MAXstyrka

Allt inom kraftsport

I lördags, den 4 mars, var det dags för årets första strongmantävling i Sverige. Det var Sportgymbutiken som arrangerade tävlingen som var en del av invigningen av deras nya lokaler i Skövde.

Fem atleter skulle göra upp i fem olika grenar. De tävlande bestod av Sebastian Davidsson, Henrik Ottosson, Joakim Karlsson, Peter Svedberg och hemmahoppet Edmund Boström.

Den före detta strongmanatleten Daniel Johansson var domare och höll reda på resultatet.

Den första grenen var kronlyft. Ingångsvikten var på 300 kg. Peter Svedberg, som hade dragits med maginfluensa veckan innan, sa att han hade problem att få upp 250 kg som uppvärmning medan de andra såg ut att vara i en ruskig form. Peter klarade trots allt ingångsvikten, men sen blev det inte mer den här dagen. De andra deltagarna klarade också ingångsvikten. Den första höjningen var satt till 340 kg, men det var inga problem för någon av de återstående atleterna. Inte heller 350 kg var några större problem för dem. 360 kg blev väldigt tungt för många, men också den vikten åkte upp för de fyra atleterna som var kvar i grenen. Joakim Karlsson och Henrik Ottosson stannade dock på 360 kg och båda var väldigt nöjda med att ha slagit nya personliga rekord i kronlyft. Sebastian Davidsson och Edmund Boström klarade båda två 370 kg. Edmund var sedan den enda som försökte dra 380 kg. Han klarade det och vann därmed grenen före Sebastian.


Den andra grenen var Circus Dumbbell med en hantel på 75 kg. Eftersom att Peter Svedberg kom sist i den första grenen fick han gå ut först. Peter är förmodligen en av Sveriges bästa när det kommer till just enhandspress med hantel, och han revanscherade sig från kronlyftet med att göra åtta stabila repetitioner. “Den är alldeles för lätt. Det är ju en konditionsgren” löd domen från den temperamentsfulla västgöten. Det hade varit bättre om den hade vägt över 100 kg, menade han. Henrik Ottosson var näst på tur och lyckades få med sig ju reps. Minstingen i gänget, Jocke Karlsson, gick sedan ut och lyckades pressa upp hanteln åtta gånger. Sebastian Davidsson valde att inte ställa upp i grenen eftersom han var rädd att dra upp en gammal axelskada. Edmund gick ut sist och lyckades trycka upp en repetition.


Den tredje grenen bestod i att atleterna skulle hålla en viktskiva på 50 kg i varje hand så länge som möjligt. Sebastian Davidsson var först ut, greppade viktskivorna och höll ut i 27,03 sekunder innan han var tvungen att släppa ner dem. Edmund var nästa man att försöka hålla de tunga skivorna. Han höll dem i hela 41,75 sekunder och visade prov på sin imponerande greppstyrka. Ottosson stod med vikterna i 32,65 sekunder. Joakim orkade hålla vikterna, som tillsammans vägde ungefär lika mycket som han själv, i 17,03 sekunder. Peter Svedberg lyckades hålla vikterna i 2,91 sekunder innan greppet svek honom.

Den näst sista grenen var Farmers Walk. Väskorna vägde 140 kg/st och grenen hölls på parkeringen utanför byggnaden. Lyckligtvis var vädret klart om än något kallt. Svedberg började och stapplade i mål på 46,97 sekunder. Jocke näst intill sprang i väg med väskorna och passerade mållinjen på blott 10,50 sekunder. Sebastian fick också han bra fart med väskorna och sprang i mål på 10,72 sekunder. Ottosson gick in på 17,28 sekunder och Edmund gick sträckan på 31,69 sekunder. Jocke såg att han hade slagit Sebastian med ynka två tiondelar och sa med ett leende “retligt va?” till Sebastian, som nog redan nu tänkte på hans kommande paradgren.

Ingen strongmantävling är helt komplett utan klassikern Atlasstenar, och det fanns med även här. En sten på 170 kg skulle lyftas upp på en sju pallar hög plattform. Tejp och klister var tillåtet för att förbättra fästet, men eftersom stenen var smutsig så fick de tävlande knappt något grepp om stenen ändå. Svedberg var först ut och lyckades inte lyfta upp stenen någon gång. Klistret tog ingenting, och då är det svårt att få upp en så tung sten i famnen. Sebastian hade också problem med greppet, men lyckades ändå att göra tre reps. Ottosson gjorde även han tre reps men den sista kom upp efter det att tiden var slut, så han fick med sig två reps i protokollet. Jocke var väldigt laddad och kastade upp stenen ganska enkelt. Sen blev det något för tungt för honom, så han stannade på en repetition. Edmund lyfte också upp stenen en gång och kunde sedan andas ut efter en mycket bra genomförd tävling.


Det skilde till slut bara en ynka poäng mellan förstaplatsen och fjärdeplatsen. Sebastian Davidsson vann tävlingen med 17 poäng, Edmund Boström tog silvret med 16, 5 poäng och Joakim Karlsson tog bronset på samma poäng som Edmund. Henrik Ottosson kom precis utanför pallen med 16 poäng och Peter Svedberg kom femma med 8,5 poäng.

Det var en väl arrangerad tävling med en ganska stor publik och bra prestationer från samtliga atleter.


Share

Leave a Reply


*


Translate