Test - Shokz OpenRun Pro 2 Mini
Jag brukar dagligen använda hörlurar när jag åker till jobbet, tränar och kopplar av. Allt som oftast faller valet på ett par smidiga in-ear-snäckor såsom Technics AZ100, men oavsett hur bekväma in-ear-lurar än må vara kommer man inte från att de sitter och gnager i hörselgången. Efter ett par timmar brukar mina öron kännas trötta och ”mätta”. Om jag istället för in-ear-lurar väljer större kåplurar brukar man bli för varm efter en längre tid. Vad ska man göra då om man vill använda hörlurar utan att bli för varm och utan att stressa hörselgången? Shokz menar att de har lösningen med sina OpenRun Pro 2 Mini.
Produkten
Shokz OpenRun Pro 2 är benledningshörlurar som sitter strax framför örat och använder vibrationer för att leda in ljudet via käkbenet in till örat. Det betyder att hörselgången är fri samt att man hör omgivande ljud när man t.ex. är ute och springer. De är IP55-klassade, vilket betyder att de tål damm, svett och regn, men du bör inte simma med dem (varför man nu skulle vilja göra det). De har också Bluetooth 5.3 för stabil uppkoppling samt multipointanslutning till två olika enheter. Lurarna har ett rekommenderat pris på 2 490kr.
Ljudkvalitet
Min största farhåga när jag packade upp lurarna och satte dem runt huvudet var att ljudkvaliteten skulle vara undermålig. En så öppen design som inte leder ljudet direkt in i örat bör innebära att ljudet blir lidande, men ljudkvaliteten i OpenRun Pro 2 imponerar. Det låter oväntat klart och detaljerat. Diskanten är speciellt påtaglig och tydlig och mellanregistret bjuder på en helt ok bredd. Det man missar är en djup bas, så ljudet blir lite platt, tunnt och kallt, så om du enbart brukar lyssna på basdominanta musikgenrer så är inte OpenRun Pro 2 för dig. Ett område där lurarna briljerar är när man lyssnar på podcasts och ljudböcker där rösterna verkligen kommer fram bra. Ett område där jag upplever att den öppna designen blir en nackdel är när man är ute och cyklar då luftmotståndet blir väl påtagligt och dränker ljudet, även om lurarna sitter inne med bra volymresurser. Ett annat ”problem” är att lurarna läcker en del ljud så att den som sitter bredvid dig på tåget eller tunnelbanan kan höra vad du lyssnar på.
Ljudkvaliteten under telefonsamtal är ok. Användaren hör bra, men mottagaren tycker att ljudet blir burkigt, men hörbart.
Passform och design
Storleken hos OpenRun Pro 2 är som en blandning av in-ear-lurar och over-ear-lurar. De väger strax över 30 gram och är täckta i plast och silikon. De känns välbyggda och tåliga. De sitter ganska säkert och gör sig bara påminda när man vänder på huvudet. Under styrketräning fungerar de bra då de sitter fast utan att irritera samtidigt som man inte behöver rätta till dem stup i kvarten. Lurarna har två knappar på den högra sidan för att höja- och sänka volymen där den ena knappen också fungerar som en power-knapp. På den vänstra sidan finns en multifunktionsknapp som gör att man kan svara om någon ringer, pausa musik och byta låt.
Lurarna kommer med ett fodral som känns onödigt stort. Det får nätt och jämnt plats i min jackficka, så det är ingenting man kan stuva ner i jeansfickan.
Batteritid
Lurarna har en batteritid som på papperet ska räcka i 12 timmar. Vid normal volym skulle jag säga att de räcker runt tio timmar. De hade gärna fått ha en längre batteritid med tanke på storleken på headsetet. De har en snabbladdning där fem minuters laddning ger 2,5 timmars användning. De laddas med en vanlig usb-c-kabel och stödjer inte trådlös laddning (vilket ändå hade varit opraktiskt med tanke på formatet).
