MAXstyrka

Allt inom kraftsport

sep
14

Intervju med Fredrik Svensson

Posted by MAXstyrka 6 Comments

Få saker symboliserar styrka såsom bänkpress. Den vanligaste träningsrelaterade frågan man kan få är just: “Vad tar du i bänkpress?”. När man hör någon som svarar att han bänkar 150 kg så blir de flesta grymt imponerande. För Fredrik Svensson från Sundsvall är 150 kg inte ens en uppvärmningsvikt. Han har haft världsrekordet i bänkpress, och det är ytters få i hela världen kan mäta sig med Fredriks enorma styrka.

Här kommer en intervju med Fredrik Svensson – En av världens bästa bänkpressare.

——————————————————————————————————————————————————

MAXstyrka: Lite fakta först. Namn, ålder, ort, vikt, längd,
Pers. rekord i bänkpress, marklyft, knäböj.

Fredrik Svensson: Fredrik Svensson, 31 år, Sundsvall, 148 kg, 186 cm. 353 kg i bänkpress, 332.5 kg i marklyft och 370 kg i knäböj. Totalt 1022.5 kg sammanlagt, allt gjort på tävling.

MAXstyrka: Du är en av Sveriges bästa styrkelyftare och en av världens absolut bästa bänkpressare. Hur kom det sig att du valde att satsa på styrkelyft och i synnerhet bänkpress?

Fredrik Svensson: Jag har alltid varit intresserad av styrka och min första tävling var faktiskt i strongman 1999. År 2000 började jag med SL/BP (styrkelyft/bänkpress) och körde det. 2001 gjorde jag illa ryggen och fick lägga av med strongman och SL så då satsade jag i 2 år bara på bänk och det gick ju bra. När jag sedan vart bra i ryggen var det SL/BP som gällde. Sedan från ifjol har jag mest på skoj tagit upp strongman tävlandet igen.

MAXstyrka: Även som strongman har det ju gått riktigt bra då du kom på en imponerande fjärdeplats i årets SSM . Hur mycket tränar du styrkelyft, och hur mycket av träningen är specialiserad för strongman?

Fredrik Svensson: Jag tränar SL 4 dagar i veckan och väldigt lite strongman, men 1 gång i veckan blir det strongman under en period på några månader vår/sommar.

MAXstyrka: Hur länge har du styrketränat?

Fredrik Svensson: Jag började träna styrketräning när jag var 14 år och är lite stolt över att jag inte missat en träningsvecka under alla dessa år, förutom när man någon gång har varit sjuk.

MAXstyrka: Hur ofta tränar du nu, och hur länge blir det varje gång?

Fredrik Svensson: Jag tränar 4 dagar i veckan, 2 – 3 timmar varje gång.

MAXstyrka: Hur ofta tränar du utan bänktröja, markdräkter och annan utrustning?

Fredrik Svensson: I styrkelyft är det så att mycket av träningen måste man köra med utrustningen, så all tung träning är med utrustning. Sedan är dom lätta explosiva passen utan som jag kör 1 gång i veckan per moment.

MAXstyrka: När det gäller strongman så är det väldigt sällan som grenen bänkpress är med på tävling. I vilka vanliga strongmangrenar är det bra att vara riktigt stark i just bänk?

Fredrik Svensson: Ingen faktiskt om jag ska vara ärlig. Pressövningar är ju alltid axlar och det har inte så mycket med bänkstyrka att göra.

MAXstyrka: I Däckvält har jag fått för mig att man använder en del bröst, men det kanske är mest armar, rygg och axlar?

Fredrik Svensson: Jo, det är sant. Blir det riktigt tungt så trycker man på med bröst den sista biten. Men det är ju mycket armar och rygg.

MAXstyrka: Vilka strongmangrenar är dina bästa respektive sämsta, och varför?

Fredrik Svensson: Min bästa och min favorit övning är riktigt tung Conans cirkel. Där kom jag ju tvåa på finalen i SSM i år. Varför vet jag inte riktigt. Min sämsta är grepp, är ganska svag där. Sedan övningar där man måste ha lite kondis är jobbiga. Dels är jag ju van från SL att bara lyfta i någon sekund, sedan är man väl lite lat med konditionsträningen. Kronlyft är också en favorit.

MAXstyrka: Du var imponerande i Bilskottkärran på SSM 2010. Där fick ni ju ha dragremmar, men den krävde väl en del kondition?

Fredrik Svensson: Jo, kondisen var väl lite bättre i sommar då man körde en del strongman. Bilskotkärran var en liten skräll. Det är en övning som inte har gått bra innan. Sedan helt plötsligt vände allt. På en tävling helgen innan gick jag hela vägen i mål, och på SSM gick det hyfsat. Jag älskar när det är riktigt tunga övningar, för man ska ju utse vem som är starkast.

MAXstyrka: Vad var det som fick dig intresserad av strongman från första början?

Fredrik Svensson: Jag tycker helt enkelt att det är en rolig och varierande tävlingsform. Fast hjärtat klappar lite mer för SL/BP, fast jag tycker båda är kul.

