MAXstyrka

Allt inom kraftsport

sep
23

Intervju med Maria Johansson

Posted by MAXstyrka 0 Comment

Maria Johansson är inte riktigt som vanliga 26-åriga tjejer. Hon bänkar nämligen mer än de flesta killar ens drömmer om.

Här är en intervju med Maria Johansson – En av Sveriges absolut starkaste tjejer.

——————————————————————————————————————————————————

MAXstyrka: Vi börjar alltid med standardfrågorna. Namn, ålder, ort, vikt, längd.
Personliga rekord i bänkpress, marklyft, knäböj.

Maria Johansson: Maria Johansson, 26, Skellefteå, 87 kg, 170cm. 165 kg i bänkpress, 182,5 kg i marklyft och 200 kg i knäböj.

Knäböj och marklyft satte jag som junior innan jag blev skadad. Jag gjorde illa ryggen sista året som junior och sen så har det varit lungt med styrkelyft. Jag gjorde en comeback i år, men det blev bara två tävlingar. Jag persade i totalen utan att gå för fullt, så det var kul. Det blir förmodligen ingen mer SL (styrkelyft). Jag fick veta operationstiden idag. Den 11 oktober ska de fixa till min höft.

MAXstyrka: Ok. Är det en omfattande operation?

Maria Johansson: Jag vet faktiskt inte. Det är en ny metod som bara funnits i Sverige i ett år. Det finns bara en enda läkare i hela Sverige som utför den. Det är väldigt ovanligt att man har höftproblem när man är så här ung. De ska göra en titthålsoperation och kapa av lite ben. Jag har stopp i leden på båda höfterna och det är därför jag haft svårt med djupet i knäböj. Jag hoppas att det kommer att fungera, för annars är det en ny höftled som gäller och i så fall är det slut med att ha ett aktivt liv. Jag är dock grymt glad över att jag äntligen har fått hjälp. Jag har haft problem med det sedan innan jag började med styrkelyft 2003. Det har blivit värre de sista året och speciellt nu i våras.

MAXstyrka: Vi får verkligen hoppas att operationen blir lyckad. De flesta anser ju att kraftsport, och i synnerhet styrkelyft, är en väldigt manlig sport. Vad var det som fick dig att börja med styrkelyft från första början?

Maria Johansson: När jag började på universitetet var det en tjej i klassen som var starkare än mig. Jag var van att alltid vara den starka utan att träna, så jag var tvungen att ta tag i saken. Sen visste jag vad jag gav mig in på eftersom brorsan höll på. Sen så tog styrketräningen över med tiden. Jag kombinerade det ganska länge med innebandy. Jag har alltid drömt om att bli bäst i de sporter jag hållit på med, det har blivit många idrotter. Till slut hittade jag min grej och fastnade för att bli stark på riktigt.

MAXstyrka: Hur länge har du styrketränat?

Maria Johansson: I november år 2003 klev jag in i gymmet för första gången. Jag vägde då 80 kg och bänkade 50 kg.

MAXstyrka: Hur ofta tränar du, och hur länge?

Maria Johansson: Nu blir det tre gånger i veckan. Det blir två bänkpass och ett markpass i veckan. Sen i somras har jag skippat benen på grund av smärta. Innan dess så har det alltid varit två bänkpass, ett markpass och ett benpass i veckan. Jag blir lite rastlös efter 1,5 – 2 timmar, så längre än så är jag inte på gymmet om det inte är ett utrustningspass, då det blir kring 3 timmar som längst.

MAXstyrka: Hur bemöts du av andra människor när du berättar att du är en styrkelyftare?

Maria Johansson: Många förstår nog inte riktigt vad de är. Många tror att det är tyngdlyftning man håller på med, men om man säger bänk så fattar alla. Många blir väldigt imponerande, och det är kul att vara starkare än många killar. Det är väldigt många människor som inte är insatta i sporten. Om man frågar dem vad de tror att man bänkar så gissar de alltid på under 100 kg. De kan nog inte riktigt förstå att man som tjej kan bänka så mycket.

MAXstyrka: Din bror är ingen mindre än Anders “Starkeanders” Johansson, innehavaren av titeln Sveriges Starkaste Man tre gånger och han är också Sveriges bästa styrkelyftare. Vad har han betytt för din karriär?