App
Shokz har en app där man kan ställa in ljudkaraktären med en equalizer i fem band eller med fyra presets. Man kan också uppdatera dem om det finns någon ny mjukvara ute, samt aktivera multipointanslutning. Det finns också en manual som man kan bläddra i. Mycket mer än så finns inte i appen. Det finns inget ”find-my-headphones-läge”, du kan inte programmera knapparna och det finns ingenting som andra hörlursappar inte har, men det är i alla fall tydligt och lättöverskådligt.
Sammanfattning
Jag har använt Shokz OpenRun Pro 2 betydligt mer än jag trodde att jag skulle göra. Det finns något behagligt med att inte ha något intryckt i hörselgången hela tiden och när det ändå låter helt ok så har bekvämligheten tagit över mig de senaste veckorna. Visst, när jag kör bil, cyklar eller vill slutas in i en tyst bubbla väljer jag ett par av mina ANC-snäckor, men OpenRun Pro 2 har definitivt satt ett avtryck hos mig. Om du vill ha ett par bekväma lurar som inte anstränger öronen är OpenRun Pro 2 ett bra val.
+ Bekväma att bära
+ Förvånansvärt klart ljud
+ Bra byggkvalitet
+ Bra under styrketräning och löpning
– Klen bas
– Halvkass batteritid
– Lite burkigt samtalsljud
– Dåliga under cykelpass
Shokz OpenRun Pro 2 Mini
Hörlursmodell: Benledningshörlurar
Ljudutgångsläge: Stereo
Frekvensrespons: 20 Hz – 20 kHz
Bluetoothversion: Bluetooth 5.3
Batteritid: 12 timmar
Mikrofon: Ja
Vikt: 30,3 g
Shokz OpenRun Pro 2 Mini kan ni köpa hos utvalda elektronikaffärer.
Betygsstegen:
Vi testar, jämför och recenserar olika produkter som har med träning eller styrka att göra, allt från böcker och filmer till träningsutrustning och kosttillskott. Vi testar produkten grundligt för att få ett så rättvist intryck som möjligt. Betyget ska ses som en fingervisning och en avspegling av själva texten. Recensionen är 100% oberoende. Om ni har en produkt som ni vill att vi ska recensera så kan ni skicka ett mail till info@maxstyrka.se.
Bokrecension - Advanced Strength Training Book Of Principles
Det finns mängder av träningsböcker där ute. Profiler som Arnold Schwarzenegger och Ove Rytter har skrivit bastanta träningsböcker som avhandlar allt som har med träning att göra utifrån sina egna tränings- och tävlingserfarenheter. Nu har Stefan Waltersson också släppt en bok som även den handlar om styrketräning baserad på hans träningsfilosofi, principer och erfarenheter som han har samlat på sig genom åren. Boken heter Advanced Strength Training Book Of Principles och finns att köpa på Amazon för 224 kr plus frakt.
Vem är Stefan Waltersson?
Stefan jobbar som personlig tränare och kinesiolog samt driver en träningsanläggning tillsammans med sin fru Josefin Brander. Utöver det har han under flera år skrivit träningsartiklar till olika hemsidor. Han har genom åren coachat och hjälpt flera framstående atleter; ni som läser detta lär känna igen namn som Peter Rundberg och Fia Reisek.
Bokens upplägg och omfattning
Boken handlar, likt titeln skvallrar om, Stefans principer när det kommer till kroppen, träning och styrkeutveckling. Boken har 174 sidor vilka är fördelade på 20 olika kapitel. De första sidorna, innan det första kapitlet, handlar om vem Stefan är. Kapitlen handlar om det här:
Kapitel 1 – Hållning
Kapitel 2 – Anatomi
Kapitel 3 – Nervsystemet
Kapitel 4 – Muskelkommunikation
Kapitel 5 – Sensomotoriska systemet
Kapitel 6 -Muskelkedjan
Kapitel 7 – Biomekanik och kraftutväxling
Kapitel 8 – Explosivitet och hastighet
Kapitel 9 – Lär kroppen känna igen rörelser
Kapitel 10 – Stabilitetsmusklerna
Kapitel 11 – Känn dig själv
Kapitel 12 – Styrkekurvor
Kapitel 13 – Målsättning
Kapitel 14 – Volymträning
Kapitel 15 – Conjugate-metoden
Kapitel 16 – Boris Sheikos system
Kapitel 17 – Självklarheter gällande styrketräning
Kapitel 18 – Knäböj
Kapitel 19 – Bänkpress
Kapitel 20 – Marklyft
De tre sista kapitlen i boken handlar som synes om de tre stora lyften (knäböj, bänkpress och marklyft) med både komplementövningar och rehabövningar till varje lyft. Det hade varit intressant att läsa om fler stora övningar på samma sätt, t.ex. militärpress. Det kanske kommer i någon framtida bok?
