MAXstyrka

Allt inom kraftsport

mar
31

Intervju med Brian Shaw

Posted by MAXstyrka 0 Comment

När man pratar om vem som är världens starkaste man så menar många att Zydrunas Savickas är den absolut starkaste människan i världen, kanske någonsin. De senaste åren har dock en amerikansk jätte vid namn Brian Shaw gått fram som en ångvält och vunnit näst intill allt som går att vinna, och nyligen besegrade han också Savickas i världens tyngsta tävling Arnold Strongman Classic 2011. Brian kom dessutom på en andraplats i WSM 2010 efter Savickas, men med samma poäng och med samma antal grensegrar som mannen i fråga. Den 29-åriga amerikanaren Brian Shaw är med andra ord världens just nu starkaste man!

Här är en intervju med Big Brian Shaw!

——————————————————————————————————————————————————

MAXstyrka: Vi börjar alltid med att fråga om namn, ålder, längd, vikt och stad. Även dina personliga rekord i marklyft, knäböj och bänkpress.

Brian Shaw: Brian Shaw, 29 år, 203 cm lång (6’8″), 195 kg (430 lbs) och bor i Fort Lupton i Colorado. Marklyft: 430 kg, knäböj: 400 kg, bänkpress: 3 reps på 220 kg.

MAXstyrka: Låt oss börja den här intervjun med att prata om din otroliga utveckling. Du har just fyllt 29 år och är redan världens starkaste man. Allt från dina marklyft till dina pressar över huvudet har förbättrats så mycket över de senaste åren. Har du en gräns överhuvudtaget, och när tror du i så fall att du kommer nå den?

Brian Shaw: Tack så mycket för komplimangerna! Jag har jobbat väldigt hårt för att förbättra varje liten del av min styrka och jag känner att jag har gjort ett bra jobb med det de senaste åren. Jag tror fortfarande att det finns mycket att förbättra och jag kommer arbeta väldigt hårt för att utvecklas ytterliggare.

MAXstyrka: Har du alltid varit stor och stark, eller var du klen som barn?

Brian Shaw: Jag har alltid varit stor. Jag var också alltid den största ungen när jag växte upp. Å andra sidan har det tagit mig en väldigt lång tid att fylla ut min ram och utveckla min styrka.

MAXstyrka: Hur gammal var du när du började styrketräna, och hur kommer det sig att du började med just strongman?

Brian Shaw: Jag var 17 år när jag började lyfta vikter seriöst. Jag började med strongman som 24-åring på grund av att jag ville tävla med någonting efter att min basketkarriär var över.

MAXstyrka: Hur ofta tränar du, hur länge tränar du varje gång och hur stor del av träningen är specifik strongmanträning?

Brian Shaw: Jag har tränat fyra dagar i veckan de senaste åren enligt det här schemat:

  • Böj/underkropp/posterior chain (vader, hamstring, gluteus, ländrygg m.m.)
  • Pressdagen med bröst/axlar/triceps
  • Marklyft/rygg/posterior chain
  • Dag för grenträning för strongman

Vanligtvis tar ett träningspass mellan två till tre timmar under normala omständigheter. De passen då jag tränar grenträning tar lite längre tid.

MAXstyrka: Hur mycket äter du under en dag, och vilka kosttillskott tar du?

Brian Shaw: Jag försöker äta minst 8.000 kalorier varje dag. Jag är sponsrad av MHP, så jag dricker en shaker med Up Your Mass (gainer) 2 – 3 gånger om dagen. Jag använder också Dark Rage och Dark Matter före och efter träning, och det har hjälpt mig oerhört mycket.

MAXstyrka: Du har ett silver från Världens Starkaste Man 2010, ett guld från Arnold Strongman Classic 2011, du har vunnit Superserien två år i rad och du har ett par guldmedaljer från Giants Live m.m. Vad är du mest stolt över av alla dina segrar, medaljer och världsrekord?

Brian Shaw: Jag är väldigt stolt över alla mina prestationer eftersom jag har fått jobba väldigt hårt för varenda en av dem. Om jag bara får välja en så skulle jag säga det guldet som jag nyligen vann på Arnolds, på grund av att jag tror inte att många människor trodde att jag kunde vinna en sådan tävling mot Zydrunas Savickas.

MAXstyrka: Vilken är den värsta skadan som du har råkat ut för, och hur håller du dig fri från skador?

