MAXstyrka

Allt inom kraftsport

sep
30

Intervju med Johannes Årsjö

Posted by MAXstyrka 8 Comments

Han har i media kallats för Magnus Samuelssons efterföljare. Sanningen är dock att han styrkemässigt redan nu har gått om Magnus, och detta trots att han bara är 25 år ung. Han har vunnit titeln Sveriges starkaste man de två senaste åren och han har även gjort sig ett namn internationellt. Sverige har en ny superstjärna på strongmanhimlen, och hans namn stavas Johannes Årsjö.

Här är en intervju med Sveriges starkaste man, Johannes Årsjö.

——————————————————————————————————————————————————

MAXstyrka: Då börjar vi med alla vanliga standardfrågor. Namn, ålder, ort, vikt och längd. Personliga rekord i bänkpress, marklyft och knäböj.

Johannes Årsjö: Johannes Årsjö, 25 år, Norrköping, 142 kg och 191 cm lång. Bänkpress tränar jag aldrig. Det är en fjollövning, haha! I marklyft har jag gjort 380 kg. I knäböj vet jag inte vad jag gör som max. Jag gjorde en lätt fyra på 340 kg innan WSM 2010.

Jag får börja med att säga grattis till guldet i Sveriges Starkaste Man 2010.

Johannes Årsjö: Tackar, tackar!

MAXstyrka: Du var totalt överlägsen och vann varenda gren utan att gå för fullt. Gick det oväntat lätt eller visste du att du var så bra?

Johannes Årsjö: Man är alltid nervös oavsett tävling tycker jag men det gick kanske lite lättare än väntat i  finalen, men ändå inte helt oväntat.

MAXstyrka: Du var ju långt ifrån den största och tyngsta på SSM. Är det din teknik som gör dig så bra eller är det att du är så stark på “rätt ställen” och att du tjänar på att vara snabb och explosiv snarare än tung och råstark?

Johannes Årsjö: Kvalité går före kvantitet. På internationella tävlingar så är det oftast de som är störst och längst som man behöver vara minst orolig för, med undantag för Brian Shaw. 🙂 Förut var jag inte så råstark men nu har jag ökat på min råstyrka ordentligt vilket har hjälpt mig mycket detta år. Det är alltså en kombination av att jag är stark på rätt ställen och att jag vet hur jag ska använda mina muskler.

MAXstyrka: Efter flera raka pallplatser i olika internationella tävlingar så verkade du vara i toppform inför WSM 2010. Du skadade dig dock dagen innan tävlingen skulle börja. Vad exakt var det som hände?

Johannes Årsjö: Jo, det var riktigt tråkigt. Jag skulle testa att flippa däcket som vi skulle använda i medleyt, och helt plötsligt smällde det till i vaden. Jag vände mig om och frågade Dave Ostlund och Jason Bergmann vad de höll på med egentligen. Jag trodde att de kastade något på mig, men några sekunder senare kom smärtan och jag förstod att min vad var paj.

MAXstyrka: Vad kommer hända nu? Blir det operation, och i så fall hur länge blir du borta från tävlandet?

Johannes Årsjö: Jag slapp operation som tur var (hoppas jag) och jag kan fortfarande inte stödja på benet, men när jag kan det så väntar rehabilitering. Förhoppningsvis så är jag tillbaka om några månader.

MAXstyrka: Det får vi verkligen hoppas. Vilka andra skador har du haft till följd av träningen?

Johannes Årsjö: Man får smågrejer hela tiden. Små bristningar lite här och var i kroppen och mycket inflammationer men inget allvarligt, utan detta är nog min värsta skada hittills. Det är ju sånt som hör till.

MAXstyrka: Det var väldigt många atleter som skadade sig i årets WSM. Är strongman en väldigt skadedrabbad sport?

Johannes Årsjö: Jag har hållit på med elitidrott i både fotboll och ishockey, men det kommer inte i närheten av vad strongman gör med din kropp. Det är nog den ultimata utmaningen för att se vad kroppen är gjord av, så ja, tyvärr blir det mycket skador.

MAXstyrka: Vad var det som fick dig intresserad av strongman från första början?