Språket
Boken är skriven på engelska, dels eftersom förlaget är amerikanskt och dels för att så många människor som möjligt ska kunna ta till sig av innehållet. Språket är enkelt, utan fackmässiga begrepp och komplicerade formuleringar. Stefan använder ofta liknelser och metaforer för att förstärka sina ståndpunkter (exempelvis ”du kan se muskelkedjan som en bil där man måste använda alla växlar för att lyftet ska bli optimalt”) vilket fungerar väl i den här kontexten. Jag tror att de flesta kan ta sig igenom boken även om man inte hade engelska som favoritämne i skolan.
Boken innehåller få, men bra, bilder.
Inga referenser
Boken har inga vetenskapliga referenser till det som skrivs, vilket är bokens största svaghet enligt mig. Ett exempel på det är när Stefan skriver att studier visar att 50% av kraften i ett tennisslag kommer från kärnmuskulaturen, men han refererar inte till studien eller hänvisar till var han har läst det. När man inte har källor på det som påstås blir det bara anekdotiska påståenden utan tyngd. Även om man som läsare inte skulle ha en akademisk bakgrund och inte är van vid akademiska texter ger referenser en trovärdighet till det som skrivs. Stefan bar förvisso en relativt lång och gedigen erfarenhet inom träningsbranschen, och jag betvivlar inte att han vet vad han pratar om, men det skulle lyfta boken ännu mer om han backade upp texterna med källhänvisningar.
Sammanfattning
Jag tycker att Advanced Strength Training Book Of Principles är en läsvärd bok som tar upp många aspekter av styrketräning och behandlar både teori och praktik på ett pedagogiskt sätt. Den kanske inte kommer med något revolutionerande som man aldrig har hört tidigare, men jag tror att de flesta, oavsett träningserfarenhet och nivå, kan få med sig någonting som man kan reflektera över gällande sin egen träning. Visst hade det varit trevligt med ännu fler instruerande bilder (framförallt till de avslutande tre kapitlen där fokus ligger på övningar och dess utförande) och det är synd att det inte finns några referenser till det som skrivs om man vill fortsätta grotta ner sig ännu mer, men utöver det anser jag att boken är väl värd sina 224 kr.
+ Lättläst och pedagogisk
+ Lagom lång och omfattande
+ Få, men bra bilder
– Inga referenser eller källhänvisningar
– Det hade varit kul att läsa om fler övningar
Boken finns att köpa på Amazon.se.
Test - Jabra Elite 8 active Gen 2
Det är med ett visst vemod som jag skriver de här raderna för precis som jag skrev när jag recenserade de utmärkta lurarna Elite 10 Gen 2 så är den andra generationen av Elite 10 och Elite 8 Active de två sista hörlurarna som det danska hörlursgiganterna Jabra kommer släppa till konsument. Jag har sedan 2017 testat och recenserat 14 olika hörlurar från Jabra. Jag brukar säga att Jabra allt som oftast har erbjudit bra allroundlurar som sällan är bäst på någonting men heller inte har några direkta svagheter. De har så gott som alltid varit väldigt driftsäkra och ingen av de 14 lurar som jag har haft förmånen att testa har haft några tekniska bekymmer. När Jabra nu har nått vägs ände med sina konsumentprodukter gör de det med att släppa förfinade versioner av deras två flaggskepp och jag kan bara konstatera att de aldrig har varit bättre än just nu.
Precis som i recensionen av Elite 10 Gen 2 kommer den här recensionen att handla om de uppdateringar som har gjorts från den första generationen av Elite 8 Active.
