MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Test - Jabra Elite 10

Under de senaste sex åren har jag testat och recenserat elva hörlurar från Jabra (det här är nummer tolv i ordningen) och under dessa år har hörlursindustrin utvecklats ordentligt. Jabra har varit verksamma i stort sett sedan starten och har en lång och gedigen erfarenhet som få kan matcha. Gång på gång har de släppt kvalitativa och habila hörlurar, men de senaste åren har konkurrenterna steppat upp ordentligt samtidigt som Jabra har kommit med blygsamma uppdateringar av sina befintliga lurar. När de nu släpper sina nya flaggskeppslurar Elite 10 är vi väldigt nyfikna på vad de har kokat fram för att försöka återta tronen i hörlursdjungeln. Elite 10 kostar 2999 kr, vilket är ett pris som förpliktigar och skvallrar om något utöver det vanliga. Är Elite 10 så bra som vi hoppas?

Produkten

Jabra har med Elite 10 fokuserat på ljudkvaliteten, den aktiva brusreduceringen och komforten. Lurarna har Jabras mest avancerade ANC någonsin, stödjer Dolby Atmos med Dolby Head Tracking, har Bluetooth 5.3, Multipoint till två olika enheter, är IP57-klassade (bara snäckorna) och har såklart trådlös laddning. Det är inte många kompromisser som har gjorts här. De kostar som sagt 2999 kr och konkurrerar med segmentets giganter med Technics AZ80 i spetsen.

Ljudkvalitet

När jag recenserade Jabras Elite 8 Active skrev jag att “det man missar här är den där breda ljudbilden som inkluderar en tydlig separation mellan olika instrument, en ännu djupare bas och kristallklara topptoner i de högre frekvenserna.” En stor orsak till detta är att Elite 8 Active element på 6 mm. I Elite 10 har Jabra tryckt in 10 mm stora element istället. Det gör att ljudbilden blir betydligt bredare, något som verkligen märks. Ljudet är riktigt omfångsrikt och dynamiskt. Det låter klart och detaljerat utan att låta vasst. Ljudkvaliteten når inte riktigt upp till Technics AZ80, men det är inte milslångt ifrån. Elite 10 är Jabras överlägset mest välljudande hörlurar hittills. Jag saknar egentligen ingenting förutom stöd för högupplöst ljud. Det saknas nämligen här. Annars är basen djup och punchig, mellanregistret har bredden av en ladugårdsvägg och diskanten bjuder på detaljer som ingen Jabra-lur någonsin har mäktat med tidigare.

Om man vill anpassa ljudet efter sina egna preferenser kan man som vanligt göra det i appen Jabra+. I appen kan man välja ett antal presets eller pilla med en smidig equalizer.

Elite 10 stödjer spatialt ljud i form av Dolby Atmos med Dolby Head Tracking. Tanken är att det ska låta som om man befinner sig i samma rum som ljudet kommer från och ge en känsla av ett liveframträdande. Dolby Head Tracking är samma funktion som AirPods Pro 2 har där ljudet anpassar sig och flyttar sig efter huvudrörelserna. Det låter inte lika luftigt och stort med funktionen påslagen och för min del föredrar jag stereoljud framför tredimensionellt ljud och surroundsimuleringar alla dagar i veckan. I appen är det smidigt att växla mellan de olika lägena och därför låter jag allt som oftast spatialt ljud vara avstängt.

Samtalsljudet upplevs av de jag har pratat med som rent och klart även när jag åker elscooter i hård motvind. De lyckas oväntat bra med att filtrera bort vindbrus och liknande.

Aktiv brusreducering (ANC)

En annan sak som Jabra har satsat mycket på i Elite 10 är den aktiva brusreduceringen. Snäckorna har en semiöppen design vilket gör att de inte sluter helt tätt i hörselgången. Omgivande ljud läcker därför in en hel del och man skulle lätt kunna tro att en aktiv brusreducering därför inte skulle kunna vara speciellt effektiv. I själva verket upplever jag att lurarna är bättre på att störa ut omgivande buller och brus bättre än de flesta andra lurar, även jämfört med de som sluter helt tätt i öronen. Av de dussin lurar från Jabra som jag har haft förmånen att få testa är brusreduceringen i Elite 10 på en helt annan nivå. Jag kan inte säga att ANC’n är klassledande (det finns några ruskigt starka konkurrenter), men de skäms inte för sig oavsett vilka lurar man jämför dem med. Det är främst det lite dovare bullret som effektivt blockeras och Elite 10 har därför blivit mina primära lurar när jag åker tåg eller kör bil. Det ska sägas att jag inte har testat “gräsklippningstestet” med dem, ett område där lillebrorsan Elite 8 Active var i det närmaste obrukbara, och jag vet inte om Elite 10 dras med samma problem, men i samtliga miljöer som jag har testat dem har de presterat ypperligt.

