MAXstyrka

Allt inom kraftsport

okt
04

Intervju med Starkeanders

Posted by MAXstyrka 4 Comments

En genomsnittlig svensk person dricker 102 liter mjölk varje år. För Anders Johansson tog det två och en halv vecka att konsumera samma mängd mjölk. Han har vunnit titeln Sveriges Starkaste Man tre gånger i rad. Han en av världens bästa styrkelyftare. Han är känd som Starkeanders.

Här är intervjun med en av världens starkaste män, Starkeanders.

——————————————————————————————————————————————————

MAXstyrka: Då börjar vi som vanligt med alla standardfrågor. Namn, ålder, ort, vikt och längd. Personliga rekord i bänkpress, marklyft och knäböj.

Starkeanders: Anders “Starkeanders” Johansson, 34 år (blir 35 år i december), Sundsvall, vikten ligger på ca 150 kg och jag är 184 cm lång. Jag räknar bara det man har klarat på tävling och det är 300 kg i bänkpress (men jag har gjort klart mer på träning så bör det ökas snart), 375 kg i marklyft och 425,5 kg i knäböj.

MAXstyrka: Du är en av Sveriges genom tiderna starkaste styrkelyftare och en a v Sveriges absolut bästa i strongman. Vilken sport tycker du är roligast?

Starkeanders: Starkeman är enormt roligt och drar enormt med publik, men det jag som atlet saknar där är att jag skulle vilja att det var mer som en sport. Dopingtester, att rekord kan sättas och att det betyder något. Som det är nu så ropas det ut rekord hela tiden, och trots att många andra har gjort mer i den övningen så räknas det ändå som rekord på grund av att måtten på just den utrustningen inte var exakt samma som på de andra rekorden. Det var på gång med IFSA för några år sedan när det gällde världsrekord men det dog ju ut i och med IFSA:s kollaps. Min grund är ju att jag tycker att det är roligt att försöka vara starkast i allt. Styrkelyft täcker inte in allt det men jag uppskattar att jag vet vad jag ska tävla i. Det finns för och nackdelar med båda kan man säga, men i fortsättningen är det ingen tvekan om att det är styrkelyft som står i fokus i resten av min styrkekarriär.

MAXstyrka: Ok. Så har du helt lämnat strongman nu, eller tränar du både styrkelyft och lite strongman, mest för att det är kul?

Starkeanders: Jag har de senaste två åren kan man säga tränat strongman mer för att det är kul. Jag kör högst en gång per vecka, men har man tränat och tävlat så mycket som jag har gjort så sitter ju takterna kvar någorlunda. Efter min senaste titel i Sveriges Starkaste Man 2008 så återtog jag ett av mina ungdomsmål, att radera Lars Noréns i mångas ögon omöjliga styrkelyftsrekord.

MAXstyrka: I år hade du redan lyckats kvala in till finalen i Sveriges Starkaste Man 2010 då du vann kvaltävlingen i Sundsvall. Efter det vann du en tävling i Rundvik. Vad var det som gjorde att du sedan inte ställde upp i finalen? Du hade ju potential att vinna en fjärde titel. Var det att du var mätt efter tre vinster i SSM?

Starkeanders: Potential hade jag, men Johannes Årsjö var en klart stark favorit. Han slog mig med en poäng 2009 och jag kände redan tidigt att jag bara skulle tävla lite och få min första semester från sommartävlande på över tio år, och det kändes bra mentalt att ställa in mig på det. I kvalet i Sundsvall så sa jag det till de andra tävlande så det var klart att min plats var till skänks. Jag reser stundtals rätt mycket i jobbet så efter tävlingen i Sundsvall så reste jag till Tyskland, kom hem lagom till Rundvik och sen iväg till England. Jag var sedan på väg hem när själva finalen ägde rum. Mitt mål med starkeman var att bli världens starkaste man, och jag trodde att det skulle gå vägen då det gick rätt bra (särskilt) 2003 och 2004. Jag slog tre atleter som har vunnit titeln Världens Starkaste Man. Jag fick stryk av Mariusz Pudzianowski med endast 0,5 poäng, det var surt att jag aldrig fick slå honom. Nu är verkligheten så att resultaten är grymt bra nu och jag har varken en tro eller hunger på WSM, så drömmen om en titel är helt klart över. Ok, inte proppmätt men ganska mätt.

