Vänskapsmatcher säger ingenting
- Man blir inte salig på vilken tro som helst
- Mer lika än olika
- Om
- Allt ska inte planeras
- Regler är till för idioter
- Det är inte hur mycket man jobbar
- Bra till allt funkar inte
- Lite hyfs kan man begära
- Vision kräver lite enögdhet
- Det är inte bara att hjälpa
- Är det värt det?
- Hur gör man något bra?
- Lång och inte särskild trogen tjänst
- Baksidan ska stämma
- I all denna tystnad
- En legend är mer än resultat
- Hur blir man av med en konflikt?
- Nyanser behövs
- Konsten att bära hatt
- Varför?
- Inte enbart av ondo
- Är det inte en revisor du behöver?
- Hur mäter man upplevelser?
- I förberedelse för vad?
- Behövs det en riktkarl?
- Ska man säga till?
- Det finns fantastiska teorier
- Det mesta sitter i armen
- Vill man inte fatta så gör man inte det
- Man ska leva med sina misstag
- Man kan lära sig av Sherlock
- Den vanligaste formen av slöseri
- Spela covers eller skriva själv?
- Höjd över varje misstanke?
- Man kan inte göra allt
- Småsinthet är för små människor
- Kunskap är inte makt
- Det är mycket som inte är sant
- Vanans makt
- Misslyckas är nödvändigt
- Be rätt person
- Ta ansvar
- På det svåra sättet
- Alibi att hata
- Helt från grunden?
- Måste du ha rättvisa?
- Det har alltid varit så
- Olika sidor är lika äkta
- Surra dig inte till rors
- Vilket är alternativet?
- Känsla och logik
- Plus och minus
- Vad går att laga?
- Det är skillnad
- Risk
- Vad är tillämpning och vad är system?
- Det är ofta väldigt enkelt
- Om det bara är du?
- Ju förr ju bättre
- Jodå, jag hör
- Varför varför?
- Det mesta passar någonstans
- Har varit bra att ha
- Väder och klimat
- Man ska se förändringen
- Vem vill missa?
- Tidsfördriv?!
- Det är det du inte håller med om som du lär dig av
- Back to basics
- Hur roligt vore ett perfekt liv?
- Vad ska du göra åt det då?
- Tvåa på bollen
- Vad gör du när du är helt ensam?
- Brinner ännu lågan?
- Kasta inte det du har efter det du har förlorat
- Intervall funkar i livet i stort
- Proffs
- Börja
- Nästa år…
- Julklappar ska inte förväxlas med välgörenhet
- Ett livspussel går aldrig att lösa
- Är dina träningskompisar som du?
- Absolut viktigast
- Vila trasigt, träna läkt.
- Att tycka om sin sten
- Att ge allt
- Wax on, wax off
- Gamla hjältar
- Även extrema saker kan få inspirera
- Det finns rätt och fel
- Ha en, var en.
- Bakgrunden syns
- Att ge order och ansvar är helt olika saker
- Akut eller viktigt?
- Att anklaga är inte att döma
- Vem äger problemet?
- Ditt personbästa är inte din identitet
- Nej, du ska inte bara vara ärlig
- Att passa betyder inte att hjälpa
- Tänk dig för innan du lägger relationen i potten
- Morötter och piskor?
- Det är svårt att släppa gamla träd
- Allt funkar aldrig samtidigt
- Inget är gratis
- Man måste ha egna värderingar
- Ibland måste man vara fler
- Folk säger att Jeppe super
- Självklarheter är inte alltid det
- Maslow han kunde han
- Vad är poängen med att vara unik?
- Positivt tänkande har sina gränser.
- Att konfronteras av sin mänsklighet
- Slips, portfölj och cigarr
- Småskit
- Vänskap är inte byteshandel
- Det kan aldrig vara fel att säga som det är
- Byggställningen behövs inte i all evighet
- Vem är smartast egentligen?
- Dagar och nätter går
- Allt eller inget?
- Det andra budet
- Tråkiga typer har oftast rätt
- Måste man stå för sina vänner?
- Ja, jag tror alltid att jag har rätt
- Ledarskap är inte en position
- Det blev bara så
- Påmålad och falsk som andra?
- Burn out or fade away?
- Medberoende?
- Du kan inte ha kontroll på allt
- Nytt blod
- Osvenskt – Det svenskaste som finns
- Hur svårt ska det vara att tro folk om gott?
- Att göra festen till vardag låter inte lika kul
- Det som inte har hänt har inte hänt
- Allt är inte alltid bra för alla
- Det är irriterande när fel folk vet
- Inte mycket varar för evigt
- Den som söker, han letar.
- Gör du något för någon annan?
- Har du provat något helt annat?
- Är du normal?
- Ibland behöver man titta bakåt
- Man är inget föredöme
- Alla kan inte, och en del vill inte
- Man måste inte alltid åka all inclusive
- Vad gör du nu?
- Vem är det du vill hjälpa, egentligen?
- Förstår du vad prioritera betyder?
- Det ordnar sig med blommor, bara kärringen dör.
- Att köpa sig kärlek för pengar
- Att tjäna pengar och känna någon med pengar är inte samma sak
- Ska jag hålla på med det här?
- Vem är du?