Johannes Årsjö: Min brorsa anmälde mig till Norrköpings Starkaste Man 2005 utan att jag visste om det, och jag ställde upp eftersom jag inte ville banga och bli trackad för att jag inte vågade, mer eller mindre. Jag visste inte ens hur man skulle köra marklyft då och hade aldrig provat på det innan, så grabbarna där fick visa hur man gjorde. Jag gjorde sju reps på 200 kg första gången jag testade.

MAXstyrka: Det sägs att du drog 300 kg i marklyft efter bara 8 – 9 månaders styrketräning. Stämmer det?

Johannes Årsjö: Ja, det stämmer, och detta gjorde jag utan att någonsin ha styrketränat på gym innan. Jag var så pass ung när jag spelade hockey och fotboll så vi ägnade ingen tid på gymmet alls. Efter 9 månaders styrketräning så gjorde jag serien 300 kg i marklyft, 330 kg i knäböj och 200 kg i bänkpress på en tävling för JSK.

MAXstyrka: Du måste vara en av dem som har världens bästa gener. Har du alltid varit stark eller var du “liten” innan du började styrketräna?

Johannes Årsjö: Jag har alltid vägt mer än vad folk tror men kanske inte sett ut att väga så mycket. När jag började sjuan och var 13 år så vägde jag 104 kg och spelade tennis, fotboll och hockey. Så jag var inte någon tjockis direkt.

MAXstyrka: Du är ju en av världens starkaste män i dag, och det har du alltså blivit på lite drygt fem år?

Johannes Årsjö: Haha! Ja, det låter kanske lite orättvist, men ja.

MAXstyrka: Du måste ha något hemligt trix som ingen annan har kommit på än. Kan du inte avslöja det för MAXstyrka?

Johannes Årsjö: Hahaha!Om jag visste det själv så skulle jag verkligen anamma det och försöka dra lite mer nytta utav det, men jag har nog inget bra svar på det. Jag hittade något som jag var ämnad för och började träna som en galning, så några större hemligeheter än så finns det nog inte.

MAXstyrka: Ok. Synd… Hur ofta tränar du, och hur länge?

Johannes Årsjö: Jag tränar oftast fem gånger i veckan. Tre gånger på gymmet i cirka 1,5 timmar styck och två strongmanpass som är cirka 2 – 3 timmar långa. Ibland blir det på morgonen också men då blir det bara lätta pass.

MAXstyrka: Hur stor del av träningen är ren grenträning och hur stor del är gymträning?

Johannes Årsjö: Jag kör knäböj och ben på gym, marklyft och rygg på gym, axlar och apollon och stock på gym och till sist två rena grenpass, alltså strongmanpass.

MAXstyrka: Så du kombinerar alltid strongman med gymträningen?

Johannes Årsjö: Ja, mer eller mindre. Man ser så många som lägger större delen av sin träning på gymmet och tror dom ska bli något inom strongman, men det kommer man inte så långt på tyvärr.

MAXstyrka: Hur ofta maxar du i de tunga övningarna?

Johannes Årsjö: Väldigt sällan faktiskt. För några år sedan blev det väldigt ofta men nu förtiden så blir det väldigt sällan.

MAXstyrka: Vilka grenar är dina bästa respektive sämsta, och varför?

Johannes Årsjö: Jag har nog inga svagheter längre utan jag tränar nu mera bara för att bli starkare och bättre på allt överlag.

MAXstyrka: Vilka förebilder har du inom sporten?

Johannes Årsjö: Min förbild är nog Svend Karlsen. Han var en grym strongman och även fruktansvärt stark, men främst en mycket bra människa som bryr sig mer om andra än sig själv.

MAXstyrka: Många som inte är så insatta i strongman vet ju främst vem Magnus Samuelsson är, och många tror fortfarande att han är Sveriges starkaste man. Du har vunnit över honom i en tävling i Norge 2008 (Viking Power Challenge). Det bli ganska ofrånkomligt att jämföra er båda. Så, är du starkare än vad Magnus var när han var som bäst, och vad skiljer er åt som atleter?

Johannes Årsjö: Man kan ju börja med att titta på mina resultat i grenar som t.ex. Atlasstenar, knäböj, marklyft, stockpress, apol​lon, oket och farmers för att nämna några. Om någon då påstår att mina resultat inte krossar Magnus resultat i de grenarna så skulle jag skratta, och det skulle antagligen resten utav Strongmansverige också göra. Oftast är det folk som sitter och skriver på forum om hur mycket starkare Magnus är än mig, och de har knappt ens en aning om vad strongman är och är långt ifrån insatta i sporten. Magnus och jag är lika på det sättet att vi båda är rörliga och kan arbeta med kroppen på bästa sätt, men den största skillnaden är att jag starkare än han.