Design och byggkvalitet

Elite 10 är Jabras mest påkostade lurar hittills, men ska man vara krass så märks det inte på varken design eller materialval. Här är det plast som gäller snarare än metall eller andra mer exklusiva material. De känns dock väldigt välbyggda, även om jag kanske inte hade gissat att de kostar 3000 kronor bara genom att hålla i dem. Snäckorna är klädda i gummi och det enda som är exponerat är knapparna på sidorna. Det gör att de inte är riktigt lika tåliga som Elite 8 Active (där även knapparna är täckta av gummit). Snäckorna är ändå IP57-klassade så det klarar i princip av alla vanliga träningsformer bortsett från simning. Jabra har som alltid valt bort touchknappar på snäckorna och istället finns där fysiska knappar som är responsiva och tryckvänliga även om du har vantar på dig. Jag brukar inte ha problem med touchknappar men jag gillar att Jabra går emot strömmen och fortsätter köra med fysiska knappar. Knapparna är dessutom programmerbara i appen.

Laddningsetuit har samma form som hos lillebrorsan Elite 8 Active där botten är rundad och precis som hos just nämnda syskon är fodralet IP54-klassat (damm- och fukttåligt). Etuiet är i det plastigare laget och känns billigt, men det glider lätt ner i fickan och tar inte speciellt mycket plats även om det är något större än hos tidigare modeller från Jabra. Det laddas med en usb-c och stödjer trådlös laddning.

Lurarna finns i fem olika färger varav en brunröd variant bara finns att köpa på Jabras hemsida under en begränsad period. De övriga färgerna är blanksvart, mattsvart, gråsvart och beige.

Komfort

Elite 10 har som sagt en semiöppen design där lurarna inte fyller ut hörselgången i hörselgången utan istället vilar lite lagom löst och bekvämt i öronen. En del gillar att de sitter mer löst och en del föredrar att hörlurar ska sitta fast säkert oavsett hur mycket man rör huvudet. Jag brukar föredra det senare, men här älskar jag hur de känns i öronen. Jag har heller inte varit med om att de trillar ut ur öronen en endaste gång utan de sitter tillräckligt säkert även när jag tränar. Det följer med silkionpluggar i fyra olika storlekar (S, M, L och XL) och en stor skillnad jämfört med hos Elite 8 Active är att dessa pluggar är ovala. Det finns såklart både fördelar och nackdelar med det. Lurarna släpper in betydligt mer omgivande ljud än om pluggarna skulle vara runda, men när den aktiva brusreduceringen är så bra som den är så gör det inte så mycket. Förtjänsten blir istället att de sitter skönare i öronen. Kort sagt är Elite 10 väldigt komfortabla även under en längre tids användning.

Batteritid

Batteritiden är en av få kompromisser Jabra har gjort för att hålla snäckorna så små och lätta som möjligt utan att tumma på tekniken. Jabra hävdar att man kan lyssna på musik i sex timmar med ANC påslaget (och åtta timmar utan ANC). Det får räknas som godkänt, men inte mycket mer än så. Etuiet håller några fulla laddningar till och dessutom har de en snabbladdning där fem minuters laddning ger en timmes användning. Här hade jag velat att Jabra hade tryckt in ett lite större batteri för att matcha de värsta konkurrenterna.

Sammanfattning

Jabra har med Elite 10 hittat helt rätt. De låter fantastiskt bra, är väldigt bekväma och har en grymt bra ANC. Lurarna har väldigt få svagheter och lär möta de flestas krav och behov. Om man ska vara petig hade jag önskat att batteritiden var lite bättre och att de hade stöd för högupplöst ljud, men det här är petitesser i sammanhanget. Elite 10 är Jabras  bästa hörlurar någonsin och väl värda sina 2999 kr. Bra jobbat, Jabra!

+ Komforten
+ Riktigt bra ljudkvalitet
+ Fantastisk ANC
+ Programmerbara knappar
+ Små och lätta
+ Trådlös laddning
+ Bra samtalsljud

– Stödjer inte högupplöst ljud
– Batteritiden är bara godkänd
– Etuiet är väldigt plastigt

Jabra Elite 10

Hörlursmodell: In-ear
Ljudutgångsläge: Stereo
Frekvensrespons: 20 Hz – 20 kHz
Bluetoothversion: Bluetooth 5.3
Batteritid: 6 timmar med ANC (8 timmar utan ANC)
Mikrofon: Ja
Vikt: 5,7 gr/st

Jabra Elite 10 kan ni köpa hos utvalda elektronikaffärer.


Betygsstegen:
Vi testar, jämför och recenserar olika produkter som har med träning eller styrka att göra, allt från böcker och filmer till träningsutrustning och kosttillskott. Vi testar produkten grundligt för att få ett så rättvist intryck som möjligt. Betyget ska ses som en fingervisning och en avspegling av själva texten. Recensionen är 100% oberoende. Om ni har en produkt som ni vill att vi ska recensera så kan ni skicka ett mail till info@maxstyrka.se.

 

Share

Test - Jabra Elite 8 Active

Jabra har tidigare varit en av de flitigaste aktörerna när det kommer till att släppa nya hörlurar. Under de senaste två åren har de släppt inte färre än sex lurar bara i sin Elite-serie (om jag inte har räknat fel) och i många fall har lurarna varit väldigt lika varandra både gällande design och funktioner. Nu har den danska hörlursgiganten släppt två nya lurar och den här gången har Jabra valt att särskilja dem ordentligt. Dels släpper de sina flaggskeppslurar Elite 10 där fokus ligger på ljud och aktiv brusreducering och dels Elite 8 Active som beskrivs som de ultimata träningslurarna. Jag har hårdtestat Elite 8 Active i strax över en vecka och känner mig redo att dela ut ett betyg.