MAXstyrka: Din pappa är den före detta världsmästaren och OS-medaljören i brottning, Pelle Svensson. Att du fick grymma gener är en underdrift, men vad har han och hans bakgrund mer betytt för din karriär inom kraftsport?

Fredrik Svensson: Ja, generna först och främst. Sedan vet ju han vad det innebär att tävla på absolut elitnivå så han är ett bra bollplank många gånger.

MAXstyrka: Jag antar att ni har testat er styrka mot varandra. Han ser fortfarande stark ut. Så, vem vinner av er två i armbrytning?

Fredrik Svensson: Ja, det gör jag lätt nu mer, han börjar bli gammal. Men han var länge väldigt stark och jag jobbade mycket med honom i skogen när jag var yngre, och det var många gånger man var tvåa.

MAXstyrka: Hur mycket äter du på en dag?

Fredrik Svensson: Nu har jag nått en kroppsvikt där jag inte vill bli något tyngre så jag åt mer för några år sedan. Äter fyra mål om dagen plus två proteindrinkar.

MAXstyrka: Vilka skador har du haft till följd av träningen?

Fredrik Svensson: Av bänkpress har jag i perioder haft ont i bröstet. Sedan har jag två gånger pajat axlarna men det är bra nu. Ryggen har jag problem med lite då och då.

MAXstyrka: Vilka förebilder har du inom kraftsport?

Fredrik Svensson: Förebilder har jag inte nu mer. Bill Kazmaier var jag imponerad över förr, för han var ju grym i både SL/BP samt strongman. Är imponerad i SL över Brian Siders, sjukt stark. Likaså med Big Z (Zydrunas Savickas) i strongman. Sedan håller jag Brad Gillingham väldigt högt.

MAXstyrka: Vilken merit är du mest stolt över hittills i din karriär? Europarekordet i bänkpress eller någon av alla dina medaljer?

Fredrik Svensson: Det var ju när jag slog världsrekord i bänkpress. Sedan var det en stor upplevelse att få vara med på World Games i SL. Är lite bitter över att jag inte vunnit VM i bänkpress än. Jag har varit så nära man kan komma fyra gånger och nu sist så blev jag bestulen på guldet.

MAXstyrka: Ja, hur gick det med överklagandet från er sida sen? Du vann ju VM-guldet först.

Fredrik Svensson: Ja, jag vann guldet godkänt av alla domare. Sedan runt 10 – 15 minuter efter tävlingen ändrar juryn mitt lyft till underkänt och jag blev trea. Som pappa sa: “det som drabbade dig är det absolut värsta en idrottsman kan utsättas för, att bli av med ett VM-guld”. Juryn har brutit mot sina egna regler på flera punkter. Det är fortfarande under utredning så inget är klart än.

MAXstyrka: Ok. Hoppas det löser sig, och att du får tillbaka ditt guld!

Fredrik Svensson: Det hoppas jag också.

MAXstyrka: Vilka är dina kortsiktiga respektive långsiktiga mål med träningen?

Fredrik Svensson: Kortsiktiga är SM i bänkpress om drygt två månader, långsiktiga är att vinna VM och slå världsrekord. Jag vill bli den första IPF-lyftare att göra 800 pounds som är 363kg.

MAXstyrka: Jag vet att du har gjort ett riktigt bra försök på den vikten innan. När tror du att du kan ta det?

Fredrik Svensson: Jag har gjort det på träning så det kan bli när som helst. Om jag får allt att funka så ska jag nog försöka på DM om tre veckor. Men det är svårt att få till på tävling, så mycket som ska stämma.

MAXstyrka: Så SM i bänkpress är alltså nästa gång man kan se dig tävla?

Fredrik Svensson: Ja, större tävling. Har ju DM innan men det är ju en mindre tävling.

MAXstyrka: Ok. Då får jag önska dig lycka till, både i tävlandet och rekordförsöken. Tack för att du tog dig tid till intervjun!

Fredrik Svensson: Tack. Tack själv, kul med intervju.

——————————————————————————————————————————————————

Share

6 Responses so far.

 1. Peter Rundberg skriver:

  Bra och intressant intervju. Vill bara passa på att tacka Andreas för allt sitt slit med maxstyrka.se. Det är riktigt kul för oss aktiva att ha proffsig uppbackning av media och då speciellt media som vet vad dom snackar om och ställer relevanta frågor.

  /peter

  • Andreas Johansson skriver:

   Tack för de fina orden! Jag ska göra allt jag kan för att nå ut till fler människor, så att fler får upptäcka världens hårdaste och roligaste sporter. Tack också för allt stöd!

 2. David larsson skriver:

  Vilken bra sida! Det skall bli intressant att följa utvecklingen av fortsatta interjuver ! all heder! MVH David DAVVA lARSSON

 3. Marcus skriver:

  Kan bara instämma med föregående talare!
  Riktigt fin sida och har potential att bli ännu bättre 🙂

Leave a Reply


*


Translate