MAXstyrka

Allt inom kraftsport

aug
01

Intervju med Mark Felix

Posted by MAXstyrka 0 Comment

För er som inte vet vem Mark Felix är så kan man säga att han är mannen som är känd för att ha världens bästa greppstyrka. När det kommer till greppgrenar och ryggövningar kan man vara säker på att han alltid är med i den absoluta toppen. Förutom att han har världsrekordet i Rolling Thunder så är han också en strongman av världsklass, och han har som bäst kommit på en fjärdeplats i Världens Starkaste Man.

För några månader sedan fick ni skicka in frågor som Mark Felix skulle få svara på. Sedan dess har det varit väldigt struligt. Datorkrascher, jobb och tävlingar har satt käppar i hjulet för den utlovade intervjun med greppfantomen. Här är den till slut, något försenad, med en hel del av era frågor.

——————————————————————————————————————————————————

MAXstyrka: Vi börjar alltid intervjun genom att fråga om namn, ålder, längd, vikt och ort. Även dina personliga rekord i marklyft, knäböj och bänkpress.

Mark Felix: Mark Felix, 44 år gammal och 140 kg tung. Jag föddes i Grenada men bor i England med ett brittiskt medborgarskap.

Jag har egentligen inga personliga rekord eftersom jag aldrig maxar i någon övning, men jag har gjort 410 kg i vanlig marklyft utan remmar. Med remmar har jag gjort mer, och även mer från olika höjder.

MAXstyrka: Låt oss börja den här intervjun med att prata om din otroliga greppstyrka. Du är känd för att ha det starkaste greppet i världen. Du har världsrekordet i Rolling Thunder och är alltid en av de bästa när det kommer till greppgrenar. Hur tränar du greppstyrkan, och hur ofta?

Mark Felix: Jag inte tränar greppstyrkan specifikt. Jag arbetar som murare och använder händerna dagligen i arbetet. Sen bär jag också handskar som är för små, så jag får en ständig träning på det sättet. Rolling Thunder tränar jag bara specifikt en vecka innan själva tävlingen.

MAXstyrka: Har du testat att stänga någon gripper från Captain of Crush, och vilken är i så fall den tyngsta du har lyckats stänga?

Mark Felix: Ja, jag har testat att stänga deras grippers. Jag lyckades stänga en, men jag minns inte vilket nummer den hade. Jag filmade när jag stängde den (CoC#3) och lade upp klippet på min Youtube-kanal, MarkFelixTV, och jag har inte testat att stänga någon gripper sedan dess.

MAXstyrka: Dina händer verkar vara ruskigt stora. Jag har sett en bild där dina händer når hela vägen runt handtaget på Rolling Thunder. Hur stora händer har du?

Mark Felix: Ja, jag har stora händer. För tillfället har jag inget måttband i närheten så att jag kan mäta dem, men det finns ett klipp på Youtube där handen mäter 28 cm mellan lillfingret och spetsen på tummen.

MAXstyrka: Du är också känd för att vara en av de bästa marklyftarna i världen. Samtidigt så är marklyftet förmodligen en av grenarna där atleterna har utvecklats mest de senaste åren. Nu för tiden finns det en hel del strongmanatleter som klarar av att lyfta över 400 kg i marklyft. Tror du att vi har nått en gräns nu där resultaten inte kommer att bli mycket bättre, eller tror du att vi kommer att få se mycket tyngre marklyft i framtiden? Var tror du att din gräns är?

Mark Felix: Jag tror att resultaten kommer fortsätta att öka. Vi begränsar oss själva ibland genom andras prestationer och vad andra klarar av och inte klarar av. Jag har definitivt inte nått min maxgräns än och har mycket mer att komma med. Jag håller fortfarande på med att lära mig rätt teknik i marklyft.

MAXstyrka: Du började med strongman när du var 37 år gammal. Tror du att det har varit till din fördel att börja så sent med strongman, eller är en hög ålder bara en nackdel i kraftsporter?

Mark Felix: Jag tror absolut att det har varit till min fördel. Eftersom jag då kände min kropp så väl så lyssnade jag mer på den. Som 37åring, efter många år som kroppsbyggare, visste jag precis vilken typ av bränsle min kropp behöver, hur länge den behöver vila för att återhämta sig, var mina begränsningar var och jag kunde känna skillnad på värk och skada. Jag skulle rekommendera alla som vill börja med strongman att göra det när man är lite äldre.