Maria Johansson: Att jag visste att jag också hade de där generna för att bli stark. Det är också bra att kunna surra med honom. Vi snackar varje vecka, och oftast blir det styrkelyft. Det är kul att ha ett sådant gemensamt intresse. Anders brukar ofta säga att styrkan kommer från den kvinliga genen, och det har han rätt i. Vår mamma är också sjukt stark utan att ha tränat. Hennes biceps är större än min.

MAXstyrka: Hur var era syskonbråk när ni var små? Flög det soffor och köksbord när ni kivades?

Maria Johansson: Hahahaha! Nej, det gjorde det inte. Anders är 9 år äldre än mig så jag var bara ett småglin när han bodde hemma. Ett minne jag har från när Anders började träna var att jag och vår yngsta bror blev imponerad när Anders själv fick loss skotern när vi hade kört fast. Tidigare hade vi fått hjäpas åt och skotta och dra, men redan efter ett års träning kunde jag också greja det lätt med skotern. Kul att jag fick känna samma sak som ett barnminne som man var imponerad över.

MAXstyrka: Men något måste ni väl också ha råkat göra sönder när ni var små?

Maria Johansson: Nej, inte vad jag kommer ihåg.

MAXstyrka: Ok. Anders är också en av Sveriges främsta i strongman. Har du någonsin varit sugen på att testa på strongwoman?

Maria Johansson: Ja, jag gjorde det en sommar då jag körde två tävlingar. Problemet var att de anordnades så långt söder ut. Sen har jag varit sugen men inte vågat köra för ryggen. Jag skadade en disk 2006. Den första tävlingen jag gjorde var en partävling. Jag tävlade med en som kallades för “Skåpanders” har jag för mig. Vi kom på tredjeplats, om jag inte minns fel.

MAXstyrka: Ok. Har du fått någon mer skada till följd av styrketräningen?

Maria Johansson: Nej det har jag inte. Ryggen fick jag nog på grund av höften. Jag kompenserade med ryggen så att jag kunde köra djupt, vilket inte var så smart. Det är lätt att vara efterklok. Styrkelyft är en skonsam sport. Det är värre med alla andra idrotter, det är en mycket större skaderisk där.

MAXstyrka: Vilken merit är du mest stolt över hittills?

Maria Johansson: Det är min senaste, EM- silvret. Jag vann EM-guld som junior och kom tvåa på VM som bäst.

MAXstyrka: Dina 165 kg i bänkpress är ju inte heller något att skämmas för direkt.

Maria Johansson: Nej, det är coolt. Och mer ska det bli. Jag har en dröm att få sätta välrdsrekord. Vi får se om det är möjligt. Sikta mot stjärnorna och nå trätopparna.

MAXstyrka: Du har alla förutsättningar att lyckas med det. Vilka förebilder har du inom sporten?

Maria Johansson: Det är min bror Anders så klart. Inger Blikra från Norge har jag också som förebild. Hon är omkring 20 år äldre än mig, tävlar fortfarande och är sjukt stark.

MAXstyrka: Vilka är dina kortsiktiga respektive långsiktiga mål med träningen?

Maria Johansson: Kortsiktigt just nu är det att träna på så gott det går. På lång sikt är det att ta VM-guld.

MAXstyrka: Har du några tips för tjejer och killar som vill bli riktigt starka?

Maria Johansson: Det är att träna, äta och ha roligt på gymmet. Om man äter dåligt så tar det lång tid innan man ökar något. En av de bästa sakerna med livet är att äta, och det kombineras bra med träning.

MAXstyrka: När är nästa gång man kan se dig tävla?

Maria Johansson: Det blir bänk-SM i Jönköping. Kvalgränsen för att ta sig till VM är 140 kg för mig, så det ska inte vara något problem. Det gör man med 40 graders feber. Hahahaha! Oj, det där lät divigt, sorry.

MAXstyrka: När man är så stark som du är så har man väl rätt att vara lite divig?

Maria Johansson: Jag fick betala själv för att åka på EM i år, så nästa år ska jag vara ordinarie i truppen. Annars blir jag nog väldigt besviken och arg och ger upp hoppet på landslaget.

MAXstyrka: Ok. Då önskar jag dig lycka till med tävlandet, träningen och operationen. Tack för att du tog dig tid att svara på frågorna!

Maria Johansson: Det var roligt. Det kommer bli kul att läsa den sen. Bra initiativ av dig också med sidan du skapat.

MAXstyrka: Tack så mycket!

——————————————————————————————————————————————————

Share

Leave a Reply


*


Translate