MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jul
30

Träning med Kärvaryd Strongman

Posted by MAXstyrka 0 Comment

För några månader sedan så frågade jag Sebastian Davidsson, även känd som “Sveriges Starkaste Dräng”, om han var intresserad av att göra en intervju. Han sa då att det vore väldigt roligt om jag istället hängde med på ett av deras träningspass. Det lät såklart som ett väldigt roligt förslag, så för en dryg vecka sedan var det dags.

Sebastian föreslog att jag skulle träffa David Nyström (en av Sveriges starkaste män i klassen -105 kg) i Vaggeryd och samåka med honom till Sebastians hus. Jag kontaktade David, och med tanke på mitt något undermåliga lokalsinne så bestämde vi oss för att vi skulle ses på en mack i Skillingaryd istället.

När jag väl kom till macken så kom David fram och hälsade. Det är viktigt att äta ett rejält mål mat innan man ska köra ett hårt strongmanpass, och eftersom David inte hade ätit någon frukost så gick han in i macken och beställde en liten toast och en dricka. David berättade att Sebastian med största säkerhet kommer vilja lyfta sten i dag för att visa hur grym han är på det. Efter en liten stund så kommer vi fram till den lilla byn Kärvaryd där Sebastian bor. Jag parkerar bilen och hälsar på en tröjlös Sebastian. Henrik Ottosson kommer också ut, dock något mer påklädd. Sebastian säger ganska omgående att han har tänkt lyfta lite sten, varvid David skrattar till och säger något i stil med “vad var det jag sa”.

För att ni ska få en liten inblick i vilka det är som bildar Kärvaryd Strongman så kommer här en liten sammanfattning.

——————————————————————————————————————————————————Sebastian Davidsson bor i Kärvaryd, är 30 år gammal, 193 cm lång och väger 135 kg. Han har vunnit tävlingen “Sveriges Starkaste Dräng” de tre senaste gångerna och har nu tagit klivet in i toppskiktet bland Sveriges starkaste män. Han placerade sig på tredjeplats i årets Ockelbo Showlifting och kvalificerade sig därmed till finalen i Sveriges Starkaste Man 2011. Han har bänkat 160 kg, dragit 320 kg i marklyft (350 kg med markdräkt), gjort 270 kg i knäböj och 235 kg i frontböj, allt utan utrustning. Han försvarar sitt (i sammanhanget) mediokra bänkresultat med att “riktiga män ligger inte ned och lyfter”.——————————————————————————————————————————————————

Henrik Ottosson bor i Gnosjö, är 32 år gammal, 178 cm lång och väger 138 kg. Han har bänkat 195 kg, dragit 300 kg i marklyft och gjort 250 kg i knäböj, allt utan utrustning. Han är ett riktigt pressmonster som har gjort en trea på 150 kg i stocklyft. Han har också de överlägset största armarna i sällskapet, kanske t.o.m. bland de största i Sverige. Hans mål är att kvalificera sig till finalen i Sveriges Starkaste Man 2011 och slåss om pallplatserna tillsammans med Sebastian.——————————————————————————————————————————————————

David Nyström kommer från Vaggeryd, är 27 år gammal, 180 cm lång och väger 109 kg. Han tog titeln “Sveriges Starkaste Bonddräng” förra året och vann sin klass i Ockelbo Showlifting för en dryg månad sedan. Han har bänkat 200 kg, dragit 280 kg i marklyft och gjort 240 kg i knäböj på tävling, allt raw. Han har också klarat 150 kg i stockpress. Han är minstingen av de här tre, men klarar trots det att hålla jämna steg med de större. När han tävlar i den lättare klassen (-105 kg) så är det få, om ens någon, som kan matcha honom i Sverige. Han kommer också att tävla i SM i raw styrkelyft som går av stapeln om tre veckor.
——————————————————————————————————————————————————

Medan David och Sebastian går in i huset för att ta på sig träningskläderna (cykelbyxor och knäskydd) så visar Henrik Ottosson ladan där de brukar träna. Det är ett ganska litet rum där hantlar, stenar och bänkar samsas om utrymmet. På vänstersidan står en blå ställning som är avsedd för att lasta på Atlasstenar. Utanför ladan finns lite strongmanspecifik utrustning såsom ett ok, några farmersväskor, en Conans Circle och  ett par gigantiska traktordäck. En smal trappa leder upp till övervåningen där man kan träna på bl.a. Hercules Hold. De har allt man behöver för att träna så gott som alla olika strongmangrenar.

Sebastian och David kommer in i ladan och de tre atleterna börjar värma upp genom att dra lite lätta marklyft och lyfta “småsten”. En sten som väger 120 kg räknas som uppvärmning. Någon form av lugna dansbandslåtar ljuder ur den lilla ljudanläggningen. Sebastian försvarar musikvalet med att det låter mycket hårdare då det är maxning på gång. I dag är det tydligen inte dags för någon maxning, så de trallvänliga balladerna får således fungera som bakgrundsmusik.

