MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jan
12

Intervju med Laurence Shahlaei

Posted by MAXstyrka 0 Comment

Laurence Shahlaei ser inte så mycket ut för världen. I synnerhet inte när han står jämte jättar som Brian Shaw och Terry Hollands, men skenet bedrar. Den vänlige engelsmannen innehar ett par av världens starkaste ben, har dragit 430 kg i marklyft och kom fyra i Världens Starkaste Man 2011. Här är en intervju med en av världens absolut starkaste män, Laurence Shahlaei.

——————————————————————————————————————————————————

MAXstyrka: Vi börjar alltid intervjuerna genom att fråga om lite stats. Namn, ålder, längd, vikt och ort. Även dina personliga rekord i marklyft, knäböj och bänkpress.

Laurence Shahlaei: Jag heter Laurence Shahlaei, är 28 år gammal, 188 cm lång, 150 kg och bor i Kingsway, Gloucestershire i England. Mitt personliga rekord i marklyft är 430 kg, 380 kg i knäböj och 220 kg i bänkpress.

MAXstyrka: Först vill jag börja med att prata om dina otroliga framsteg som strongman. För några år sedan var du en ganska bra atlet, och nu är du en av världens absolut starkaste män med väldigt få svagheter. Vad har du ändrat i din träning för att öka styrkan så mycket och bli så stark?

Laurence Shahlaei: Jag har faktiskt inte ändrat något speciellt med träningen. Jag har förbättrats kontinuerligt år för år. Jag försöker alltid hitta sätt att förbättra mig och testar ofta nya träningsmetoder, men det beror snarare på mer tid och framförhållning än att jag har gjort någonting annorlunda.

MAXstyrka: Dina ben har alltid varit enormt starka. Har du fokuserat mer på andra muskelgrupper som till exempel rygg och armar för att komplettera din styrka, eller har du fortsatt att träna dina ben som vanligt de senaste åren?

Laurence Shahlaei:För några år sedan höll jag upp med min benträning för att fokusera på andra svagare delar, som mina pressar, så att jag blev en mer komplett atlet. Nu tränar jag dock benen hårt och tungt eftersom det har blivit en central gren och jag känner att jag måste prestera bra i bengrenarna varje gång.

MAXstyrka: Du lade ut ett filmklipp på Youtube för ett tag sedan då du försökte göra 20 repetitioner på 250 kg i knäböj. Du orkade “bara” göra 16 reps då. När planerar du att försöka slå det rekordet?

Laurence Shahlaei:Jag gjorde det bara på skoj, men nu känner jag att det är möjligt att göra. Det var bara en månad före Världens Starkaste Man 2011 så jag ville inte skada mig, men jag kanske gör 20 reps under 2012.

MAXstyrka: Många människor vill veta hur du tränar för att bli sådär stark. Hur ser en vanlig träningsvecka ut för dig? Hur ofta tränar du, hur länge tränar du varje gång och hur stor del av din träning är grenträning?

Laurence Shahlaei: Jag tränar fyra gånger i veckan då jag har märkt att det upplägget fungerar bäst för mig när det kommer till både framsteg och återhämtning. Jag brukade träna elva gånger i veckan, men när jag slutade med det och bara tränade fyra gånger i veckan i stället så gjorde jag mycket större förbättringar och gav samtidigt min kropp en bättre chans för återhämtning. Min träning varierar under hela året, men en standardvecka för mig skulle innebära knäböj och marklyft på måndagen, pressar och triceps på tisdagen, komplementövningar, stabilitet och kondition på torsdagen och grenträning på lördagen.

MAXstyrka: Har du några specialövningar som hjälper dig att öka styrkan i knäböj och marklyft?

Laurence Shahlaei: Jag tränar explosivitetsträning för att öka både böj och marklyft eftersom jag är en explosiv atlet. Jag försöker alltså lyfta en lätt vikt så snabbt som möjligt, och sen snabbare och snabbare. Jag får också bra resultat från gummibanden.

