MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Test - Technics EAH-AZ40

Vi har tidigare testat två True Wireless-lurar från hifi-märket Technics i form av EAH-AZ70W som nu har hunnit få ett par år på nacken och de relativt nya lurarna EAH-AZ60. Det som kännetecknar de båda lurarna är extremt bra brusreducering, riktigt bra ljudkvalitet och lyxig byggkvalitet. Jag har under den senaste månaden testat deras “lågprislurar” EAH-AZ40, vilka saknar två av dessa nyckelaspekter: både brusreduceringen och den där lyxiga känslan som Technics brukar erbjuda. Kan det finnas andra kvaliteter här som kan motivera priset?

Produkten

Technics EAH-AZ40 är True Wireless-lurar som, till skillnad från sina storebrorsor, alltså saknar aktiv brusreducering (ANC), men de har ett ambient-läge för att släppa in omgivande ljud. De är IPX4-klassade (dock inte laddningsfodralet) och tåls att träna med. Det går också att använda en snäcka åt gången, om man vill maximera batteritiden. De har Bluetooth 5,2 för en stabil uppkoppling och det går att para ihop dem med fler än en ljudkälla åt gången. Lurarna har ett rekommenderat pris på 1495:-.

Komfort och design

Om jag ska försöka beskriva känslan gällande byggkvalitet, materialval, finish och design så hade jag nog använt ord som avskalat, slimmat och lite anonymt. Laddningsfodralet väger bara 30 gram, vilket är mindre än hälften av vad fodralet till AZ70W väger (65 gram) och betydligt lättare än fodralet till AZ60 (45 gram). Snäckorna har också blivit lättare och väger in på blygsamma 5 gram styck. Till skillnad från AZ70W består fodralet av plast istället för borstad aluminium, så någon lyxkänsla är det inte tal om här. Däremot är byggkvaliteten bra. Gångjärnet som håller fast locket har bra motstånd och snäckorna sitter stabilt fast med hjälp av magneter.

Designen på både snäckorna och fodralet är lyckad utan att för den delen vara något extra. Snäckorna är så pass små att de inte står ut speciellt mycket ur öronen och fodralet är så pass litet att det med lätthet får plats i vilken jeansficka som helst.

Komforten är väldigt bra och man kan ha dem i öronen i timmar utan obehag, men snäckorna sitter inte lika fast som AZ60 utan jag får finna mig i att behöva justera lurarna i öronen ett par gånger under träningspassen. En annan fördel AZ60 har gentemot småsyskonet är att de kommer med hela sju olika storlekar på sina proppar för att säkerställa en perfekt passform. Här har Technics valt att skicka med silikonproppar i fyra olika storlekar, från XS till L. Nu lär det säkerligen räcka med fyra olika proppar för att hitta något som passar för de flesta.

Touchknapparna på utsidan av snäckorna är tillräckligt responsiva och tryckkänsliga för mig, men knappkommandon är i likhet med Technics andra True Wireless-lurar ologiska. Som vanligt höjer man volymen genom att trycka på den vänstra snäckan tre gånger i snabb följd, och kommandot för att sänka volymen är två tryck på samma snäcka. Lyckligtvis kan man med hjälp av den utmärkta appen Audio Connect råda bot på problemet och omprogrammera knapparna. Tyvärr kan man inte programmera dem så att man kan höja- och sänka volymen genom att hålla inne knapparna, men väl att ett eller två tryck höjer eller sänker volymen.

Ljudkvalitet

Ljudkvaliteten brukar vara en av Technics styrkor och så även här. Som en bieffekt av snäckornas ringa storlek har elementen blivit mindre jämfört med hos syskonmodellerna. Storleken på elementen har stadigt gått ner från 10 mm (AZ70W) till 8 mm (AZ60) och nu 6 mm (AZ40). Just 6 mm är lite av en lägsta standard när det kommer till True Wireless. Även den akustiska kammaren är såklart mindre än hos de andra lurarna från Technics. Det påverkar såklart ljudkvaliteten, men trots det låter det riktigt bra. Basen är djup, separationen är ok och diskanten är krispig. Det finns också gott om kraft och volymresurser här. Om man inte är helt nöjd med ljudet kan man ändra ljudkaraktären i equalizern som finns i appen.

