MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Svend “Viking Power” Karlsen är en riktig legend i ordets sanna bemärkelse. Han har vunnit Norges Starkaste Man flera gånger, han har vunnit Europas Starkaste Man och han vann Världens Starkaste Man 2001. Förutom det har han tre silvermedaljer från Arnold Strongman Classic, ett silver och ett brons från WSM och en hel del andra medaljer.

MAXstyrka haffade honom ett par timmar innan SSM 2011 under Fitnessfestivalen för en videointervju, men eftersom det var tekniska problem med ljudet så kommer intervjun i skriftligt format i stället.

——————————————————————————————————————————————————

MAXstyrka: Du vann Världens Starkaste Man för tio år sedan (2001). Hur är formen i dag?

Svend Karlsen: Ja, nu är det i alla fall mycket bättre. Jag har, som många vet, genomgått en njurtransplantation och på grund av det så la jag på mig så fruktansvärt mycket vikt så jag vägde till slut hela 155 kg. Till sist tänkte jag att nu är det nog, nu får jag bättra mig, så i dag väger jag 130 kg och mår mycket bättre.

MAXstyrka: Det räcker med viktökning nu?

Svend Karlsen: Ja, det är för mycket att väga 150 kg när man inte ska vara med och tävla i strongman längre.

MAXstyrka: Så du har inga planer på att tävla i någon veteranklass framöver?

Svend Karlsen: Nej, nu är jag färdig med min tävlingskarriär. Jag har tävlat internationellt både i styrkelyft, bodybuilding och strongman i över 20 år totalt sett så nu är jag nöjd. Nu räcker det.

MAXstyrka: Strongman är ju en ganska liten sport i Sverige och betydligt större i Norge. Där sänds nationella tävlingar på TV m.m. Hur har ni gjort för att få sporten så stor?

Svend Karlsen: Det var mycket större i Sverige än i Norge när jag tävlade, men då fanns det ingen som tog sig tid till att planera, organisera och arrangera så som jag har gjort nu. Det hela började för sex år sedan då jag fick ett TV-kontrakt för Norges Starkaste Man med TV2 i Norge, och sedan byggde jag på allt därifrån. Det är därför jag tror att vi har fått strongman att bli så stort i Norge.

MAXstyrka: Så ett TV-kontrakt är hemligheten bakom framgångarna?

Svend Karlsen: Ja, självklart är det så. När Magnus Samuelsson var på topp här i Sverige och var Sveriges starkaste man och Världens Starkaste Man inte minst, och min värsta fiende i tio års tid, så sändes det på TV i Sverige också och då var sporten mycket större. Ni har ju många profiler i Sverige efter att Magnus slutade. Johannes Årsjö har gjort väldigt mycket för att få strongman på kartan igen i Sverige.

MAXstyrka: Vilken är den starkaste nationen i dag av Sverige och Norge när det gäller topp-10? Vem tror du vinner?

Svend Karlsen: Nu tror jag faktiskt att Norge är den starkaste nationen, men när jag tävlade själv så tror jag att Sverige var det. På grund av den stora rekryteringen som TV medför och eftersom så många i Norge vill tävla i strongman så tror jag att topp-10 är bättre i Norge än i Sverige just nu.

MAXstyrka: Tror du att vi kommer att få någon från Norden som kan vinna Världens Starkaste Man inom de närmsta åren, och i så fall hur lång tid tror du det tar?

Svend Karlsen: Det tror jag finns stora möjligheter då vi även får ta med Island. Där har det kommit en ny jätte. De har ju redan Stefán Sölvi Pétursson, och den här nya killen heter Hafþór Björnsson och är helt gigantiskt stor. Han är 206 cm lång och väger över 200 kg. Han kan ingenting än i strongman utan är bara ett barn när det gäller sin teknik, och ändå kom han topp-10 i år i Världens Starkaste Man. Han är bara 22 år gammal också, så en Nordisk mästare i WSM tror jag kommer komma inom kort. Om Johannes verkligen satsar och kör för strongman så tror jag absolut att han kommer komma topp-3 inom en snar framtid.

MAXstyrka: Hur ser du på Norges chanser i Världens Starkaste Man nu framöver?

Svend Karlsen: Det beror på om de bästa orkar att satsa vidare. Vi har ju vårt ess, Arild Haugen, men man vet aldrig vad han hittar på. Nu ska han faktiskt springa New York Maraton i december så han är ju lite tokig. Om han hade satsat fullt ut så tror jag att han hade haft en chans att vinna. Richard Skog är dessvärre skadad och Espen Aune är nog lite för liten för att vinna WSM.

MAXstyrka: Ja, Arild var ju riktigt på gång ett tag och placerade sig bra på WSM. Finns det någon, förutom Arild, som är på väg upp?

Svend Karlsen: Det finns en del unga killar. Vi har Bjørn Andre Solvang, Ole Martin Hansen och Kevin Larsen som är väldigt unga killar, så tiden får utvisa hur bra de blir.

MAXstyrka: Du kommer vara domare i Sveriges Starkaste Man 2011. Tror du att någon kan hota Johannes i dag?

Svend Karlsen: Jag har lite svårt att se det, men som han har sagt själv så har han kört styrkelyft ett tag så han kanske har tappat en del uthållighet m.m, men nu är ju grenarna inte så långa här i dag så man kommer inte behöva vara så uthållig. Det kommer bli väldigt svårt att slå Johannes.

MAXstyrka: Jag får önska dig lycka till med allt du tar dig för. Tack för att du tog dig tid till den här intervjun!

Svend Karlsen: Tack! Det var trevligt!

Svend avslutar intervjun med att titta in i kameran och säga: “Följ med på MAXstyrka.se! Haha! Jag fick läsa på din t-shirt!

——————————————————————————————————————————————————

Share

Leave a Reply


*


Translate