MAXstyrka: Har du något speciellt program som du följer för att förbättra din axelstyrka?

Laurence Shahlaei: Jag brukar utveckla mina egna program. Även när det gäller axlar så försöker jag träna explosivt, så jag använder ofta gummiband och försöker alltid lyfta vikten så fort som möjligt. Jag har också tränat hårt med bänkpress med smalt grepp och tricepsstyrka. Den första gången jag var med i Världens Starkaste Man kunde jag bara bänkpressa 150 kg, och nu kan jag bänka 220 kg lätt med stopp.

MAXstyrka: Tränar du vanligtvis själv eller har du någon träningspartner? Kanske Terry Hollands, Mark Felix, Rob Frampton, Darren Sadler, Jimmy Marku eller någon annan atlet?

Laurence Shahlaei: Jag brukar träna på egen hand, men jag försöker träna med Terry Hollands, Rob Frampton eller Darren Sadler då och då. Jag tränar även med styrkelyftaren Dave Beattie. Vi har en liten grupp med killar som tränar grenträning tillsammans med mig på lördagarna. Det blir mycket roligare att träna med andra människor och få in lite tävling i träningspasset.

MAXstyrka: Har du något tips för människor som vill bli en strongman eller bara helt enkelt bli starkare? Kanske avslöja några hemligheter?

Laurence Shahlaei: Njut av det och stressa inte. Det är en tuff sport och du måste komma på vilken typ av träning som fungerar bäst för dig. Min träning är förmodligen helt annorlunda om man jämför med några av de andra toppatleterna, men det fungerar för mig. Det kan ta många år att lista ut vilken som är den mest effektiva träningen för just dig. Gör sedan en plan och håll dig till den för att få resultat.

MAXstyrka: Vilken är din favoritgren och din värsta gren i strongman, och varför?

Laurence Shahlaei: Oket eller Farmers Walk är mina favoritgrenar. Jag tycker om att gå med tunga vikter. Min sämsta gren är Atlasstenarna, men jag förbättrar mig sakta med säkert på det.

MAXstyrka: Nivån på styrkeatleterna har ökat extremt mycket de senaste åren. Var tror du att din framtida gräns ligger? Kommer vi till exempel att få se marklyft på mer än 450 kg från dig?

Laurence Shahlaei: Hela standarden för strongman är exceptionellt hög just nu och alla kommer pusha på varandra för att nå nya gränser. Jag ser ingen anledning till varför jag inte kommer att lyfta över 450 kg i en strongmantävling en dag.

MAXstyrka: Har du alltid varit stor och stark, eller var du liten som barn?

Laurence Shahlaei: Jag har alltid varit en stor unge. Även när jag var en pojke så försökte jag alltid att lyfta tunga saker såsom stenar på åkrar. När jag blev äldre så tränade jag Kung Fu och vann det nationella mästerskapet för de som var under 14 år. Efter det spelade jag rugby som tonåring.

MAXstyrka: Hur gammal var du när du började lyfta vikter och varför började du med strongman?

Laurence Shahlaei: Jag började lyfta vikter eftersom jag såg en strongmantävling på TV:n. Jag kollade på Världens Starkaste Man julen 2004 och bestämde mig för att jag ville vara med, så jag blev medlem i ett gym i januari och på sommaren samma år så ställde jag upp i min första tävling. Jag var 21 år.

MAXstyrka: Vad jobbar du med och vad brukar du göra på din fritid när du varken arbetar eller tränar?

Laurence Shahlaei: Jag är nu professionell strongman så det är det här jag försörjer mig på. Jag tränar fyra gånger i veckan, och när jag inte tränar gillar jag att spendera tid med min familj. Jag har en fästmö och en två år gammal dotter, Ava, så jag brukar spendera så mycket tid med henne som möjligt eftersom jag har varit iväg och tävlat väldigt mycket det här året. Jag är också i färd med att lansera en kollektion med sportkläder som kommer att läggas upp på hemsidan Beyond Strong inom kort.

