MAXstyrka

Allt inom kraftsport

sep
25

Intervju med Johnny Wahlqvist

Posted by MAXstyrka 2 Comments

Han är känd för allmänheten som den joddlande, skäggiga kraftkarlen och underhållaren från Simrishamn. För alla insatta är han mer känd som en av världens bästa styrkelyftare. Jag pratar såklart om Johnny Wahlqvist. Johnny är förmodligen den kraftkarl som har synts mest i TV de senaste åren, om man bortser från Magnus Samuelsson då. Johnny har varit med i allt från lättsamma underhållningsprogram till en djup och personlig dokumentär i TV4.

Här är intervjun med Johnny Wahlqvist.

——————————————————————————————————————————————————

MAXstyrka: Då börjar vi med de vanliga standarfrågorna.

Namn, ålder, ort, vikt, längd.
Personliga rekord i bänkpress, marklyft, knäböj.

Johnny Wahlqvist: Johnny Wahlqvist, 37 år, Simrishamn, 161 kg, 177,5 cm lång.

342,5 kg i bänkpress, 415 kg i knäböj och 335 kg i marklyft. Allt på tävling.

MAXstyrka: Det sägs att du började med styrkelyft redan vid tio års ålder och att du tog 100 kg i bänkpress när du var elva år. Stämmer det?

Johnny Wahlqvist: Ja, som elvaåring tog jag 100 kg i bänk, men det var ett träningslyft utan stopp och så. När jag testade bänkpress för första gången var jag 10 år och gjorde en trea på 45 kg. Jag drog också 110 kg i marklyft första gången jag testade och det kändes som att huvudet höll på att sprängas, minns jag. Jag tränade hela tiden, och sen fick man tips av de andra på gymmet som hjälpte mig att träna rätt. Man var ju ganska given för sporten. Folk frågade mig vad jag ville bli och då sa jag “världsmästare”. “Du måste ha ett realistiskt mål” sa de, men jag visste att det var realistiskt för mig.

MAXstyrka: Du måste ha riktigt grymma gener. Var dina föräldrar också starka eller var kommer din enorma styrka ifrån?

Johnny Wahlqvist: Ja, både min far och min mor var starka. Min far var riktigt stark och var känd för det här i trakten. När min mor var 44 – 45 år så tog hon säckar som vägde 50 kg och bar dem utan problem upp för trappor till tredje våningen. Så därifrån har jag nog fått styrkan.

MAXstyrka: Vad var det som fick dig att börja med styrkelyft från första början?

Johnny Wahlqvist: Det var en lärare i skolan som tränade mycket och såg att jag hade de rätta förutsättningarna. Jag var knubbig och stark i skolan och det såg han. Han gjorde en 150 – 155 kg i bänkpress då och han fick verkligen ta i allt vad han orkade när vi körde armbrytning. Det var när jag gick i femman har jag för mig. Då sa han till mig att jag skulle komma in och testa på lite styrkelyft och på den vägen är det.

MAXstyrka: Hur ofta tränar du i dag, och hur länge?

Johnny Wahlqvist: Nu har jag haft nageltrång, så det har blivit lite mindre än vanligt, men annars tränar jag 4 dagar i veckan. Passen blir runt 3 timmar varje gång.

MAXstyrka: Hur mycket äter du på en dag och hur mycket av det du äter är kosttillskot av olika slag?

Johnny Wahlqvist: Det mesta jag äter är vanlig mat. Det är inte mycket kosttillskott alls. Det blir kreatin inför tävlingar och Omega-3 om jag inte äter vanlig fisk. Folk tror inte att man kan ta 430 kg i knäböj ren, men de utgår från sig själva. Jag har de rätta vinklarna och generna för att kunna vara så här stark. När jag hängde tillsammans med min kompis med Ricky Bruch förr så var det många som trodde att jag också tog otillåtna preparat precis som honom, men han har aldrig någonsin ens frågat om jag vill ha. Alla vet att jag är helt ren och aldrig har tagit något.

MAXstyrka: Du är lite av en kändis även för de som inte är så intresserade av kraftsport efter att du har varit med i en hel del TV-program och dokumentärer. Vilket av alla program var roligast att vara med i?

Johnny Wahlqvist: Jag måste nog säga att det var Rampljuset i SVT, eller kanske Boston Tea Party med Filip och Fredrik. Dokumentären var ju också en sådan sak som var rolig att vara med i, trots att en del scener klipptes bort.

MAXstyrka: Många som inte är insatta i kraftsport känner annars igen dig från Talang 2007 där du lyfte ett helt gäng människor, Bert Karlsson bland annat. Vet du hur mycket vikt det var som mest på stången då?

Johnny Wahlqvist: Det var 600 kg tror jag. Jag tänkte “vad ska jag säga nu när de tar upp Bert”, men jag gjorde ett försök och det gick.

MAXstyrka: Vad hade du tänkt göra om du hade gått vidare?

Johnny Wahlqvist: “Dödsrepet” och att böja armeringsjärn mellan tänderna, som jag gjorde i Rampljuset. Kanske bänkpressa programledarna också.

MAXstyrka: Det blir ingen comeback i Talang då?

Johnny Wahlqvist: Njäe, jag är ju helt klart en talang, men jag är inte mycket för audition och sånt. Jag gjorde som sagt Rampljuset och det får nog räcka.