Produkten
Elite 8 Active Gen 2 har fått ungefär samma uppdateringar som storebrorsan Elite 10 Gen 2. Det handlar om samma nya fodral där man kan streama spatialt ljud från olika typer av ljudkällor, förbättrat spatialt ljud och en förbättrad aktiv brushantering. Lurarna kommer också i nya färger där mitt testexemplar har en olivgrön färg. De kostar 2799 kr.
Ljudkvalitet
Elite 8 Active Gen 2 är inte främst utvecklad för att utmana de absolut mest välljudande lurarna på marknaden när det kommer till ren ljudkvalitet. För det har Jabra sina Elite 10 Gen 2 som har element på 10 mm. Här får man nöja sig med samma element på 6 mm som den första generationen av Elite 8 Active hade. Jabra har dock uppdaterat och förfinat det spatiala ljudet (rumsligt ljud) och sett till att även Elite 8 Active Gen 2 har fått sig ett ljudmässigt lyft. Lurarna stödjer inget högupplöst ljud, men man kan i alla fall ställa in ljudbilden i appens equalizer. Det låter relativt bra och lär räcka för de flesta, men förvänta dig inte att de ska spela ikapp med Technics AZ80 eller för all del Jabra Elite 10 Gen 2.
Aktiv brusreducering (ANC)
Elite 8 Active Gen 2 har Jabras näst mest effektiva ANC efter Elite 10 Gen 2 och eftersom lurarna har en stängd design där de sitter fast längre in i örongången än Elite 10 Gen 2 stänger de ute i princip lika mycket omgivande buller som storebrorsan. Det märks att Jabra har finjusterat ANC’n här och både den aktiva brusreduceringen som ambient-läget (Natural HearThrough) fungerar klockrent.
Smart fodral
Även Elite 8 Active Gen 2 har fått det smarta fodralet som möjliggör att man med hjälp av en medföljande kabel kan streama spatialt ljud från alla olika ljudkällor som har en aux-ingång eller en usb-c. Jag vet inte hur många som köper ett par träningslurar för att sedan koppla in dem i en förstärkare eller en TV för att kunna streama spatialt ljud, men det är trevligt att funktionen finns.
Sammanfattning
Elite 8 Active var fantastiska träningslurar som satt säkert och bekvämt i öronen, lät bra och hade en effektiv ANC. Gen 2 låter lite bättre, har en lite mer effektiv ANC, har ett smart fodral och är, precis som tidigare, väldigt stryktåliga. Det finns få lurar på marknaden som jag skulle säga är bättre lämpade som rena träningslurar än just Elite 8 Active Gen 2. Visst hade de kunnat låta ännu lite bättre om de hade haft större element, visst hade batteriet gärna kunnat vara ännu lite större och visst hade det inte skadat om även dessa lurar hade haft samma avancerade ANC som Elite 10 Gen 2, men som rena träningslurar betraktade är de fantastiska. Dags att lyfta på hatten för Jabra för den sista gången, buga djupt och skicka med ett ”hoppas vi ses igen”. Tills dess rekommenderar jag att du köper Elite 8 Active Gen 2 om ni ska köpa ett par nya träningslurar.
+ Väldigt tåliga
+ Bekväm passform
+ Små och lätta
+ Funktionsspäckad app
+ Smart fodral
+ Trådlös laddning
+ Ännu bättre ANC
– Ljudkvaliteten kunde ha varit ännu bättre
Jabra Elite 8 Active Gen 2
Hörlursmodell: In-ear
Ljudutgångsläge: Stereo
Frekvensrespons: 20 Hz – 20 kHz
Bluetoothversion: Bluetooth 5.3
Batteritid: 8 timmar med ANC (14 timmar utan ANC)
Mikrofon: Ja
Vikt: 5 gr/st
Jabra Elite 8 Active Gen 2 kan ni köpa hos utvalda elektronikaffärer.
Betygsstegen:
Vi testar, jämför och recenserar olika produkter som har med träning eller styrka att göra, allt från böcker och filmer till träningsutrustning och kosttillskott. Vi testar produkten grundligt för att få ett så rättvist intryck som möjligt. Betyget ska ses som en fingervisning och en avspegling av själva texten. Recensionen är 100% oberoende. Om ni har en produkt som ni vill att vi ska recensera så kan ni skicka ett mail till info@maxstyrka.se.
