MAXstyrka

Allt inom kraftsport

sep
29

Intervju med Josefin Brander

Posted by MAXstyrka 9 Comments

Josefin Brander är Sveriges bästa tyngdlyfterska. Hon är också en av Sveriges bästa marklyfterskor. Och en av de bästa i strongwoman. Hon har också varit en bodybuilder. Att säga att hon är allsidig är en ren underdrift.

Här är en intervju med Sveriges svar på den schweiziska armékniven, Josefin Brander.

——————————————————————————————————————————————————

MAXstyrka: Vi börjar alltid med standardfrågorna. Namn, ålder, ort, vikt och längd. Personligt rekord i bänkpress, marklyft och knäböj.

Josefin Brander: Ok. Josefin Brander, 32 år, bor i Valbo, Gävle. Jag väger 86 kg och är 174 cm lång. PB i bänk är 130 kg, 245 kg i marklyft och 150 kg i knäböj. I ryck är det 85 kg och i stöt är det 111 kg.

MAXstyrka: Du är en väldigt mångsidig atlet. Du har tävlat i kroppsbyggning, strongwoman, styrkelyft och nu tyngdlyftning. Vad är roligast, och vad har du haft störst framgång i?

Josefin Brander: Alla grenar har sin tjusning. Det har varit enormt lärorikt och det är svårt att plocka fram något som egentligen har varit bäst, men tyngdlyftningen är nog det som jag tycker är roligast. Det är också det svåraste jag provat eftersom det är det mest tekniska av allt, men troligen det som passar mig bäst eftersom jag får nytta av min styrka. Samtidigt måste man vara explosiv, följsam och ha gott om tålamod.

MAXstyrka: Så det är inte bara en OS-medalj som lockar?

Josefin Brander: Självklart har jag höga målsättningar.

MAXstyrka: Tränar du uteslutet tyngdlyftning nu, eller kombinerar du det med styrkelyft, grenträning för strongwoman m.m?

Josefin Brander: Jag satsar 110 % på tyngdlyftningen nu. Det är väldigt svårt att kombinera det med andra grenar just nu eftersom jag valt att elitsatsa på lyftningen på grund av skaderisk m.m.

MAXstyrka: Varför började du träna styrketräning från första början?

Josefin Brander: Jag har alltid varit stark, ända sedan jag var liten. Att jag hamnade i gymmet vid 15-års åldern var egentligen för att stärka upp ryggen eftersom jag höll på mycket med ridning på den tiden,
och det gick väldigt bra så jag fick blodad tand kan man säga!

MAXstyrka: Har du haft något större uppehåll i träningen sedan dess, eller har du kört regelbundet?

Josefin Brander: Jag har kört regelbundet hela tiden, men kört mer eller mindre aktivt sedan dess.

MAXstyrka: Hur ofta tränar du, och hur länge?

Josefin Brander: Just nu har jag tävlingssäsong och kör tyngdlyftning oftast fyra till fem dagar i veckan. Varje pass är 1,5 – 2 timmar långa.

MAXstyrka: Kraftsport anses vara ganska manligt. Hur bemöts du när du berättar att du tävlar i tyngdlyftning och allt som du har tävlat i?

Josefin Brander: Det har oftast varit positivt. De flesta blir nyfikna och intresserade. Jag kan inte komma på någon som egentligen sagt något negativt.

MAXstyrka: Är det många killar som vill utmana dig i armbrytning när du är på krogen?

Josefin Brander: Jag går väldigt sällan ut, men visst händer det att folk frågar.

MAXstyrka: Hur brukar det gå då?

Josefin Brander: Ja, gissa?

MAXstyrka: Hahahaha! Ja, jag gissar på att du vinner ganska ofta.

Josefin Brander: Ja, men jag brukar inte ställa upp. Det är väldigt lätt att skada sig även om jag skulle råka vinna.

MAXstyrka: Har du någonsin fått några skador till föjld av styrketräningen?

Josefin Brander: Ja, jag har varit nära diskbråck och förra hösten fick jag en inflammation i axeln.

MAXstyrka: Är tyngdlyftningen generellt sett mindre skadedrabbad än styrkelyft och strongwoman?

