MAXstyrka

Allt inom kraftsport

feb
23

Intervju med Robin Sjögren

Posted by MAXstyrka 0 Comment

Robin Sjögren är en av Sveriges absolut bästa styrkelyftare, och Sveriges stora hopp i den tyngsta klassen när VM ska avgöras i klassisk styrkelyft i sommar.

Här är en intervju med den unga styrketalangen, Robin Sjögren.

——————————————————————————————————————————————————

MAXstyrka: Först börjar vi alltid med lite basic stats. Namn, ålder, ort, vikt och längd. Personliga rekord i bänkpress, marklyft och knäböj.

Robin Sjögren: Robin Sjögren, är 24 år gammal och bor i Örebro sedan 2007, men kommer från början från Fagersta i norra Västmanland. Jag väger strax över 160 kg och är 194 cm lång.

Mina tävlingspers är 322,5 kg i böj, 195 kg i bänkpress och 327,5 kg i marklyft. På träning har jag gjort 325-205-330.

MAXstyrka: Till att börja med vill jag passa på att säga grattis till silvret i SM i klassisk styrkelyft.

Robin Sjögren: Tack, men det är inget jag är speciellt nöjd över. Hade jag presterat bra och ändå förlorat mot Johannes Årsjö så hade det varit okej, men nu hamnade jag långt under min kapacitet vilket känns väldigt frustrerande.

MAXstyrka: Ja, dina böjar blev ganska omdiskuterade då domarna tyckte att de inte var tillräckligt djupa trots att de såg väldigt djupa ut. Tycker du att domarna är för petiga och är styrkelyft för mycket av en bedömningssport?

Robin Sjögren: Ja, de blev ju det. Under och precis efter tävlingen var jag väldigt upprörd, men nu accepterar jag det. Domarna dömer så gott de kan och är bara människor, och precis som oss lyftare gör de också misstag. En del regler är petiga, men det vet man redan innan tävlingen.

MAXstyrka: Hur länge har du tränat och varför började du med styrkelyft?

Robin Sjögren: Jag började styrketräna när jag va 13 år som komplement till hockeyn. När jag sedan slutade med hockeyn när jag var runt 18 – 19 år så tog styrketräningen över helt. Sen, efter flytten till Örebro, så började jag träna på ÖKK som jag idag tävlar för. När jag började träna där så va jag redan uppe och gjorde reps på runt 220 kg i marklyft. Då tyckte de att jag skulle testa på att tävla, så efter lite tjat så gjorde jag min första tävling i maj 2008 och var fast direkt. Jag saknade också tävlingsmomentet från hockeyn vilket också var en av anledningarna till att jag till slut testade på att tävla. Jag älskade tävlandet från första början. I den första tävlingen gjorde jag serien 185-140-262,5 och vägde in på ca. 120 kg.

MAXstyrka: Jag läste att du vägde runt 100 kg när du var 13 år och att du var färdigvuxen på längden när du var 14. Med andra ord lär du ha riktigt bra gener för styrka. Var dina föräldrar starka, eller var kommer styrkan ifrån?

Robin Sjögren: Den dagen jag fyllde 12 år mätte farsan mig och då var jag precis 180 cm lång och vägde över 90 kg. När jag sedan var 14 år så var jag som du säger 194 cm lång. Vad jag vägde då kommer jag inte ihåg, men jag passerade 100 kg tidigt också. Jag vet inte om jag skulle säga att mina föräldrar är starka. Jag har aldrig sett dem ta i. Hahaha! Morsan är iallafall 180 cm lång och hennes pappa var ungefär lika lång som mig, så jag antar att det kommer från hennes sida. Ska jag vara ärlig så tror jag att styrkan kommer från träningen. Jag har trots allt spenderat mer än tio år på gymmet trots att jag bara är 24 år nu. Jag visste inte alltid vad jag gjorde när jag va där, men om man lyfter vikter under en lång tid så blir man till slut stark tror jag.

MAXstyrka: Vi som inte är starka vill ju bestämt hävda att gener har med styrkan att göra. Man måste ju skylla på någonting. Haha!

Robin Sjögren: Ja, det är lätt att göra det. Men vi som är i gymmet 2 – 3 timmar per pass 5 – 6 gånger i veckan, stretchar varje dag, tar “powernaps” varje dag och kontrastduschar för återhämtningen när det behövs kan lätt bli bittra när man får höra det.

MAXstyrka: Haha. Det tror jag säkert. Hur lägger du upp din träning? Hur ser en normal träningsvecka ut?

Robin Sjögren: Jag tränar fyra styrkelyftspass i veckan med högfrekvens, så att hela kroppen tränas fyra gånger i veckan. Jag kör också 1 – 2 extra pass i veckan där jag fokuserar på “gpp” som en del styrkelyftare kallar det, eller helt enkelt konditionsträning. Oftast blir det i form av kettlebells eller skivstångskomplex.

MAXstyrka: Har du några komplementövningar som du kör för att bli bättre i de tre stora?

Robin Sjögren: Ja, absolut. Men de assistansövningar jag lägger mest fokus på är varianter av tävlingsgrenarna som t.ex. pausböj och bänk eller mark eller med kedjor och band, beroende på vilken del av lyftet jag vill träna. Sen tränar jag också komplement i form avroddar och pulldowns osv. Men största fokus ligger som sagt på tävlingslyften och varianter av dessa för det är där styrkeutvecklingen ligger. Jag tränar också mycket utan bälte.

MAXstyrka: Tränar du någonsin med utrustning och hur skiljer sig din träning gentemot styrkelyftare som bara tävlar med utrustning?