Test - Technics AZ40M2
Under 2023 släppte Technics tre nya True Wireless-snäckor. Dels släppte de flaggskeppslurarna AZ80 som enligt oss utklassade konkurrenterna när det kom till ren ljudkvalitet och därmed också tog över tronen som världens bästa snäckor och dels släppte de AZ60M2 som är en uppdaterad och förbättrad version av de redan lysande AZ60. De släppte också en uppdaterad version av deras ”budgetlurar” AZ40. Ja, jag skrev budgetlurar inom citationstecken för lurarna kostar ändå 1990 kr, vilket knappast placerar lurarna i budgetfacket. Det finns dock fler anledningar än priset för att förstå att det här inte är några vanliga budgetlurar.
Produkten
AZ40M2 delar i stora drag samma specifikationer som AZ40, men Technics har givit lurarna några viktiga förbättringar och extrafunktioner. Elementen är fortfarande 6mm stora (eller små, om man är lagd åt det mer pessimistiska hållet), lurarna har samma utformning och materialval och lurarna har samma IP-klassning (IPX4). Däremot har de nu fått aktiv brusreducering, multipoint-anslutning till tre olika enheter (precis som storebrorsorna AZ80 och AZ60M2) och Bluetooth 5.3 istället för 5.2. Det rekommenderade priset i Sverige är 1999 kronor.
Ljudkvalitet
Technics kan det där med ljud, det vet vi sedan tidigare. AZ40M2 har de minsta elementen av Technics samtliga lurar (6 mm) men de jobbar på riktigt bra och jag upplever att ljudet är ännu bättre här jämfört med föregångaren, trots samma element. Det är såklart ett par småhopp upp till AZ60M2 och några jättekliv till AZ80, men de spelar helt klart skjortan av många konkurrenter i den här prisklassen. Ljudet är klart, basen är relativt djup och ljudbilden är hyfsat bred. Dessutom har man en equalizer och färdiga presets i appen om man vill att det ska låta på ett visst sätt. Jag saknar egentligen ingenting, men om man verkligen vill ha det bästa bör man satsa på AZ80 istället.
Aktiv brusreducering (ANC)
En funktion som AZ40M2 har men som föregångaren saknar är aktiv brusreducering. Det handlar förvisso om det som kallas för feedforward-ANC vilket är den enklaste och mest använda formen av ANC hos snäckor där mikrofonen som tar emot omgivande buller sitter på utsidan av snäckan. Sedan processas ljudet och vissa frekvenser reduceras. Lurarna är inte jätteeffektiva på att stänga ut buller, men det blir ändå en tydlig skillnad när man väljer att ha ANC påslaget. Det är med andra ord en väldigt välkommen nyhet och ett hål som Technics nu har täppt till.
Design och byggkvalitet
AZ40 är Technics billigaste lurar och för att slipa ner priset har man fått göra vissa uppoffringar. Materialvalet är en sådan uppoffring. Här är det plast som gäller och även om själva snäckorna känns gedigna och välbyggda är etuiet en väldigt plastig historia. Byggkvaliteten är det dock inget fel på.
Komfort
Komforten på lurarna är bra och de faller inte ut ur öronen om man inte flänger runt huvudet för hårt. De är små och lätta och känns inte bulliga. De saknar, likt Technics övriga lurar, fenor som håller fast snäckorna, men utformningen gör att de sitter där de ska. Jag tycker att storebrorsorna AZ60M2 och AZ80 sitter ännu bättre i öronen (där AZ60M2 sitter mest fast av de tre) men även AZ40M2 gör alltså jobbet.
Batteritid
Batteritiden i föregångaren AZ40 låg på 7,5 timmar. Här har man märkligt nog kapat batteritiden jämfört med föregångaren. Man kan tänka att det har med den nu aktiva brusreduceringen att göra, men även med den avstängd så når man på papperet maximalt sju timmars lyssnande med AZ40M2. Med ANC’n påslagen får man 5,5 timmars batteritid och om man både vill ha högupplöst ljud (LDAC) och ANC landar batteritiden på blott 3,5 timmar.
