MAXstyrka

Allt inom kraftsport

sep
08

Han vinner World Strongest Man 2010

Posted by MAXstyrka 0 Comment

Om ett par veckor vet vi vem som blir Världens Starkaste Man 2010. Redan den 15:de September sätter kvalen i gång. Sveriges hopp är återigen Johannes Årsjö som det här året siktar på en finalplats.

Vad kan vi förvänta oss av World Strongest Man 2010? Årets tävling är väldigt svår att tippa då de flesta av världens absolut starkaste män kommer att delta. Många har sett extremt bra ut under året samtidigt som det finns en del frågetecken som gör det ännu svårare att tippa. Några atleter är heller inte med i år. Den femfaldiga världsmästaren Mariusz Pudzianowski tävlar inte någonting som strongman just nu (han satsar på sin karriär inom mma) och Norges före detta starkaste man Arild Haugen står även han över tävlandet det här året trots att han är tillbaka i strongmancirkusen. Vinnaren av WSM 2006 Phil Pfister tävlar inte heller, precis som Andrus Murumets. Resten av toppnamnen är med och kommer kämpa om titeln Världens Starkaste Man 2010.
Här är en redovisning om vad vi tror kommer hända.

Det är som vanligt fem grupper med sex atleter i varje grupp som gör upp om tio finalplatser. Två personer från varje grupp går vidare till finalen.

——————————————————————————————————————————————————

I den första gruppen tävlar Mark Felix, Stefán Sölvi Pétursson, Sergii Romanchuk, Brian Shaw, Ettiene Smit och Stoyan Todorchev. De tävlar i grenarna Medley, Truck Pull, Power Stairs, Marklyft – reps, Apollon’s Axle och Loading Race.

Den självklara förhandsfavoriten i grupp ett är Brian Shaw som har sett ruskigt stark ut det senaste året. Med en imponerande tredjeplats i förra årets WSM, totalsegern i World Strongman Super Series och första platsen i Viking Power Challenge 2010 (där han för övrigt vann alla grenar utom en) blir han livsfarlig i WSM 2010. En given medaljkandidat.

Mark Felix styrka är hans enormt starka rygg (han drar över 400 kg i marklyft) och hans greppstyrka (han innehar världsrekordet i Rollin Thunder). Han lär göra riktigt bra ifrån sig i både Marklyftet och Power Stairs, men det är osäkert om det räcker till en finalplats.

Stoyan Todorchev har också han dragit över 400 kg i marklyft och med en total andraplats i World Strongman Super Series förra året så blir han farlig i gruppen.

Islands starkaste man Stefán Sölvi Pétursson är en kille som vi kommer att få se mycket mer av i framtiden. Han har dock fortfarande för lite rutin för att kunna hävda sig i det här gänget, men med hans utveckling det senaste åren blir han definitivt att räkna med om ett par år.

Ettiene Smit är en grym marklyftare som enligt uppgift har dragit över 400 kg, han också. Han är dock för ojämn för att kunna ta en finalplats.

Med detta sagt så tror vi att Brian Shaw får sällskap av Stoyan Todorchev i finalen.

——————————————————————————————————————————————————

I den andra gruppen tävlar Terry Hollands, Hennie Jordan, Alex Curletto, Derek Poundstone, Richard Skog och Robert Szczepanski. De tävlar i grenarna Giant Farmer’s Walk, Power Stairs, Marklyft – reps, Africa Stone, Overhead lift och Loading Race.

Här finns en av de största favoriterna till guldet i WSM 2010, nämligen den amerikanska polisen Derek Poundstone. Derek kom på andra plats i WSM för två år sedan och kom fyra förra året. Utöver det har han två raka vinster i Arnold Strongman Classic, ett guld i tävlingen Fortissimus 2008 och ett silver 2009 samt första plats i Super Serien i Mohegan Sun för tredje året i rad. Han har egentligen ingen svaghet överhuvudtaget, förutom grenen Arm over arm där han brukar vara ganska svag. Det finns dock två saker som talar emot Derek det här året. Dels bröt han tummen tidigare i år, och för bara två veckor sedan slet han av en muskel som sitter på utsidan låret (Vastus lateralis). Derek har själv sagt att han aldrig har varit så stark som nu, fast med en sådan skada spelar det egentligen ingen roll hur stark man är i överkroppen. I en tävling som det här är det viktigt att ha benen med sig. Det här gör att favoritskapet på honom minskar avsevärt och det känns knappast realistiskt att tro på en medalj för Derek i WSM 2010.