Om man ska vara petig tycker jag att det kan låta lite, tamt? Det svårt att sätta fingret på vad det är, men även om ljudet är rappt känns det lite återhållsamt.

AZ40 använder hela sex mikrofoner för att reducera omgivande ljud och förstärka din egen röst under samtal, och det fungerar relativt väl. När jag har frågat mottagaren vad de tycker har de svarat att det låter ganska tydligt, men att min röst har låtit tydligare med andra lurar. Samtalsljudet är kort sagt ok, men inget som står ut.

Batteritid

Batteritiden är satt till 7,5 timmar på en laddning, och tillsammans med laddningsfodralet kan man få ut 25 timmar totalt. Det är bra och vad man förvänta sig av ett par nya snäckor i den här prisklassen. De har också snabbladdning där en kvarts laddning ger 90 minuters musiklyssning. Laddningsfodralet laddas uteslutande med en usb-c och saknar trådlös laddning.

Appen

Appen som går under namnet Audio Connect är en funktionsrik historia. Som vi har skrivit tidigare kan man både programmera om touchknapparna och manuellt ställa in ljudet efter eget tycke och smak med hjälp av en fembandad EQ (eller använda sig av fyra olika presets). Man kan dessutom testa hur mottagaren av telefonsamtal hör din egen röst under telefonsamtal antingen med- eller utan Technics “JustMyVoice-läge” som stänger ute omgivande missljud och förstärker din egen röst. Genom appen kan man också hitta snäckorna om man har råkat glömma dem någonstans. Utöver det finns en mängd andra inställningsmöjligheter som styr allt från vilken röstassistent man vill ha till om lysdioden ska blinka när man parar ihop lurarna med någon ljudkälla. Trots mängden funktioner är appen både överkomlig och lättnavigerad.

Slutsats

Efter att ha levt med EAH-AZ40 i en månad är jag väldigt kluven. Aktiv brusreducering och lyxkänsla är två av Technics absoluta paradgrenar, och här lyser båda två med sin frånvaro. Ljudmässigt presterar lurarna bra och komforten är lysande, men för 1495:- hade jag velat ha mer. Jag menar, Jabra Elite 4 Active erbjuder en ännu bättre passform, betydligt bättre IP-klassificering och aktiv brusreducering för två hundringar mindre. Det gör det svårt att rekommendera EAH-AZ40 framför en del andra alternativ i den här prisklassen, även om lurarna i grunden är bra. Om du dock är ute efter välljudande lurar som enbart ska användas till att lyssna på musik i en lugn och tyst miljö, och anser att påkostade materialval, ANC och andra funktioner är överflödiga, kan AZ40 vara ett alternativ att överväga.

+ Bluetooth 5.2
+ Batteritiden
+ Komfortabla
+ Funktionsrik app
+ Bra ljudkvalitet
– Ingen ANC
– Lite lös passform
– Plastiga
– Ologiska knappkommandon
– Dyra med tanke på vad man får

Technics EAH-AZ40W

Hörlursmodell: In-ear
Ljudutgångsläge: Stereo
Frekvensrespons: 20 – 20000 Hz
Bluetoothversion: Bluetooth 5.2
Batteritid: 7,5 timmar aktivt
Mikrofon: Ja

Technics EAH-AZ40W kan ni köpa hos utvalda elektronikaffärer.


Betygsstegen:
Vi testar, jämför och recenserar olika produkter som har med träning eller styrka att göra, allt från böcker och filmer till träningsutrustning och kosttillskott. Vi testar produkten grundligt för att få ett så rättvist intryck som möjligt. Betyget ska ses som en fingervisning och en avspegling av själva texten. Recensionen är 100% oberoende. Om ni har en produkt som ni vill att vi ska recensera så kan ni skicka ett mail till info@maxstyrka.se.

Share

Test - Jabra Elite 4 Active

Jabra har de senaste månaderna lanserat inte mindre än fyra hörlurar. Först och främst de funktionsspäckade premiumlurarna Elite 7 Pro och Elite 7 Active och sedan de strippade lågprislurarna Elite 3. De senaste lurarna heter Elite 4 Active och är en mellanmodell som lånar de bästa funktionerna från storebrorsorna Elite 7 Pro och Elite 7 Active och samtidigt har en prisbild som ligger närmre Elite 3. Det bästa från två världar med andra ord. Har Jabra återigen prickat rätt?