Brian Shaw: Jag blir mörbultad precis som alla andra tävlande, men jag har lyckligtvis lyckats klara mig från större skador. Jag tror att nyckeln till det är att träna smart och lyssna på din kropp under träningen.

MAXstyrka: Du är känd för att vara ruskigt bra i stenlyft och du anses vara nummer ett i världen när det kommer till Atlasstenarna. Är den grenen något som du har tränat mycket på specifikt, eller har du bara haft det naturligt lätt för att lyfta sten?

Brian Shaw: Jag tror att jag har haft en naturlig förmåga när det kommer till att lyfta stenar och udda objekt. Jag har arbetat väldigt hårt för att bli bättre på stenarna och jag är väldigt stolt över vad jag har lyckats uppnå med Atlasstenarna i min karriär.

MAXstyrka: Hur tung är den tyngsta stenen som du någonsin har lyft?

Brian Shaw: Jag har lyft och lastat (lyft upp på pallar) en sten som vägde 253 kg (558 lb). Jag lät tillverka en sten som vägde 285 kg (629 lb) som jag lyfte upp i famnen vid ett flertal tillfällen, men den var tyvärr platt på ett ställe så jag kommer snart få den ersatt med en ny, och då kan jag förhoppningsvis lasta även den stenen.

MAXstyrka: Hur förbereder du din inför tävlingarna? Har du någon ritual eller något du känner att du måste göra innan du börjar tävla?

Brian Shaw: Jag går bara igenom grenarna mentalt, fokuserar och tänker på vad jag behöver göra i tävlingen. Jag har egentligen ingenting som jag gör varje gång innan jag tävlar.

MAXstyrka: Du är den enda strongmanatleten jag känner till som använder tandskydd. Jag antar att det är för att förhindra skador på dina tänder. Är det hemligheten till din framgång?

Brian Shaw: Jag började använda tandskydd för några år sedan. Jag känner mig bara mer komfortabel när jag använder den och nu är det något som jag behöver ha hela tiden. Jag vet inte om det har hjälpt mig överhuvudtaget, så vem vet? Haha!

MAXstyrka: Vilken är din favoritgren och vilken gren gillar du minst i strongman, och varför?

Brian Shaw: Jag gillar verkligen alla grenarna. Det låter kanske som ett ganska konstigt svar, men jag tycker inte att det finns någon gren som jag gillar minst.

MAXstyrka: Har du några förebilder eller människor du beundrar mycket i sporten?

Brian Shaw: Jag har sett upp till många atleter från förr eftersom de har fört upp sporten till där den är i dag.

MAXstyrka: Jag antar att det har hänt en del grejer på grund av din enorma storlek och styrka. Kan du berätta om någon händelse som du kommer ihåg?

Brian Shaw: Det händer saker varje dag på grund följd av min storlek och styrka. Jag får en hel del blickar från folk och många stirrar när de ser mig. Jag har gjort sönder en hel del saker också av olycka eftersom det inte är så mycket som är designat och anpassat för en kille i min storlek.

MAXstyrka: Vad är ditt mål med träningen?

Brian Shaw: Mitt enda mål med träningen är att förbättras. Det är bara det som gäller.

MAXstyrka: Har du något tips till människor som vill bli en duktig atlet i strongman?

Brian Shaw: Träna riktigt hårt och försök tävla så mycket som möjligt. Om man som nybörjare tävlar mycket så lär man sig väldigt mycket, och försök också lära dig så mycket du kan från människor som har varit med längre i sporten.

MAXstyrka: När kan vi se dig tävla nästa gång?

Brian Shaw: Som det ser ut nu så planerar jag att bara tävla i Världens Starkaste Man 2011 i september.

MAXstyrka: Vill du passa på att säga någonting till alla dina fans här i Sverige och i Skandinavien?

Brian Shaw: Jag uppskattar verkligen allt stöd som ni ger mig! Jag har verkligen älskat mina resor till er del av världen och jag ser fram emot att komma tillbaka!

MAXstyrka: Tack för att du tog dig tid att svara på frågorna, och lycka till med allt i framtiden! Vi hoppas att vi får se dig tävla i Sverige även det här året!

——————————————————————————————————————————————————

Ni kan läsa mer om Brian Shaw på hans hemsida.

Share

Leave a Reply


*


Translate