MAXstyrka: Ok. Du jagar för tillfället Lars Noréns styrkelyftsrekord. När tror du att du tar dem?

Starkeanders: Jag jagar först och främst totalen på 1077,5 kg, och om man gör matten så har jag 1100,5 kg om man slår ihop mina personliga rekord i delgrenarna, så det hoppas jag att jag slår i nästan varje tävling. Marklyftsrekordet vore overkligt skönt, men jag har markat mycket under väldigt många år nu. Jag minns att jag gick in på 372,5 kg 2003 och sedan bommade 385 kg. Jag var helt bestört att jag inte lyckades då. Stundtals har jag haft ganska mycket problem med ryggen och det har hindrat mig enormt mycket, men ta i trä så har ryggen varit bra nu sedan i våras. Jag tror att jag har bra koll på hur jag ska göra för att unvika att få för mycket ont i ryggen, så nu ska väl det börja lossna och jag ska kunna komma närmre markdrömmen.

MAXstyrka: Vad var det som fick dig intresserad av styrketräning från första början?

Starkeanders: Jag spelade tennis, och oj vad jag ville bli tennisproffs som barn. När jag var 15 år så sa tennistränaren att vi borde börja styrketräna lite på egen hand för att bli bättre i tennis, och där blev jag tagen. Jag älskade fort att lyfta vikter så det tog över, och nu var man inne på ett nytt spår. Anledningen till att jag gillade det så mycket direkt var nog två saker. För det första är det enkelheten att tävla mot sig själv i varje övning, jag är en tävlingsmänniska. För det andra så var man strax under 16 år, så då blir man fåfäng och vill få magrutor (long gone by now) och stora biceps osv.

MAXstyrka: Hahaha! Ok. Så, varför började du med just styrkelyft respektive strongman?

Starkeanders: Först var det ju mest tävlan mot sig själv i att lyfta mer och mer och att äta mer och mer. En dag hade en kompis varit på biblioteket och läst förbundstidningen för styrkelyft och tyngdlyftning och han hade rivit ut sidan med rekord. Jag blev därmed upplyst om att jag inte var så tokig i marklyft när jag som 18-åring kollade på rekorden för de som var upp till 19 år. Jag bodde och pluggade i Umeå som på den tiden inte ens hade någon lyftarklubb, så jag tog kontakt med Skellefteå som ligger ca. 14 mil norr om Umeå, och de lät mig tävla för dem. Då tävlade jag i styrkelyft under hela min civilingenjörsutbildning,​ och när jag sedan var färdig med utbildningen så flyttade jag till Sundsvall för att jobba. Då fick jag höra en dag på gymmet att det skulle vara ett SM-kval i Östersund i starkeman. Det var riktigt fränt tyckte jag. Jag hade suttit och kollat mycket på Eurosport på just strongman och hejade starkt på Svend Karlssen minns jag. Nu fanns det en tävling endast 20 mil bort. Jag åkte dit och tävlade helt grön, blev fast och exakt ett år senare stod jag på pallen på Sveriges Starkaste Man för första gången. Första tävlingen var alltså 1999, så jag är ensam kvar från den tiden när det gäller strongman i Sverige.

MAXstyrka: Du har ju besegrat Svend Karlsen i flera tävlingar. Vem är roligast att ha vunnit över?

Starkeanders: Det var enormt häftigt att slå honom för att han var idolen när man tittade på Eurosport, och att då få vinna över honom endast några år senare var enormt stort. Få människor får träffa sina idoler, och jag gjorde mer än så då jag även vann mot min. Som jag nämde tidigare så var jag enormt nära att slå Pudzianowski också och var även enormt nära att slå Savickas. Det tyckte jag inte var så enormt då men nu i efterhand hade det varit häftigt då de för evigt kommer vara legender inom strongman.