Produkten

Jabra Elite 4 Active är True Wireless-snäckor som har bluetooth 5.2, aktiv brusreducering (ANC), ett mono-läge som gör att man kan använda en snäcka åt gången, möjlighet att anpassa ljudet med en equalizer. De är också IP57-klassade, vilket är ett par snäpp bättre än hos Elite 3. Elite 4 Active ligger betydligt närmre Elite 7 Active än Elite 3 gällande funktionalitet och tålighet, och närmre Elite 3 när det kommer till priset och designen.

Lurarna kostar 1299 kronor, vilket är 400 kronor mer än Elite 3 men hela 700 kronor mindre än Elite 7 Active.

Ljudkvalitet

Något vi saknade hos Elite 3 var möjligheten att anpassa ljudet efter eget tycke och smak med hjälp av den equalizer som finns i appen Sound+ tillsammans med Jabras premiumlurar. Lyckligtvis har Elite 4 Active stöd för detta. Det gör att lurarna efter lite mekande låter väldigt bra. Jag brukar dra upp basen något, dra ner mellanregistret ett hack och sedan dra upp diskanten ett par steg. Den kombinationen tycker jag är optimal både om man vill lyssna på podcasts och musik. Ljudkvaliteten är även bra direkt ur kartong, som vanligt när det gäller Jabra. Basen är tillräckligt djup utan att vara mörk och det låter rappt, varmt och klart. Lurarna huserar återigen 6 mm stora (eller små) element, men de presterar riktigt bra ändå. Det man kan sakna i ljudbilden, om man ska vara petig, är lite luftighet, men det kan man inte kräva i den här prisklassen.

Elite 4 Active har, precis som Jabras dyrare lurar, aktiv brusreducering, och precis som hos premiumlurarna känns det lite väl tamt. Lurarna stänger ute en del buller, men det lär främst bero på att de sitter så pass bra som de gör i öronen. Röster släpps igenom, men dovt buller blockeras effektivt. HearThrough-läget är densamma som hos Elite 3 och låter bra och klart. Samtalsljudet är också den i paritet med den hos Elite 3. De jag har pratat med upplever att ljudet är klart och skarpt. Jag passade också på att testa mono-läget under ett samtal genom att langa över ena snäckan till min sambo så att hon också kunde delta i telefonsamtalet. Det fungerade riktigt bra.

Komfort och design

Elite 4 Active saknar silikonhöljet som omgärdar Elite 7 Active. Den här gången består höljet av plast. De är dock greppvänliga och sitter riktigt bra i öronen. Designen är mer eller mindre identisk med den hos Elite 3, men då lurarna är lite mer funktionsspäckade väger de in på 5 gram vilket ligger precis mellan Elite 3 (4,6 gram) och Elite 7 Active (5,5 gram). De är små, smidiga och snygga, men något plastiga. De kommer i tre olika färger: marinblått, svart och mintgrönt.

Laddningsfodralet är designmässigt identiskt med det hos Elite 3, men är något större och väger drygt fyra gram mer än det hos Elite 3. Anledningen kan vara att standby-tiden har ökats från 75 dagar till 275 dagar. Det här är såklart ingenting som kommer märkas under normalt användande, varken standby-tiden eller den marginella storleksskillnaden. Fodralet är fortfarande smidigt, och lite plastigt.

Batteritid

Batteritiden hos Elite 4 Active uppgår till sju timmar, vilket är lika länge som hos Elite 3 och en dryg timme kortare än hos Elite 7 Pro och Elite 7 Active. Om man räknar med fodralet får man ut 28 timmars musiklyssnande totalt, och i likhet med de andra Jabra-lurarna som har kommit de senaste månaderna kan man använda en snäcka åt gången om man vill maximera batteritiden. Det finns en snabbladdning där tio minuters laddning ger en timmes musiklyssning, men det går inte att ladda fodralet trådlöst. Den funktionen är exklusiv för premiummodellerna. Fodralet laddas som vanligt med en usb-c.