Josefin Brander: Svårt att säga, tävlande på elitnivå ger alltid (!) någon form av skavanker. Det gäller att träna smart och lyssna på kroppen, även om man ibland kanske blundar för det.

MAXstyrka: Hur mycket äter du på en dag och hur mycket av det du får i dig är kosttillskott?

Josefin Brander: Jag räknar aldrig kalorier, men försöker äta så mycket jag kan. Oftast är det svårt för mig att få i mig den mängden mat som jag förbränner. Jag äter mycket husmanskost och ser till att äta regelbundet, i regel var tredje timma. Jag äter väldigt lite kosttillskott. Det jag använder är protein, kreatin, Udos Choise (oljeblandning) och algtabletter.

MAXstyrka: Är det nödvändigt med kosttillskott som kreatin och liknande om man vill satsa på elitidrott?

Josefin Brander: Nej, det är inte nödvändigt. Det finns säkert många som inte använder det, men för mig fungerar det bra. Det grundläggande är bra kost.

MAXstyrka: Många atleter har en maskot, lyckoamulett eller något annat som gör att man känner sig lite tryggare på tävlingar. Har du något sådant?

Josefin Brander: Nej, men jag har ett par särskilda strumpor som jag brukar använda. Hahahaha! Fråga mig inte varför!

MAXstyrka: Gör du någon speciell ritual inför tävlingar då?

Josefin Brander: Nej, jag försöker bara fokusera och är oftast väldigt nervös fram till uppvärmningen. Då släpper allt och jag vänder det till att “ge allt”.

MAXstyrka: Du har varit med i TV ett par gånger och senast kunde man se dig i den extremt populära komediserien Solsidan i TV4. Vad blir nästa steg? En långfilmsdebut inom en snar framtid kanske?

Josefin Brander: Hahahaa! Ja, vem vet?

MAXstyrka: Vilka förebilder har du inom kraftsport?

Josefin Brander: När jag sysslade med strongwoman och styrkelyft var det Jill Mills och Becca Swanson, men sedan jag sadlat om till tyngdlyfting är det spanska Lidia Valentin och ryska Tatiana Kashirina.

MAXstyrka: Man kan som sagt räkna upp en hel del du har gjort i din karriär hittills. Vilken merit är du mest stolt över?

Josefin Brander: Marklyftet i Las Vegas var riktigt roligt, men det svenska stötrekordet var kanske det bästa. Framför allt med tanke på att jag fortfarande är ny i tyngdlyftarvärlden och för att jag kämpat ganska hårt med tyngdlyftningen. Det är en enormt teknisk sport. Det har krävts mycket tålamod och mer kommer att behövas!

MAXstyrka: Vilka är dina kortsiktiga respektive långsiktiga mål med träningen?

Josefin Brander: Just nu laddar jag för de Nordiska mästerskapen i Norge i november. Annars är det att försöka uppnå kvalpoängen till EM nästa år.

MAXstyrka: Så det är NM i Norge som blir nästa tävling för dig?

Josefin Brander: Japp.

MAXstyrka: Du arbetar också som personlig tränare. Vilka tips kan du ge till någon som vill bli större och starkare? Har du några hemliga trix som du kan dela med dig av?

Josefin Brander: Det finns inga genvägar, tyvärr. Det man skall fokusera på är att hålla sig till en bra kost, inte vara rädd för att äta, lägga upp en plan och målsättning för sin träning och ge allt på gymmet. Snacka med polarna kan man göra efteråt. Sist men inte minst är vilan. Det är otroligt viktigt att lyssna på kroppen och inte vara rädd för att lägga in en extra vilodag i veckans träning. Mer är inte bättre när man skall bli stark, tvärtom.

MAXstyrka: Ok. Då önskar jag dig lycka till med tävlandet och din EM-satsning! Tack för att du tog dig tid att svara på frågorna!

Josefin Brander: Tack själv! Det var trevligt att få vara med!


——————————————————————————————————————————————————

Om ni vill följa Josefin Branders träning och tävlingssatsningar så kan ni gå in på hennes hemsida.

