MAXstyrka

Allt inom kraftsport


Den 2 – 3 mars är det dags för Arnold Strongman Classic 2012. Då ska tio av världens absolut starkaste män mäta sina krafter i världens förmodligen tyngsta tävling.

I år ser startfältet bättre ut än någonsin och vikterna som kommer hanteras är som vanligt omänskliga. Vi börjar med att titta på vilka det är som kommer att tävla i år, går igenom grenarna och försöker därefter att sia om utgången.

——————————————————————————————————————————————————

Brian Shaw vann Världens Starkaste Man 2011 och är den regerande mästaren i Arnolds. Han ställer upp i år också och försöker försvara sin titel. Han ser ut att vara i riktigt bra form och är såklart en av guldfavoriterna.

Zydrunas Savickas ser också han väldigt bra ut, som vanligt. Med sin andraplats i WSM 2011, sina sex tidigare vinster i Arnolds och en stabil tredjeplats förra året blir han såklart en man att räkna med även i år.

Derek Poundstone ser starkare ut än någonsin. Han verkar ha prickat formtoppen perfekt, och han har helt klart en möjlighet att knipa hem sitt tredje guld i tävlingen i år.

Terry Hollands var först inte tänkt att få vara med i Arnolds sedan han tidigare inte har presterat som han borde här. En tredjeplats i WSM 2011 och flera arga mejl från fans gjorde dock att han fick en plats till slut. Han kommer att vara tokladdad och verkligen ge allt för att visa att han förtjänar att vara med.

Laurence Shahlaei tog en fjärdeplats i WSM 2011 och kan vara med och slåss om en medalj om han har en riktigt bra dag.

Mikhail Koklyaev har tre medaljer i tävlingen sedan innan. Den senaste medaljen knep han 2009 då han tog ett silver. Guldet lär han inte ha en chans på, men väl ett brons om han har en bra dag.

Hafthor Björnsson är överlägset yngst, men också störst (kanske med undantag av Brian Shaw). Han imponerade stort i WSM 2011 där han kom på en sjätteplats. När MAXstyrka intervjuade Svend Karlsen så sa han att Hafthor fortfarande är ett barn tekniskt sett, men han kommer att vinna Världens Starkaste Man inom fem år. Jag är beredd att hålla med honom i det påståendet. Det kommer bli väldigt intressant att se vad den unga, isländska jätten kan göra. En medalj vore en skräll, men man ska ändå inte räkna bort honom.

Travis Ortmayer ersätter Benedikt Magnusson som tyvärr slet av bicepsfästet. Travis kom fyra förra året och har två bronsmedaljer i tävlingen innan dess. Han har dock dragits med skadebekymmer och formen är okänd.

Mike Jenkins gjorde sin debut i tävlingen förra året. Då kom han tvåa och placerade sig framför Zydrunas Savickas, Travis Ortmayer, Mikhail Koklyaev och Terry Hollands m.fl. I WSM 2011 vann han de två första grenarna, men fick avbryta på grund av en skada. Om han är hel kan han slåss om en medalj igen.

Mike Burke är doldisen i gänget. Han kommer med största sannolikhet inte att vara med och kämpa i den övre halvan av startfältet.

——————————————————————————————————————————————————

Grenarna är i stort sett samma som förra året, med några undantag. Manhood Stone är utbytt mot The Austrian Oak som är ett finare ord för stocklyft, och Apollons axel ska numera inte pressas över huvudet utan släpps när man har fått upp stången till axlarna. Sen finns det lite andra småförändringar som vi går igenom här nedanför.

Apollon’s Wheels – Man kan välja på att lyfta en stång som väger 177 kg, eller en som väger sinnessjuka 208 kg. Det är reps som gäller. Här får Savickas räknas som favorit trots att själva pressmomentet är borta.

Circus Dumbbell – Nästa gren är enhandspress över huvudet med en jättelik hantel. Hanteln väger 116 kg. Mike Jenkins vann grenen förra året framför Brian Shaw. Derek Poundstone brukar vara riktigt grym i den här grenen. Jag tror att Brian Shaw vinner grenen strax före Mike Jenkins.

The Austrian Oak – I stocklyftet får man välja på att pressa en stock som väger runt 175 kg eller en som väger omkring 205 kg. Här kommer Zydrunas Savickas att vinna.

Tire Deadlift – Eftersom världens bästa marklyftare Benedikt Magnusson inte är med så är det mer öppet om vem som kommer att vinna. Både Brian Shaw, Savickas, Shahlaei och Terry Hollands drar över 430 kg i marklyft. Derek Poundstone kommer strax därefter. Jag tror ändå att Savickas, som är god för över 440 kg i marklyft, vinner grenen före Brian Shaw.

The Timber Carry – Den sista grenen är den fruktade träramen som man ska gå upp med på en ramp. Skillnaden det här året jämfört med tidigare år är att ramen “bara” väger 400 kg, men nu får man heller inte använda dragremmar. Här brukar Travis Ortmayer och Derek Poundstone vara väldigt bra, men jag sätter mina slantar på Mike Jenkins som vinnare här eftersom han vann grenen i finalen av WSM 2011 (en halv sekund framför Laurence Shahlaei).

——————————————————————————————————————————————————

Det är många som ser ut som potentiella vinnare och att tippa topp-3 är väldigt svårt. Grenarna ser ut att passa som handen i handsken för Savickas. Derek Poundstone ser bättre ut än någonsin och Mike Jenkins kommer göra allt för att hoppa upp till förstaplatsen. Den regerande mästaren Brian Shaw kommer att få det jobbigt att försvara sin titel. Jag tror dock på en amerikansk trippel. Brian Shaw vinner framför Derek Poundstone och Mike Jenkins. Jag tror att Zydrunas Savickas kommer att hamna strax utanför pallen eftersom han inte brukar vara så snabb i The Timber Carry.


Share

2 Responses so far.

  1. Alex skriver:

    Kan man se tävlingen på tv?

Leave a Reply


*


Translate