Produkten

Elite 8 Active är Jabras tåligaste och mest robusta hörlurar hittills. Just tåligheten är lurarnas största selling point och Jabra menar att det inte finns några tåligare snäckor på marknaden. De har klarat diverse militärtester för att försäkras om att vara dammtäta, vattentäta och stötsäkra. De har dessutom adaptiv ANC, Bluetooth 5.3, Dolby Audio, är IP68-klassade (snäckorna tåls att sänkas ner i vatten) och har trådlös laddning.

Ljudkvalitet

Den senaste tiden har jag vant mig vid det kristallklara ljudet hos Technics AZ80 som jag alltid har med mig, så ljudkvaliteten upplevde jag till en början som platt och instängt, men efter att ha jämfört ljudet med ett gäng andra lurar så kan jag konstatera att Elite 8 Active erbjuder bra ljud med en ganska djup bas och en relativ klar ljudbild. Elementen som mäter 6 mm jobbar på bra men har såklart sina begränsningar. Det man missar här är den där breda ljudbilden som inkluderar en tydlig separation mellan olika instrument, en ännu djupare bas och kristallklara topptoner i de högre frekvenserna. En del går att råda bot på genom den lysande appen Jabra Sound+, men om man enbart är ute efter ett perfekt ljud finns det andra lurar som bjuder på en bättre ljudkvalitet. Huruvida storebrorsan Elite 10 uppfyller det behovet återstår att se.

Lurarna stödjer hur som helst Dolby Atmos, något som gör att ljudkaraktären blir mer rumsligt och närvarande. Jag tycker att läget kommer till sin rätt under liveinspelningar samt under filmtittande och lyckligtvis går det att stänga av funktionen om man vill lyssna på poddar (då det annars låter väldigt burkigt). Ambientläget låter bra och klart utan att låta vasst.

Samtalsljudet är sin vana trogen riktigt bra för både mottagaren och avsändaren. Det här är ett område som Jabra brukar briljera i och så även nu. Jag upplever också att lurarna är bra på att sortera bort omgivningen under samtal så att samtalet blir så tydligt som möjligt.

Aktiv brusreducering (ANC)

Lurarna har en adaptiv ANC vilket innebär att de ska filtrera bort omgivande ljud och buller beroende på vilken miljö man vistas i. Det funkar mestadels väldigt bra, men den buggar ut i vissa sammanhang. Ett exempel är när jag klipper gräset. I några sekunder filtrerar lurarna effektivt bort bullret från gräsklipparmotorn, men efter att ha klippt några ynka metrar slungas man ut ur ANC-bubblan och motorljudet läcker in lika mycket som om jag hade stängt av brusreduceringen helt. Jag får ständigt trycka igång ANC’n igen för att den ska fungera som önskat i några sekunder åt gången. Lurarna har också svårt att filtrera bort vindbrus när man cyklar eller åker elscooter.

Däremot fungerar ANC’n väl under tågresor, när man kör bil eller lagar mat under köksfläkten. Jag hoppas att Jabra skickar ut någon uppdatering så att man kan välja att stänga av hybridläget så att lurarna kan sortera bort så mycket buller som möjligt oavsett kontext, om det nu är hybridläget som är problemet här.

Design och byggkvalitet

Designen känns i mångt och mycket igen från Jabras tidigare lurar. Formspråket andas funktionalitet snarare än premium och lyx, vilket passar dessa träningslurar bra. Jabra har valt plast snarare än borstat aluminium eller andra lyxigare material, men lurarna känns välbyggda.

Laddningsfodralet har en lite annorlunda form där botten är rundad. Istället för att de ska stå med locket uppåt är meningen att de antingen ska stå uppochner på det platta locket eller ligga ner på sidan. Etuit är relativt smalt och får enkelt plats i fickan. Snäckorna är som sagt väldigt tåliga, men även fodralet är tåligare än vanligt. Med sin IP54-klassning är de damm- och fukttåliga, men man bör inte ta med dem på simturen.

Designen på snäckorna är lyckad och de känns både lätta och smidiga. Snäckorna, som precis som fodralet är stöpta i plast, är täckta av Jarbas speciella gummi som gör att de blir ännu tåligare samt mer komfortabla, men mer om komforten nedan.

Komfort

Komforten brukar vara en av Jabras absoluta styrkor och då Elite 8 Active är så nischade mot träning kan ni vara säkra på att Jabra har lagt mycket krut på att passformen och komforten ska vara i absolut toppklass. Snäckorna sitter väldigt bekvämt i öronen samtidigt som de sitter väldigt säkert. Jag har kunnat använda dem i tre-fyra timmar i sträck utan att de har börjat irritera öronen. Jag skulle vilja påstå att Jabra är bäst i klassen när det kommer till komfort. Däremot har man valt att bara skicka med silikonpluggar i tre olika storlekar (S, M och L). Mediumpluggarna funkar fint för mina öron, men om du vet med dig att du har väldigt små- eller väldigt stora öron kan det vara värt att testa dem före du köper dem.

