MAXstyrka

Allt inom kraftsport

På fredag börjar en av årets höjdpunkter för alla styrkeintresserade. Då börjar nämligen världens tyngsta och tuffaste strongmantävling, Arnold Strongman Classic 2011.

Den första Arnold Strongman Classic hölls 2002, och då vann marklyftsmonstret Mark Henry. Mark försvann sedan från strongmanscenen och började med wrestling i stället. De följande åtta åren vann Zydrunas Savickas. 2009 var inte Savickas med, och då passade Derek Poundstone på att vinna tävlingen. Förra året var Savickas tillbaka för att försöka återta titeln, och som guldmedaljör i Världens Starkaste Man 2009 så var det få som inte trodde att “Big Z” skulle leka hem sitt nionde guld i Arnold Strongman Classic 2010. Derek Poundstone visade dock klass när han vann tävlingen med fyra poäng föra tvåan Savickas, och firade sedan segern genom att fria till sin flickvän Kristin på scenen inför skrikande fans.

I år ser det väldigt öppet ut. Grenarna kommer som vanligt att vara så tunga som möjligt, och atleterna är starkare än någonsin. Den regerande mästaren Derek Poundstone har just meddelat att han hoppar av årets tävling, men det är trots det fler än Zydrunas Savickas som på allvar kan kriga om titeln det här året.

——————————————————————————————————————————————————

Zydrunas Savickas ser som vanligt tokstark ut, och med guldet i WSM 2010 och andraplatsen på Arnold Strongman Classic förra året så är han en av de största favoriterna till att vinna tävlingen.

Brian Shaw har haft ett makalöst bra år med bland annat en andra plats i WSM 2010 (på samma poäng som ettan, Savickas) och totalsegern i Superserien. Han har aldrig sett starkare ut och han är definitivt en medaljkandidat trots sin femteplats från Arnold Strongan Classic 2010.

Terry Hollands slet av ett bicepsfäste ett drygt halvår innan WSM 2010 och kom åtta i tävlingen, men nu är armen läkt och styrkan är tillbaka. Han har visat att han kan dra 440 kg i marklyft och han vann totalsegern i Strongman Champions League. Terry kommer säkert att kunna konkurrera om en medalj i alla fall.

Mikhail Koklyaev kom trea i WSM 2010 och har visat att han kan dra 415 kg raw och pushpressa 220 kg. Han tog silvret i Arnold Strongman Classic 2009 och är en medaljkandidat som kanske t.o.m. kan kriga om guldet.

Travis Ortmayer har två raka brons från de senaste två Arnold Strongman Classic, och trots att han blev skadad i WSM 2010 så kom han på en imponerande femteplats. Han är även det här året en medaljkandidat, men guldet ser ut att vara långt borta för “The Texas Stoneman”, kanske även om han är helt frisk.

Nick Best kom på en imponerande andra plats i finalen av Superserien i december och han kom på sjätteplats i WSM 2010. Han lär dock inte vara någon medaljkandidat den här gången.

Mark Felix är en av världens bästa marklyftare. Han har också världens bästa grepp. Det lär dock inte räcka för någon medalj här.

Sergey Romanchuk vann Champions League-tävlingen i Kiev 2010 där Mikhail Koklyaev kom på en tredjeplats. Här lär han dock inte ha något att säga till om.

Mike Jenkins heter mannen som vann Arnold Amateur Strongman Contest 2010. Det gav honom en biljett till Arnold Strongman Classic 2011. Han kommer förmodligen inte kunna ställa till med något för de mer etablerade atleterna, men man vet aldrig.

——————————————————————————————————————————————————

Grenarna är som sagt tyngre än någonsin och vikterna är skrattretande höga. Så här ser schemat ut för atleterna.

Tävlingen börjar med Apollon’s Wheels. Klassikern går ut på att lyfta en axel (tjock som en burk Redbull) från marken till raka armar över huvudet. Den väger 187 kg och den som gör flest repetitioner vinner (såklart). Här brukar Zydrunas Savickas vara oslagbar, och grensegern lär gå till honom. Misha Koklyaev borde hamna top-3.

Tire Deadlift är marklyft med däck (avsedd för en Hummer). Stången är över fyra meter lång och sitter högre upp än vid ett normalt marklyft. Därför blir vikterna ibland upp mot 500 kg. Det finns en hel del riktigt grymma marklyftare med i startfältet, och det är svårt att tippa någon vinnare. Minst fem atleter ser på papperet ut att kunna slåss om segern här, men om man måste ta ut en segrare på förhand så får Savickas ha favoritskapet i den här grenen.

Circus Dumbbell går ut på att pressa en enorm hantel på 110 kg över huvudet så många gånger som möjligt, med en hand. Här brukar Derek Poundstone vara en gigant, och nu när han är borta borde Savickas ta hem grensegern.

Manhood Stone är egentligen en atlassten på 243 kg som ska lyftas över en ribba på 125 cm så många gånger man orkar. Brian Shaw kommer vara grym och förmodligen knipa grensegern framför Savickas.

The Timber Carry heter den sista grenen som går ut på att gå med en träram upp för en elva meter lång ramp. Man får använda remmar för att orka greppa ramen, så vad är svårigheten med den här grenen? Jo, den väger 476 kg. Snabbast upp för rampen (med ramen) vinner grenen. Här har Travis Ortmayer imponerat tidigare så jag tror att han kan knipa grensegern.

——————————————————————————————————————————————————

Det är svårare än någonsin att tippa utgången av tävlingen. Brian Shaw ser ruskigt stark ut, Terry Hollands är mer maxstark än någonsin, Travis Ortmayer kan man aldrig räkna bort och Mikhail Koklyaev har visat att han verkligen är en av världens absolut starkaste män. Jag tror dock att förhandsfavoriten Zydrunas Savickas tar revansch från förra året och kniper sin nionde Arnold-titel.

Mikhail Koklyaev tar hem silvret. Han kan mycket väl hota Savickas om segern.

På tredjeplats tippar jag att vi får se Brian Shaw.


Share

Leave a Reply


*


Translate