Laddningsetuit håller strax över två fulla laddningar till och de laddas sedan med en usb-c. Någon trådlös laddning finns inte här.
Jag skulle säga att batteritiden allt som allt är godkänd, men inte mer än så.
Audio Connect
Den medföljande appen Audio Connect är väldigt bra och funktionsspäckad. Här kan man pilla med en fembandsequalizer (eller välja olika presets), välja hur stark ANC’n och ambientläget ska vara, ha koll på batterinivåerna, hitta lurarna om man har tappat bort dem och ställa in vilka olika knappkommandon touchknapparna ska ha. Det här är funktioner som höjer AZ40M2 över flera konkurrenter.
Tillkortakommanden
Lurarna är, som ni säkert har noterat redan, väldigt bra på väldigt mycket, men de är inte utan brister. En sak jag kan störa mig på är multipoint-anslutningen. Visst, lurarna ansluter utan problem till tre olika enheter, men om jag tillexempel lyssnar på någon låt på mobilen och sedan vill byta och börja lyssna på något på datorn måste jag först stänga av musiken på mobilen innan ljudet på datorn kan ljuda i hörlurarna. Så funkar det inte åt det andra hållet utan mobilen är prioriterad som ljudkälla.
Sammanfattning
AZ40M2 är relativt kompletta lurar som stoltserar med bra ljudkvalitet, ANC, en grym app och bra komfort. Som budgetlurar betraktade slår AZ40M2 de flesta och de är väl värda sitt pris.
+ Bra ljudkvalitet
+ Stödjer högupplöst ljud
+ Komfortabel passform
+ Små och lätta
+ Multipoint till tre enheter
+ Funktionsspäckad app
+ Äntligen ANC…
– … men ANC’n kunde varit mer effektiv
– Väldigt plastigt laddningsfodral
– Ingen trådlös laddning
EAH-AZ40M2
Hörlursmodell: In-ear
Ljudutgångsläge: Stereo
Frekvensrespons: 20 – 40 kHz
Bluetoothversion: Bluetooth 5.3
Batteritid: 5,5 timmar med ANC
Mikrofon: Ja
Vikt: 5 gr/st
EAH-AZ40M2 kan ni köpa hos utvalda elektronikaffärer.
Betygsstegen:
Vi testar, jämför och recenserar olika produkter som har med träning eller styrka att göra, allt från böcker och filmer till träningsutrustning och kosttillskott. Vi testar produkten grundligt för att få ett så rättvist intryck som möjligt. Betyget ska ses som en fingervisning och en avspegling av själva texten. Recensionen är 100% oberoende. Om ni har en produkt som ni vill att vi ska recensera så kan ni skicka ett mail till info@maxstyrka.se.
Test - Jabra Elite 10 Gen 2
Jabra är en av de mest rutinerade hörlursaktörerna i världen när det kommer till True Wireless. Jabra har alltid erbjudit komfortabla allround-snäckor och de senaste åren har de närmat sig de absolut bästa, både när det kommer till ljudkvalitet och aktiv brusreducering. Därför togs nyheten att Jabra under 2024 kommer sluta producera produkter till konsument emot med viss vemod. Anledningen ska vara en bristande lönsamhet och en mördande konkurrens. Men innan vi säger tack och adjö har det danska ljudföretaget valt att släppa sina två topplurar Elite 10 och Elite 8 Active i nya uppdaterade versioner och vi kommer recensera båda modellerna. Hur bra är egentligen flaggskeppet Elite 10 Gen 2?
Produkten
Jabra har med Elite 10 Gen 2 behållit allt som var bra med Elite 10 och gjort tre riktigt omfattande förbättringar. Dessa förbättringar är ett nytt fodral där man kan streama spatialt ljud från olika typer av ljudkällor, förbättrat spatialt ljud och en förbättrad aktiv brusreducering (ANC) och ambient-läge. Lurarna är annars, bortsett från några nya färger, identiska jämfört med Elite 10 Gen 1 så om ni vill veta hur bra de är kan ni läsa vår recension här.