Batteritid

Batteritiden är satt till 8 timmar med ANC på och 14 timmar med ANC’n avstängd. Med fodralets extraladdningar blir den totala tiden 32 timmar med ANC. Det är riktigt bra. De har också en effektiv snabbladdning där fem minuters laddning ger en timmes användande. De stödjer också trådlös laddning om man inte vill ladda dem med en usb-c.

Sammanfattning

Jabra Elite 8 Active är förmodligen de mest stryktåliga snäckorna på marknaden (kanske i konkurrens med Jaybird Vista 2), men de erbjuder betydligt mer än bara ett robust skal. De presterar relativt bra under musiklyssning, har riktigt bra samtalsljud, har en oöverträffad komfort, en riktigt bra batteritid och en effektiv ANC – när den väl fungerar som den ska. Om hybrid-ANC’n inte hade buggat ur ibland och om ljudkvaliteten hade varit något snäpp bättre hade lurarna aspirerat på det högsta betyget. Nu blir det en stark fyra och en rekommendation om ni behöver träningslurar som tål riktigt hårda tag.

+ IP68-klassade
+ Bekväm passform
+ Små och lätta
+ Funktionsspäckad app
+ Bra batteritid
+ Trådlös laddning
+ Effektiv ANC i vissa kontexter…

– … och obrukbar i andra situationer
– Ljudkvaliteten kunde ha varit ännu bättre

Jabra Elite 8 Active

Hörlursmodell: In-ear
Ljudutgångsläge: Stereo
Frekvensrespons: 20 Hz – 20 kHz
Bluetoothversion: Bluetooth 5.3
Batteritid: 8 timmar med ANC (14 timmar utan ANC)
Mikrofon: Ja
Vikt: 5 gr/st

Jabra Elite 8 Active kan ni köpa hos utvalda elektronikaffärer.


Betygsstegen:
Vi testar, jämför och recenserar olika produkter som har med träning eller styrka att göra, allt från böcker och filmer till träningsutrustning och kosttillskott. Vi testar produkten grundligt för att få ett så rättvist intryck som möjligt. Betyget ska ses som en fingervisning och en avspegling av själva texten. Recensionen är 100% oberoende. Om ni har en produkt som ni vill att vi ska recensera så kan ni skicka ett mail till info@maxstyrka.se.

 

Share

Test - Technics EAH-AZ60M2

För drygt två år sedan fick jag hem AZ60 som jag då ansåg var ett par habila lurar där främst den aktiva brusreduceringen stod ut från mängden. Mycket har dock hänt sedan dess och när nu Technics har uppdaterat dem konkurrerar lurarna med mängder av fantastiska hörlurar som trängs i 3000-kronorssegmentet precis under den absoluta premiumtoppen, men de konkurrerar också med sig själva. Sedan jag började använda Technics flaggskeppslurar AZ80 har alla andra lurar fått samla damm. De har blivit mina nya go-to-lurar oavsett om jag slappar hemma i favoritfåtöljen, tränar eller kör bil. Du hittar inte en bättre ljudkvalitet i ett par trådlösa snäckor om du så låter din mamma leta. Därför var jag beredd på att bli lite oberörd när jag skulle testa den uppgraderade mellanbrorsan till mina nya favoriter, EAH-AZ60M2. Hur bra står sig AZ60M2 mot konkurrenterna och sin storebrorsa?

Produkten

AZ60M2 är i stora drag samma lurar som AZ60, fast med några viktiga uppgraderingar. Det handlar fortfarande om samma element på 8 mm, samma design, samma IP-klassning (IPX4), samma batteritid och samma vikt. Där AZ80 är helt nya lurar från grunden är AZ60M2 en försiktig putsning av AZ60. Det som är nytt den här gången är multipoint-anslutning till tre olika enheter, bättre snabbladdning, mer effektivt “JustMyVoice-läge” och äntligen trådlös laddning. Det rekommenderade priset i Sverige är 2999 kronor.

Ljudkvalitet

Ljudkvaliteten var som sagt min största bävan när jag kopplade upp lurarna till min mobiltelefon. “Ok, dags att dra av plåstret” tänkte jag. Men jag blev faktiskt inte alls besviken, tvärtom. De låter bättre än jag kommer ihåg att AZ60 gjorde, även om det säkert har med andra faktorer att göra än att hårdvaran i sig skulle vara uppdaterad (det handlar fortfarande om element på 8 mm). Visst, de kan inte riktigt mäta sig mot AZ80, men det kan å andra sidan nästan inga andra lurar heller.

Även den här gången valde jag att direkt fixa till ljudkaraktären med hjälp av equalizern som man hittar i appen Audio Connect. Basen känns precis så djup jag vill ha den utan att den tar över, mellanregistret är detaljerat och de högre frekvenserna är klara. Rumskänslan är inte lika närvarande och påtaglig som hos AZ80 och ljudbilden är inte lika bred och luftig, men det svänger, helt klart. Om man ska försöka beskriva ljudbilden en aning så känns ljudet aldrig klaustrofobiskt och innestängt utan det har bra med utrymme och dynamik. Det känns varmt och relativt detaljerat men aldrig vasst. Jag tycker att lurarna presterar som bäst när de får förmedla akustiska instrument och sång, basdrivna dance-, pop- och rocklåtar och hiphop. De får jobba lite hårdare när det kommer till distade gitarrer och den typen av ljud. AZ60M2 låter kort sagt riktigt bra, men inte riktigt lika bra som AZ80.