Share

9 Responses so far.

 1. Hanna skriver:

  Skulle jossan va en av dom bästa strongwomen tävlande? Behöver man inte tävla för att kvala in i den kategorin? Mig vetligen har hon enbart gjort 1 tävling i strongwomen… Visst hon van men motståndet var långt i från toppskicktet!! Hon har aldrig mött varken Anna Rosen eller Anki Öberg som är dom bästa i Sverige och bland dom bästa i världen!! Man kan ju fråga sig varför hon inte har mött dom……
  Visst ingen kan ta ifrån jossan att hon är djävulskt stark och jag är djupt imponerad av hennes styrka men att kalla henne en av dom bästa strongwomen är ett hån mot dom som faktiskt tävlar och sliter varje dag för sina titlar!

  • Andreas Johansson skriver:

   Jag har aldrig påstått att hon är den bästa i Sverige. Sverige har, som du sa, både Anna Rosén och Anki Öberg, och självklart är de de absolut främsta när det kommer till strongwomen i Sverige (och även världen).
   Att hävda att hon är en av de bästa i strongwoman när hon faktiskt har vunnit en tävling tycker jag inte kan anses som ett hån. Visst, Jossans meriter i strongwoman går inte att jämföras med varken Annas eller Ankis, men jag är ganska övertygad om att hon hade kommit runt top-5 i Sverige om hon hade tävlat i ett SM. Med andra ord, en av de bästa.

 2. Hanna skriver:

  Men vad man gör på träning är inte samma sak som man gör på tävling… Krävs inte bara muskelstyrka för att kunna lyckas som tävlande… Med en tävling i bakfikan kan jag tycka att det är väldigt starka ord att använda när man presenterar en person. Jag kan gott och väl hålla med dig om att hon ligger i den absoluta toppen om hon skulle ställa upp och tävla rent styrkemässigt. Men som sagt tävling och träning är inte samma sak. Kan jag säga att jag är en duktig styrkelyftare bara för att jag är stark på gymmet?

  • Andreas Johansson skriver:

   Du har rätt i att man måste visa vad man kan på tävling för att man ska kunna hävda att man är riktigt bra i det, men Jossan har som sagt en vinst i strongwoman, och den tävlingen gjorde hon ruskigt bra. Jag är övertygad om att få svenskar hade gjort det lika bra.

 3. Hanna skriver:

  Haha tänk att jossan har blivit sjuk nu strax innan EM… Varför blir man inte förvånad?? Kanske för att det sker inför varje större tävling… Då har hon ju redan fått uppmärksamheten så då behöver man ju inte “bevisa” något.. För då har man ju i princip meriten ändå…eller??!!

 4. Therese skriver:

  Jag är inte heller förvånad att även denna tävlingsgren skulle gå i stöpet ! Det verkar vara ett tyvärr genomgående mönster i hennes olika tävlingssatsningar… Jag reagerar också över att de som publicerar olika repotage om Jossan, inte kollar upp olika källfakta först. Att anta att någon skulle vara topp 5 är inte detsamma som att någon är topp 5! Det måste ju tyvärr kännas ganska pinsamt att gå ut vitt och brett i tex. Body eller på sin hemsida om diverse tävlingar och sedan blir det platt fall. Hon kan ju rimligtvis inte ha blivit sjuk inför alla andra tävlingar av olika slag, hon gått ut med att hon ska ställa upp i men aldrig genomfört?

  mvh.Therese

  • Andreas Johansson skriver:

   Jag känner inte henne privat, så jag kan inte uttala mig om hur hon tänker eller hur hon planerar sina tävlingar m.m. Jag tycker dock att låter konstigt att hävda att man ska tävla och sedan medvetet hoppa av. Jag menar, målet för en atlet är väl att ta medaljer?
   Du skriver att du reagerar över att man inte kollar upp källfakta innan man publicerar något om Jossan, och ändå skriver du helt utan några som helst belägg att hon rimligtvis medvetet ställer in sina tävlingar utan att vara sjuk…?

 5. Pontus skriver:

  Stark jädra brutta är det ändå 🙂

Leave a Reply


*


Translate