MAXstyrka: Du har ju haft en hel del motgångar då du inte har fått vara med i landslaget, du har blivit anklagad för att vara alkoholist och folk har sagt att du inte är en bra representant för sporten m.m. Ändå är det få som har varit så framgångsrika i sporten som du. Har de här motgångarna hjälpt dig att prestera bättre eller har de bara varit negativt för din karriär?

Johnny Wahlqvist: Det har hjälpt mig att tagga till. Jag har gjort 340 kg i två tävlingar i rad nu. Det hade varit omöjligt om man hade varit en alkoholist. Gör du det jag gör, får en dokumentärfilm i TV4 och lyfter så mycket som jag gör så kan man ju inte vara så uppdrucken. Förbundet skulle ringa mig och prata om vad som gäller för att vara med i landslaget, men de har inte ringt mig på över ett halvår. De förstår mig helt enkelt inte, och det känns som om de är rädda för mig. De ser bara en massa problem som inte finns.

MAXstyrka: I styrkelyft är det nödvändigt att använda dräkter, bälten och lindor för att lyfta så tungt som möjligt. Hur mycket har du maxat i bänkpress utan tröja, lindor och bälte?

Johnny Wahlqvist: Jag var uppe och körde 6 * 8 på 202,5 kg i bänkpress. Jag har som mest bänkat 260 kg utan tröja och bälte.

MAXstyrka: Du har sagt att det du siktar på i år är att ta världsrekordet i bänkpress. Hur bra chanser har du till det?

Johnny Wahlqvist: Jag har ju gjort det på träning, men allt måste stämma. Jag ska ställa upp i DM och SM så vi får se när det bli. På SM kommer jag att göra ett riktigt försök.

MAXstyrka: Vilka är annars dina kortsiktiga respektive långsiktiga mål med träningen?

Johnny Wahlqvist: Världsrekordet är ju det kortsiktiga. Det långsiktiga målet är att ta 400 kg i bänkpress. Jag har tagit 370 kg på träning och jag känner att det inte är någon omöjlighet att ta 400 kg någon gång. Vissa lägger ju av när de bara är drygt 30 år gamla. Jag är ju 37 år och ökar fortfarande. En man från Kommunen sa till mig att det inte skulle förvåna honom om jag fortsätter öka även när jag är 65 år gammal. Hahahaha!

MAXstyrka: Har du fått några skador till följd av träningen?

Johnny Wahlqvist: Jag har haft en belastningsskada i knät efter ett knäböj som gjorde att jag var borta i 1½ år. Jag fick en kortisonspruta i knät och blev bra. Jag är väldigt glad att jag gjorde det. Det är inte många läkare som vågar ge sig på en sådan sak eftersom det finns så mycket nerver och sånt där.

MAXstyrka: Du har 15 SM-guld, flera EM-guld och även VM-guld. Du har också fått medajl på Arnold Festival och blivit korad till Årets Simrishamnare 2009. Vilken merit är du mest stolt över hittills?

Johnny Wahlqvist: Alla tävlingar har haft sin charm, men det som jag är mest nöjd över är när jag åkte till Kanada. Förbundet vägrade ge mig en biljett dit. “Se det som att du bommade ut dig innan du kom till flygplatsen” sa de. Jag ringde då till Kent Andersson, Patrik Sjöbergs gamla manager, som hjälpte mig att fixa en biljett. “Tar du guld” frågade han. “Ja, det är klart jag gör” sa jag. Jag gjorde som jag hade sagt, tog VM-guldet i bänkpress och VM-silver totalt. Landslaget, som hade räknat ut mig totalt, kom och bad mig sätta på landslagsdräkten när jag skulle ta emot medaljerna. Det var riktigt roligt. En riktig revanch!

MAXstyrka: Har du några förebilder inom styrkelyft, och i så fall vem eller vilka?

Johnny Wahlqvist: Bill Kazmaier var ju rejäl. En stor personlighet och en duktig styrkelyftare.

MAXstyrka: Har du något tips på hur man som vanlig gymmare kan bli starkare?

Johnny Wahlqvist: Alltså, träna regelbundet. Det är ju det som gör att du ökar. Och byt ut övningar med jämna mellanrum. Sen ska det också vara roligt att träna. Man ska känna i de musklerna som man tränar. Vissa ska träna biceps och får träningsvärk i axlarna. Så bli kompis med övningarna. Man ska ge och ta, precis som i ett förhållande. Jag är ju gift med skivstången. Hahaha! Vad tragiskt. Men den är ju tyst i alla fall. Hahahahaha!

MAXstyrka: När kan man se dig tävla nästa gång?

Johnny Wahlqvist: Nästa tävling är DM i Lund den 10 Oktober. Annars är det SM i Jönköping i November.

MAXstyrka: Ok. Då får jag önska dig lycka till med tävlingarna och världsrekordet.
Tack för att du tog dig tid att svara på frågorna.

Johnny Wahlqvist: Tack så mycket!


——————————————————————————————————————————————————

Om ni vill läsa mer om Johnny Walqvist så kan ni gå in på hans hemsida. Glöm inte heller att se honom på Rampljuset i SVTB den 29 oktober och den 19 november klockan 18:45.

Share

2 Responses so far.

 1. Karro skriver:

  Vilket år tog Johnny medalj på Arnolds?

  • Andreas Johansson skriver:

   Johnny tävlade 2008 på Arnolds. Så vitt jag vet är det från det året han fick sin medalj.
   Jag ska dock höra med honom själv.
   Tack för din kommentar!

Leave a Reply


*


Translate