Terry Hollands väger 180 kg och har dragit 430 kg i marklyft. Han har också dragits med en allvarlig skada. Han slet av sitt bicepsfäste i tävlingen Europe’s Strongest Man, som han ändå lyckades komma tvåa i. Terry var innan skadan en på papperet möjlig medaljkandidat. Om bicepsen är fullt läkt blir han en man att räkna med.

Richard Skog är Norges starkaste man. Även han är en grym marklyftare, och har på senare år blivit riktigt bra på det mesta. I det här sällskapet får han det dock tufft att ta sig till final, trots att grenarna passar honom bra.

Robert Szczepanski är en bra bänkpressare, men eftersom bänkpress nästan aldrig finns med som gren så brukar inte Szczepanski ha så mycket med toppstriden att göra.

Hennie Jordan och Alex Curletto är två doldisar i sådana här sammanhang. De kommer förmodligen komma sist i gruppen.

Om Dereks ben känns ok så går han självklart vidare till final. I annat fall tror vi att Richard Skog kan fixa en finalplats. Vi tippar alltså Derek Poundstone och Terry Hollands.

——————————————————————————————————————————————————

I grupp tre tävlar Kostiantyn Ilin, Ervin Katona, Janusz Kulaga, Vytautas Lalas, Travis Ortmayer och Darren Sadler. Grenarna är Medley, Truck Pull, Power Stairs, Marklyft – reps, Hantell – reps och Loading Race.

Den här gruppen har inga förhandsfavoriter till guldet, men Travis Ortmayer får ändå klassas som gruppfavoriten. The Texas Stoneman, som han också kallas, har i hela sin karriär spelat i skuggan av landsmannen Derek Poundstone. Travis har dock blivit en man att räkna med och han vann nyligen tävlingen Strongman Champions League i Holland mot bland andra Misha Koklyaev och Ervin Katona.

Just nämnda Ervin Katona är en riktigt kapabel styrkelyftare som även har kommit fram som en duktig strongman. Katona har bänkat 300 kg och tagit 400 kg både i mark och i böj. Han lyckades inte ta sig till final i WSM 2009, men det här året tror vi att han lyckas.

Ingen av Janusz Kulaga, Vytautas Lalas, Darren Sadler och Kostiantyn Ilin är speciellt bra (om man tänker på motståndet) och därför tror vi inte att någon av dem är kapabla att hota Katona och Ortmayer.

Travis Ortmayer vinner gruppen och Ervin Katona kommer på en god andraplats.

——————————————————————————————————————————————————

Den fjärde gruppen innehåller den regerande mästaren Zydrunas Savickas, samt Nick Best, Warrick Brant, Louis-Philippe Jean, Agris Kazelniks och Laurence Shahlaei. De kommer tävla i grenarna Giant Farmer’s Walk, Knäböj – reps, Africa Stone, Apollon’s Axle, Deadlift hold med bilar och Loading Race.

Zydrunas Savickas har fler världsrekord än någon annan strongman – över 40 st i olika grenar. Han har i princip vunnit allt som går att vinna. Han har bl.a. vunnit Arnold Strongman Classic sex år i rad (2003- 2008), han är regerande mästare i Fortissimus, vann guld i Europas Starkaste Man 2010 och är alltså också den regerande mästaren i WSM. Utöver dessa fantastiska prestationer så har han också dragit 430 kg i marklyft och lyft 212.5  kg i stocklyft. Han är med andra ord en av de starkaste kandidaterna till att ta titeln även i år.

Nick Best vann nyligen All-American Strongman Challenge 2010 över Mark Felix, Louis-Philippe Jean, Terry Hollands och David Ostlund m.fl. Trots att han är lättare än de flesta av deltagarna i årets WSM så imponerar han ständigt och om han har en bra dag så har han möjlighet att knipa en finalplats.

Laurence Shahlaei är en ruskigt duktig strongman som nästan alltid får bra resultat. Han är bl.a. grym i marklyft, Yoke och press över huvudet.

Warrick Brant är också bra i marklyft och press över huvudet. Han har dock inte fått till det lika som Laurence Shahlaei och har inte tillräckligt mycket rutin än.