Samtalsljudet är också bra och precis som i AZ80 har AZ60M2 JustMyVoice-tekniken vilket innebär åtta mikrofoner som sorterar bort omgivande ljud samtidigt som de lyfter fram röster och gör det lättare att höra den som pratar.

Aktiv brusreducering (ANC)

Det enda som drog ner betyget från en klockren 10/10 till en fantastiskt stark 9/10 för AZ80 var den aktiva brusreduceringen som jag inte tyckte höll samma toppklass som exempelvis ljudet, byggkvaliteten och komforten. De släppte in för mycket brus för att jag skulle känna mig nöjd, i synnerhet om man jämför dem med vissa konkurrenter. Där presterar AZ60M2 betydligt bättre. Det är förstås subjektivt då tekniken i sig inte är mer avancerad här, utan för min del sluter AZ60M2 betydligt mer i öronen än AZ80 gör. Här går snäckorna djupare in i öronkanalen vilket gör att den passiva brusreduceringen är mer effektiv och därmed blir också den totala upplevelsen av ANC´n bättre. Nu sitter även AZ80 perfekt i öronen, men de sluter inte örongången lika effektivt för mig. Jag upplever att AZ60M2 effektivt stänger ute de frekvenser som ligger kring mellanregistret vilket bland annat innefattar röster. Jag har vid fler tillfällen än ett avnjutit någon låt i soffan och i ögonvrån sett hur någon familjemedlem (läs frugan) försöker få kontakt med mig utan att jag hör dem. De sorterar även bort relativt mycket motorbrus när man kör bil.

Kan då AZ60M2 hävda sig mot de absolut bästa ANC-lurarna i den här kategorin? Tveksamt, men de är definitivt tillräckligt bra för de flesta i de flesta olika miljöer. Ambientläget är också väldigt bra och låter som om man inte hade lurar på sig överhuvudtaget. Imponerande!

Design och byggkvalitet

Technics brukar alltid naila den där känslan av kvalitet och efter att levt med AZ80 ett tag nu har man vant sig vid en premiumkänsla i allt från materialval till design. AZ60M2 känns inte alls lika premiumkryddade som storebrorsan, men snäckorna andas ändå premium och lyx. Snäckorna känns väldigt välbyggda och påkostade och det ända som drar ner lyxkänslan något är laddningsfodralet som känns lite plastigt.

Själva snäckorna känns inte speciellt stora men väger lika mycket som AZ80 (7 gram/styck). Fodralet väger 45 gram och är lite smalare än det till AZ80.

Lurarna kommer i tre olika färger: midnattsblå, silver och svart. Mitt testexemplar är svarta och är enligt undertecknad väldigt stilrena och snygga.

Komfort

Snäckorna når som sagt längre in i örongången än AZ80 och även om jag vet att den typen av lurar inte tilltalar alla så funkar de väldigt bra för mig. Det gör att de sitter riktigt säkert i öronen oavsett om jag skulle få för mig att headbanga, åka bergochdalbana eller träna. Jag kan också använda dem i flera timmar utan att de börjar skava eller irritera öronen. För att säkerställa en perfekt passform skickar Technics med sju olika silikonpluggar (från XS till XL).

Batteritid

Batteritiden ligger precis som förra gången på sju timmar med ANC påslaget. Med fodralet blir det totalt 24 timmar. En kvarts snabbladdning ger 70 minuters musiklyssning och nu kan man som sagt äntligen ladda fodralet trådlöst (eller med den medföljande usb-c-kabeln). Med möjligheten att ladda trådlöst täpper Technics till en av de få svagheter som föregångarna hade.

Sammanfattning

Jag inledde den här recensionen med att AZ60M2 inte bara konkurrerar med mängder av fantastiska hörlurar i 3000-kronorsklassen utan också med sig själva i form av AZ80. Om AZ60M2 bjuder på välriktade jabbar och tröttar ut konkurrenterna en efter en så går AZ80 på knock direkt. AZ60M2 har det mesta man kan begära av ett par lurar och har nästan inga svagheter överhuvudtaget, men det är ett litet hopp upp till de fenomenala AZ80 när det kommer till främst ljudkvaliteten och premiumkänslan. Det skiljer bara en femhundring mellan de båda lurarna och om inte ANC är det viktigaste när du väljer hörlurar rekommenderar jag att du gräver lite djupare i pluskan och köper de 500 kronor dyrare AZ80. Om din budget absolut inte tillåter att du lägger en krona över 3000 kronor så kan du vara trygg i att AZ60M2 är ett par riktigt bra lurar de också och du lär inte bli besviken oavsett vilken av Technics nya lurar du väljer.

+ Mycket bra ljudkvalitet
+ Säker passform
+ Effektiv ANC
+ Snygg design
+ Multipoint till tre enheter
+ Funktionsspäckad app
+ Bra batteritid
+ Trådlös laddning

– Lite plastigt laddningsfodral
– Bara 500 kronor billigare än AZ80

EAH-AZ60M2

Hörlursmodell: In-ear
Ljudutgångsläge: Stereo
Frekvensrespons: 20 – 40 kHz
Bluetoothversion: Bluetooth 5.3
Batteritid: 7 timmar med ANC
Mikrofon: Ja
Vikt: 7 gr/st

EAH-AZ60M2 kan ni köpa hos utvalda elektronikaffärer.