MAXstyrka: Strongmansporten har ju utvecklats extremt mycket på bara 20 år. Hur mycket har sporten utvecklats på de åren som du har varit aktiv?

Johannes Årsjö: Kolla på alla sporter och gå tillbaka tio år i tiden så ser man att det är en sjuk skillnad. Utvecklingen i strongman har varit brutal, men samtidigt är det väldigt kul att se hur långt sporten har kommit om man ser till reultaten som presteras idag jämfört med för t.ex. 10 – 20 år sedan.

MAXstyrka: Du har vunnit SSM två gånger, tagit en hel del medaljer på internationella tävlingar och även slagit världsrekord. Vilken merit är du mest stolt över hittills?

Johannes Årsjö: Det är nog att vara svensk mästare i två år i rad, men självklart så är jag också väldigt stolt över mina internationella medaljer på Grand Prix runt om i världen.

MAXstyrka: Jag har hört att du är sponsrad av ett par restauranger. Hur mycket äter du på en dag, och hur mycket av det är kosttillskott?

Johannes Årsjö: Det stämmer. Jag är sponsrad av en thairestaurang här i Norrköping som heter Restaurang Thai House. Där äter jag buffé två gånger om dagen. Jag är också sponsrad av en annan resturang där jag äter husmanskost en gång om dagen. Självklart äter jag mycket kosttillskott också som min sponsor PF förser mig med. Men det är bara som kompliment till maten och aldrig tvärtom.

MAXstyrka: Ungefär hur många kalorier blir det varje dag?

Johannes Årsjö: Jag skulle väl gissa på cirka 5000 – 6000 kalorier varje dag.

MAXstyrka: Har du någon lyckoamulett, maskot eller något annat som kan bringa tur på tävlingar?

Johannes Årsjö: Haha! Nej, det har jag inte. Det skulle väl vara min flickvän Jannie i sådana fall. Sedan jag träffade henne så har onekligen mina prestationer på tävling och träning ökat avsevärt mycket.

MAXstyrka: Gör du någon ritual innan tävlingarna då? Du behöver inte berätta om det är något barnförbjudet med tanke på din lyckoamulett…

Johannes Årsjö: Hahaha! Ok, då kanske jag inte ska gå in närmre på det, men det funkade väldigt bra på SSM 2010.

MAXstyrka: Vilka är dina kortsiktiga respektive långsiktiga mål med träningen?

Johannes Årsjö: Det kortsiktiga målet är väl att bli bra i vaden och komma igång med träningen igen, och det långsiktiga målet är att jag lovar att dra 400 kg i mark nästa år och låt oss säga att inom fem år så kommer jag vinna titeln Världens Starkaste Man.

MAXstyrka: Det låter bra! Har du något tips på hur man som en vanlig dödlig kan bli lite större och starkare, och kanske såsmåningom utmana dig i SSM?

Johannes Årsjö: Alla kan bli starka. Det handlar bara om att inte va rädd för att träna tungt och att äta mycket, samt ha en bra vinnarskalle och inte ge upp i första taget. Sätt upp ett mål och tro på det, för annars går det aldrig.

MAXstyrka: Har du bestämt vilken som blir din nästa tävling?

Johannes Årsjö: Jag skulle ha tävlat i en kvaltävling för WSM 2011 i Istanbul i mitten av oktober men den har jag fått ställa in, så nu har jag inget inplanerat i almanackan.

MAXstyrka: Ok. Då får jag säga krya på dig och lycka till med tävlandet och dina löften som du just har lovat! Tack för att du tog dig tid till intervjun!

Johannes Årsjö: Tack själv, bara kul!

——————————————————————————————————————————————————

Om ni vill följa Johannes Årsjö i hans strävan att bli världens starkaste man så kan ni gå in på hans hemsida.

Share

8 Responses so far.

 1. Sami Mulari skriver:

  Bra intervju!

  Kul att någon vill lyfta fram sporten!
  Johannes kommer att stå på pallen i WSM frågan är bara när?

