MAXstyrka

Allt inom kraftsport

I dag, den 28 april, avgjordes den lilla tävlingen Göta Älvdalens Starkaste Man. Sveriges starkaste man Johannes Årsjö höll i tävlingen och expertkommentatorn och speakern Anders Axklo höll i micken.

“Muskeldoktorn” Stefan Waltersson var själv med och tävlade och bjuder här på en tävlingsrapport ur hans ögon.

——————————————————————————————————————————————————

Johannes Årsjö ringde mig för ett par veckor sedan och berättade att GEKÅ Byggvaror i Lilla Edet skulle ha ett jubileum. De hade anlitat honom för att ha lite kraftuppvisningar och att ha en strongmantävling för gästerna. Han ville ha hjälp med att få dit en stockpress som skulle vara ett av momenten, men eftersom vi var fyra personer i bilen så fick den inte plats. Istället kom vi överens om att ta med en cirkushantel som tom väger 40 kg (den är laddningsbar till ca 150 kg).

Det var lite osäkert hur många som skulle ställa upp så Johannes tyckte att jag skulle vara med. Det kändes lite fjantigt eftersom jag har tävlat på tävlingar tidigare där vikterna är mer än de dubbla. Det blir ett konditionsevent på de vikterna, lite som någon form av extrem crossfit, och det kan jag lova att det blev. Den första grenen var Truckpull med en liten lastbil som skulle dras 20 meter. Det var kul och jag var nog lite stursk när jag trampade iväg och sedan slängde repet som man håller i för att bara använda benen. Jag gick i mål på 24 sekunder. Sen kom det gubbar som tävlade i jeans och arbetskläder, och en man hade till och med verktyg som stack upp ur fickorna. Anders Axklo, som var speaker, skojade om att ifall något skulle gå sönder på vägen så kunde han stanna och laga det själv. En annan man hade cowboy hatt och arbetskläder på sig. Det är tydligen så man ser ut där ute på landet. Före tävlingen när vi skulle lotta ut startordning, så Årsjö fick låna Clintans hatt och lägga alla lappar med nummer i för dragning.


Nästa gren var Krucifix Hold med två färghinkar som vägde ca 10 kg styck. Här ser man vem som är van att arbeta och hålla verktyg, plankor, tegel och allt vad det nu kan vara statiskt. De flesta arbetargubbarna var grymt duktiga på den här grenen medan vi som tränar på gym fick mjölksyra redan efter några sekunder och fick stå och plågas tills man var nöjd med tiden, eller tvingades ge upp av den frätande mjölksyran som höll på att äta upp våra axlar.


Därefter var det cirkushanteln för reps på 75 sek, eller om det var 90sek, jag minns inte säkert. Det är en av mina favoriter, fast helst med lite vikt på. När det var min tur hade den som gjort bäst innan mig gjort 7 reps, så jag var ganska säker på att 10 reps skulle leda till en vinst. För säkerhets skulle gjorde jag 15 reps snabbt och hade gott om tid kvar men nöjde mig där. Ja, jag fick hålla min förstaplats fram tills sista gubben gick ut och lyckades precis få upp sin 15e reps innan tiden gick ut. Vi fick delad förstaplats.


Inför den sista grenen som var Farmers Walk för distans med 70kg väskor låg jag på andraplats, men här skulle det avgöras vem som var gjord av stål och vem som bara hade sillmjölke i kroppen. Det var helt sjukt hur arbetargubbarna bara stegade iväg och fick sinnessjukt långa distanser. Den som vann grenen gick över 150 meter om jag inte missminner mig. Det gjorde inte jag, så jag halkade ner till fjärde plats efter den sista grenen och halkade av prispallen. Imponerande av alla deltagare, men framför allt av de som inte tränar utan bara har fysiska arbeten. Det var ju onekligen de som hade bäst funktionell styrka i kroppen, inte de som tränar ”funktionellt” på gymmet.

Det var allt som allt en trevlig tillställning och ett väldigt bra jobb av både Johannes Årsjö och Anders Axklo som roddat ihop jippot. Vinnaren fick förutom titeln ett presentkort på GEKÅs som var värt 2000 kr.

Johannes körde en liten uppvisning med bilskottskärra och det är en gren han behärskar bra. Han berättade att inför förra årets World Strongest Man, var han rankad topp-10, men han stod över tävlingen eftersom han och hans sambo skulle få barn samma datum. En riktig man sätter familjen först. Inför årets WSM ser formen grymt bra ut och han har slagit många personbästa under våren. Han ville dock inte riktigt berätta vad han har för stats just nu, men han satsar på att komma topp- 3 i WSM det här året, så det lär visar sig. Vi pratade lite allmänt om tävlingar och han har mycket framför sig. Även Anders Axklo berättade en del om planerna för sommaren. Det ser ut att hända mycket inom strongman i Sverige framöver, so stay tuned!

——————————————————————————————————————————————————

Share

Leave a Reply


*


Translate