Ljudkvalitet
Elite 10 Gen 2 har kvar samma element på 10 mm, men ändå har ljudet fått sig ett märkbart lyft. I föregångarna valde jag notoriskt att ha läget för spatialt ljud, alltså ”rumsligt ljud”, avstängt. Det tillförde ingenting till musiken, ansåg jag. Här har Jabra dock förbättrat det spatiala ljudet ordentligt vilket innebär att ljudbilden blir bredare och separationen tydlig utan att den tar över och känns för splittrad. Det har gjort att jag nu föredrar spatialt ljud framför stereoljud här. Vi saknar fortfarande stöd för högupplöst ljud, men när det låter såhär bra känns det som en petitess. Elite 10 Gen 2 låter fantastiskt bra.
Aktiv brusreducering (ANC)
Elite 10 Gen 1 bjöd på riktigt bra ANC och i Gen 2 ska brushanteringen inte bara vara något bättre utan dubbelt (!) så bra. Det är svårt att märka exakt hur mycket bättre brucreduceringen är jämfört med föregångaren, men de sorterar ut ännu mer omgivande buller och brus. Elite 10 Gen 2 har seglat upp som mina all-time favoriter när det kommer till ANC och då räknar jag med både Sony och Bose. Det här är extra imponerande med tanke på den halvöppna designen som Elite 10 Gen 2 har.
Lurarna har också ett väldigt bra ambient-läge som kallas för Natural HearThrough som effektivt sorterar bort vindbrus.
Smart fodral
Den kanske största nyheten med Elite 10 Gen 2 är det smarta fodralet. Jabra säger att det är världens första smarta LE Audio-fodral. Fodralet är bestyckat med ett avancerat kretskort som möjliggör att man med hjälp av en medföljande kabel kan streama spatialt ljud från alla olika ljudkällor som har en aux-ingång eller en usb-c. Exempel på sådana ljudkällor är underhållningssystemet på flyget, löpband och TV. Med tanke på hur bra det spatiala ljudet låter den här gången känns inte det här som en gimmick utan som en välkommen funktion, även om jag säkerligen inte kommer orka plugga in fodralet i förstärkaren varje gång jag ska lyssna på musik.
Sammanfattning
Jabra har uppdaterat sina redan fantastiska flaggskeppslurar Elite 10 och bjuder här på marknadens bästa aktiva brusreducering, lysande spatialt ljud och ett smart fodral. Jabras sorti från hörlursbranschen (till konsument) kommer lämna ett stort hål efter sig, men man har i alla fall lovat att man kommer erbjuda kundservice och support för lurarna i flera år framöver. All kunskap Jabra har tillskansat sig genom åren har kokats ner till Elite 10 Gen 2 och det sägs ju att man ska sluta när man är på topp, men nog hade vi velat att Jabra skulle fortsätta släppa lurar även framgent.
+ Komforten
+ Riktigt bra ljudkvalitet
+ Marknadens bästa ANC
+ Programmerbara knappar
+ Små och lätta
+ Trådlös laddning
+ Bra samtalsljud
+ Smart fodral
– Stödjer fortfarande inte högupplöst ljud
– Batteritiden har inte förbättrats
Jabra Elite 10 Gen 2
Hörlursmodell: In-ear
Ljudutgångsläge: Stereo
Frekvensrespons: 20 Hz – 20 kHz
Bluetoothversion: Bluetooth 5.3
Batteritid: 6 timmar med ANC (8 timmar utan ANC)
Mikrofon: Ja
Vikt: 5,5 gr/st
Jabra Elite 10 Gen 2 kan ni köpa hos utvalda elektronikaffärer.
Betygsstegen:
Vi testar, jämför och recenserar olika produkter som har med träning eller styrka att göra, allt från böcker och filmer till träningsutrustning och kosttillskott. Vi testar produkten grundligt för att få ett så rättvist intryck som möjligt. Betyget ska ses som en fingervisning och en avspegling av själva texten. Recensionen är 100% oberoende. Om ni har en produkt som ni vill att vi ska recensera så kan ni skicka ett mail till info@maxstyrka.se.