Appen

Appen Sound+ innehåller funktioner för att ställa in ANC-läget, det som kallas för Find My Jabra som hjälper en att hitta lurarna om man tappar bort dem och glädjande nog innehåller appen även Jabras utmärkta equalizer. Tyvärr kan man inte programmera tryckknapparna, men det är ingenting jag saknar med tanke på vad jag istället får här.

Slutsats

Jabra Elite 4 Active tar det bästa från Elite 7 Active och utelämnar saker som man kan leva utan. Visst får man en något sämre batteritid, något färre funktioner och lite sämre materialval, men man sparar samtidigt 700 kronor om man köper Elite 4 Active istället för Elite 7 Active. Komforten är lysande, ljudkvaliteten är riktigt bra, snäckorna är tåliga, batteritiden håller utan problem en hel arbetsdag och det smidiga formatet passar vilka jeansfickor som helst. De här kan vara de mest prisvärda lurarna Jabra någonsin har lanserat och med tanke på priset finns det inte många minus när vi sammanfattar lurarna.

+ Bra komfort
+ Bra ljudkvalitet och equalizer
+ Bra batteritid
+ Tåliga (IP57)
+ Mono-läget
+ Priset
– Ingen trådlös laddning
– Plastigt laddningsfodral

Jabra Elite 4 Active

Hörlursmodell: True Wireless
Ljudutgångsläge: Stereo
Frekvensrespons: 20 – 20000 Hz
Bluetoothversion: Bluetooth 5.2
Batteritid: 7 timmar aktivt
Mikrofon: Ja
Vikt: 5 g/st

Jabra Elite 4 Active går att köpa hos välsorterade elektronikaffärer.


Betygsstegen:
Vi testar, jämför och recenserar olika produkter som har med träning eller styrka att göra, allt från böcker och filmer till träningsutrustning och kosttillskott. Vi testar produkten grundligt för att få ett så rättvist intryck som möjligt. Betyget ska ses som en fingervisning och en avspegling av själva texten. Om ni har en produkt som ni vill att vi ska recensera så kan ni skicka ett mail till info@maxstyrka.se.

Share

Test - Jabra Elite 3

Jabra lanserade för ett par månader sedan tre nya lurar. De två premiumlurarna Elite 7 Pro och Elite 7 Active imponerade med sin ljudkvalitet, smidiga form, lång batteritid och bra komfort. Utöver dessa lanserade Jabra ett mer plånboksvänligt alternativ i form av Jabra Elite 3 för alla som inte vill lägga minst 2000 kr för ett par lurar. Dessa kostar mindre än hälften av vad storebrorsorna kostar, men saknar också en del av funktionerna som de andra lurarna har. Är de värda sitt pris?

Produkten

Jabra Elite 3 är True Wireless-snäckor som har bluetooth 5.2, ett mono-läge som gör att man kan använda en snäcka åt gången och stöd för röstassistenter (Google Assistent, Alexa och Siri). Till skillnad från Elite 7 Pro och Elite 7 Active saknar Elite 3 aktiv brusreducering (ANC), men däremot har de ett HearThrough-läge som gör att man kan höra omgivningen om man exempelvis är ute och springer nära en trafikerad väg. En annan skillnad är IP-klassificeringen som är något sämre än hos storebrorsorna. Elite 3 är IP55-klassade, vilket innebär att man utan problem kan springa med dem i regn, men man bör inte spola av dem.

Lurarna kostar 899 kronor.

Ljudkvalitet

Jabra är alltid bra när det kommer till ljudkvalitet, så även här. För två månader sedan recenserade jag lågprislurarna ZERO-TX från Sound by Sweden. De lurarna kostar 400:- mindre än Elite 3 och låter otroligt bra, faktiskt ännu bättre än Elite 3 direkt ut ur kartongen. En liten fördel som Elite 3 har över ZERO-TX är appen Sound+. Där kan man nämligen välja mellan sex olika ljudprofiler för att anpassa ljudet efter eget tycke och smak. Däremot finns ingen equalizer som Jabras övriga lurar har tillgång till. Det är en funktion jag saknar här och som hade kunnat lyfta ljudkvaliteten ytterligare. Nu låter det inte dåligt oavsett, men det finns lurar i den här prisklassen som låter ännu bättre.