MAXstyrka: Du har som sagt världsrekordet i Rolling Thunder och du är en framgångsrik atlet med många medaljer i olika tävlingar. Vilken av alla dina segrar, medaljer och rekord är du mest nöjd över?

Mark Felix: Jag är mest stolt över att ha kommit på fjärdeplats i Världens Starkaste Man i Sanya 2006, och även att vara den första och kanske även den enda människan som har lyft 301 lb (136,5 kg) i Rolling Thunder.

MAXstyrka: Hur mycket äter du varje dag och vilka kosttillskott tar du?

Mark Felix: Jag äter runt 7000 kalorier varje dag. Kosttillskotten består av i princip hela MET-Rx:s sortiment. Det är också väldigt viktigt att dricka minst två liter vatten om dagen.

MAXstyrka: Har du några ritualer eller annat som du gör innan du tävlar?

Mark Felix: Nej, jag har egentligen inga ritualer som jag gör innan tävlingar. Jag gillar att bara sätta mig på huk och samla mig innan varje gren startar.

MAXstyrka: Vilken är den värsta skadan du har haft och hur gör du för att hålla dig borta från skador?

Mark Felix: Den värsta skadan jag har råkat ut för var när jag drog av bicepsen under Världens Starkaste Man 2008. Efter det har jag lyssnat väldigt mycket på min kropp och kollat över varje liten känning. Jag har också skurit ner på tävlandet.

MAXstyrka: Hur ofta tränar du, och hur stor del av din träning är grenträning?

Mark Felix: Jag tränar sex gånger i veckan med så mycket med fria vikter som möjligt, och det sjätte passet är grenträning. Mitt träningsschema ser ut så här:

Dag 1: Ben
Dag 2: Axlar/Bröst
Dag 3: Cardio
Dag 4: Rygg
Dag 5: Press över huvudet
Dag 6: Grenträning (4 timmar)
Dag 7: Vila

MAXstyrka: Vilken är din bästa, respektive sämsta, gren i strongman och varför?

Mark Felix: Min bästa gren måste vara marklyft eller Farmers Walk. Allt som har med greppstyrka att göra. Min sämsta gren har varit press över huvudet, men jag har jobbat hårt på den biten och har förbättrat mig avsevärt.

MAXstyrka: Har du alltid varit stor och stark, eller var du liten som barn?

Mark Felix: Jag har alltid varit stor och stark. Jag är den längsta av mina 12 syskon och har den största ramen av oss. Mina barn var alla stora bebisar, så det ligger kanske i generna.

MAXstyrka: En fråga som väldigt många undrar är; hur ska man träna för att bli riktigt stark i marklyft?

Mark Felix: Alla människor tränar marklyft på olika sätt. Jag skulle vilja säga att man ska träna på det sättet som känns bra och inte pressa sig själv för snabbt. Vissa veckor kan jag dra en bit över 400 kg i marklyft, och andra veckor orkar jag bara dra runt 360 kg.

MAXstyrka: Har du några specifika mål med träningen? Kanske att vinna Världens Starkaste Man?

Mark Felix: Jag skulle verkligen vilja vinna Världens Starkaste Man, men det vill vi alla. Mitt mål är att fortsätta tävla så länge som jag utvecklas och blir starkare.

MAXstyrka: När man är så stor och stark som du är så är det ofrånkomligt att man gör sönder saker i bland. Kan du berätta någon rolig händelse som har hänt till följd av din storlek eller styrka?

Mark Felix: Jag har alltid sönder saker då jag råkar trampa på dem och slår sönder saker av misstag. Jag kan dock inte komma på något speciellt tillfälle. Om man jämför med många av de andra atleterna så är jag heller inte så stor.

MAXstyrka: Har du några tips till de som vill börja med strongman?

Mark Felix: Ett tips är att lära sig den korrekta tekniken så fort som möjligt. Visst, alla kan lyfta, pressa och dra, men det är mycket lättare att undvika skador om du hittar någon som kan lära dig den rätta tekniken.

MAXstyrka: När och var kan vi se dig tävla nästa gång?

Mark Felix: Jag kommer tävla på Världens Starkaste Man 2011 som går om sex veckor i USA. Det kommer att bli min sjunde medverkan i tävlingen.

MAXstyrka: Ok. Då tackar jag dig för att du tog dig tid att svara på frågorna och önskar dig lycka till på Världens Starkaste Man 2011.

——————————————————————————————————————————————————

Share

Leave a Reply


*


Translate