MAXstyrka: Jag intervjuade tidigare din syster Maria Johansson. Hon berättade då att hon blev så imponerad över när du ensam drog loss en fastkörd skoter. Kan du berätta någon mer intressant händelse där du har fått hjälp av din enorma styrka?

Starkeanders: Haha! Ja, hon är ju nio år yngre än mig så hon var väl bara en liten plutt då. När vi pratar om att köra fast så kom jag körandes med bilen på vintern en gång. Då var det en äldre farbror som var runt 70 – 75 år som hade kört i diket. Det var fyra män där som försökte hjälpa honom helt utan framgång och gubben såg nedstämd ut. Jag stannade bilen, klev ut och bad männen att akta sig. Sedan lyfte jag upp baksidan på bilen och kastade upp den på vägen, och vips så var det klart. Det gjorde den fabrorns dag kan man säga.

MAXstyrka: Det måste ha varit en ganska mäktig syn.

Starkeanders: Är det något jag kan här i livet så är det att lyfta tung. Jag kan nog lite annat också. Hahaha!

MAXstyrka: På tala om lite ovanliga saker, jag har hört att du är en riktig storkonsument av mjölk. Hur mycket mjölk dricker du i veckan?

Starkeanders: Hahaha! Ja, jag var åtminstone oslagbar förr då jag drack hela 40 liter i veckan, ca. sex liter mjölk om dagen. När jag satte världsrekord i kronlyft från 39 cm höjd år 2003 så gjorde jag det i form av två jättestora burar fyllda med mjölkförpackningar. Nu dricker jag mycket proteindrinkar/gainers så det blir endast strax under 20 liter.

MAXstyrka: Vilken sort blir det? Jag antar att du inte kör lättmjölk eller minimjölk.

Starkeanders: Hahaha! Jo, jag har förr alltid kört med lättmjölk eftersom det annars skulle bli så stora mängder fett. Nu vill familjen ha mellanmjölk så jag har fått ge vika.

MAXstyrka: Ok. Så hemligheten bakom din enorma styrka är alltså kopiösa mängder lättmjölk?

Starkeanders: Ja, det måste väl vara det. Man kan ju alltid rada upp vad som ligger bakom men i mitt fall tror jag att det är min målmedvetenhet, och självklart generna som jag fick från mamma. Jag vill inte bara lyckas i kraftsport, utan jag jobbar hårt för att lyckas med allt i livet och lever väl efter mottot “vila kan man göra i graven” .

MAXstyrka: Förutom mjölk krävs det ju också en hel del mat. Hur mycket äter du på en dag, och hur mycket av det är kosttillskott?

Starkeanders: Nuförtiden räknar jag ju aldrig kalorier, men jag äter vanlig mat till lunch och middag, fast lite mer än vanligt folk. På frukosten äter jag en stor skål med havregryn som jag har lite mjölk till, och spritt över dagen blir det 8 st drinkar på 7 dl/styck. Det blir proteindrinkar, slow carb-drinkar, gainers m.m.

MAXstyrka: När man pratar om styrkelyftare och strongmanatleter så får man nästan alltid höra att “det är helt omöjligt att bli så stark utan att dopa sig”. Ni blir ju dock dopingtestade relativt ofta i styrkelyft. Tror du att dopingen generellt sett är mer omfattande inom kraftsport än vad den är i friidrott och andra vanligare sporter?

Starkeanders: I styrkelyft, och jag vill tro alla svenska sporter, så ska det fungera väldigt bra i dagens läge. Är man på elitnivå så måste man rapportera vart man befinner sig tre gånger i veckan för att dopingpolisen ska kunna testa “off competition”. Jag kan ju bara gissa som vem som helst när man ska jämföra sporter, men jag tror själv att inom styrkesporter så är de regionala aspekterna viktiga också. Svenskar ser i huvudsak skarpt ned på doping då det är fusk medan många andra länder inte bryr sig, och då blir det ju annat. Jag antar att det är vanligare att dem som bara tränar på gym utan att tävla dopar sig än de som tränar t.ex. friidrott utan att tävla gör det. På elitnivå kanske det ser annorlunda ut. Tar man återigen Sverige så vill jag säga att jag vet att styrkelyft är väldigt rent. På elitnivå skulle jag bli förvånad om någon dopade sig idag. Annat var det förr. På 80-talet var det en annan inställning kan man lungt säga. Strongman är ju inte en sport och har ingen testverksamhet, så den blir svår att jämföra med sporter som är med i Riksidrottsförbundet. I strongman är det upp till varje individ. I en ideal värld skulle väl inte tester behövas, men fusk kommer alltid att finnas. Vissa säger att det inte är fusk att dopa sig i strongman eftersom det inte finns tester där.