Betygsstegen:
Vi testar, jämför och recenserar olika produkter som har med träning eller styrka att göra, allt från böcker och filmer till träningsutrustning och kosttillskott. Vi testar produkten grundligt för att få ett så rättvist intryck som möjligt. Betyget ska ses som en fingervisning och en avspegling av själva texten. Recensionen är 100% oberoende. Om ni har en produkt som ni vill att vi ska recensera så kan ni skicka ett mail till info@maxstyrka.se.

 

Share

Test - EX8 Shaker

Vi som tränar brukar ha något köksskåp fullproppat med gamla plastshakers där trycket har flagnat. I mitt fall är det inte ovanligt att lock, galler och shakers ramlar ut när man öppnar köksluckan och när man väl ska använda en blir det ett pussel att hitta ett lock och galler som passar till den shakern jag har valt. Shakers är slit-och-släng-produkter som är billiga i inköp och ofta har en kvalitet som matchar priset. TV-gladiatorn, proffsboxaren, bodybuildern och träningsprofilen Roddy Benjaminson behöver nog ingen närmre presentation. Han är själva definitionen av någon som inte är lagom och när han nu har designat en shaker är den så långt ifrån lagom som möjligt. EX8 är nämligen ingen vanlig shaker, utan en lyxshaker som kostar över tusenlappen och har en livstidsgaranti.

EX8 är stor och tung, precis som den ska vara. Den rymmer 800 ml och väger ett halvkilo. Roddy hävdar att EX8 är marknadens enda shaker som är uteslutande av metall, men det stämmer bara delvis då EX8 har ett “handtag” (en rem) i gummi som ser till att locket inte försvinner. Utöver remmen och packningar som ser till att shakern håller tätt är den gjord i rostfritt stål. Både locket och korken har bajonettfattning och när man skruvar av dem hörs ett tydligt metallklick som säkert kommer dra blickar till sig på gymmet. Den känns väldigt välbyggd, rejäl och gedigen så du lär inte behöva använda den medföljande livstidsgarantin.

Priset för shakern är 1045 kr. För det priset ingår shakern, extra packningar och ett garantikort i plast. Det som lite överraskande inte följer med är någon form av galler eller mixboll. Det hade varit välkommet då det annars riskerar att bli klumpar i proteindrinken om proteinpulvret är svårlösligt. Därför ringde jag upp Roddy och frågade varför han har valt att inte inkludera ett galler. Han berättade att proteinpulver nuförtiden aldrig klumpar ändå, så ett galler eller en mixboll hade varit överflödigt. Jag har sedan dess skakat ett gäng proteindrinkar (vassle från Tyngre) och Roddy hade rätt: det har inte blivit en enda klump i drinkarna. Om ni som köper shakern trots allt vill ha en mixboll finns de att köpa för en dryg tjuga i diverse webbutiker.

En fördel med att shakern är gjord i metall är att den är luktresistent, vilket betyder att man inte behöver kassera den om man inte orkar diska den på någon månad. Den tål också maskindisk vilket är ett stort plus. En nackdel med att shakern är gjord i metall är att den leder temperatur extremt väl så att fylla den med isvatten eller te är inte att tänka på. Något många shakers har, men som EX8 saknar, är volymmarkeringar då shakern av naturliga skäl inte är genomskinlig.

För att sammanfatta är EX8 en “håll-käften-shaker” som inte skäms för sig. Om din vanliga plastshaker är en sparkcykel är EX8 en stridsvagn. Är den värd 1045 kr? Inte för gemene man, på samma sätt som en Rolex-klocka för ett par hundratusen inte är för alla. Det finns betydligt billigare klockor som visar tiden exakt lika bra som Rolex-klockan och det finns shakers som fungerar minst lika bra som EX8, men om du vill ha en unik shaker som märks och som andas attityd och hardcore så finns det ingen annan shaker som bättre uppfyller de kraven. Det här är marknadens coolaste shaker.

+ Grym byggkvalitet
+ Snygg design
+ Cool bajonettfattning
+ Stor och rymlig
+ Livstidsgaranti
+ Tål maskindisk
+ Luktresistent

– Leder temperaturer
– Dyr

EX8 finns att beställa här.

Share

Test - Technics EAH-AZ80

Det välrenommerade hifi-företaget Technics har just introducerat sina nya flaggskeppssnäckor och den här gången har man verkligen inte sparat på krutet, något som dessutom märks på priset. Med en prislapp på saftiga 3499kr konkurrerar man i det övre skiktet med aktörer som Bang & Olufsen, Bowers & Wilkins, Master & Dynamic och även Apple. Vi har den senaste tiden hårdkört lurarna för att se om de kan bli herre på täppan i den här konkurrenstäta priskategorin.

Produkten

Technics har med EAH-AZ80 samlat all sin erfarenhet och tekniskt kunnande och utvecklat ett par snäckor som trots att de har 10 mm stora element och akustiska kammare samt all teknik du kan tänka dig känns mindre än jag på förhand hade förväntat mig. AZ80 bygger vidare på AZ70 som har lika stora element, samma vikt och samma IP-klassning (IPX4, vilket innebär att de tål regn), men där tar likheterna slut. AZ80 har Bluetooth 5.3, bättre batteritid, stödjer trådlös laddning samt multipoint-anslutning till tre enheter. Dessutom låter de såklart ännu bättre, vilket är en bragd i sig.