Louis-Philippe Jean är en grym strongman som dock inte riktigt har fått till det på de stora tävlingarna. Man ska dock aldrig räkna ut honom.

Agris Kazelniks är inte mycket till hot i den här gruppen.

Zydrunas Savickas tar sig självklart till final, och vi tror att Laurence Shahlaei följer med honom.

——————————————————————————————————————————————————

Grupp fem innehåller vårat svenska hopp Johannes Årsjö. Årsjö kommer få kämpa emot Jason Bergmann, Mikhail Koklyaev, Dave Ostlund, Mark Westaby och Christian Savoie. De kommer tävla i grenarna Medley, Knäböj – reps, Africa Stone, Press över huvudet, Deadlift hold med bilar och Loading Race.

Den här gruppen kommer förmodligen att vinnas tämligen enkelt av Mikhail Koklyaev. Misca är i grund och botten en tyngdlyftare och därför är han grymt stark i både marklyft och press över huvudet samtidigt som hans teknik är klanderfri i dessa grenar. Han släppte nyligen några klipp på Youtube där han bl.a. gjorde 220 kg i pushpress och tre reps på 400 kg i marklyft utan dräkt. Han är helt klart en medaljkandidat i årets WSM.

Jason Bergmann är väldigt liten jämfört med resten av atleterna. Trots det är han allt som oftast med högt upp i resultatslistorna och kan aldrig räknas bort.

Dave Ostlund kom på tredje plats i WSM 2008 och på en åttonde plats förra året. Han kom också på sjätte plats på den senaste Arnold Strongman Classic. Han kan kanske hota en finalplats.

Christian Savoie vann nyligen Kanadas starkaste man och kvalade därför in till WSM 2010. Förra året kom han fyra i sin grupp på WSM och gjorde helt ok ifrån sig. Vi tror dock inte att kommer komma final det här året heller.

Johannes Årsjö vann Sveriges Starkaste Man 2009 och försvarade titeln det här året genom att vinna samtliga grenar i överlägsen stil. Han har fått ett par fina pallplatser i år och toppen var silvret i Viking Power Challenge 2010 bakom Brian Shaw. Grenarna passar Johannes som handen i handsken. Han är snabb i Medley och Loading Race, grym i knäböj och press över huvudet och har ett bra grepp som man måste ha i Deadlift hold. Årsjös utveckling har varit sanslöst bra och om han kan undkomma skador och fortsätta utvecklas i samma takt så tror vi att en pallplats på WSM kan komma inom ett par år. Det här året kommer han förhoppningsvis att ta sig till final, och väl där kan ju vad som helst hända.

Mikhail Koklyaev vinner gruppen och Johannes Årsjö kommer på en andra plats.

——————————————————————————————————————————————————

Finalgrenarna är lite av en besvikelse i årets WSM. I stället för att ha med Farmers Walk och Truck Pull så har man med Keg Toss och Whisky Barrel Carry. Det känns lite oseriöst när Världens Starkaste Man ska koras. Grenarna är Loading Race, Keg Toss, Giant Wooden Log for Max, Whisky Barrel Carry, Marklyft med bil – reps och Atlas Stones. Det är alltså bara en enda gren där det handlar om ren maxstyrka.

Om Johannes Årsjö lyckas ta sig till final så kommer han att ha ganska bra grenar framför sig. Grenarna gynnar snabba atleter snarare än råstarka, och där har Johannes en stor fördel. Derek Poundstone och Travis Ortmayer tillhör också skaran av snabba atleter som kommer ha en fördel av att vara lite lättare och snabbare än sina konkurrenter. I Dereks fall kommer förmodligen hans skada att påverka honom för mycket, vilket gör att han nog inte tar någon medalj.

Vi tror att Big Z, Zydrunas Savickas, tar hem titeln i år igen. Han har sett oerhört bra ut i hans senaste tävlingar och även att grenarna inte passar honom så bra så tror vi ändå att han kan blixtra till på dagen D. Savickas är också jämnheten själv och har som sagt vunnit näst intill allt som man överhuvudtaget kan vinna.

På andra plats tror vi att Brian Shaw kommer. Även han har en otrolig jämnhet och väldigt få svagheter.

På tredje plats tror vi att Mikhail Koklyaev kommer. Han kommer vara grym i Giant Wooden Log for Max och marklyftet.

Share

Leave a Reply


*


Translate