Tester
- Test - Shokz OpenRun Pro 2 Mini
- Bokrecension - Advanced Strength Training Book Of Principles
- Test - Jabra Elite 8 active Gen 2
- Test - Technics AZ40M2
- Test - Jabra Elite 10 Gen 2
- Test - Jabra Elite 10
- Test - Jabra Elite 8 Active
- Test - Technics EAH-AZ60M2
- Test - EX8 Shaker
- Test - Technics EAH-AZ80
- Test - NiTRO-X Wireless
- Test - Technics EAH-AZ40
- Test - Jabra Elite 4 Active
- Test - Jabra Elite 3
- Test - Technics EAH-AZ60
- Test - ZERO-TX
- Test - Jabra Elite 7 Active
- Test - Jabra Elite 7 Pro
- Test - NERO-TX Pro True Wireless
- Test - Technics EAH-AZ70W
- Test - Träningsutrustning från NTGear
- Test - Sony WF-SP700N
- Test - SACKit ROCKit X
- Test - Vain STHLM Move
- Test - Skullcandy Sesh True Wireless
- Test - Jabra Elite Active 75t
- Test - SACKit BOOMit
- Test - Urbanista Athens
- Test - NERO-TX True Wireless
- Test - Beoplay E8 Motion
- Test - Sennheiser Momentum True Wireless
- Test - Jaybird Vista
- Test - SACKit ROCKit
- Test - iear BTS-247 Athlete
- Test - Bästa over-ear-lurarna för träning
- Test - Miiego BOOM
- Test - Garmin Instinct och Forerunner 945
- Test - NiTRO-X2
- Test - Jabra 85h
- Test - Jabra Elite Active 45e
- Test - Jaybird X4
- Test - Jabra Elite Active 65t
- Test - Jaybird Run
- Recension - Styrkelabbets Kostscheman
- Test - Sol Republic Amps Air
- Test - Jabra Sport Pulse Special Edition
- Test - Jabra Elite Sport
- Test - Bose SoundSport
- Test - Earin M-1
- Test - Jaybird X3
- Test - Titan RAM & SuperRAM
- Test - Fat Gripz och Fat Gripz Extreme
- Recension - Starkare som en björn, snabbare som en örn (Bok)
- Recension - Mer muskelmat (Bok)
- Böcker
- Bokrecension - Advanced Strength Training Book Of Principles
- Recension - Styrkelabbets Kostscheman
- Recension - Starkare som en björn, snabbare som en örn (Bok)
- Recension - Mer muskelmat (Bok)
- Hörlurar
- Test - Shokz OpenRun Pro 2 Mini
- Test - Jabra Elite 8 active Gen 2
- Test - Technics AZ40M2
- Test - Jabra Elite 10 Gen 2
- Test - Jabra Elite 10
- Test - Jabra Elite 8 Active
- Test - Technics EAH-AZ60M2
- Test - Technics EAH-AZ80
- Test - NiTRO-X Wireless
- Test - Technics EAH-AZ40
- Test - Jabra Elite 4 Active
- Test - Jabra Elite 3
- Test - Technics EAH-AZ60
- Test - ZERO-TX
- Test - Jabra Elite 7 Active
- Test - Jabra Elite 7 Pro
- Test - NERO-TX Pro True Wireless
- Test - Technics EAH-AZ70W
- Test - Sony WF-SP700N
- Test - SACKit ROCKit X
- Test - Vain STHLM Move
- Test - Skullcandy Sesh True Wireless
- Test - Jabra Elite Active 75t
- Test - Urbanista Athens
- Test - NERO-TX True Wireless
- Test - Beoplay E8 Motion
- Test - Sennheiser Momentum True Wireless
- Test - Jaybird Vista
- Test - SACKit ROCKit
- Test - iear BTS-247 Athlete
- Test - Bästa over-ear-lurarna för träning
- Test - Miiego BOOM
- Test - NiTRO-X2
- Test - Jabra 85h
- Test - Jabra Elite Active 45e
- Test - Jaybird X4
- Test - Jabra Elite Active 65t
- Test - Jaybird Run
- Test - Sol Republic Amps Air
- Test - Jabra Sport Pulse Special Edition
- Test - Jabra Elite Sport
- Test - Bose SoundSport
- Test - Earin M-1
- Test - Jaybird X3