  //Sami

  • Andreas Johansson skriver:

   Tack så mycket!
   Ja, kraftsport förtjänar en betydligt större publicitet än vad den får i dag.
   Med tanke på hur kort tid Johannes har tränat och hur hans utvecklingskurva har sett ut så kan han mycket väl kunna hålla sitt löfte att vinna WSM inom fem år.

 2. Jesper skriver:

  MKT bra artikel! jag kommer ha stort intresse av att följa årsjö och hans resa i framtiden. Muskelpaket som kommer gå långt. Beklagar skadan WSM. du kommer igen nästa år. Frågan är hur äter du om dagarna? Räknar du kcal eller åker det mesta ner? Har du några tips? För din “lyckoamulett” finns ju inte att köpa fler av direkt hehe.
  Vore schysst och höra mer om dej all lycka!

 3. shärin skriver:

  Johannes Årsjö är inte styrkemässigt starkare än Magnus Samuelsson. Årsjö har starka ben och väldit stark rygg, vilket Magnus haft mycket problem med. Men ifall man jämför dom i t.ex. Armar, bröst och axlar så ligger nog Årsjö långt efter.

  • Andreas Johansson skriver:

   Johannes har tagit betydligt mer än magnus i både Apollon och stocklyft, så i när det kommer till axelstyrka vinner Johannes utan tvekan. Johannes tränar heller inte någon bänkpress, så där vinner säkert Magnus. Även armstyrkan vinner nog Magnus, men i så gott som allt annat är Johannes starkare än vad Samuelsson var.

 4. Marthy skriver:

  Kollade på YT på Strongman Viking Power Challenge 2008 där Johannes skulle ha besegrat Magnus som det stor i intervjun. De mötes ju bara i en gren och där skadade sig Magnus direkt. Har jag missat nått?

 5. Erik Magnusson skriver:

  Detta är lite löjligt tycker jag…
  Magnus har vunnit Sveriges starkaste man ett x antal gånger mer än Johannes…

  Dessutom är Magnus 1 dm längre, vilket har sina nackdelar i vissa övningar, som t.ex knäböj, marklyft. Alltså Magnus måste alltid tycka längre än Johannes i marklyft och knäböj pga att han har längre ben helt enkelt. Men det har sina fördelar i t.ex farmers-walk då han inte behöver ta så stora kliv för att komma någon vart, vilket Johannes behöver…

  Men det jag ville komma fram till är att Johannes inte skulle haft en suck mot Magnus när Magnus var som bäst, Magnus är ett genetiskt freak som har 160kg tryck i varje hand, är en av dem 4 på jorden som lyckats stänga Captains of Crush #4, sen har han råkat bryta av armen på Nathan Jones…

  Sen om man kollar på Wikipedia så har Johannes bara tagit 10kg mer i marklyft än vad Magnus har, vilket han kompenserar med sina brutalt starka armar…

  Ursäkta att detta blev lite långt men är så jävla trött på alla nya strongmans som tror sig så jävla mycket, och har från dag 1 satsat på att vinna WSM!

  • MAXstyrka skriver:

   Ja, Magnus vann SSM nio gånger, medan Johannes har vunnit det fem gånger hittills (i rad).

   Nej, det är ingen nackdel att vara lång i böj och mark. Hafthor Björnsson drar 410 kg i mark, Brian Shaw drar 450 kg och Terry Hollands drar 440 kg, och samtliga är lika långa som Magnus eller längre. Jag vet inte vad som står i Wikipedia, men Johannes Årsjö har tagit 420 kg i marklyft på tävling, och det tror jag är mer än 10 kg mer än vad Magnus har dragit.

   Utvecklingen har gått framåt, och i dag är grenarna mycket tyngre än vad de var för 15 år sedan. Johannes hade med största sannolikhet vunnit över Magnus när Magnus var som bäst (självklart beroende på grenar), och Magnus hade med största sannolikhet vunnit över Lasse Hedlund när han var som bäst. Man kan inte vara bättre än sin tid, och Magnus var världens bästa strongman under en tid. Magnus var också med i den absoluta världseliten längre än de flesta, och har en oerhört imponerande meritförteckning. Magnus är än i dag en av de mest meriterade strongmanatleterna genom tiderna.

Leave a Reply


*


Translate