Snäckorna stänger ute omgivande ljud effektivt trots att de inte har någon ANC. Därför är det trevligt att Jabra har valt att ha ett HearThrough-läge som släpper in omgivande ljud. Det låter klart och naturligt.

Samtalsljudet är i vanlig Jabra-anda bra, speciellt i rätt miljö, men om det blåser mycket eller om man befinner sig i en bullrig miljö blir den självklart lidande. I den här prisklassen är dock samtalsljudet mer eller mindre oöverträffad.

Komfort och design

Om vi börjar med komforten så får lurarna toppoäng även där. De sitter fast i öronen oavsett vilken aktivitet man utövar och de känns aldrig obekväma. De kommer med silikonpluggar i tre olika storlekar och mediumstorleken funkar perfekt för mina öron. Tryckknapparna är tryckvänliga och responsiva.

Själva snäckorna är små och väger in på 4,6 gram vardera. De är stöpta i plast och lurarna känns billiga, men ändå välbyggda. Jag gillar designen på snäckorna och de fyra färgerna (beige, mörkgrå, lila och mörkblå) säkerställer att de passar de flesta utseendemässigt.

Laddningsfodralet känns betydligt billigare än vi är vana vid från Jabra. Det är ganska smidigt och lätt, men det känns som att hållbarheten på fodralet kan bli lidande med tiden.

Batteritid

Batteritiden är uppgår till sju timmar, vilket är en dryg timme kortare än hos Elite 7 Pro och Elite 7 Active. Det ska sägas att sju timmar är bra, och med fodralet uppgår batteritiden till 28 timmar. Den tiden kan fördubblas om man använder en snäcka åt gången (vilket få lär vilja göra). Jabra har också tryckt in snabbladdning där tio minuters laddning ger en timmes musiklyssning. Fodralet laddas sedan med en usb-c.

Appen

Appen Sound+ är precis som Elite 3 lite funktionsfattig. Man kan inte ställa in hur mycket omgivande ljud HearThrough-läget ska släppa in, det går inte att anpassa ljudet med en equalizer och det går inte att programmera knapparna. Däremot kan man välja mellan sex olika ljudprofiler, man kan hålla mjukvaran uppdaterad och man kan hitta lurarna via GPS om man tappar bort dem (Find My Jabra).

Slutsats

Jabra har genom åren skämt bort oss med funktionsrika lurar som i vissa fall kan liknas vid schweiziska arméknivar. Med Elite 3 har Jabra valt att strippa bort det mesta för att istället erbjuda så billiga lurar som möjligt. Kvar har vi ett par välljudande lurar med god komfort och bra batteritid, men mycket mer än det får vi inte. Mycket mer än så behövs egentligen inte heller. Jag hade gärna sett lite fler anpassningsmöjligheter i appen, men det är petitesser i sammanhanget. Elite 3 är bra lurar som definitivt har sin plats i hörlursdjungeln.

+ Bra komfort
+ Bra ljudkvalitet
+ Bra batteritid och snabbladdning
+ Mono-läget
+ Samtalsljudet
– Funktionsfattig app
– Plastigt laddningsfodral
– Ingen ANC

Jabra Elite 3

Hörlursmodell: True Wireless
Ljudutgångsläge: Stereo
Frekvensrespons: 20 – 20000 Hz
Bluetoothversion: Bluetooth 5.2
Batteritid: 7 timmar aktivt
Mikrofon: Ja
Vikt: 4,6 g/st

Jabra Elite 3 går att köpa hos välsorterade elektronikaffärer.


Betygsstegen:
Vi testar, jämför och recenserar olika produkter som har med träning eller styrka att göra, allt från böcker och filmer till träningsutrustning och kosttillskott. Vi testar produkten grundligt för att få ett så rättvist intryck som möjligt. Betyget ska ses som en fingervisning och en avspegling av själva texten. Om ni har en produkt som ni vill att vi ska recensera så kan ni skicka ett mail till info@maxstyrka.se.