MAXstyrka: Du har som sagt vunnit SSM tre gånger, varit väldigt framgångsrik på internationella tävlingar både i strongman och styrkelyft, tagit 425,5 kg i knäböj och även haft världsrekordet i kronlyft. Vilken merit är du mest stolt över hittills?

Starkeanders: Jag har svårt att sätta fingret på det då det är olika ögonblick som kan ha varit enormt stora då men sedan bleknat med tiden. Ett av dem är när jag som ung tog juniorrekordet i mark. Rekordet var på 337,5 kg, och när det bara var en månad kvar av min juniortid så begärde jag 338 kg på tävling, och jag klarade det. Det var enormt stort trots att jag slagit det tidigare rekordet sammanlagt. Kanske var det på grund att tiden höll på att rinna ut och att jag fixade det. Jag ju den enda i svensk historia som har vunnit både Sveriges Starkaste Man och styrkelyft, så det tillsammans är väl en fin merit. Tanken på att ha Sveriges tyngsta böj på 425,5 kg kändes magiskt när jag var yngre, men tyvärr så är man väl dålig på att njuta av det man gjort bra så man blickar bara vidare.

MAXstyrka: Att vinna SSM tre år i rad är väl inte heller så illa pinkat?

Starkeanders: Hahaha! Det är Johannes fel att det inte blev fler. Rekordet att vinna SSM i rad är 3 gånger, och det innehar både jag och Magnus Samuelsson. Johannes kommer att slå det om han inte råkar ut för någon skada i något av de två kommande åren.

MAXstyrka: Hur var det när du tävlade i strongman? Var ni i toppen vänner som pushade varandra eller bara bittra konkurrenter?

Starkeanders: Det är en väldigt trevlig stämning mellan de flesta på elitnivå, förvånansvärt bra skulle jag säga. Sedan finns det ju alltid några svarta får som inte är lika omtyckta, men let´s not go there. Haha! Personligen ger jag Savickas ett enormt bra betyg då jag har känt honom längre än alla andra. Jag tävlade mot honom som junior i styrkelyft, och trots alla enorma framgångar han så är han fortfarande den lugna trevliga killen. På tala om dålig stämning, Vasil Virastyuk och Pudzianowski var verkligen inte goda vänner ett tag. Under en tävling så skulle de mötas i sumobrottning. Hahaha! Douglas Edmonds var rädd att de skulle bita av öronen av varandra, men det gick helt ok till slut.

MAXstyrka: När vi ändå pratar om Savickas, så måste väl han också vara lite av en förebild för dig? Vilka förebilder, förutom Svend Karlsen och Savickas, har du?

Starkeanders: När man blir äldre så faller det naturligt att förebilder faller ifrån. Svend hade jag som förebild innan jag började med strongman, speciellt innan jag började tävla internationellt. Man känner ju sig som en liten pojke om man säger förebild, men om det är någon som kan se upp till i dag så är det ju Savickas. När det kommer till brutal styrka så är han “the man”, och det finns det aldrig någon som har kunnat säga något annat om. Han förbättrar alltid sina svagheter så han vinner i stort sett allt. Hans svaghet har de senaste åren varit greppet i farmers, och när han nu vann WSM så slaktar han alla andra i det momentet! Annars hade han inte haft titeln nu. Han vet vad han behöver förbättra inför tävlingar och han gör det utan att tappa i sina styrkor. Jag hejade ju även starkt på Rikku Kirri. Tyvär så hann han sluta innan jag började, men jag fick i alla fall träffa honom då jag kom tvåa på hans tävling Rikku Kirri Classics.

