MAXstyrka

Allt inom kraftsport

maj
21

Artikel – SSM-kvalet i Munkedal

Posted by MAXstyrka 0 Comment

I helgen, lördagen den 19 maj, var det dags för årets första kval till Sveriges Starkaste Man 2012 och inte mindre än 16 atleter var samlade för att kriga om de tre första finalplatserna.

Tävlingen hölls på en parkering på Munkelands Köpcentrum som ligger i Munkedal, mitt i Bohuslän. Vädret var mer eller mindre perfekt för en strongmantävling utomhus och publikantalet var till slut fullt ansenligt. Gladiatorn Roddy Benjaminsson, mer känd som “Hero”, höll i micken och bjöd på många roliga repliker under tävlingen.

Den första grenen var marklyft. 270 kg skulle lyftas så många gånger som möjligt under 75 sekunder, utan någon utrustning förutom remmar och bälte. Här var det många som imponerade, men Henrik Ottosson var starkast och drog hela nio reps. Under den sista repetitionen tog han i så att blodet sprutade, ordagrant. Både Sebastian, Love Häkänen, Jonas Dahlqvist och Alexander Syding drog åtta reps och delade på andraplatsen i grenen.

Nästa gren var stocklyft för reps. Stocken vägde 120 kg och man hade 75 sekunder på sig. Många hade stora problem med den tjocka stocken och sex atleter lyckades inte bemästra stocken en enda gång under de 75 sekunderna. Någon som däremot inte hade några som helst problem med den var David Nyström som enkelt frivände stocken och pressade den över huvudet i en rörelse. Sex reps mäktade han med, men eftersom han släppte stocken istället för att lägga ned den så underkändes två lyft. Henrik Ottosson gjorde sex repetitioner utan att släppa stocken vilket gav honom dagens andra grenseger. Peter Svedberg hade en skada i underarmen, men han fixade trots det upp fem stabila reps och knep andraplatsen i grenen. Marcus Johansson och Love Häkänen gjorde båda fyra reps var och delade tredjeplatsen med David Nyström. Den 18 år unga debutanten, Christoffer Jacobsson, gjorde två reps.

Den tredje grenen var Farmers Walk. Väskorna vägde 135 kg styck och man skulle gå 20 meter med dem. Handtagen var släta (inte luttrade) och det orsakade problem för ett par atleter. Eftersom väskorna annars var förhållandevis lätta så blev det tidsmässigt väldigt jämt. Det skiljde t.ex. bara tre hundradelar mellan Johan Espenkrona som kom trea och Matti Jörlén som kom fyra. Jonas Dahlqvist sprang in på 9,78 sekunder och slogs endast av Sebastian Davidsson som sprang in på 9,50 sekunder.

Den näst sista grenen var Däckvält. Däcket vägde runt 450 kg och skulle vältas sex gånger under 75 sekunder. Här visade gänget från Kärvaryd att de har tränat mycket på att välta tunga däck. David Nyström kom trea i grenen på 29,91 poäng, Henrik Ottosson kom tvåa på 29,50 poäng och Sebastian Davidsson tog sin andra grenseger genom att slutföra sina sex vält på smått otroliga 21,85 sekunder. Fyran i Sveriges Starkaste Man 2011, Johan Espenkrona, kom fyra i grenen på 37,38 sekunder.

Dagens avslutande gren var Atlassten för reps. Stenen vägde 160 kg och skulle lyftas över en ribba 138 cm över marken. Inför grenen ledde Sebastian Davidsson tävlingen med 57,5 poäng före Henrik Ottosson som hade 53 poäng. Love Häkänen och Jonas Dahlqvist hade båda två 45,5 poäng och David Nyström låg femma med sina 42,5 poäng. Nervositeten gick nästan att ta på när deltagarna skulle gå upp och börja lyfta. Peter Svedberg omfamnade stenen, släppte den direkt och tog sig om underarmen. Skadan i underarmen var tydligt påtaglig under hela tävlingen, men i den här grenen blev smärtan outhärdlig. Love, Johan Espenkrona och Anders Lindblad gjorde alla tre repetitioner. Ottosson säkrade sin andraplats genom att göra fyra reps och David Nyström tog viktiga poäng då han lyckades göra fem repetitioner. Stenmaskinen Sebastian gjorde sex mycket lätta reps, knep sin tredje grenseger och tog hem guldet med 73,5 poäng. Henrik Ottosson tog alltså silvret med 66,5 poäng. David Nyström hoppade upp några placeringar och gick om Love Häkänen med en enda poäng. Därmed tog han den sista finalplatsen och bronset.

Kärvaryd Strongman mer eller mindre dominerade tävlingen och är klara för finalen i Norrköping i Augusti. Nästa kval kommer att vara på hemmaplan för topptrion, men där kommer tre andra atleter att vinna finalplatser. Den 16 juni kommer den tävlingen att hållas på Järnbärardagen i Gnosjö och MAXstyrka kommer självklart att vara på plats även då.

Slutresultatet blev så här:

1. Sebastian Davidsson – 73,5 p
2. Henrik Ottosson – 66,5 p
3. David Nyström – 57,5 p
4. Love Häkänen – 56,5 p
5. Jonas Dahlqvist – 51,5 p
6. Johan Espenkrona – 44 p
7. Joachim Gustavsson – 42,5 p
8. Nicklas Lindgren – 41 p
9. Matti Jörlén – 39,5 p
10 Peter Svedberg – 38 p
11. Alex Syding – 33,5 p
12. Anders Lindbladh – 31 p
13. Christoffer Jacobsson – 25 p
14. Mario Sjögren – 20 p
15. Markus Johansson – 16 p
16. Viktor Thorsèn – 13 p

Share

Leave a Reply


*


Translate