Share

Test - Technics EAH-AZ60

Hi-Fi-märket Technics ägs av Panasonic och riktar sig till kunder som sätter bra ljud i det främsta rummet. Vi har tidigare recenserat deras EAH-AZ70W och gillade ljudkvaliteten, byggkvaliteten och dess brusreducering, men var inte riktigt lika förtjusta i det stora formatet och ologiska knappkommandon. Nu har Technics släppt ett par nya True Wireless-snäckor i form av EAH-AZ60, och den här gången har de gjort några viktiga förändringar. Räcker det hela vägen?

Produkten

Technics EAH-AZ60 är True Wireless-lurar med aktiv brusreducering (ANC). De är, precis som storebrorsan EAH-AZ70W, IPX4-klassade (dock inte laddningsfodralet) och tåls att träna med samt har multipoint-parkoppling så att man kan ansluta dem till två olika bluetooth-enheter samtidigt. Det går också att använda en snäcka åt gången, om man vill maximera batteritiden. De har Bluetooth 5,2 för en stabil uppkoppling. Lurarna har ett rekommenderat pris på 2399:-.

Komfort och design

Technics brukar stå för lite bättre materialval och en lyxigare finish än många konkurrenter kan stoltsera med. Föregångaren AZ70 hade till exempel ett stort, påkostat laddningsfodral i borstad aluminium. Den här gången har man istället valt ett lite mer blygsamt designspråk. För det första är fodralet drygt hälften så stort och får nu utan problem plats i fickan. Det väger också betydligt mindre – 45 gram jämfört med föregångarens 65 gram. Även om man inte får samma lyxkänsla den här gången så är prioriteringen helt rätt.

Även snäckorna är betydligt mindre den här gången, även om vikten är densamma (7 gram/st). Jag väljer hellre små och smidiga snäckor än överdrivet bulliga och bastanta om man inte behöver offra allt för mycket. Speciellt små och smidiga är dock fel ord när man ska beskriva AZ60, men betydligt mindre än AZ70 är de i alla fall.

Komforten är också betydligt bättre. Det beror på att de nu är designade att vridas in i hörselgången. De sitter därför fast oavsett vilken träningsform man gillar att utöva. Till en början var de inte helt bekväma då de når långt in i hörselgången, men när man har vant sig vid det känns det bekvämt och komfortabelt. För att säkerställa en perfekt passform kommer lurarna med silikonproppar i sju olika storlekar.

De stora touchknapparna på utsidan av snäckorna är tryckkänsliga men då man inte behöver rätta till snäckorna i tid och otid slipper man problemet med att av misstag komma åt knapparna. Dock är lurarnas knappkommandon fortfarande ologiska. Om man exempelvis vill höja volymen måste man snabbt trycka på den vänstra snäckan tre gånger, men för att sänka volymen ska man trycka två gånger på samma snäcka.

Ljudkvalitet

Technics kan det där med ljud, det vet vi sedan innan. AZ60 låter relativt bra direkt ur kartongen, men jag blev inte sådär golvad som jag blev av föregångaren. Elementen är nu 8 mm stora (jämfört med föregångarens 10 mm), och även om det låter bra hade jag förväntat mig ännu mer av ljudkvaliteten. Technics lyfter fram den inbyggda akustiska kammaren som ska ge ett luftigare ljud samt stöd för högupplöst ljud (LDAC), men wow-känslan var mer påtaglig hos föregångaren. Det känns lite som att separationen inte alltid finns där, att frekvenserna smälter ihop ibland. Det går att fixa till ljudet med hjälp av equalizern i appen, och även om lurarna presterar bättre än många andra lurar hade jag velat ha ännu lite mer.

AZ60 låter som sagt bra, men den stora stjärnan här är den aktiva brusreduceringen, och det är den som lyfter lurarna över konkurrenterna. Jag har jämfört lurarna med motsvarande ANC-lurar i samma prisklass och AZ60 är faktiskt helt överlägsna. Anledningen till det tror jag är en kombination av teknik och att de sitter så långt in i hörselgången och tätar till för att undvika att omgivande ljud når trumhinnan. Även Ambient-läget är riktigt bra.