MAXstyrka: När människor ser dig på TV så tycker många att du ser ut som en lastbilschaufför eller en pizzabagare och inte alls som en strongman. Håller du med dem om det?

Laurence Shahlaei: Jag ser knappast ut som en lastbilschaufför eller en pizzabagare. Jag är mer lik dåtidens strongman. Jag är dock 188 cm lång och väger 150 kg så jag är ingen dvärg direkt.

MAXstyrka: Hur mycket äter du varje dag och vilka kosttillskott tar du?

Laurence Shahlaei: Jag äter sex gånger dagligen, uppdelat mellan måltider och proteindrycker. Jag försöker få i mig en proteinkälla, bra fetter, bra kolhydrater och en frukt eller någon grönsak med varje mål. Jag använder också vassleprotein, kreatin, BCAA och multivitamin och mineraler.

MAXstyrka: Vilken är den värsta skadan du har råkat ut för och vad gör du för att förebygga skador?

Laurence Shahlaei: Jag slet av bicepsen under Englands Starkaste Man 2007. Jag värmer alltid upp ordentligt och försöker lyfta kontrollerat med en bra form.

MAXstyrka: Du har vunnit många tävlingar och verkligen satt ett avtryck i sporten. Vilken av alla dina vinster, medaljer och rekord är du mest nöjd med?

Laurence Shahlaei: Min fjärdeplats i Världens Starkaste Man 2011 har varit bäst hittills. Jag slog också världsrekord i marklyftet med Brian Shaw (båda klarade 430 kg) på Giants Live i London i mars 2011.

MAXstyrka: De flesta tävlingar är över efter några timmar, men några fortskrider över en hel vecka som t.ex. Världens Starkaste Man. Vilken typ av tävling föredrar du och varför?

Laurence Shahlaei: Jag klarar av båda två bra, men de är väldigt olika. De långa tävlingarna är mycket mer mentalt påfrestande eftersom du har mycket mer tid att tänka och grubbla igenom grenarna och poängen. De kortare tävlingarna går å andra sidan så snabbt och det är så kort tid mellan grenarna att man inte har mycket tid att reflektera över din prestation.

MAXstyrka: Hur förbereder du dig inför tävlingarna? Har du någon ritual eller något som du känner att du måste göra innan du går in i tävlingen?

Laurence Shahlaei: Inte direkt, men jag har kommit på ett bra sätt att tagga till och pusha mig själv.

MAXstyrka: Har du någon idol eller någon person som du beundrar i sporten?

Laurence Shahlaei: Jag har inga idoler, men det finns människor som jag har stor respekt för i sporten. Jag har alltid älskat att se killar som Bill Kazmaier, Vasyl Virastyuk, Svend Karlsen och Gary Taylor.

MAXstyrka: Kan du berätta någon rolig händelse som har kommit till en följd av din styrka och storlek?

Laurence Shahlaei: Jag föll genom ett tak en gång när jag jobbade på en byggarbetsplats.

MAXstyrka: Vad har du för mål med träningen?

Laurence Shahlaei: Mitt mål är att vinna Världens Starkaste Man och Arnold Strongman Classic. Det är det jag fokuserar på under tiden jag tränar.

MAXstyrka: Planerar du att komma till Sverige igen inom en snar framtid?

Laurence Shahlaei: Jag har inga inplanerade tävlingar i Sverige just nu, men om jag får en inbjudan så kommer jag absolut att komma.

MAXstyrka: När kan vi se dig tävla nästa gång?

Laurence Shahlaei: Jag hoppas att jag får en inbjudan till Arnold Strongman Classic som kommer gå i mars.  Sen blir det förmodligen några GP-tävlingar.

MAXstyrka: Vill du säga något till alla dina fans här i Sverige och i Norden?

Laurence Shahlaei: Tack för allt ert stöd! Se till att ni kommer och hejar på oss nästa gång vi tävlar i Sverige!

MAXstyrka: Tack för din tid och lycka till framöver!


——————————————————————————————————————————————————

——————————————————————————————————————————————————

Share

Leave a Reply


*


Translate