MAXstyrka: De flesta atleter som jag har pratat med har haft mer eller mindre stora skador till följd av träningen. Vilka skador har du fått?

Starkeanders: Min triceps small av när jag tävlade på Arnolds 2004 och jag har knäbproblem som jag lider av i många strongmanövningar, främs​t när jag kickar i stockpress. Ryggen har jag haft problem med till och från. Sen har man ju fått krämpor som kommer och går, men jag har tävlat i styrkesporter i över 16 år och aldrig haft ett tävlingsuppehåll längre än någon månad så jag har väl klarat kroppen rätt bra. Smärta är bara vekhet som lämnar kroppen!

MAXstyrka: Inte dåligt att böja 425,5 kg med knäproblem. Vilka är dina kortsiktiga respektive långsiktiga mål med träningen?

Starkeanders: Vad skulle jag göra utan problem. Världsrekordet i knäböj är 14 år gammalt och ligger på 457,5 kg. Det skulle jag grymt gärna slå. Det är helt klart ett långsiktigt mål. Att vinna VM i styrkelyft vill jag göra, men det är svårt att säga när jag kan göra det då det inte bara beror på vad jag presterar. Han som är rankad etta på VM nu har totalt gjort 1062,5 kg på tävling. Det ska jag kunna fixa, men det är ju många som kan förbättra sig. Det är ett mål som kan vara fixad inom 1½ månad om det vill sig väl. Fler mål är ju som jag nämnt tidigare rekord i marklyft och det svenska rekordet totalt. Det totala rekordet kan jag ta snart. Markrekordet är dock inte fixat i sömnen precis.

MAXstyrka: Har du något tips på hur man som en vanlig dödlig kan bli lite större och starkare?

Starkeanders: Nuförtiden är det många som bloggar om hur de tränar. Jag tycker att många tränar för lite helt enkelt och inte hårt nog. Det går ju dock inte att öka från mesig träningsmängd till att träna supermycket. Jag minns t.ex. att jag tränade lats 16 set två gånger i veckan, alltså 32 set i veckan. Var noga med kosten och ät mycket, för om man vill blir större och starkare är det självklart att det krävs en hel del ätande. Man måste också gilla det man gör. Tycker man att det är skittråkigt att köra marklyft t.ex. så blir man helt enkelt inte bra i marklyft. Hitta ett sätt som gör att det blir så kul som möjligt.

MAXstyrka: Hur ofta tränar du i dag, och hur länge blir varje pass?

Starkeanders: Träningsmängden har minskat mer och mer med åren. Blir man äldre så tål man lite mindre och familjen ska ha sin självklara tid. Jag tränar idag 4 – 5 dagar i veckan och passen är från 2 timmar till 3,5 timme. 3,5 timme är inte att rekommendera, men det är ett pass med enormt mycket tunga lyft så där får vilotiden ökas. Vi kör det som ett klubbpass där vi passar och hjälper varandra mycket under den tiden.

MAXstyrka: Ok. Till sist, vilken blir din nästa tävling?

Starkeanders: Jag åker snart och jobbar i Österrike och sen England, men om allt går som det ska kommer jag hem och tävlar direkt i bänkpress på DM. Då startar jag på rätt sida 300 kg, så vi får vi se var det slutar. Sedan är det VM i Sydafrika en månad efter det.

MAXstyrka: Ok. Då får jag önska dig lycka till med träningen och tävlandet! Tack för att du tog dig tid att svara på intervjun!

Starkeanders: Du ska ha tack som pushar för allt som har med att lyfta tungt, med en proffsig sida med regelbundna uppdateringar! Hoppas att du orkar hålla ångan uppe i samma fina stil!

——————————————————————————————————————————————————

Om ni vill följa Starkeanders så kan ni titta in på hans hemsida.

Share

4 Responses so far.

 1. Böhlenius skriver:

  Bra intervju!! Väntat på en med Anders!
  Forsätt med Kanonjobbet med sidan!!! =)

 2. Anonym skriver:

  […] […]

 3. Robin Eriksson skriver:

  Arla borde ge honom en utmärkelse!

Leave a Reply


*


Translate