Ljudkvalitet

Ljudkvaliteten brukar vara en av Technics styrkor och här har de saftat på ordentligt och överträffat sig själva. Snäckorna låter fantastiskt bra direkt ur kartong och efter lite pillande med equalizern i appen kan man perfekta ljudet ytterligare. För min del använde jag ljudprofilen Dynamic som var balanserad och kombinerade en lite djupare bas med lite fokus på de högre frekvenserna. Den inställningen passade bra till de flesta genrer jag testade och om man vill ändra ljudkaraktär går det snabbt att fixa till i appen. Inställningen följer sedan med oavsett vilken ljudkälla jag är uppkopplad till. Om jag till exempel jag lyssnar via min laptop kan jag alltså enkelt styra ljudkaraktären från mobilen.

Jag har genom åren testat ett femtiotal trådlösa snäckor och senast jag blev sådär larvigt imponerad av ljudkvalitet var när jag testade Sennheiser Momentum True Wireless (den första generationen) för snart fem år sedan. Sedan dess har jag testat ett gäng lurar som låter väldigt bra, men ingen har blåst mig av stolen på samma sätt igen, förrän jag testade AZ80. Basen är djup utan att bli för mörk, mellanregistret är väldigt brett och detaljerat och de högre frekvenserna är kristallklara. Det låter både stort, kraftfullt och luftigt. De är också väldigt bra på att separera olika instrument utan att det låter spretigt, något jag tycker att exempelvis Apple Airpods Pro 2 misslyckas lite med. Här får man en väldigt enhetlig ljudbild där det känns som att man är på plats där musiken utspelas. De låter märkligt nog lika bra som EAH-A800 som ju är over-ear-lurar med fyra gånger större element. AZ80 är kort sagt de mest välljudande TW-lurarna jag någonsin har haft förmånen att testa. Dessutom kan man vrida upp volymen ordentligt. För min del räcker 50% gott och väl och 70% är för högt för mig.

Det finns dock andra aspekter när det kommer till ljudkvaliteten som man måste ta hänsyn till. Ljudet under telefonsamtal är en sådan sak och när det kommer till samtalskvalitet är ljudet föga förvånande också väldigt bra och klart både för den som ringer och för mottagaren, mycket tack vare åtta mikrofoner som sorterar bort vindbrus, trafik och annat buller samt lyfter fram röster. Technics kallar tekniken för JustMyVoice och det funkar som sagt väldigt bra.

Aktiv brusreducering (ANC)

Lillebrorsan AZ60 presterade riktigt bra när man pratar aktiv brusreducering tack vare en kombination av en tätslutande design och teknik, så jag var minst sagt förväntansfull när jag skulle testa AZ80 i olika miljöer. Tyvärr imponerar inte den aktiva brusreduceringen så som jag hade hoppats. Vissa frekvenser läcker in lite för mycket och trots att jag testade olika proppar till snäckorna så fick jag inte något önskvärt resultat. Ibland har jag fått dubbelkolla att ANC´n ens är påslagen. Det här gör att omgivande ljud på gymmet (musik, prat och metall mot metall) hörs ganska tydligt. Det finns aktörer som har specialiserat sig på ANC och AZ80 kan inte mäta sig med exempelvis Sonys Wf-1000Xm4 som fortfarande sitter tryggt på ANC-tronen. Trots att man kan anpassa och förfina den aktiva brusreduceringen i appen tycker jag inte att det blir någon speciellt stor skillnad så jag hoppas att Technics skickar ut en framtida uppdatering som effektiviserar funktionen.

Ambientläget låter å andra sidan riktigt bra och den där artificiella tonen som många lurar dras med är här helt borta. Om man värderar aktiv brusreducering högre än ljudkvalitet och är ute efter en så effektiv ANC som möjligt så finns det bättre alternativ än AZ80.

Design och byggkvalitet

Technics lurar har alltid känts välbyggda, påkostade och lite åt det lyxigare hållet och självklart är AZ80 inget undantag. Mitt testexemplar är i silver och lurarna kommer också i svart om man föredrar det. De är ganska stora och väger 7 gram styck, men de sticker inte ut speciellt mycket ur öronen. Visst, de är inte lika nätta som exempelvis lillebrorsan AZ40, men de känns å andra sidan inte så stora i öronen som AZ70 gjorde. Materialen här är hårdplast och metall. På utsidan av snäckorna finns touchknappar som genom appen är programmerbara. De är lagom tryckkänsliga och registrerar trycken snabbt. Lurarna är IPX4-klassade, vilket innebär att de tåls att träna med oavsett om man föredrar att lyfta skrot eller att jogga i spöregn. Fodralet är dock inte IP-klassat.

Laddningsfodralet är också ganska stort och väger in på 50 gram (dock 15 gram mindre än fodralet till föregångaren AZ70 som var lite av en klump), men jag upplever inte att det är för stort och klumpigt. Det får utan problem plats i den där lilla extrafickan i jeansen där jag oftast förvarar mina lurar när jag är på språng. I likhet med snäckorna andas fodralet premium och trots att det består av plast får man känslan av att överdelen på locket är gjort av borstat aluminium.