David rullar fram en sten på 150 kg och försöker lyfta den, men det tar tvärstopp. Han får knappt upp den i famnen och förstår ingenting. Han säger att hans trasiga rygg är sämre än han trodde. Jag börjar misstänka att den minimala frukosten från macken inte var en så bra idé när man ska kasta upp överdimensionerade stenar på stålkonstruktioner. Till slut upptäcker han att stenen inte väger 150 kg, utan 180 kg. Den riktiga 150 kg-stenen rullas fram och David lyfter upp den på ställningen utan några som helst problem. David lyfter sedan upp en sten som väger 170 kg och lastar upp den på den 120 cm höga ställningen. Sen nöjer han sig med stenlyftandet för dagen.

Ottosson hänger på Sebastian upp till 170 kg-stenen. Davidsson känner sig stark i dag, så han rullar fram det beryktade “Aset”. “Aset” är en rund sten som väger smått sinnessjuka 215 kg. Som en liten jämförelse kan man nämna att en fulltankad Yamaha R1 (sportmotorcykel) väger 9 kg mindre. Sebastian börjar tejpa underarmarna för att få klistret att fästa ordentligt. Det här med tejp är lite känsligt för Sebastian då det går emot hela hans filosofi – “Riktiga män lyfter sten utan tejp”. När man ska lyfta en sten på 215 kg så är det dock förlåtligt att använda tejp, menar han. Klistret som de använder kommer från Dave Ostlund och är en tjockare form av handbollsklister.

Stämningen är väldigt lättsam hela tiden, förutom då ett tungt lyft väntas. Då byts den skojfriska stämningen ut mot en mer allvarsam och seriös framtoning. Nu är det ett sådant tillfälle. Sebastian går fram till stenen, lyfter upp den i knät, rättar till greppet, segar upp den på den 120 cm höga ställningen och visar därmed vilket monster han är när det kommer till att lyfta sten. Han påpekar väldigt nöjt att det inte är någon i Sverige som någonsin har lyft en tyngre sten, även om Johannes Årsjö förmodligen skulle kunna göra det. Efter urladdningen rullar han och Henrik fram fem stenar som väger från 120 kg upp till 180 kg. Henrik kastar upp tre stenar, upp till 160 kg. De två sista stenarna på 170 kg och 180 kg blir lite för tunga för honom i en serie den här dagen. Sebastian lyckas kasta upp samtliga stenar på runt 28 sekunder.


Jag får syn på en whiteboard som hänger på väggen i rummet. Där har de skrivit upp sina personliga rekord. Jag läser att Henrik Ottosson bl.a. har gjort en trea på 150 kg i stocklyft. Sebastian berättar att Henrik måste använda Sebastians gamla knäskydd som armbågsskydd eftersom det inte tillverkas några som passar för så stora armar. Det förvånar mig inte om det stämmer då Ottossons armar verkligen är enorma.

Efter stenarna är det dags för Farmers Walk och Däckvält. Sebastian hämtar en traktor och lastar på farmersväskorna och ett däck som väger 420 kg. Sedan åker vi till en landsväg några hundratals meter från gården och stannar intill vägen. Väskorna och däcket lastas av och de börjar värma upp genom att mer eller mindre springa med lättare farmersväskor längst med den lilla landsvägen.

Efter några minuter åker de sista vikterna på och väskorna väger nu 130 kg styck. Det är egentligen inte någon speciellt tung vikt för dem, utan meningen är att de ska fokusera på snabbhet snarare än att gå med så mycket vikt som möjligt. 20 meter är sträckan som gäller. Ottosson springer stabilt med väskorna medan Davidsson tar tiden och Nyström filmar. Davidsson lyckas sedan springa sträckan på 12 sekunder och känner sig nöjd med det. Då springer David Nyström samma sträcka och slår Sebastians tid med en dryg halvsekund. Här visar sig tävlingsinstinkten på allvar. Davidsson pressar sig själv och lyckas springa sträckan en hel sekund (10,5 sekunder) snabbare än David. David vägrar att låta Davisdsson komma undan med segern så lätt, och löper till slut sträckan på imponerande 9,75 sekunder. Sebastian tvingas se sig besegrad i den här grenen, men låter inte alltför besviken.

Den sista grenen för dagen är Däckvält. Det 420 kg tunga traktordäcket rullas ut på landsvägen, och vi det här laget behövs det ingen uppvärmning innan de sätter igång med grenen. De har arbetat fram en ny teknik som går ut på att man stöter upp däcket och sedan använder armarna för att välta det istället för att man använder knät som man vanligtvis brukar. Då och då kommer det en bil som nyfiket saktar in medan den kör förbi. Ett par gånger kommer det också några nyfikna människor fram och frågar vad de egentligen håller på med. Att säga att man välter ett massivt och svintungt traktordäck för hand när man har en traktor som står bredvid låter nog ganska konstigt för de som inte vet vad strongman innebär. De välter däcket sex gånger åt gången och alla tre får tider under 30 sekunder.

Efter det åker vi tillbaka till gården, pratar lite avslutande om allt möjligt och tackar för en mycket trevlig dag. David Nyström får hänga med och agera navigatör tillbaks till macken. Solen har vid det här laget börjat bege sig nedåt, men det ser allt annat än mörkt ut för atleterna på Kärvaryd Strongman inför fortsättningen. Bli inte förvånade om någon av dem kommer stå på pallen i årets Sveriges Starkaste Man.

Share

Leave a Reply


*


Translate