Robin Sjögren: Jag har kastat bort alla min utrustning faktiskt, så mitt fokus ligger på klassisk styrkelyft. Det är väl där den största skillnaden ligger. En lyftare som tränar “raw” får ofta in mer volym i träningen medan utrustningslyftare oftare går upp och kör riktigt tunga ettor och tvåor. Det är iallafall min observation, men självklart varierar det även bland utrustade lyftare hur tungt de går och hur mycket volym de får in.

MAXstyrka: Du sa att du kör olika versioner av tävlingslyften. Innefattar det också klossträning för bänkpress?

Robin Sjögren: Det beror på vart min kraftutveckling i tävlingslyftet avtar. Jag analyserar mina tävlingslyft med hjälp av ett program som mäter accelerationen genom lyftet. Där stången tappar mest fart är jag svag, och inte där jag missar lyftet som många tror. Så om min svaga del av lyftet är högt kan jag programmera in klossbänk som ett assistanslyft för att göra ett kort svar långt.

MAXstyrka: Ok. Hur formtoppar du dig inför tävlingar?

Robin Sjögren: När jag gör ett längre upplägg inför en tävling så blir jag allt mer specifik närmare tävling. Långt ifrån en tävling kan jag t.ex. träna mycket pausböj medan det närmare tävlingen blir bälteslösa böjar och den sista perioden kör jag med bälte och få reps, för att ta böj som exempel.

MAXstyrka: Hur mycket äter du varje dag och vilka kosttillskott tar du?

Robin Sjögren: Mycket! Jag vet inte exakt hur mycket det blir då jag inte räknar kalorier, men eftersom jag väger 160 kg, tränar mycket och har ett fysiskt jobb så antar jag att det blir ett par tusen kalorier iallafall. Utöver maten så dricker jag 1 – 2 l gammaldags mjölk per dag till mina proteindrinkar som jag även brukar äta nötter till.

MAXstyrka: Vad finns det för fördelar respektive nackdelar med att väga över 160 kg?

Robin Sjögren: Det beror väl på hur de är fördelade, men jag har inga problem i vardagen, förutom att det är svårt att hitta kläder och få plats i biofåtöljen, i bilen, bussen och flyget bl.a. Vi hade nyligen hälsokontroll på jobbet och alla mina värden va bra, så ur hälsoaspekten är det inga problem för mig.

MAXstyrka: Jag tänkte mer på själva tävlandet. Det är väl lite av en balansgång att väga så mycket att man får ut mer kg i bänkpress men ändå inte tappar vinklarna i marklyft?

Robin Sjögren: Nu har jag visserligen haft problem med marklyftet ett tag, men det är snarare tekniskt än att jag blivit för tjock. Att man tappar vinklar i marken beror mer på buken än vikten, så självklart gäller det att inte bli för tjock. Men vikten i sig spelar ingen större roll skulle jag säga.

MAXstyrka: Ok. Du är uttagen till VM i klassisk styrkelyft (Eleiko World Cup Classic Powerlifting). Vad är din målsättning i den tävlingen?

Robin Sjögren: Som alltid, att prestera bra och slå mina personbästan. Eftersom vi inte vet vart nivån ligger så är det svårt att prata placeringar, men min målsättning långsiktigt är att vara med och kriga i toppen på internationell nivå. Jag vill klara över 870 kg totalt också, och gärna upp mot 880 kg också.

MAXstyrka: Du är ju bara 24 år och lär ha många år på dig att nå dina mål. 900 kg lär ju inte vara någon omöjlighet heller direkt. Hur mycket har du ökat totalt sett i snitt varje år?

Robin Sjögren: Mitt snitt har jag inte räknat på, men jag har bara satsat fullt ut på raw i ett år. I januari förra året var mina personliga rekord 290-190-310. För fyra år sedan gjorde jag som sagt 185-140-262,5. Vem vet var det ska sluta? 900kg totalt är bara ett delmål.

MAXstyrka: Då undrar man ju, vilket är ditt slutmål?

Robin Sjögren: Att bli världsmästare, slå världsrekord och ta 1000 kg raw. Just nu ser jag inga begränsningar.

MAXstyrka: Låter riktigt bra! Vilken merit är du mest stolt över hittills?

Robin Sjögren: Att jag fortsätter att utvecklas är det som jag är mest stolt över faktiskt, även om det också var trevligt när jag böjde 375 kg med utrustning och satte svenskt juniorrekord i klassen +125.

MAXstyrka: Johannes Årsjö frågade dig efter SM om du ville testa på strongman någon gång. Så, när får vi se dig utmana Johannes på hans hemmaplan?

Robin Sjögren: Just nu har jag 100% fokus på styrkelyft. Jag har inga planer alls på strongman just nu.

MAXstyrka: Ok. Har du slutligen några tips på hur man som vanlig gymnisse kan bli starkare?

Robin Sjögren: Fokusera på basövningar och träna dem ofta och tungt. Man kan och bör enligt mig träna varje muskel mer frekvent än en gång i veckan.

MAXstyrka: Då önskar jag dig ett stort lycka till på VM, och tack för att du tog dig tid till intervjun!

Robin Sjögren: Tack så mycket! Det va roligt att jag fick vara med. Du gör ett jättebra jobb med MAXstyrka!

MAXstyrka: Tack så mycket!


——————————————————————————————————————————————————

Här kan ni vill följa Robin Sjögrens träning och tävlingssatsningar.

Share

Leave a Reply


*


Translate