Nedan ser ni en storleksjämförelse mellan AZ80, AZ70, AZ60 och AZ40.

Komfort

Technics har förfinat formspråket för att lurarna ska vara bekväma under en längre tids användning. Jag upplevde att AZ70 satt för löst i öronen så att man fick trycka tillbaks dem i öronen titt som tätt under träningspassen, medan AZ60 satt perfekt. AZ80 sitter i likhet med AZ60 riktigt bra och fast i öronen även under löprundorna. Snäckorna är utformade för att låsas fast i öronen med en liten vridning, vilket funkar kanonbra. För att man ska hitta en passform kommer lurarna med inte färre än sju olika storlekar på silikonpluggarna så de flesta lär hitta en kombination som passar för sina öron.

Jag upplever att det blir obekvämt efter en tids användning (vi pratar här om några timmar) om man har valt en lite större storlek på pluggarna för att maximera den passiva brusreduceringen, men med de mindre storlekarna i är komforten lysande med flaskhalsen att man inte stänger ute lika mycket buller. Det är en avvägning man får göra. Jag väljer trots allt de mindre pluggarna då jag gärna lyssnar på musik eller podcasts i ett par timmar åt gången. Under träningspassen spelar det ingen större roll vilken plugg man väljer.

Batteritid

För fem-sex år sedan var det inte ovanligt att True Wireless-snäckor hade en batteritid som knappt räckte i fyra timmar. Nu för tiden är fem timmars batteritid under skamgränsen, sex timmar är godkänt, sju timmar är bra och åtta timmar och över är väldigt bra. EAH-AZ80 har en batteritid på sju timmar med den aktiva brusreduceringen påslagen, vilket alltså är bra utan att vara i den absoluta toppen. Om man stänger av ANC´n tjänar man en ytterligare halvtimmes batteritid. Om man utnyttjar både LDAC och ANC sjunker batteritiden till 4,5 timmar. Fodralet håller enligt uppgift 24 timmars extra batteritid.

Laddningsfodralet laddas antingen med en usb-c (som medföljer) eller trådlöst med en Qi-laddare. Det tar två timmar att ladda lurarna fullt och en snabbladdning på 15 minuter ger 70 minuters användning.

Technics Audio Connect App

Technics app har de viktigaste funktioner som man kan behöva. Förutom en fantastisk equalizer och några presets för att anpassa ljudet kan man också se batterinivån på lurarna och fodralet, anpassa nivån på den aktiva brusreduceringen och ambient-läget samt ställa in vilka kommandon touchknapparna ska ha. Man kan också hitta lurarna om man har tappat bort dem. Appen är lättöverskådlig, funktionsrik och ganska snygg.

Slutsats

Technics flaggskeppslurar EAH-AZ80 har snabbt blivit mina favoriter och mitt självklara val bland hörlurar. De kanske inte är absolut bäst på någonting, bortsett från det viktigaste (ljudkvaliteten), men lurarna erbjuder allt man kan tänkas vilja ha i ett par True Wireless-lurar vilket gör dem till marknadens mest kompletta allround-lurar. Ljudkvaliteten är makalöst bra, de är snygga och bekväma, de stödjer multipoint-anslutning till tre olika enheter samtidigt, de låter bra under samtal och byggkvaliteten känns premium. Dessutom sitter det fast i öronen under träningspassen. Det enda jag har att anmärka på är den aktiva brusreduceringen som jag hade önskat vore mer effektiv, men bortsett från en klen ANC är AZ80 näst intill perfekta. Är de värda sin prislapp på 3499kr? Definitivt! Det här kan vara världens just nu bästa trådlösa hörlurar. Om budgeten inte tillåter det bästa pengar kan köpa så har EAH-AZ80 prisvärda och väldigt bra småsyskon (som snart släpps i uppdaterade former) som kan vara ett fullgott alternativ. Om budgeten tillåter är det bara att slå till så fort lurarna finns ute på marknaden!

+ Fantastisk ljudkvalitet
+ Bra komfort
+ Byggkvaliteten
+ Snygg design
+ Multipoint till tre enheter
+ Funktionsspäckad app
+ Bra batteritid
+ Trådlös laddning

– Klen ANC

EAH-AZ80

Hörlursmodell: In-ear
Ljudutgångsläge: Stereo
Frekvensrespons: 20 – 40 kHz
Bluetoothversion: Bluetooth 5.3
Batteritid: 7 timmar med ANC
Mikrofon: Ja
Vikt: 7 gr/st

EAH-AZ80 kan ni snart köpa hos utvalda elektronikaffärer.


Betygsstegen:
Vi testar, jämför och recenserar olika produkter som har med träning eller styrka att göra, allt från böcker och filmer till träningsutrustning och kosttillskott. Vi testar produkten grundligt för att få ett så rättvist intryck som möjligt. Betyget ska ses som en fingervisning och en avspegling av själva texten. Recensionen är 100% oberoende. Om ni har en produkt som ni vill att vi ska recensera så kan ni skicka ett mail till info@maxstyrka.se.

Share

Older Entries »

Tester

Share

Translate