Samtalsljudet är dugligt, men kan inte jämföras med exempelvis Jabra Elite 7 Pro.

Batteritid

Batteritiden är satt till 7 timmar med ANC påslaget och ytterligare en halvtimme utan ANC (om man inte lyssnar på högupplöst ljud), vilket är riktigt bra. Tillsammans med laddningsfodralet kan man få ut 24 timmar innan fodralet behöver laddas. De har också snabbladdning där en kvarts laddning ger 70 minuters användning, men det finns fortfarande ingen trådlös laddning. Man får nöja sig med att ladda fodralet med en usb-c.

Slutsats

Technics har med sina EAH-AZ60W valt att gå ifrån överdimensionerande snäckor där allt utom ljudkvaliteten är sekundärt, och istället erbjuder man nu lurar med en bra passform, snygg design, bra batteritid och en överlägsen ANC-upplevelse. De är med sin passform och IPX4-klassificering träningskompatibla på riktigt, och när man vill koppla av i tystnad stänger den aktiva brusreduceringen effektivt ute omgivningen. Vi kan därför ge lurarna våra rekommendationer.

+ Fantastisk ANC
+ Bra samtalsljud
+ Bluetooth 5.2
+ Batteritiden
+ Bra passform och komfort
+ Bra ljudkvalitet
– Ologiska knappkommandon
– Ingen trådlös laddning
– Bara duglig samtalskvalitet
– Lite mer separation hade inte skadat

Technics EAH-AZ60W

Hörlursmodell: In-ear
Ljudutgångsläge: Stereo
Frekvensrespons: 20 – 20000 Hz
Bluetoothversion: Bluetooth 5.2
Batteritid: 7 timmar aktivt
Mikrofon: Ja

Technics EAH-AZ60W kan ni köpa hos utvalda elektronikaffärer.


Betygsstegen:
Vi testar, jämför och recenserar olika produkter som har med träning eller styrka att göra, allt från böcker och filmer till träningsutrustning och kosttillskott. Vi testar produkten grundligt för att få ett så rättvist intryck som möjligt. Betyget ska ses som en fingervisning och en avspegling av själva texten. Recensionen är 100% oberoende. Om ni har en produkt som ni vill att vi ska recensera så kan ni skicka ett mail till info@maxstyrka.se.

Share

Test - ZERO-TX

För att sticka ut i hörlursdjungeln behöver man erbjuda något som konkurrenterna saknar. En del aktörer erbjuder välljudande premiumlurar i borstad aluminium som gräver djupa hål i plånboken. Andra erbjuder lurar som kostar som en hamburgermeny och låter därefter. Sound by Sweden har valt att ta russinen ur kakan och kombinera bra ljudkvalitet till ett lågt pris, och med de nya lurarna ZERO-TX har de tagit i från tårna för att erbjuda ett par trådlösa lurar som kostar under femhundringen utan att tumma på ljudkvaliteten. Har de lyckats?

Produkten

Sound by Sweden hävdar alltså att de har gjort sig av med allt onödigt för att pressa priset ordentligt, men samtidigt satsat på det viktiga. Det oviktiga som har fått stryka på foten är en påkostad förpackning och flashiga funktioner såsom ANC. Det som inte har bortprioriterats är byggkvalitet, ljudkvalitet och en smidig storlek. ZERO-TX är True Wireless-snäckor utrustade med den fem år gamla Bluetooth-versionen 5.0 och inte någon av de nyare versionerna, men det är inget som behövs här tycker jag. De stödjer TWS+ vilket innebär att man kan använda en snäcka åt gången för både musiklyssning. De är IPX4-klassade så de tål att träna med, även om man vill ge sig ut i löpspåret när det regnar. Däremot tål de inte att spola av. Lurarna kostar 499 kronor.

Komfort och design

Snäckorna är, precis som hos storebrorsan NERO-TX Pro, väldigt små och lätta. De står inte ut speciellt mycket ur öronen och snäckorna väger in på 3,9 gram styck. Även laddningsfodralet är litet och smidigt och får utan problem plats i fickan. Själva fodralet är betydligt mindre än det hos NERO-TX Pro. Designen går åt det diskreta hållet där plasten har en mattsvart färg. De känns plastiga, men relativt tåliga.

