MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jan
30

Johannes Årsjö vann SM-guldet

Posted by MAXstyrka 4 Comments

SM-Veckan är över för det här året. SM i klassisk styrkelyft blev bitvis riktigt spännande och många strongmanatleter var med och mätte sina krafter med Sveriges bästa styrkelyftare.

Den tyngsta klassens två förhandsfavoriter var Sveriges starkaste man (de tre senaste åren) Johannes Årsjö och den regerande mästaren i klassisk styrkelyft, Robin Sjögren.

Robin bommade sina två sista försök i knäböj vilket gjorde att Johannes ledde totalen med 22,5 kg före Robin efter den första grenen. Johannes gjorde en del misstag i bänkpressen och bommade sina båda första försök på 190 kg, men han lyckades samla sig till sitt sista lyft och klarade sin ingångsvikt. Robin mäktade med sin ingångsvikt på 195 kg och Johannes ledde med 17,5 kg inför den sista grenen. Där var Johannes riktigt stark och drog det nya svenska rekordet på340 kg i marklyft medan Robin stannade på 322,5 kg. Johannes vann till slut på 860 kg totalt. Robin Sjögren kom tvåa med 807,5 kg och Fredrik Nilsson kom trea på 775 kg.

Den näst tyngsta klassen vanns av strongmanatleten David Nyström som lyfte 772,5 kg. Han lyfte också ett nytt svenskt rekord i bänkpress med 202,5 kg. Love Häkänen, som också tävlar som strongman, tog silvret på 747,5 kg och Per Montonen knep bronset med 745 kg totalt.

I 93-kilosklassen så imponerade juniorlyftaren Erik Gunhamn som vanligt i marklyftet där han drog 325 kg och med det gick från en fjärdeplats till en förstaplats totalt med 715 kg. Johannes Dahl kom tvåa med 702,5 kg och Erik Degerman kom trea med 695 kg.

Jenny Adolfsson, kanske mer känd som gladiatorn “Kitsune” i TV4, var med och vann sin klass (63 kg) genom att lyfta 397,5 kg totalt.

Här är ett riktigt bra inslag från SVT2 om tävlingen.

Här är Johannes rekordlyft på 340 kg i marklyft.

Share

4 Responses so far.

 1. Marty skriver:

  Årsjö bänkar alltså under 190 i bänk(raw antar jag?). Oj da det trodde man inte. Samuelsson tog ju 300 förut sägs det.

  • MAXstyrka skriver:

   Nej, han fick 190 kg godkänt (raw). Magnus Samuelsson har aldrig kört riktig SL-bänk på tävling (under sin aktiva strongmankarriär), så det är svårt att avgöra hur stark han var i bänk med stop, med röven i bänken och hälarna på golvet. Johannes gör långt över 200 kg i vanlig gymbänk.

 2. Marty skriver:

  Ok tack för infon. Ungefär hur mycket viktskillnad är det på att köra strikt jämfört med ostrikt? Finns även en amerikan som gör strax under 330 raw. Men han kanske inte är så duktig på att konka på vikter etc jämfört med de bästa.

Leave a Reply


*


Translate