Komforten är bra, men jag hade önskat att de satt lite mer fast i öronen när man tränar. Man behöver rätta till snäckorna då och då för att de inte ska ploppa ut när man rör sig mycket. Det hade hjälpt om silikonpluggarna hade bytts ut mot skumproppar. I lugnare sammanhang, som under bilkörning, sitter de dock kvar i öronen. Knapparna som sitter på utsidan av snäckorna är lite väl tröga och man får trycka ganska hårt för att utföra olika kommandon.

Ljudkvalitet

Man kan lätt få för sig att trådlösa hörlurar för en knapp femhundring skulle låta platt och dåligt, och den regeln gäller för i princip alla hörlurar i den här prisklassen, men ZERO-TX är ett undantag. Jag har låtit flera personer testa lurarna och de har fått lyssna på låtar i olika genrer. Därefter har jag frågat hur mycket de tror att de kostar, och ingen av dem har trott att de kostar under tusenlappen. Faktum är att de låter som att de skulle kosta betydligt mer än så och det märks verkligen att Sound by Sweden har prioriterat ljudet framför allt annat. Jag har samtidigt låtit dem lyssna på andra lurar som kostar nästan fem gånger så mycket (recension på de lurarna kommer inom kort) och ett par tyckte att ZERO-TX lät bättre än premiumlurarna. Lurarna separerar olika frekvenser väldigt väl och har en väldigt detaljerad och klar ljudbild. Extremt imponerande! Det enda jag kan sakna lite är en riktigt punchig bas, men för priset får man oförskämt mycket ljud för pengarna.

Samtalsljudet är inte fullt så imponerande, men det låter i alla fall ok.

Batteritid

Lurarna håller i drygt fem timmar med kontinuerlig musiklyssning. Laddningsfodralet håller ytterligare fyra fulla laddningar så den totala batteritiden uppgår till ca. 25 timmar vilket motsvarar ungefär en fjärdedel av vad NERO-TX Pro erbjuder. Man kan dessutom använda en snäcka åt gången om man vill maximera batteritiden. Laddningsfodralet laddas med en usb-c. Det handlar inte om någon snabbladdning här, och fodralet stödjer ingen trådlös laddning heller, men det kan man inte räkna med i den här prisklassen. Batteritiden kan sammanfattas som fullt godkänd, varken mer eller mindre.

Slutsats

Om man vill ha små och lätta True Wireless-lurar som låter som om de kostar runt 2000 kronor så har man en hel del att välja på i 2000-kronorsklassen, eller så kan man välja att köpa ZERO-TX för en fjärdedel av priset. De är allt annat än funktionsspäckade, men låter otroligt bra, är tåliga, lätta och snygga. De är världens just nu mest prisvärda hörlurar, och vi har därför valt att tilldela ZERO-TX (som första hörlurar någonsin) vårt emblem “Bra budgetval” och våra varmaste rekommendationer. En perfekt julklapp kanske?

+ Extremt prisvärda
+ Väldigt bra ljudkvalitet
+ Lätta och smidiga
+ Bra batteritid
+ Vattentåliga
+ Möjlighet att använda en snäcka åt gången
– Lite tröga knappar
– Sitter inte helt fast under löprundor

ZERO-TX

Hörlursmodell: In-ear
Ljudutgångsläge: Stereo
Frekvensrespons: 20 – 20 kHz
Impendans: 16 Ohm
Bluetoothversion: Bluetooth 5.0
Batteritid: 7 timmar med ANC
Mikrofon: Ja
Vikt: 3,9 gr/st

ZERO-TX kan ni köpa hos utvalda elektronikaffärer.


Betygsstegen:
Vi testar, jämför och recenserar olika produkter som har med träning eller styrka att göra, allt från böcker och filmer till träningsutrustning och kosttillskott. Vi testar produkten grundligt för att få ett så rättvist intryck som möjligt. Betyget ska ses som en fingervisning och en avspegling av själva texten. Recensionen är 100% oberoende. Om ni har en produkt som ni vill att vi ska recensera så kan ni skicka ett mail till info@maxstyrka.se.

Share

Older Entries »

Tester

Share

Translate